הסגר יתחיל מחר, אבל נראה כי הזינוק בתחלואה עלול להקשיח את ההגבלות כבר לאחר ראש השנה: ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הערב (יום ה') כי הממשלה תשקול להחמיר את ההנחיות לאזרחי המדינה כדי להתמודד עם התפשטות נגיף הקורונה. "ייתכן שלא תהיה לנו ברירה אלא לעשות זאת", אמר נתניהו לקראת הסגר הכללי שיחל מחר בשעה 14:00. אך למרות הדברים, הממשלה תתבקש לאשר הלילה במשאל טלפוני את הגדלת המרחק המותר ליציאה מהבית בתקופת הסגר מ-500 מטר ל-1,000 מטר.
2 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו
נתניהו בהצהרה מהבידוד במעונו
(צילום: לע"מ)
נתניהו, ששוהה בבידוד במעונו בירושלים לאחר חזרתו מטקס החתימה בוושינגטון על הסכמי השלום עם איחוד האמירויות ובחריין, אמר בפתח דבריו: "אנו מוצאים את עצמנו לפני כניסה לסגר שני מאז שהחלה מגפת הקורונה. הסגר חשוב ומתבקש ובסגר הזה נעמוד כולנו יחד. גם כשהייתי בוושינגטון עסקתי בכל רגע אפשרי במשבר הקורונה כולל עם ידידי סגן הנשיא מייק פנס שמופקד על ענייני הקורונה".
אחר כך אמר ראש הממשלה: "עם שובי הסתערתי על הכלכלה והבריאות. במישור הכלכלי אנו מודיעים הערב על עוד תוכנית סיוע חשובה לכם ולעסקים. ניתן מענקים לשימור עובדים, נרחיב הלוואות בערבות מדינה, ניתן מענקים קבועים לעסקים שנפגעו. אני מוסיף שבמקביל נקצץ משכר הבכירים כי כולנו חייבים לשאת בנטל".
נתניהו הוסיף: "בגל הראשון היינו מהמדינות הראשונות שסגרו את הגבולות והטילו סגר, ולכן היינו מהראשונות שיצאו מהסגר ופתחו את הכלכלה. בזכות ההחלטות שקיבלנו התחלואה והתמותה היו מהנמוכות בעולם והכלכלה נפגעה הרבה פחות מהכלכלות המפותחות בעולם.
"הגל השני של הקורונה מכה במדינות רבות בעולם, כמעט בכל מדינות אירופה פתחו את הכלכלה והתחלואה עלתה. ולכן, המדינות האלה מטילות מגבלות מקומיות וסגרים מקומיים. זה מה שמדינות עושות ואני מניח שרובן יצטרכו בלית ברירה לעשות סגר כללי".

"יש סגר ויש סגר"

בהתייחס להחלטה על הסגר הכללי ציין נתניהו: "אמרתי לכם שברגע שפותחים הכלכלה זה כמו אקורדיון. קבענו שאחד הקריטריונים לסגירה יהיה תלוי בדגל אדום שתניף מערכת הבריאות. היא הניפה את הדגל ולכן אנו מטילים את הסגר שחל ממחר בשתיים אחר הצהריים. אמנם מדובר בסגר אבל יש סגר ויש סגר. עשינו את רוב המאמצים כדי לאזן בין הצרכים הבריאותיים לכלכליים.
"ביומיים האחרונים אנו עדים לעלייה מדאיגה נוספת בתחלואה או בהמשך הגידול של מספר החולים קשה. ולכן קיימתי שיחה ארוכה עם אדלשטיין, גמזו והמומחים המקצועיים. שאלתי אותם שאלה אחת: האם המצב הזה מחייב אותנו להדק עוד יותר את המגבלות. ואגב זאת לא הייתה שיחה מורטת עצבים, אלא עניינית, אני מעריך לאור השיחה שבמצב התחלואה הזה וכפי שהמליצו רבים מהמומחים ייתכן שלא תהיה לנו ברירה אלא להחמיר את ההנחיות".
2 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו
ראש הממשלה נתניהו ופרופ' גמזו
(צילום: לע"מ)
ראש הממשלה ציין כי הוא ידון עם חבריו לממשלה ובכללם ראש הממשלה החליפי בני גנץ "בצורה עניינית ואחראית", אך יחד עם זאת הדגיש: "אני לא אטיל סגר סתם על אזרחי ישראל ולא אהסס להוסיף עוד מגבלות אם יש צורך בכך. אנו שוקלים כל דבר במלוא האחריות.
"החובה והאחריות שלי כראש הממשלה היא לשמור לא רק על הבריאות שלכם אלא על החיים שלכם. ואם יש עלייה גיאומטרית אני רוצה שתבינו מה המשמעות. זה לא רק חוסר נוחות והרבה חולים קשים. זה מצב שגם אחרי שהוספנו את המיטות, כלי ההנשמה הדרושים והוספנו, גם אחרי זה הצוותים - בסוף לא יכולים לעמוד בקצב. יש גבול לזה ואז מספר החולים עולה מהר ואז כולכם תבואו ותשאלו 'למה לא עשיתם משהו?'".
בסיום דבריו אמר נתניהו: "תפקיד של מנהיגים זה להסתכל קדימה, לשאול את השאלות הנכונות ולקבל החלטות קשות. לא אהסס לקבל אותם ביחד עם חבריי השרים. אני שב וקורא לעטות מסכות ולמנוע התקהלויות עד שנשיג את החיסון.
"אחרי שקיימתי שיחות עם מדינות שונות לגבי חיסונים והשגתם, אני מאמין שאנו מתקרבים ליום הזה. זה ייקח עוד כמה חודשים עד שנראה את החיסונים הראשונים וזה ייקח זמן עד שנקבל אותם ואני פועל יחד עם שר הבריאות שנקבל אותם מהר. אלה ימים של מאמץ משותף לכולנו. הבריאות והכלכלה בידיים שלנו. זה הזמן לאחריות אישית ולערבות הדדית, כי ננצח את הקורונה אך ורק יחד ובעזרת השם ננצח".

שר הבריאות יולי אדלשטיין אמר בהצהרה ממשרדו כי "בהגבלות שייכנסו מחר לתוקף ניסינו לאזן, להשטיח את העקומה אבל גם לשמור על הפן הכלכלי. עכשיו כבר ברור: זה פשוט לא מספיק. אנחנו כרגע עם נתוני תחלואה שמחייבים אותנו לעשות צעדים נוספים. אם ניקח את פתיחת שנת הלימודים, אנחנו נקבל את הנתונים שאומרים שמאז 1 בספטמבר יותר מ-700 גנים ויותר מ-130 בתי ספר נסגרו וזה לא כולל את הערים האדומות שבהן מערכת החינוך הייתה סגורה.
"בעיצומה של המלחמה הזאת הלב שלי כואב על כל אנשי העסקים שמאבדים את פרנסתם והאזרחים שנפגעים, על ההורים שלא יכולים לשלוח הילדים לבית הספר. כן. גם לי יש ילדים בבית שלא ילכו לבית ספר, אבל צריך להבין שאם לא נעשה עכשיו כולנו ביחד את הצעדים הדרושים הנגיף ימשיך להשתולל, התחלואה תמשיך לעלות, יותר חולים קשים יגיעו לבתי חולים. היום הגענו כמעט ל-600 חולים קשים מאושפזים. זה יגרום ליותר ויותר תמותה".
אדלשטיין אמר עוד: "יש לנו עכשיו שתי דרכים לפעול: או לחפש אפשרות להתחמק מההנחיות של משרד הבריאות או לשמור על הבריאות. מן המצב הקשה הזה אנו יכולים לצאת רק יחד, רק אם כולנו נזכור שהמאמץ להיאבק בנגיף הקורונה הוא מאמץ לאומי. הוא לא שייך למגזר כזה או אחר, לא לקבוצת אוכלוסייה כזו או אחרת. כולנו ביחד צריכים להבין שבמאבק הזה שומרים על עצמנו ושומרים גם אחד על השני, על כל הקרובים לנו ביותר".

ההתייעצות שהפכה לעימות

מוקדם יותר כינס נתניהו התייעצות בנוגע לצעדים להחמרת הסגר. ואולם, בתום ההתייעצויות הוחלט שרק ביום שני יובאו כנראה לאישור הממשלה החלטות להידוק הסגר.
נתניהו כינס את ההתייעצות הדחופה בגלל האזהרה של חוקרי האוניברסיטה העברית שלפיה שיעורי התמותה מקורונה צפויים לעלות ב-1,000 עד 2,500 איש. הפרויקטור גמזו הוזעק להתייעצות ובעקבות כך נאלץ ברגע האחרון לדחות מסיבת עיתונאים.
נתניהו דרש להחליט מיד על החמרת הסגר ונקיטת צעדים קיצוניים. בין השאר דובר על סגירת השווקים, צמצום מקומות עבודה, סגירת חנויות בקניונים ואפילו ביטול מתווה התפילות וסגירת בתי כנסת ביום כיפור.
ואולם, בשל העובדה שכל החמרה הייתה מחייבת כינוס חירום של הממשלה ולא היו מספיקים לאשר את הצעדים ופרסום התקנות לפני החג, הוחלט לדחות את ההחלטה עד לאחר החג כך שייכנס לתוקף החל מיום שני. גם ראש הממשלה החליפי ושר הביטחון בני גנץ אמר שלא נכון לעשות שינויים וזה גם לא אפשרי.
ראש המל"ל מאיר בן שבת הציע להכריז על סגר בסגנון מרץ. גמזו התנגד להחרפת הסגר ואמר שהציבור לא יקבל את זה: "אני לא חושב שסגר ארוך טווח הוא התשובה לקורונה. אם היינו ב-2,000 ביום ולא בתקופת החגים לא הייתי נוקט שום צעד כזה אלא רק במודל הרמזור. הציבור לא איתנו. חייבים לקחת בחשבון גם את הכלכלה. גם אם אני אצא לציבור ואגיד שכל שבוע יהיו לנו 1,000 מתים זה לא ישכנע את הציבור. הציבור לא שם".

"הסגר הזה הופך לבדיחה"

נתניהו תקף בחריפות את החורים בסגר הנוכחי ואמר: "הסגר הזה הופך לבדיחה. לא סגר לייט, אלא סגר יוק". הוא פנה לגמזו ושאל: "מה אני כולא את האזרחים בבית מבלי שזה מביא תועלת?"
גמזו: "מה שהיה במרץ-אפריל זה לא ספטמבר. אנחנו עכשיו במהלך פסיכולוגי. סגרנו הרבה עסקים ומגבלת תנועה, זה ימנע גידול התחלואה".
נתניהו: "אז מה נשיג במהלך הזה?"
גמזו: "אני משער שנראה התייצבות וירידה מסוימת. נרד אולי ל-3,000-4,000, לא יותר מזה".
נתניהו: "אז מה יהיה אחר כך? הבנתי את הקשיים, מה נגיד אחר כך אחרי שנביא תוצאה של 3,000 חולים אחרי הסגר הזה?"
גמזו: "צריך לעשות תיאום ציפיות עם הציבור".
אדלשטיין: "לא יהיה מנוס ממגבלות רציניות. כיוונו לחגים אבל הגענו לסגר מחורר. הציבור שואל מה יהיה אחרי הסגר ואנו מדברים על קטיעת שרשרות הדבקה. אבל אנחנו לא שם".
נתניהו: "הסגר הופך בדיחה".
בקרב הציבור נמתחה ביקורת על "פרצות" בסגר, שמאפשרות בין היתר לקיים הפגנות, להתפלל במקומות סגורים, לטבול במקוואות ולעבוד כרגיל במגזר הפרטי ללא קבלת קהל.
במקביל, ועדת החוקה של הכנסת אישרה היום במסגרת התקנות לסגר אפשרות להתרחק קילומטר מהבית - ולא 500 מטר כפי שאישרה הבוקר הממשלה. "בעקבות הדיונים בוועדה, ראש הממשלה וחבריה הסכימו להכניס למשאל טלפוני את הגדלת מגבלת היציאה", אמר ח"כ אשר. "הסגר יהיה סגר, ולא יהיה נוח. עם כל הקושי זו בשורה טובה וחשובה. לא ידוע לי על החמרות כרגע".
כמה חברי כנסת בוועדה התרעמו נוכח ההתייעצות שקיים נתניהו. ח"כ קארין אלהרר מסיעת יש עתיד-תל"ם אמרה כי "עושה רושם שהם רוצים להעביר את זה מעל הכנסת. יש חוק סמכויות גדול ולפיו הם צריכים להעביר לנו את זה 24 שעות לפני".
גם ח"כ עופר כסיף מהרשימה המשותפת התרעם: "זה פיאסקו. הממשלה יורקת לציבור בפרצוף. בזמן שאנחנו יושבים פה כמה שעות ודנים ברצינות, אנחנו מקבלים מידע שהממשלה מתכוונת לשנות את התקנות".

פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ציין בדיון כי "כדי להחמיר את ההגבלות נדרשת החלטת ממשלה. אני לא חושב שזה יקרה בלוח הזמנים". ח"כ אוסנת מארק מהליכוד ציינה מנגד: "נעשה פה דיון רציני והבנו כמה חורים יש. אם הממשלה מחליטה להדק את הסגר – זה עונה על הצרכים של האופוזיציה".
באותו דיון, שבו עלתה החלטת הממשלה מהבוקר, אמר יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור פרופ' חגי לוין כי יש לבטל את מגבלת אלף המטרים בכלל. "אנחנו במצב חירום. מגפת הקורונה שוחטת את החוסן החברתי והכלכלי של ישראל. חייבים למנוע לחלוטין התקהלויות", ציין פרופ' לוין.
במסגרת התקנות שאישרה הבוקר הממשלה וייכנסו לתוקף מחר בשעה 14:00, ניתן יהיה להתרחק כאמור מהבית עד קילומטר - אלא אם כן מדובר בצורך חיוני. בנוסף, התקהלות הוגבלה לעד עשרה אנשים במבנה ציבורי ועד 20 בשטח פתוח, ואסור יהיה לשהות בבית של אדם אחר. נהג יכול להסיע רק שני נוסעים אם אינם מאותו בית, ומספר הנוסעים באוטובוסים הוגבל ל-32. התקנות יפוגו ב-2 באוקטובר.