בול פגיעה: כשהאצבע נוגעת בבול, מבינים מה צפוי לנו ולכדור הארץ

הקורונה דחקה מהכותרות את אסון האקלים הבוער, אבל הוא לא יודע מזה וממשיך להתחמם. בדואר של פינלנד החליטו להמחיש את הסכנה עם פתרון יצירתי

עודד בן יהודהפורסם: 01.10.20 12:05
משמאל: ציפור מצוירת על הבול. באמצע נוגעים בה, וחום האצבע מסמל את התחממות כדור הארץ. מימין התוצאה: הציפור נכחדת (Design: Berry Creative, Photography: Paavo Lehtonen)
משמאל: ציפור מצוירת על הבול. באמצע נוגעים בה, וחום האצבע מסמל את התחממות כדור הארץ. מימין התוצאה: הציפור נכחדת (Design: Berry Creative, Photography: Paavo Lehtonen)
הנה שלושת הבולים בסדרה, שמועמדת לפרס עיצוב בינלאומי: שלום לחורפים המושלגים, שלום לבעלי חיים רבים, ושלום לבית של הרבה אנשים שייאלצו לנטוש אזורים לוהטים (Design: Berry Creative, Photography: Paavo Lehtonen)
הנה שלושת הבולים בסדרה, שמועמדת לפרס עיצוב בינלאומי: שלום לחורפים המושלגים, שלום לבעלי חיים רבים, ושלום לבית של הרבה אנשים שייאלצו לנטוש אזורים לוהטים (Design: Berry Creative, Photography: Paavo Lehtonen)

מי זוכר שפעם מזמן – כלומר עד פברואר השנה, לפני שהאנושות שקעה עמוק במגפת הקורונה – מי שתפסו את הכותרות העולמיות היו הניסיון להציל את כדור הארץ, ונערה שוודית אמיצה ושמה גרטה. מלחמה לא מחליפה מלחמה, לצערנו, והמשבר האקולוגי ממשיך להחמיר בקצב מהיר. סדרת בולים חדשה, שעיצב הסטודיו הפיני Berry, מוקדשת לסוגייה הבוערת הזו. בימים אלה היא מועמדת לפרס העיצוב השנתי של מגזין DeZeen.

 

אתם קוראים נכון. תעשיית הבולים העולמית חיה ובועטת, למרות העידן הדיגיטלי שבו אנו חיים, ואם מתבוננים בעיצוב החדשני והטכנולוגי של הבולים האלה, עושה רושם שהפורמט בן 180 השנים אולי ייעלם יום אחד, אבל היצירתיות שגלומה בו רחוקה מלהיעלם כרגע.

 

דואר פינלנד הזמין את צוות הסטודיו להמציא דרך מקורית, שתצליח לנסח ולבסס את ההשלכות של שינויי האקלים על גבי בולים. זו לא הפעם הראשונה ש"ברי" מתמודדים עם אתגרי המדיום הזעיר, אך הפעם מתיחת הגבולות יצרה חוויית שימוש חדשה באמת. הבולים נועדו להגביר את המודעות של הציבור הפיני לתוצאות הרות-האסון של התחממות כדור הארץ, כדי לנקוט פעולות מעשיות להפחתת הפליטה של גזי חממה. המעצבים החליטו להשתמש בדיו שמגיב לחום, כדי להמיר נושא מורכב לכדי חוויה מוחשית.

 

שלושת הבולים הופקו בהדפסה תרמית ייחודית, והדיו אמנם מגיב לחום. כך, מגע אצבעותינו על הבולים משנה את האיור לנגד עינינו, וחושף שלוש תוצאות עתידיות של שינויי האקלים: לא יהיו עוד חורפים מושלגים, אנשים המתגוררים באזורי חום קיצוניים ייאלצו לעזוב את בתיהם, ומינים רבים של בעלי חיים ייכחדו.

 

האצבעות מחממות את הדיו, שמשנה את התמונה (Design: Berry Creative, Photography: Paavo Lehtonen)
    האצבעות מחממות את הדיו, שמשנה את התמונה(Design: Berry Creative, Photography: Paavo Lehtonen)

    איך זה עובד? ההסבר בפסקה הבאה (Design: Berry Creative, Photography: Paavo Lehtonen)
      איך זה עובד? ההסבר בפסקה הבאה(Design: Berry Creative, Photography: Paavo Lehtonen)

       

      העיצוב הגרפי פשוט ומדויק. הרקע אינו אחיד, ובכל בול יש מעבר צבעים מתחלף (גרדיאנט), שעליו מודפס איור פיקטוגרמי בצבע שחור מלא, כזה שהופך לשקוף באמצעות מגע. כך תוכלו לגלות פתיתי שלג שהופכים לטיפות, ציפור שהופכת לשלד, ואנשים רצים על גבי מפת פינלנד. לא רק העיצוב והטכנולוגיה התרמית הם חדשניים: גם קווי המתאר המרובעים של הבול הקלאסי הפכו כאן לזוויתיים ומשוננים, כמו כדי להעביר מסר של סכנה ובהילות.

       

      בשנה שעברה זכתה סדרת הבולים הזו ב״פרס הכסף״ בתחרות פרסי העיצוב האירופיים, ובפרס העיצוב הנחשב Red Dot Design. "הגישה החדשנית של הסטודיו, יחד עם דגל האחריות הסביבתית, איכות המוצר המוגמר, ושיתוף הפעולה החלק, הם הגורמים שאנו מצפים להם בזירת העיצוב של מוצרי הדפסה מאובטחת", מסרו Tommi Kantola ו-Petri Pohjolainen, מנהלי העיצוב בדואר הפיני.

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
      אני איש עיצוב, תרבות, מחקר, איש של מילים ותוכן.
      בוגר המחלקה לתקשורת חזותית של "בצלאל", ותואר שני בעיצוב ב-London College of Communication. בשנת 2007 הקמתי את Graphics & Words - סטודיו המתמחה בחשיבה קריאטיבית עיצובית מולטידיספלינרית, יצירת זהויות מותגיות ומחקרי טרנדים. כיום, בין השאר, אני זוכה להשתתף בתערוכות עיצוב, וגם לשמש מנהל קריאייטיב ויועץ למספר בתי סטודיו ומותגים מהמובילים בארץ. בעשור האחרון, אני מחלק את זמני כמרצה באקדמיות השונות - "בצלאל", "מנשר", "שנקר", "ויצ"ו חיפה" ואוניברסיטת תל-אביב.

      להצטרפות לרשימת התפוצה של הטור שלי, שלחו לי מייל:
      odedbenyehuda@gmail.com