נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ניצח בבחירות 2016 אחרי שהבטיח ליישם את דוקטרינת "אמריקה תחילה". הוא התחייב לבטל הסכמי סחר "בלתי הוגנים" ולכפות על בעלות הברית של ארה"ב לשלם יותר על ברית ההגנה המשותפת שלהן.
בבחירות ב-3 בנובמבר יתמודד טראמפ מול המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן, שהצהיר שהוא ישקם את מעמדה של ארה"ב כמנהיגת העולם החופשי ויבטל צעדים רבים של ממשל טראמפ. הנה כמה מההבדלים במדיניות החוץ של שני המועמדים.
7 צפייה בגלריה
ארה"ב בחירות 2020 ג'ו ביידן דונלד טראמפ
ארה"ב בחירות 2020 ג'ו ביידן דונלד טראמפ
טראמפ וביידן. פחות מחודשיים לבחירות
(צילום: gettyimages, רויטרס)
סין
בכהונת טראמפ יחסי ארה"ב וסין הידרדרו לשפל שלא זכור שנים רבות, בעקבות מחלוקות קשות בשלל נושאים. טראמפ טען שהוא הנשיא האמריקני הראשון מזה עשרות שנים שלא חושש להתייצב מול בייג'ינג.
הקמפיין של טראמפ מאשים את ביידן (שהיה הסגן של הנשיא ברק אובמה) בגישה פייסנית כלפי סין, בשעה שמספר מקומות העבודה בענף הייצור בארה"ב יורד. מנגד טוען המועמד הדמוקרטי שהטיפול של הנשיא הרפובליקני במגפת הקורונה הוא בגדר טעות היסטורית, ושהנשיא התעלם מהאזהרות של קהילת המודיעין שסין ממעיטה בחומרת הנגיף.
7 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ שי ג'ינפינג ב ועידת G20
דונלד טראמפ שי ג'ינפינג ב ועידת G20
נשיא סין שי ג'ינפינג בפגישה עם טראמפ
(צילום: רויטרס)
טראמפ החל במלחמת סחר עם סין, לפני שחתם בינואר על השלב הראשון בהסכם הסחר בין הצדדים. מאז פסל הנשיא הרפובליקני את האפשרות שייפתח מו"מ על השלב השני של ההסכם, והביע מורת רוח מהטיפול של סין במגפה.
ביידן טוען שסין "מתענגת" על הכאוס בממשל טראמפ, היחסים הצוננים שלו עם בעלות הברית של ארה"ב והוויתור שלו על התפקידים המרכזיים של ארה"ב במוסדות בינלאומיים. ביידן הצהיר שהוא יחזיר את המצב לקדמותו, באמצעות הפעלת לחץ רב-צדדי על סין ושיקום היחסים עם בעלות הברית של וושינגטון.
איראן
טראמפ הטיל ספק בתועלת של ארה"ב מהתערבויות צבאיות במזרח התיכון - במיוחד בנוגע לפלישה לעיראק ב-2003.
אחד הצעדים הבולטים במדיניות החוץ של טראמפ היה הפרישה ב-2018 מהסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן. בעקבות החרפת המתיחות בין ארה"ב לאיראן, מאז הפרישה האמריקנית מהסכם הגרעין, טראמפ תגבר את הכוחות האמריקניים באזור.
7 צפייה בגלריה
הפגנה לאחר חיסול סולימאני
הפגנה לאחר חיסול סולימאני
הפגנה באיראן אחרי חיסול סולימאני
(צילום: EPA)
ביידן אמר שהוא ינהל מגעים דיפלומטיים עם איראן ויחזיר את ארה"ב להסכם - אך רק אם איראן תחזור לעמוד בהתחייבויות שמופיעות בהסכם, התחייבויות שמגבילות את תוכנית הגרעין שלה.
בינואר, אחרי עימותים בין כוחות אמריקניים למיליציות פרו-איראניות בעיראק, הורה טראמפ לחסל את קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס. ביידן אמר שהתקיפה מציבה את ארה"ב ואיראן "במסלול התנגשות", והציע שהפעילות של צבא ארה"ב באזור תהיה מצומצמת יותר ושהכוחות יתמקדו במלחמה בטרור ובשיתוף פעולה עם בעלות ברית אזוריות. ביידן מעוניין לשים סוף לסיוע שמעניקה ארה"ב לכוחות הסעודיים במלחמה בתימן, סיוע שטראמפ הגן עליו.
צפון קוריאה
טראמפ עשה היסטוריה ב-2018 כשנפגש עם שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און. מאז הפגישה ההיסטורית השניים נפגשו עוד פעמיים. למרות פריצת הדרך הדיפלומטית פיונגיאנג עדיין לא ויתרה על תוכנית פיתוח הנשק הגרעיני שלה, והמגעים בין הצדדים נמצאים במבוי סתום.
7 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ קים ג'ונג און באזור המפורז קוריאה
דונלד טראמפ קים ג'ונג און באזור המפורז קוריאה
טראמפ וקים. פריצת דרך דיפלומטית
(צילום: רויטרס)
ביידן טוען שטראמפ ויתר על כוח ההרתעה שהיה לארה"ב מול צפון קוריאה, ולא קיבל יותר מדי בתמורה. הוא ציין שהוא יסרב לפגוש את קים ללא תנאים מוקדמים.
אפגניסטן
טראמפ אמר שהוא מעוניין בנסיגה מלאה של הצבא האמריקני מאפגניסטן, כדי לשים סוף למלחמה הארוכה בתולדות ארה"ב. בפברואר הגיע ממשל טראמפ להסכם עם הטליבאן על נסיגה הדרגתית של הכוחות האמריקניים. הנסיגה הזו תלויה בתוצאות שיחות השלום בין ארגון הטרור לממשלת אפגניסטן. השבוע נפתח סבב ראשון של שיחות ישירות בין הצדדים.
7 צפייה בגלריה
ארה"ב טליבאן הסכם שלום אפגניסטן מולה עבדול ראני ברדר מ טליבאן וזלמאי חלילזאד מ ארה"ב
ארה"ב טליבאן הסכם שלום אפגניסטן מולה עבדול ראני ברדר מ טליבאן וזלמאי חלילזאד מ ארה"ב
הסכם בדרך לנסיגה אמריקנית מאפגניסטן
(צילום: AP)
ביידן הצהיר שהוא יחזיר את הרוב המכריע של הכוחות האמריקניים מאפגניסטן, ויתמקד במשימות נקודתיות מול אל-קאעידה ודאעש במדינה.
ישראל
כמו נשיאים אמריקנים קודמים גם טראמפ הצהיר שבכוונתו להגיע להסכם שלום בין ישראל לפלסטינים. כמו נשיאים אמריקנים קודמים, גם טראמפ לא הצליח לפתור את הסכסוך שבעבר הגדיר "הקשה בהיסטוריה".
בצעד היסטורי הכיר ממשל טראמפ בירושלים כבירת ישראל והעביר את השגרירות האמריקנית לעיר ב-2018 - צעד שחיזק משמעותית את הקשר בין טראמפ לראש הממשלה בנימין נתניהו, והכעיס את הפלסטינים ותומכיהם. שנה לאחר מכן ממשל טראמפ הכיר בריבונות ישראל על רמת הגולן, במהלך שהכעיס מדינות רבות.

7 צפייה בגלריה
שר החוץ של בחריין: עבד אל-לטיף אל-זיאני שר החוץ של איחוד האמירויות: עבדאללה בן זאיד דונלד טראמפ בנימין נתניהו חתימת הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות בבית הלבן
שר החוץ של בחריין: עבד אל-לטיף אל-זיאני שר החוץ של איחוד האמירויות: עבדאללה בן זאיד דונלד טראמפ בנימין נתניהו חתימת הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות בבית הלבן
החתימה בטקס בבית הלבן
(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
באוגוסט זכה טראמפ בניצחון דיפלומטי נדיר במזרח התיכון לקראת הבחירות בנובמבר: ארה"ב תיווכה בין ישראל לאיחוד האמירויות, שסיכמו על כינון היחסים ביניהן בתמורה לזניחת תוכנית הסיפוח. החודש הצטרפה בחריין לאמירויות והגיעה גם היא להסכם עם ישראל. הטקס החגיגי בין הצדדים התקיים השבוע בבית הלבן.
ביידן בירך על ההסכמים. הוא אמר שכשהוא יהיה נשיא הוא "ימנף את חיזוק הקשרים לטובת תהליך לקידום פתרון שתי המדינות" במזרח התיכון. "סיפוח יהיה מכה קשה לשלום, אמשיך להתנגד לו כשאהיה נשיא ואתמוך בפתרון שתי המדינות", הצהיר המועמד הדמוקרטי ביום שבו פורסם על ההסכם בין ישראל לאמירויות.
הסכמים בינלאומיים
ביידן הבהיר שאם ייבחר הוא יחזיר את ארה"ב להסכם פריז, שנועד להיאבק בהתחממות הגלובלית. בנוסף התחייב לחזק בריתות בינלאומיות של ארה"ב כמו הברית הצבאית נאט"ו. המועמד הדמוקרטי הדגיש שכך הוא יבטל את הנזק שגרם טראמפ לאמון בארה"ב ולמעמד שלה בזירה הבינלאומית.
טראמפ הכעיס את חברות נאט"ו, ובעלות ברית אחרות, כשסירב למתוח ביקורת על נשיא רוסיה ולדימיר פוטין - למרות שסוכנויות המודיעין בארה"ב קבעו שרוסיה התערבה בבחירות לנשיאות 2016. ביידן הזהיר שאם הוא ייבחר לתפקיד רוסיה, סין ומדינות אחרות שניסו להתערב בבחירות יתמודדו עם השלכות קשות.
7 צפייה בגלריה
 קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עם טראמפ
 קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עם טראמפ
קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל עם טראמפ
(צילום: רויטרס)
הנשיא הרפובליקני הודיע בחודש יוני שהוא יצמצם את מספר החיילים האמריקנים בגרמניה, ושכ-9,500 יעזבו את המדינה. דמוקרטים, וגם רפובליקנים, מחו על ההחלטה ואמרו שהברית של ארה"ב וגרמניה עוזרת להתמודד מול ההשפעה ההולכת וגוברת של רוסיה וסין.
בצוות הקמפיין של ביידן אמרו שהם מוטרדים מהמהלך, ושביידן יחזיר את הכוחות לגרמניה כשיהיה נשיא.