"לא הגענו לקריסה, אבל העומס אדיר ומקשה על התפקוד": כבר שבועות שבבתי החולים בצפון הארץ מדווחים על מצוקה קשה כתוצאה מזרימה מתמדת של חולי קורונה חדשים לתוכם. הבוקר (ב') התראיינו באולפן ynet ד"ר מיקי הלברטל, מנהל בית החולים רמב"ם, ופרופ' מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי לגליל, וסיפרו על העומס בחולי קורונה שפוגע ביכולת לתת טיפול מיטיב ליתר המטופלים והמאושפזים.
"כרגע מאושפזים על 66 המיטות שיש לנו בבית החולים עבור חולי קורונה 64 חולים. 9 מהם מונשמים", מספר ד"ר הלברטל, שהיה אחד הקולות בקרב מנהלי בתי החולים שדחף להחלטה על סגר כללי בישראל, ומסביר כי מטרת הצעדים היא למנוע תרחישים קטסטרופליים בעתיד. "מערכת הבריאות עוד לא קורסת. הצוותים מחוייבים ויעשו כל מה שיתבקש כדי להציל אנשים".
"עם זאת, אנחנו מסתכלים על הנתונים שעומדים לפנינו ורואים את עומס האישפוז שהולך ועולה, מדובר ב-200 חולים חדשים ליום מתוך אלפי הנדבקים החדשים, אנחנו רואים את המחלות הקשות ובמקביל את השחיקה של הצוות. חלק מהתפקיד שלנו זה לא להגיע לתרחישים כאלה, אלא לעצור את התהליך לפני שכדור השלג הזה מאבד שליטה, ולכן אני חושב שהדרך היחידה לעשות ריסט למערכת היא לעשות סגר מלא, עם תוכנית ברורה איך יוצאים ממנו אחר כך".
ד"ר הלברטל מסביר כי הטיפול בחולי קורונה בבתי החולים בא על חשבון החולים שבשגרה: "הנקודה היא שאי-אפשר לעשות גם וגם. בתרחיש הבא, בית החולים רמב"ם יכול לתת פתרון ל-700 חולי קורונה ול-170 מאושפזים, אבל זה יבוא על חשבון פעילות אחרת של בית החולים. אם אנחנו נגיע למספרים כאלה, אנחנו נצטרך להתפשר על איכות הטיפול שהחולה הפרטני יקבל.
"כדי לפתוח מחלקות ברמב"ם לחולי קורונה, למעשה סגרנו מחלקה פנימית עם 35 מיטות ומחלקה לטיפול נמרץ עם 8 מיטות. כל מחלקה שאני פותח היא על חשבון חולים קיימים. אנחנו נעבור לפעילות שהיא רק פעילות דחופה, וזו הבעייתיות".
2 צפייה בגלריה
 עומסים כבדים במחלקות הקורונה: "בא על חשבון חולים אחרים"
 עומסים כבדים במחלקות הקורונה: "בא על חשבון חולים אחרים"
עומסים כבדים במחלקות הקורונה: "בא על חשבון חולים אחרים"
(צילום: שלו שלום)
לדבריו הצטרף פרופ' ברהום, שאמר גם הוא כי מערכת הבריאות אמנם לא קורסת, אך מתקרבת לכך בצעדי ענק. "אצלנו מאושפזים 85 חולי קורונה, מתוכם 30 במצב קשה ו-27 במצב בינוני. לצערי הרב העומס הוא גדול מאוד. עוד לא הגענו לקריסה, אבל הצפון הוא בעומס אדיר וקשה לתפקד במצב הזה. כל מחלקות הטיפול הנמרץ מתמקדות בחולי קורונה מונשמים ובחולים קשים. זה דורש מיומנות וניסיון ולא כל אחד יכול לעשות את זה.
"התרחיש הבעייתי הוא שכשמערכת הבריאות נמצאת באי-ספיקה, אז מאות החולים יטופלו בידי אנשים שלא מיומנים לכך. כרגע אנחנו לא מסוגלים לטפל בחולים קריטיים, ולכן הבוקר עצרנו את הקליטות לבית החולים. ביקשנו מחמ"ל משרד הבריאות להעביר מטופלים למקומות אחרים. כמות הצוותים המיומנים שעובדים לרשותי ויכולים לטפל בחולי קורונה קשים היא מועטה ביותר. אין שום סיבה שאטפל בחולים קשים עם צוותים לא מיומנים. נכון לעכשיו הוחלט שלא להעביר חולי קורונה קשים למרכז, אלא להפסיק לקלוט חולי קורונה חדשים".
יצוין כי במרכז הרפואי לגליל ישנן שלוש מחלקות קורונה עם תפוסה של למעלה מ-90 אחוזים: מחלקת כתר גריאטריה (המחלקה הראשונה והוותיקה ביותר), כתר מונשמים (באגף השיקום) וכתר א'. נכון לעכשיו, ישנן שלוש מחלקות פנימיות בלבד שהינן פעילות במרכז הרפואי. מתוך שלוש המחלקות הפנימיות האחרות, ישנן שתי מחלקות שעוברות שיפוצים כדי להסב אותן למחלקות קורונה ומחלקה שכבר הפכה באחרונה למחלקת קורונה (כתר א') ומתמלאת במהירות רבה.
"מערכת הבריאות מורעבת", הוסיף פרופ' ברהום. "כל רופא שמתקבל היום לא הופך להיות רופא טיפול נמרץ מחר, זה תהליך של שנים. אנחנו חייבים להפסיק לשחק במילים שלנו, יש צורך באקט משמעותי כדי לעצור את העלייה בתחלואה. במרכז אולי עוד לא רואים את זה, אבל תכף יראו את זה.
"הבעיה שלנו היא לא רק הסגר, הבעיה העיקרית היא היציאה מהסגר. צריך תהליך מסודר, שקוף, תהליך שאפשר לאכוף אותו אחר כך ולא לזגזג. הסגר כרגע יעזור לנו לעצור את העלייה בתחלואה ויעזור לנו להתמודד עם החולים הקשים והמונשמים בצורה טובה יותר".
בתוך כך, עולה מנתוני משרד הבריאות כי רבים מבתי החולים ברחבי הארץ סובלים מתפוסת יתר במחלקות הקורונה: התפוסה במרכז הרפואי לנהריה עומדת על 135%, בבית החולים שערי צדק התפוסה במחלקת הקורונה היא 120% ובבית החולים הדסה הר הצופים עומדת על 100%. עוד עולה כי בבית החולים רמב"ם בחיפה התפוסה במחלקת הקורונה היא 91%, בשיבא כ-78%, בבילינסון כ-67%, באיכילוב כ-49% ובבית החולים סורוקה בבאר שבע התפוסה עומדת על 44%.

סגר: בגלל היענות האזרחים הנמוכה לכללי הריחוק וההיגיינה

"הגיל הממוצע של החולים המונשמים הוא 48", הסביר באולפן ד"ר הלברטל. "זה מנתונים שבדקנו לאחרונה. אז אם מישהו חשב שמדובר רק בזקנים עם מחלות רקע, זה לא נכון. יש לנו חולה בת 24, יש לנו חולים שהיו בריאים לחלוטין לפני-כן, אנחנו לא אומרים את זה סתם. אנחנו לא מנסים ליצור לחץ, אבל כל אחד מאתנו צריך להראות אחריות.
"אפשר להסתכל על המנהיגים שלנו, על ההחלטות שלהם, אפשר להסתכל על קבוצות כאלה ואחרות בקהילה, אבל כולם צריכים להסתכל על עצמם. מדובר בבעיה איומה, אבל אם כל אחד יבין שכדי למנוע את זה מה שצריך לעשות זה לשמור על מסכה, על היגיינה ועל ריחוק - לא נצטרך להגיע לזה. אני חייב לומר שלא האמנתי שאנחנו נצטרך להגיע לסגר נוסף בגלל שההיענות של האזרחים לדברים הכל כך קטנים ובסיסיים האלה נמוכה ביותר".
לדבריו הצטרף גם פרופ' ברהום שאמר: "אנחנו רואים חולים בגילאים הרבה יותר צעירים, מה שמאפיין את הגל השני. כל הצעירים יוצאים לחתונות, מסתובבים, חוזרים ומדביקים את ההורים ואת האנשים המבוגרים יותר. חשוב לזכור שחלק מהצעירים שידבקו יחלו ויגיעו לבתי החולים. המנהיגים שלנו, במיוחד במגזר הערבי, מקיימים חתונות, משתתפים בחתונות עד עכשיו. גם אם סגר מתחיל ב-7 אז החתונה מתחילה ב-3. אני לא מבין איך זה קורה. כל אחד צריך לקחת אחריות לעצמו, אבל אני מצפה מהמנהיגים שלנו, שנבחרו בידי הציבור, שיעמדו בלחץ, יגידו לא, ויפסיקו".
2 צפייה בגלריה
מתחם היבדק וסע בגני יהושוע
מתחם היבדק וסע בגני יהושוע
עוד 3,167 חולים חדשים התגלו אתמול בישראל
(צילום: ניצן דרור)
ארבעה ימים לפני הסגר המתוכנן להתחיל בערב ראש השנה, אובחנו בישראל עוד 3,167 ישראלים כחיוביים לנגיף הקורונה. הנתון נמוך מזה של הימים האחרונים, כיוון שבימים שבת וראשון כמות הבדיקות נמוכה ביחס ליתר הימים. אתמול התקיימו יותר מ-33 אלף בדיקות ראשוניות לאיתור מאומתים, שיעור הבדיקות החיוביות היה הגבוה ביותר זה יותר משבוע - 9.4%.
מספר החולים שמצבם קשה נותר דומה לשיא שנרשם אתמול בערב ועומד על 519. מתוכם, 144 מחוברים למכונות הנשמה. גם בנתון זה אין שינוי לעומת חצות. עוד עולה מהנתונים כי 1,056 חולי קורונה מאושפזים בבתי החולים ברחבי הארץ והיתר נמצאים במלוניות או בבתיהם. מספר הנפטרים עומד הבוקר על 1,119. מיום שני בשבוע שעבר ועד ראשון אובחנו בישראל 24,904 חיוביים. מדובר בממוצע יומי של יותר מ-3,550 נדבקים.