פרשת הנדל"ן החדשה שמעוררת סערה בימים אלה מטרידה לא מעט רוכשי דירות, ששמעו היום (חמישי) כי בית המשפט המחוזי מרכז הוציא צו הקפאת הליכים לקבוצת הנדל"ן אלדד פרי למשך 60 יום ומינה לה שני נאמנים. ההחלטה התקבלה לאחר שבתחילת השבוע איש העסקים היהודי-שוויצרי חיים חמו, שהיה מושקע בקבוצת הנדל"ן הנחשבת למובילה בענף ועל פי נתוניה הרשמיים מעורבת בשיווק והקמה של כ-3,000 יחידות דיור, הגיש בקשה בהולה למתן הצו ומינוי נאמן זמני, בטענה כי החברה שבבעלותו הלוותה לאלדד פרי "למעלה מ-218 מיליון שקל, על סמך מצגי שווא".
>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
שיחות שערכנו עם רוכשים מעלות כי לאחר שחתמו על חוזי מכר עם החברה, גילו כי פרויקטים שבמסגרתם רכשו דירות אינם מתקדמים והחליטו לבטל עסקאות, אולם לא קיבלו בחזרה את מרבית הכסף שהשקיעו, שכן צ'קים שקיבלו מהחברה - חזרו. כעת הם חוששים שכניסת החברה להקפאת הליכים תשפיע על המצב לרעה עוד יותר. "ב-2018 שמענו פרסום ברדיו על פרויקט חדש של קבוצת אלדד פרי ברמלה שהוצג כפרויקט יוקרתי במחירים אטרקטיביים", מספר ל-ynet חנניה מירזקנדוף מבת ים, שרכש דירת ארבעה חדרים בפרויקט פרי מלודי ברמלה בסכום של 1.19 מיליון שקל.
6 צפייה בגלריה
חנניה מירזקנדוף
חנניה מירזקנדוף
חנניה מירזקנדוף. "בשלב מסוים התחלנו להרגיש לא בטוחים לגבי העסקה כי לא יצרו איתנו קשר"
(צילום: שאול גולן)
לדבריו, "המחיר תאם את התקציב שלנו, ובמשרד המכירות ההתנהלות הייתה מאוד מהירה. אמרו לנו שמרגע החתימה הבניין ייבנה תוך שלוש שנים. העסקה קרצה לנו כי שילמנו סכום התחלתי ואת היתרה אמרו לנו שנשלם בעת קבלת המפתח". אלא שעד מהרה נאלצו מירזקנדוף ובת זוגו להוסיף סכומים נוספים. "שילמנו תנאי רצינות בגובה 83 אלף שקל, ואחרי כמה חודשים הודיעו לנו שאנחנו צריכים לשלם עוד 270 אלף שקל עבור דיפון וחפירה והמשך תשלום על פרויקט. נתנו להם צ'קים - שירדו מאוד מהר", הוא מוסיף. "בשלב מסוים התחלנו להרגיש לא בטוחים לגבי העסקה כי לא יצרו איתנו קשר".
6 צפייה בגלריה
אלדד פרי, בעל השליטה בקבוצת הנדל"ן אלדד פרי
אלדד פרי, בעל השליטה בקבוצת הנדל"ן אלדד פרי
אלדד פרי, בעל השליטה בקבוצת הנדל"ן אלדד פרי
(צילום: עמית שעל)
בחודש שעבר הגיע משרד הבינוי והשיכון למתווה עם החברה, לאחר שהתעורר חשד כי פעלה כיזמית בפרויקטים של קבוצות רכישה בניגוד לחוק המכר. מירזקנדוף מספר כי "כשסגרנו את העסקה, הנציגים אמרו שמדובר בקבוצת רכישה, אבל הציגו את עצמם כחברה יזמית וזה היה מאוד מטושטש ואפור. הבנו שזאת חברה גדולה עם מוניטין והלכנו על זה, אבל עם הזמן הבנתי שאין ועד לרוכשים, למשל. כשהיינו מתקשרים לברר את מצב האישורים כל פעם היה מדבר איתנו מישהו אחר וכך נגררנו שנתיים.
"בתחילת השנה הודיעו לנו שהחברה משנה מודל מקבוצת רכישה ליזמות ושהמחיר קופץ ל-1.49 מיליון שקל - 300 אלף שקל יותר, שאין לנו", הוא ממשיך. "נכנסו למו"מ והבנו שאין מה לעשות אלא לבטל את העסקה. הסברנו להם שהם החזיקו לנו כסף יותר משנתיים אבל הם לא הסכימו לפצות. במקום זאת הציעו להשאיר אצלם את הכסף בסוג של משכון ושאנחנו נקבל עליו ריבית. הבנו שהכיוון לא ורוד והודענו שנבטל את העסקה וניפרד כידידים". כשביטלו בני הזוג את העסקה, לדבריהם, הודיעה להם החברה שהכסף יוחזר בארבעה צ'קים, "הראשון היה דחוי לשלושה חודשים ממועד הביטול והחודש היה אמור להיכנס הצ'ק האחרון", אומר מירזקנדוף.
לדבריו, "הצ'ק הראשון שהפקדנו ירד, אבל שני הצ'קים של יוני ויולי חזרו. בחברה אמרו לנו שיש להם בעיה תזרימית בגלל הקורונה וביקשו לדחות את הפקדת הצ'קים שבוטלו. כשהגיע המועד, גם הצ'ק השני חזר. הבנו שיש שם לוקש לא נורמלי ופנינו לעורך דין שהגיע איתם הסכם פשרה, אולם עדיין יש יתרת חוב של שלושה צ'קים בגובה 180 אלף שקל שהם חייבים לנו. עכשיו אנחנו מבינים שהמצב לא מזהיר ושהם עומדים בפני פירוק - עם הכסף שלנו".
6 צפייה בגלריה
פרויקט מלודי פרי
פרויקט מלודי פרי
פרויקט פרי מלודי בלוד
(צילום: קובי קואנקס)
6 צפייה בגלריה
פרויקט מלודי פרי
פרויקט מלודי פרי
"חיכינו לראות שהפרויקט נבנה, ובשלב מסוים ניגשתי לעירייה וגיליתי שאין בכלל אישורים". פרויקט פרי מלודי
(צילום: קובי קואנקס)
גם ויקטוריה סינג מרמלה רכשה לפני שנתיים דירת ארבעה חדרים באותו פרויקט בשווי 1.3 מיליון שקל ושילמה 345 אלף שקל דמי מקדמה. "חיכינו לראות שהפרויקט נבנה, ובשלב מסוים ניגשתי לעירייה וגיליתי שאין בכלל אישורים", היא אומרת. "בדצמבר 2019 ביטלנו את העסקה וביקשנו את הצ'קים חזרה. קיבלנו שלושה צ'קים - רק השלישי הופקד ולא חזר. הם סיפרו לנו כל מיני אגדות על כך שלחברה אין כסף בגלל הקורונה, אבל אנחנו ביטלנו את העסקה ב-2019. החברה חייבת לנו עכשיו 230 אלף שקל והציעה לחלק את הסכום במקום בשני צ'קים, בחמישה. אבל אני לא מאמינה להם".
לפי טענות נוספות, לחלק מהרוכשים הוצג מצג של עסקה עם מחיר סופי ולא במסגרת קבוצת רכישה, בעוד שלאחר מכן התבקשו לשלם סכומי כסף נוספים עבור מעבר למודל של יזמות נדל"ן. "הציגו לי את העסקה עם מחיר סופי בגובה 1.3 מיליון שקל. אלא שאחרי כחודשיים החברה הודיעה לי שהיא עוברת ממודל של קבוצות רכישה ליזמות ושעלי להוסיף למחיר עוד 200 אלף שקל", אומר רוכש נוסף שביקש להישאר בעילום שם, אשר רכש דירה בפרויקט פרי בסט בלוד. "החלטתי לבטל את ההסכם, בין היתר גם כי התחושה הייתה שהם פועלים כמו בשוק, כאילו הם מוכרים במבה ומסטיק".
לדבריו, במקום לבטל את העסקה הציעו לו לרכוש דירה בבניין אחר ולהוסיף 300 אלף שקל נוספים. "לא הסכמתי. לאורך כל התקופה הם התנהלו בחוסר שקיפות והחשדות התעוררו. אחרי זמן מה התברר לי שהם גם מחייבים את הרוכשים ליטול משכנתה מגוף מממן מטעמם עם ריבית של 10% - זה כמו לשלם כפול", הוא ממשיך. "חתמתי על ביטול עסקה והבטיחו לשלוח לי את הסכם הביטול יום למחרת, אולם זה לא קרה. רק אחרי שלושה שבועות קיבלתי את ההסכם, אבל את התשלום הם הודיעו שישלמו בתשלומים, כך שאת התשלום האחרון אקבל רק ב-2021 - אבל אני רוצה את הכסף שלי עכשיו".
6 צפייה בגלריה
אלדד פרי מגיע לבית המשפט עם עורך דינו שי גליקמן ממשרד שלמה נס
אלדד פרי מגיע לבית המשפט עם עורך דינו שי גליקמן ממשרד שלמה נס
אלדד פרי בבית המשפט עם עורך דינו שי גליקמן ממשרד שלמה נס
(צילום: יובל חן)
במסגרת הפרויקטים ששיווקה החברה מעורבים רוכשים מסוגים שנים. חלקם ביטלו עסקאות וגילו שהצ'קים הדחויים שקיבלו מהחברה בוטלו, אחרים ביקשו לצאת מקבוצות הרכישה אליהן הצטרפו ואין להם כל בטוחה. ישנם רוכשים שחתמו על הסכמי ביטול אולם טרם קיבלו צ'קים אלא רק הבטחות להעברת כספים. כאן טמונה הבעייתיות בהצטרפות לקבוצת רכישה, משום שהחבר הוא למעשה בעל הקרקע. עו"ד גיא סרוסי, המייצג רוכשים שקנו דירות בקבוצה, אומר כי "עם מתן צו פתיחת ההליכים פנינו להבטחת זכויות הרוכשים בקרקע יחד עם מימוש ערבויות אישיות. הבטחת זכויות הרוכשים היא המשימה החשובה ביותר בעת הזאת".
6 צפייה בגלריה
עו"ד גיא סרוסי, מייצג רוכשים בקבוצת אלדד פרי
עו"ד גיא סרוסי, מייצג רוכשים בקבוצת אלדד פרי
עו"ד גיא סרוסי, מייצג רוכשים בקבוצת אלדד פרי
(צילום: אביעד פוקס)
בא כוח החברה ציין היום בבית המשפט כי לה 20 פרויקטים גדולים פעילים. עורכי דין שמלווים דיירים מעריכים כי מדובר על מאות רבות של רוכשים, חלקם הגדול זוגות צעירים ומשפחות, שאין להם זכויות בקרקע.
מקבוצת אלדד פרי נמסר בתגובה: "על פי החלטת בית המשפט, קבוצת אלדד פרי הולכת להליך הבראה. למרות חילוקי הדעות שיש בין השותפים הם נכונים לשלב ידיים ולפעול בשיתוף פעולה יחד עם הנאמנים שמונו על ידי בית המשפט על מנת להבריא את הקבוצה ולעמוד בכל התחייבויותיה. הנהלת הקבוצה תעשה הכל על מנת להמשיך את הפרויקטים להם התחייבה, להגן על כספם של הרוכשים והספקים, להבריא את הקבוצה ולהצעידה לדרך חדשה יציבה ובטוחה.
"ברור לנו עכשיו שחברי הקבוצות ורוכשי הדירות מודאגים מהמצב אליו נקלעה הקבוצה והם פועלים מתוך ניסיון להבין את מצבם המשפטי והקנייני ולהפעיל לחץ על הקבוצה. את המצב מנצלים גם 'מומחים' תאבי פרסום המנסים לגייס את לקוחות הקבוצה למאבקים משפטיים מיותרים ומנסים לפגוע באמינותה של הקבוצה וביושרת מנהליה ובעליה. הקבוצה תיתן מענה במסגרת הליך ההבראה לכל לקוחותיה וספקיה אך לא תנהל זאת באמצעות התקשורת. למרות המצב התזרימי הזמני אליו נקלעה הקבוצה, הרי שיש לה עודף נכסים ובטוחות על פני התחייבויות, והיא תעמוד בכל התחייבויותיה".