לפני שנתיים לקחה מיקרוסופט חוות שרתים בגודל של קונטיינר והטביעה אותה ליד איי אורקני שבצפון בסקוטלנד. המטרה הייתה לבדוק אם עדיף למקם חוות שרתים על קרקעית הים מאשר על פני האדמה. מוקדם יותר הקיץ משתה החברה את החווה עם 864 השרתים מעומק של כ-35 מטר, וכעת היא מכריזה שהגיעה למסקנה שמדובר בפתרון לא רע בכלל.
מה הבעיה עם חוות שרתים רגילות, אתם שואלים? במיקרוסופט מסבירים כי הן חשופות ללחות, תנודות במזג האוויר, חמצן שגורם לקורוזיה וגם לזעזועים שונים שגורמים בני אדם שמסתובבים בתוכן ונוגעים בציוד. אולי בקרקעית האוקיינוס, תהו בחברה, התנאים טובים יותר? ויש עוד סיבות: חוות שרתים שנמצאות במים, סמוך לחוף, יקצרו את הדרך שעושה המידע עד לצרכן הקצה ויספקו לו חוויות סטרימינג, גיימינג וגלישה מהירות יותר. המים הקרים של האוקיינוס מקררים את חוות השרתים ומאפשרים לחסוך באנרגיה.
5 צפייה בגלריה
חוות השרתים של מיקרוסופט
חוות השרתים של מיקרוסופט
שנתיים על קרקעית האוקיינוס
(צילום: מיקרוסופט)
5 צפייה בגלריה
חוות השרתים של מיקרוסופט
חוות השרתים של מיקרוסופט
מבט מלמעלה
(צילום: מיקרוסופט)
5 צפייה בגלריה
חוות השרתים של מיקרוסופט
חוות השרתים של מיקרוסופט
בשביל מה צריך בני אדם?
(צילום: מיקרוסופט)
5 צפייה בגלריה
חוות השרתים של מיקרוסופט
חוות השרתים של מיקרוסופט
חמצן זה אוברייטד
(צילום: מיקרוסופט)
למעשה, כבר ב-2015 הניחה מיקרוסופט חוות שרתים בתחתית האוקיינוס השקט, לא רחוק מקליפורניה, למשך 105 ימים. השלב השני של הניסוי, שיצא לדרך ב-2018 בסקוטלנד, היה כבר הרבה יותר ארוך ורחב היקף. אחד הממצאים החשובים בניסוי היה ששיעור התקלות מתחת לים היה קטן פי שמונה לעומת חוות שרתים רגילות. במיקרוסופט מעריכים כי הסיבות העיקריות ליעילות המרשימה הזאת הן החנקן שבתוך הקונטיינר, שגורם לפחות קורוזיה לעומת חמצן, והיעדרם של בני אדם שמה לעשות, נוגעים בציוד וגורמים לנזק. ומה קורה אם אחד השרתים מתקלקל? לדברי ד"ר תומר סיימון, סמנכ"ל טכנולוגיות לאומיות במיקרוסופט ישראל, לכל פיסת מידע יש לפחות שלושה העתקים, כך שהסיכוי לאבד מידע שואף לאפס.
5 צפייה בגלריה
ד"ר תומר סימון
ד"ר תומר סימון
ד"ר תומר סיימון
(צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
לחוות שרתים מתחת למים יש גם יתרונות סביבתיים: קודם כל, לא צריך לבזבז מים נקיים על קירור. שנית, אחת הסיבות לכך שבמיקרוסופט בחרו לערוך את הניסוי באיי אורקני היא שבאזור משתמשים באנרגיה ירוקה בלבד - כזו שמופקת באמצעות רוח, שמש וטכנולוגיות ניסיוניות. בחוות שרתים רגילות חוששים בדרך כלל להסתמך על אנרגיות כאלה, אבל כעת חושבים במיקרוסופט למקם במעמקי הים חוות שרתים שיפעלו באמצעות טורבינות רוח על החוף. ד"ר סיימון מספר כי במסגרת הפרויקט נבחנה ההשפעה של חוות השרתים על הסביבה הימית באמצעות בינה מלאכותית, מצלמות שהוצמדו למתקן ועוד כלים. מסתבר גם שבמיקרוסופט ניצלו את הפרויקט לניסוי טכנולוגי נוסף: כל התקשורת בין סקוטלנד למטה החברה בסיאטל עברה הצפנה פוסט-קוונטית דרך השרתים שמתחת לים. מה השלב הבא? לדברי ד"ר סיימון, במיקרוסופט מתכוונים לייצר מבנה עם 12 חוות שרתים מהסוג הזה ולהטביע אותו באוקיינוס. התקווה היא שבעתיד חוות השרתים התת-ימיות יהפכו מניסוי קטן לפתרון מסחרי: "עד 2040, הצפי הוא ש-70 עד 75 אחוזים מהאנושות תגור בערים שיהיו היפר-מחוברות, עם דור 5 וכלי רכב אוטונומיים. יהיה אפשר להניח חוות שרתים בים במרחק שני קילומטר מכל עיר תוך שימוש באנרגיה ירוקה ובלי לבזבז נדל"ן. ויש עוד יתרון - במים הרבה יותר קל להגן פיזית על האתר".