כמה עולה נוט 20 אולטרה החדש של סמסונג? עבורנו כצרכנים, התשובה פשוטה יחסית. כל מה שצריך זה להיכנס לחנות, או לאתר להשוואת מחירים, ולבדוק. אבל כמה הוא עולה לסמסונג עצמה? ענקית הטכנולוגיה הקוריאנית, כמו כל יצרנית אלקטרוניקה צרכנית כמעט, לא ששה לגלות מה שולי הרווח שלה על מכשיריה וכמה עולים הרכיבים שלהם.
4 צפייה בגלריה
נוט 20 אולטרה
נוט 20 אולטרה
עלויות הייצור - 549 דולר
(צילום: shutterstock)
מי שכן עושות את זה הן חברות ניתוח שוק. אלה מסתכלות על כלל הרכיבים של המכשיר, מנצלות את קשריהן בתעשייה כדי לקבל מושג על המחיר שבו יצרניות רוכשות או מייצרות אותם, ומרכיבות רשימות שמטרתן להעריך את מחיר החומרים וההרכבה של המכשירים החדשים.
לאחרונה, חברת ניתוח השוק Counterpoint Research הוציאה דו"ח חדש שבמרכזו מכשיר הדגל החדש של סמסונג. נזכיר כי מחירו בארה"ב עומד על 1,299 דולר לגרסת ה-5G שלו. אז כמה מתוך זה, לטענת Counterpoint, הלכו כדי לבנות את המוצר? 549 דולרים.
הרשימה הזו כוללת הן את הרכיבים עצמם, והן תהליכים סביב הייצור - כמו הרכבה ובדיקות. היא אפילו כוללת את מחיר הקופסה שבה מגיע המכשיר. נקודה מסקרנת ברשימה הזו היא חלוקה לספקים של טכנולוגיות. 22 כאלה יש ברשימה, אך שניים מהם אחראיים ל-89.3 אחוזים ממחיר הרכיבים: סמסונג וקוואלקום.
4 צפייה בגלריה
נוט 20 אולטרה
נוט 20 אולטרה
עט המגע עולה 25 דולר
(צילום: shutterstock)
סמסונג, שתופסת את המקום הראשון ברשימה, אחראית לפי Counterpoint ל-50 אחוז מרכיבי המכשיר. וזה עוד בגרסה שבה ערכת השבבים היא של קוואלקום. בגרסה שמגיעה לישראל, ערכת השבבים היא Exynos של סמסונג עצמה, ובה לסמסונג יש כבר נתח של כ-70% מהרכיבים.

50% סמסונג

הדו"ח הזה מדגים את היכולת של סמסונג לבנות חלק ניכר ממכשיריה על בסיס הטכנולוגיות שהיא עצמה פיתחה או רכשה. זה קשור, בין השאר, להיותה Chaebol, שם שמתאר תאגידים קוריאניים עצומים שחולשים על מגוון תעשיות ונמצאים בשליטה של משפחה אחת. סמסונג הוא הגדול מבין התאגידים האלה, כשבמקום השני נמצא יונדאי ובמקום השלישי LG.
כך, למשל, חברת Corephotonics הישראלית, שפיתחת את מצלמת הפריסקופ אשר נמצאת כיום בנוט 20 אולטרה, S20 אולטרה וכן במכשירים של יצרניות אחרות, אמנם נרכשה אשתקד על ידי סמסונג, אבל לא על-ידי החטיבה שמייצרת את הטלפונים אלא על ידי חברה אחות שלה, Samsung Electro-Mechanics. החברה הזו אמנם מוכרת רכיבים ל-Samsung Electronics שמייצרת אהת הטלפונים, אבל לא בבלעדיות. זה גם מסביר איך רכיבים של סמסונג מוצאים את דרכם לטלפונים של מתחרות כמו אפל, שעל פי השמועות תרכוש מסמסונג (וכן מ-LG) רכיבים למצלמות של האייפונים החדשים.
הרכיבים היקר בגלקסי נוט 20 אולטרה
לפני שאתם מתרעמים על כך שסמסונג מוכרת את המכשיר במחיר הכפול ממחיר הייצור שלו, כדאי לזכור שאלה רק החומרים. עלויות של מחקר ופיתוח, עבודת שיווק, שינוע, והרבה דברים אחרים שהינם חלק בלתי נפרד מהשקה של טלפון חדש, לא כלולות פה.
כמו כן, המחיר של סמסונג לא מאוד ייחודי בתחום. חברת TechInsights פירקה בשנה שעברה את אייפון 11 פרו מקס, מכשיר הדגל של אפל נכון להיום, והגיעה למסקנה שהרכיבים של המכשיר עולים 490 דולרים. נזכיר שמדובר במכשיר שאינו מצויד בקישוריות 5G שמייקרת את הייצור.
אז כמה עולים הרכיבים השונים של נוט 20 אולטרה? בואו נראה. שווה לזכור, עם זאת, שמדובר בהשערות שאמנם הינן מבוססות אך אינן רשמיות.
ערכת שבבים - 57 דולר: כפי שאמרנו, מדובר במפרט הגרסה האמריקאית, עם ערכת שבבים סנאפדראגון 865+ של קוואלקום. מדובר באחד הרכיבים היקרים שאינם מיוצרים על ידי סמסונג עצמה.
זיכרון ושטח אחסון - 61.5 דולר: סמסונג היא אחת היצרניות הגדולות של זיכרון פלאש, ובמכשיר הזה היא שילבה בין 12 גיגה זיכרון הפעלה לבין 128 גיגה שטח אחסון.
קישוריות סלולרית - 97.2 דולר: החלק היקר ביותר ברשימה הזו הוא רכיב הקישוריות הסלולרית שתומך ב-5G בכל 3 רצועות התדרים שלו, וכן בדורות 2-4.
קישוריות אחרת - 10 דולר: המחיר של רכיבי קישוריות לא סלולרית לא משתווה למחיר של מה שנדרש כדי שלטלפון תהיה קליטה. אפילו שיש כאן רכיב וויפי שכולל את WiFi 6 החדש, תמיכה בבלוטות' 5, רכיב NFC, רכיב GPS ועוד - הכל ביחד עולה רק 10 דולרים.
ניהול צריכת חשמל - 6.30 דולר: לוודא שערכת השבבים מקבלת את כל החשמל הדרוש לה וששום דבר לא נשרף לא עולה יותר מדי בימינו.
אודיו - 3.50 דולר: המחיר הזה כולל הן ציוד אודיו, כמו רמקול ומיקרופונים, וכן תשלום רישיון על השימוש בקידודי אודיו ששייכים לחברות אחרות.
חיישנים - 12.70 דולר: החל ממצפן אלקטרוני, דרך קורא טביעות אצבע ועד לשכבה שמדברת עם העט של נוט 20 אולטרה, הטלפונים היום מלאים בחיישנים. אבל הם לא יקרים במיוחד.
מצלמה - 60.30 דולר: עוד אחד מהרכיבים היקרים ביותר בטלפון הוא רכיב הצילום. נזכיר כי כאן מדובר ב-3 מצלמות, פלאש וחיישן לייזר למיקוד.
מסך - 91.5 דולר: כשאתם באים להחליף מסך בטלפון ומבקשים מכם הרבה כסף עליו, זה בין השאר כי מסכים עדיין עולים הרבה כסף. ברשימה הזו, המסך הוא הרכיב השני מבחינת מחיר. זה כולל הן את המסך עצמו, שסמסונג מייצרת, והן את זכוכית המגן שמיוצרת על ידי קורנינג.
לוח ורכיבים פסיביים - 14.50 דולר: מדובר בלוח האם ופחות או יותר כל הרכיבים שנמצאים עליו וטרם הוזכרו - נגדים, קבלים ועוד.
מארז - 27 דולר: כשמבקרים מארזים של טלפונים, אחד הדברים הפופולריים לדבר עליהם הוא האם המארז מרגיש זול או יקר. אבל כמה הוא באמת עולה? הטענה היא שהגוף של נוט 20 אולטרה, יחד עם הכפתורים והברגים שלו, עולה כ-92 שקלים.
4 צפייה בגלריה
נוט 20 אולטרה
נוט 20 אולטרה
27 דולר על המארז היוקרתי
(צילום: shutterstock)
סוללה - 11.60 דולר: החלק החשוב ביותר בטלפון עבור אנשים רבים אינו קרוב אפילו ללהיות מהיקרים שבו. ואכן, מה שמונע שיפור מהותי בתחום הוא היעדר מקום פנוי בתוך המארז ולא המחיר של הסוללה. כל עוד אין בשוק טכנולוגיה מהפכנית לאגירת זרם, אל תצפו לקפיצה משמעותית בקיבולת. המחיר כן כולל גם רכיבי הטענה אלחוטית וכן תשלום לקוואלקום על תמיכה ביישום שלה להטענה מהירה.
אחרים - 14.90 דולר: הסעיף הזה כולל כיסוי של הטלפון בחומר דוחה מים, רכיב רטט, שבב שעון ועוד.
הרכבה ובדיקות - 18.70 דולר: רוב הטלפונים של סמסונג מיוצרים כיום בווייטנאם, במפעלים שיכולים להרכיב 120 מיליון מכשירים בשנה. יש לה גם מפעלים בהודו וקוריאה הדרומית, אך אלה מיועדים בעיקר לשווקים המקומיים.
זיכיונות ותוכנה - 25 דולר: במכשיר מסובך כמו נוט 20 אולטרה ישנם יישומים ורכיבי תוכנה של מגוון יצרנים, וסמסונג צריכה לשלם להם על השימוש בקוד שלהם.
מטען וכבלים - 6 דולר: סמסונג עדיין מספקת את הטלפונים שלה עם מטענים וכבלים, אך יש להניח שבקרוב הסעיף הזה יצומצם. כאשר השיקה את האייפדים החדשים שלה השבוע, אפל ניסתה לצייר את היעדר המטען באריזה כמשהו חיובי שיאפשר לה לצמצם פגיעה סביבתית. היות ולרבים מאיתנו יש כיום לא מעט מטענים בבית, יש סיכוי לא רע בכלל שגם סמסונג תפסיק בקרוב לספק מטען עם כל מכשיר חדש.
4 צפייה בגלריה
מטען של סמסונג
מטען של סמסונג
6 דולר על מטען וכבלים
(צילום: shutterstock)
אביזרים - 5 דולר: האוזניות של AKG (מותג שסמסונג רכשה), שמגיעות באריזה של הטלפון נשמעות לא רע בכלל. אבל כן, לא מפתיע שהן זולות למדי.
עט מגע - 25 דולר: בשנים האחרונות עטי המגע של סמסונג השתפרו מאוד, והפכו להרבה יותר טכנולוגיים. נזכיר שהעט הזה נטען בצורה אלחוטית ומתקשר עם הטלפון עצמו באמצעות בלוטות', זאת כשהוא קטן וקל מאוד.
קופסה ונייר - 1.20 דולר: היי, גם הקופסה ודף ההוראות עולים משהו.