גשו לעיקר: חמש מנות עיקרית שיתאימו בול לחגיגה מצומצמת

מעוף בתפוחים עד בקר ברוטב עשבי תיבול: מתכונים נפלאים שיעשו לכם טעים בראש השנה וגם למחרת (שהרי זה דבר ידוע כי הצלי טעים כפליים אחרי שנח היטב במקרר)

ילנה ויינברג

|

14.09.20 | 08:51

תתפלאו, אפשר להכניס את התפוחים גם בעיקריות - צלי עוף עם תפוחים (צילום: ילנה ויינברג)
תתפלאו, אפשר להכניס את התפוחים גם בעיקריות - צלי עוף עם תפוחים (צילום: ילנה ויינברג)

עוף צלוי עם תפוחים בתנור

 

מרכיבים

6 מנות 

 

  • 1/2 1 ק"ג חלקי עוף (כרעיים, שוקיים, עוף שלם מחולק)
  • 1/4 כוס רוטב סויה
  • עלים מ-3 ענפי טימין טרי
  • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס
  • 4-3 כפות דבש או סילאן
  • 4-3 כפות חומץ
  • 2 שיני שום כתושות
  • 4 תפוחים מסוג גרני סמית, חתוכים לקוביות

 

אופן ההכנה

  1. שוטפים ומייבשים את חלקי העוף, מניחים על מגבת נייר. אם רוצים, מורידים את העור.
  2. שמים בתבנית את יתר המרכיבים, למעט התפוחים ומערבבים.
  3. מוסיפים את חלקי העוף היבשים לתבנית פיירקס (עדיף כזאת שיש לה מכסה) ומערבבים עד שהעוף מצופה ברוטב. מניחים בצד לשעה לפחות, או במקרר למשך הלילה.
  4. מדליקים תנור ל-200 מעלות.
  5. שוטפים את התפוחים וחותכים אותם לקוביות גדולות, נפטרים מהליבות.
  6. מוסיפים את התפוחים לתבנית עם העוף ומערבבים. מפזרים את הכול בשכבה אחידה בתבנית ומכסים. אם אין תבנית פיירקס עם מכסה, שמים נייר אפייה לח על העוף ומעליו סוגרים את הצלי עם נייר אלומיניום.
  7. אופים בתנור כשעה וחצי. לקראת הסוף, פותחים את המכסה ומניחים לעוף להשחים מעט.

 

 

צלי בקר עם דלורית ופלפלים

 

תבשיל צבעוני ומפתה שמבשל את עצמו (צילום: ילנה ויינברג)
    תבשיל צבעוני ומפתה שמבשל את עצמו(צילום: ילנה ויינברג)

     

    מרכיבים

    8-6 מנות

      

    • 1/2 1 ק"ג כתף בקר
    • שמן זית
    • פלפל שחור גרוס
    • 1 בצל גדול
    • 1 כרשה - החלק הלבן בלבד (אם אין, אפשר להחליף בבצל נוסף)
    • 6 שיני שום שלמות, קלופות
    • 4 גבעולי סלרי
    • 3 פלפלים אדומים
    • 2 פלפלים ירוקים או צהובים
    • דלורית קטנה, קלופה ונקייה מגרעינים
    • 3 עלי דפנה
    • 10 גרגירי פלפל אנגלי
    • מלח

     

    אופן ההכנה

    1. מחממים את התנור לחום הכי גבוה, במצב גריל ומרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
    2. שוטפים את נתח הבשר ומייבשים אותו היטב. חותכים לקוביות בגודל של כ-3 ס"מ (המשקיענים מוזמנים להוריד כמה שיותר מהגידים, אבל אין צורך להתלהב: הבישול הארוך ירכך את הכל בכל מקרה).
    3. מניחים את קוביות הבשר בערימה בתבנית. יוצקים מעל מעט שמן זית ומתבלים בפלפל שחור. מערבבים את הכל יחד, עד שקוביות הבשר מצופות היטב מכל הצדדים. מסדרים את הבשר בתבנית בשכבה אחת וצולים בתנור כ-15 דקות, עד שהוא משחים היטב מלמעלה.
    4. קוצצים גס את הבצל והכרשה. מחממים שמן בסיר גדול שיוכל להכיל את הצלי בקלות. מוסיפים את הבצל, הכרשה והשום, ומטגנים עד להזהבה.
    5. מוסיפים לשיר את הבשר, ללא הנוזלים שהצטברו בתבנית. מטגנים כמה דקות, תוך ערבוב. בינתיים, מרתיחים קומקום מלא מים.
    6. יוצקים את המים הרותחים לסיר, עד לכיסוי מלא של הבשר. מערבבים ומבשלים כשעה וחצי על אש גבוהה, ללא כיסוי. אם יש צורך, מוסיפים מדי פעם מים רותחים – הבשר צריך להיות מכוסה כל הזמן.
    7. מקלפים את גבעולי הסלרי וקוצצים אותם דק, יחד עם העלים. חותכים את הפלפלים השונים ואת הדלורית לקוביות גדולות.
    8. לאחר שהבשר התבשל כשעה וחצי, מוסיפים לסיר את הירקות, עלי הדפנה, גרגירי הפלפל האנגלי ומלח. מערבבים ומתקנים תיבול, אם צריך. מבשלים כשעה נוספת על אש קטנה, עד שהבשר רך מאוד.

     

     

    צלי בשר וארטישוק ירושלמי ברוטב יין אדום

     

    צלי בשר ביין אדום  (צילום: ילנה ויינברג)
      צלי בשר ביין אדום (צילום: ילנה ויינברג)
       

       

      מרכיבים

      8-6 מנות

       

      • שמן
      • 2 בצלים בינוניים, קצוצים
      • 1/2 1 ק"ג בשר לקדרה, אפשר גם קפוא (שפונדרה, כתף, פילה מדומה)ף פרוס לקוביות
      • 2 גזרים, קצוצים גס
      • 2 גבעולי סלרי, עם העלים, קצוצים גס
      • לפחות 2 כוסות יין אדום (אפשר גם בקבוק שלם, זה לא יזיק)
      • 1 כף כמון, טחון
      • 1/2 כפית פתיתי צ'ילי
      • 1/8 כפית קינמון, טחון
      • 1 ק"ג ארטישוק ירושלמי או תפוחי אדמה קטנים
      • 3 שיני שום
      • 4 ענפי טימין לפי הטעם
      • 2 עלי דפנה
      • פלפל שחור גרוס או גרגירי פלפל שלמים
      • פטרוזיליה טרייה, קצוצה
      • מלח

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים שמן בסיר גדול בעל תחתית עבה, ומרתיחים מים בקומקום.
      2. מטגנים את הבצל עד שהוא משחים. מוסיפים את קוביות הבשר, וגם את הגזר והסלרי אם משתמשים בהם. ממשיכים לטגן תוך ערבוב.
      3. כשהבשר משנה את צבעו מוסיפים את היין האדום ומבשלים כחמש דקות, עד שהאלכוהות מתאדה. מוספים מים רותחים עד שהבשר מכוסה לגמרי בנוזלים. מביאים לרתיחה, מכסים את הסיר, מנמיכים את האש ומבשלים כשעתיים. אם הנוזלים נעלמים מהר מדי בזמן הבישול, מוסיפים מים רותחים (בשלב זה עדיין לא ממליחים או מתבלים את הבשר).
      4. בזמן שהבשר מתבשל מנקים את הארטישוקים או את תפוחי האדמה ופורסים אותם לחתיכות בינוניות. מועכים את השום.
      5. מוסיפים לסיר את הארטישוקים, התבלינים (כולל המלח) והשום ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול.
      6. ממשיכים לבשל כשעה, עד שהארטישוקים רכים.
      7. להגשה מושקעת: מעבירים את הבשר ואת הירקות לכלי הגשה, ומסננים את הרוטב מהתבלינים היבשים (אם הוא לא סמיך מספיק, מבשלים אותו עד שהוא מעט מצטמצם). יוצקים את הרוטב על הבשר ומפזרים פטרוזיליה קצוצה.

       

       

      פילה סלמון עם שום-שמיר 

       

      לא הכול חייב להכיל דבש או תפוחים: סלמון בשום-שמיר (צילום: ילנה ויינברג)
        לא הכול חייב להכיל דבש או תפוחים: סלמון בשום-שמיר(צילום: ילנה ויינברג)

         

        מרכיבים

        5-4 מנות

         

        • 800 גרם פילה סלמון (אם משתמשים בקפוא, יש להפשיר אותו קודם)
        • 1/4 צרור שמיר
        • 50 גרם חמאה, חתוכה לקוביות קטנות
        • 2 שיני שום כתושות
        • 1/2 לימון פרוס דק
        • מלח
        • פלפל שחור גרוס

         

        אופן ההכנה

        1. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אלומיניום ולאחר מכן בנייר אפייה.
        2. שוטפים את פילה הסלמון ומייבשים אותו היטב עם מגבות נייר.
        3. קוצצים את השמיר דק ומניחים במרכז התבנית. מוסיפים את השום, החמאה, מלח ופלפל. לשים הכל לתערובת אחידה ומזיזים לשולי התבנית.
        4. מניחים במרכז התבנית את פילה הסלמון, כשהעור פונה כלפי מטה. מורחים את הפילה בתערובת החמאה ומסדרים מלמעלה את פרוסות הלימון.
        5. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום ומהדקים אותו לדפנות, לסגירה הרמטית. אופים בתנור כ-20 דקות, עד שהסלמון מוכן. מגישים עם הרוטב שנוצר בתבנית.

         

         

        צלי בשר ברוטב עשבי תיבול

         

        מעולה גם בכריך למחרת - צלי עם רוטב ירוק (צילום: ילנה ויינברג)
          מעולה גם בכריך למחרת - צלי עם רוטב ירוק(צילום: ילנה ויינברג)

           

          מרכיבים

          5-4 מנות

           

          • 1 ק"ג פילה מדומה
          • 3/4 כף פלפל שחור גרוס
          • 2 כפות שמן זית
          • 2 בצלים, קצוצים גס
          • 1/3 כוס וויסקי
          • 2 כפות חומץ
          • 3 ענפי טימין טריים או 1/2 כפית טימין יבש

           

          לרוטב

          • 1 צרור פטרוזיליה
          • 1 צרור כוסברה
          • 1 צרור בזיליקום טרי
          • שיניים מ-1/2 ראש שום
          • מיץ מ-1/2 לימון
          • 1/2 כוס שמן זית
          • מלח

           

          אופן ההכנה

          1. מחממים את התנור לטמפרטורה המרבית במצב גריל. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
          2. מניחים את נתח הבשר בתבנית, יוצקים כף שמן זית, בוזקים את הפלפל השחור ומעסים מכל הצדדים. צולים 15-10 דקות, עד להשחמה.
          3. מחממים כף שמן זית בסיר בעל תחתית עבה. מוסיפים את הבצל ומטגנים כ-10 דקות, עד שהבצל מתחיל להשחים. מוסיפים את הוויסקי, מערבבים ומבעירים בזהירות. כאשר הלהבה שוככת מעבירים את נתח הבשר לסיר.
          4. מוסיפים לסיר את החומץ, הטימין ומים רותחים עד לכיסוי. מכסים חלקית ומבשלים על להבה בינונית במשך שעתיים-שעתיים וחצי, עד שאפשר לנעוץ בנתח סכין בקלות. בזמן הבישול בודקים מדי פעם שיש מספיק נוזלים בסיר.
          5. בינתיים שמים מעבד מזון את כל מרכיבי הרוטב וטוחנים במשך 2 דקות למחית אחידה. טועמים, ואם צריך מתקנים תיבול.
          6. מוציאים את נתח הבשר מהסיר, מניחים לו להצטנן כמעט לגמרי וחותכים אותו לפרוסות בינוניות.
          7. שמים כשתי כפות מהרוטב בסיר עם נוזלי הבישול של הבשר. מערבבים, טועמים ומוסיפים מלח אם צריך.
          8. מחזירים את הבשר לסיר ומטים את הסיר כך שכל הפרוסות יצופו ברוטב. מבשלים כחצי שעה על אש בינונית.
          9. מעבירים את צלי הבשר לכלי הגשה, מעטרים ברוטב ומגישים חם.

           

          עוד מתכונים מצוינים של ילנה ויינברג - בבלוג "Simply Gourmet"

           

            עוד המון מתכונים מיוחדים לראש השנה

             

            לחצו על התמונה כדי להגיע למתכונים (צילום: אורה קורן)
            לחצו על התמונה כדי להגיע למתכונים (צילום: אורה קורן)

             

             

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
            כשר בשרי
            דרגת קושי קלה
            דירוג הגולשים (1 מדרגים)
            לחצו על הלבבות כדי לדרג