קבינט הקורונה מכונס בשעה זו לדיון שבו יכריע על מועד תחילתו של השלב הראשון ביציאה ההדרגתית מהסגר, וההקלות המדויקות שיבואו עמו. ראש הממשלה בנימין נתניהו פרסם במהלך הדיון סרטון שבו התגאה ב"הצלחה האדירה" של הסגר המלא והשני שהוטל על ישראל - אך הזהיר מיציאה מהירה מדי ממנו, שתביא לעלייה מחודשת בתחלואה.

דיון מכריע בקבינט הקורונה - עדכונים אחרונים:

  • על הפרק: פתיחת גני ילדים, עסקים קטנים, פארקים לאומיים וחופים, פתיחת הכותל במתווה קפסולות - החל מיום ראשון הקרוב
  • כוונה לאפשר טייק-אווי (איסוף עצמי) ממסעדות
  • כוונה לבטל את הגבלת המרחק והשהייה בקרב משפחה גרעינית בלבד
  • דיון נפרד יתקיים בנושא ההגבלות בערים האדומות
  • נתניהו קורא ליציאה "מדורגת, אחראית, זהירה ונשלטת"
  • גלנט: "לא הייתה הדבקה במערכת החינוך", משרד הבריאות: "התחלואה גבוהה"
  • משרד החינוך דורש לפתוח גם את כיתות א'-ב'
  • דרעי קרא להגדיל את מספר המשתתפים בחתונות, קריאה גם לפתיחת צימרים
  • שרים מתנגדים להקלות באירועים: "פתח להדבקה, יהרסו הישגים בחברה הערבית"
  • רגב מציעה לפתוח מספרות, משרד הבריאות מתנגד
  • מומחה שמייעץ לקבינט: הנתונים עלולים לתעתע, להמתין עם ההקלות

9 צפייה בגלריה
אכפית המשטרה את סגר הקורונה בסוכות
אכפית המשטרה את סגר הקורונה בסוכות
אוכפים את הסגר במהלך סוכות. בשלב הראשון מגבלת המרחק אמורה להתבטל
(צילום: דוברות המשטרה)
"אנחנו רואים ירידה בכל הנתונים, ירידה עקבית וברורה", אמר נתניהו. "אנחנו רוצים להתכנס למדדים שהציעו לנו משרד הבריאות והמומחים, כדי שנוכל להתחיל בהקלה ההדרגתית בתנאי הסגר הנוכחיים. אנחנו צריכים לעשות זאת באופן כזה שלא נפגוש סגר נוסף בעוד שבועיים-שלושה. לכן היציאה צריכה להיות מדורגת, אחראית, זהירה ונשלטת".
נתניהו הוסיף: "אין ספק שעד לרגע זה יש כאן הצלחה, הצלחה שכבר מתחילים לדבר עליה ולהסתכל עליה במדינות אחרות, באירופה בעיקר, ששם התחלואה עברה כבר אותנו בכמה מדינות, והם כרגע מתלבטים בשאלה שאנחנו התלבטנו והכרענו בה - כן לעשות סגר, כן להוריד את המספרים מהר". בהמשך אמר רה"מ כי "אם בסוף השבוע נתוני התחלואה ישתנו ונראה עלייה - נצטרך לעצור. המתווה הזה נדיב, זה אומר שנהיה חייבים לעמוד במדדים".
בפתח הדיון ציין נתניהו כי מתווה היציאה לא יאושר באופן מלא בפעם אחת. "קודם כל נחליט על השלב הראשון", אמר, "המתווה לא יוכרע בבת אחת". במהלך הדיון אמרו שרים כי הם התרשמו שנתניהו מנסה לדחות את ההקלות כך שהן לא ייכנסו לתוקף בתחילת השבוע, בהתאם להמלצות חלק מהמומחים שהוא שמע. מטרתו, כפי שהבינו השרים, היא לעכב בעוד כמה ימים את ההכרעה כדי להיות בטוח שהירידה בתחלואה נמשכת. השרים התנגדו לכך ודרשו בתוקף לפתוח את העסקים הקטנים ואת החינוך לגיל הרך.
שר הביטחון בני גנץ אמר: "אני מציע לכולנו לזכור שאנחנו מחויבים בצעדים שמרניים, כי מגמת התחלואה צריכה להמשיך לרדת. הצעדים שניקח היום יאפשרו לנו אורך נשימה כדי להמשיך ולקיים את הסגר".

לפי המתווה שגיבש משרד הבריאות, נזכיר, השלב הראשון אמור לכלול פתיחה של גני הילדים, עסקים קטנים, פארקים לאומיים, חופי ים ואפשרות לטייק-אווי במסעדות. בשלב זה גם יבוטלו מגבלת 1,000 המטרים ליציאה מהבית והאיסור לבקר בבתים של אחרים.
שר הבריאות יולי אדלשטיין חזר בדיון על דבריו בראיון הבוקר לאולפן ynet, ואמר כי אם המגמה החיובית תימשך, "אין בעיה לפתוח ביום ראשון" את המסגרות לגיל הרך. "אם פתאום נופתע לרעה נחזור לקבינט", הבטיח. עם זאת, הוא ציין כי "מפאת הזהירות של מתן התראה לכל הגורמים במערכת החינוך", הוא מעדיף שגני הילדים ייפתחו ביום שני.

קרב על החתונות

שר הפנים אריה דרעי דרש בדיון להגדיל את מספר הנוכחים בחתונות ל-200, בקפסולות של 20 בכל קבוצה ושמירת מרחק - אם כי לפי הצעתו סביב השולחנות בחתונות ניתן יהיה להושיב עד 40 אנשים. גם בהלוויות הוא דרש לאפשר 200 משתתפים, בקפסולות. בהמשך שב דרעי על דרישתו, והתלונן: "איך אנשים יוכלו ללכת לחופי הים אבל לא לחתונות? חתונה זה פעם בחיים".
השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה אמר לדרעי שהצעתו בלתי אכיפה. גם שר הרווחה איציק שמולי התנגד לדרישתו, ושאל אותו: "ראית פעם חתונה בקפסולות? זה לא יקרה. זה הרי זה היה חלק רציני ממקור ההתפרצות בגל הראשון". דרעי השיב לו: "אתה כנראה לא מבין את המשמעות של חתונה, קידושין ביהדות". שמולי גער בו: "אל תזלזל ביהדות שלי ואני לא אזלזל ביהדות שלך. אני יהודי לא פחות".
גם נתניהו נדרש לסוגיית החתונות, ואמר לדרעי: "העלית נושא חשוב ומהותי, אבל צריך לבחון אם להעלות אותו כבר בדיון הזה או להמשיך בשבוע הבא. זה עלול להוביל לטרגדיה נוראית".
9 צפייה בגלריה
איימן סף. "לא לפתוח חתונות, הן פתח להדבקה"
איימן סף. "לא לפתוח חתונות, הן פתח להדבקה"
איימן סף. "לא לפתוח חתונות, הן פתח להדבקה"
(צילום: פרומו הפקות ותקשורת.)
9 צפייה בגלריה
מירב כהן
מירב כהן
"רק כשהשתלטנו על החתונות המצב התייצב". השרה מירב כהן
(צילום: ינאי יחיאל)
ראש מנהלת הקורונה בחברה הערבית, איימן סייף, התנגד להקלות באירועים: "כל פתח יהרוס את כל ההישג בחברה הערבית. מי יעשה בחברה שלנו חתונה עם 20 אורחים? רק המשפחה שלי זה 150 איש".
גם השרה לשוויון חברתי התנגדה לכך: "רק כשהצלחנו להשתלט על החתונות בחברה הערבית - המצב התייצב. איתות מקבינט הקורונה שאפשר לקיים חתונות עלול לפגוע במאמצים".

עימות על שיעור ההדבקה במערכת החינוך

שר החינוך יואב גלנט קרא לקבל "החלטה מהירה" על פתיחת גני הילדים - כדי לאפשר את פתיחתם כבר ביום ראשון. "צריך לתת זמן למערכת להתארגן", אמר. השר שמולי תמך בקריאתו: "הגיל הרך חייב להיפתח מיד, כבר בתחילת השבוע. אין שחרור של המשק כשמאות אלפי הורים משותקים לביתם. שעורי התחלואה בגיל הרך זניחים וגם התחלואה הכללית יורדת. חייבים לפתוח".
9 צפייה בגלריה
יואב גלנט
יואב גלנט
"אין הדבקה במערכת החינוך". השר יואב גלנט
(צילום: אבי מועלם )
9 צפייה בגלריה
פרופ' איתמר גרוטו
פרופ' איתמר גרוטו
"התחלואה בחינוך גבוהה". פרופ' איתמר גרוטו
(צילום: ניצן דרור )
גלנט דרש לפתוח בשלב זה גם את כיתות א'-ב', וטען שההדבקה כלל לא התרחשה במערכת החינוך. המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, השיב: "זה שתחזור על אותה מנטרה פעם אחר פעם לא יהפוך אותה לנכונה. כל המומחים אומרים שהתחלואה הגיעה ממערכת החינוך".
ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש שירותי בריאות הציבור, חיזקה את דבריו של גרוטו: "אין חולק על כך שהתחלואה במערכת החינוך הייתה גבוהה מאוד".
9 צפייה בגלריה
דרש להגדיל את החתונות. דרעי
דרש להגדיל את החתונות. דרעי
דרש להגדיל את החתונות. דרעי
(צילום: יואב דודקביץ)

השרים לוחצים: נתב"ג כן וצימרים לא?

לפני תחילת הישיבה המקוונת, בכחול לבן אמרו כי יקדמו פתיחה של עסקים שלא מקבלים קהל כבר ביום ראשון, פתיחה של החינוך לגיל הרך מיד לאחר השלמת ההכנות הנדרשות ומודל דיפרנציאלי ליציאה מהסגר. שר האוצר ישראל כץ אמר גם הוא שיתמוך בפתיחת עסקים ללא קבלת קהל ביום ראשון. "יש לאפשר פתיחה מיידית של העסקים שתרומתם לפעילות המשק וצמצום האבטלה היא קריטית", אמר.
גם שרים אחרים הביעו דרישות הנוגעות למשרדיהם. שרת התיירות אורית פרקש הכהן קראה בדיון לפתוח את הצימרים, וכבר אמש חשפה מתווה ייעודי לכך, הכולל איסור על כניסה לבריכות וחדרי אוכל, והגעה של משפחה גרעינית בלבד. בדיון בקבינט הקריאה פניות שקיבלה מבעלי צימרים, ושאלה: "למה לעודד לקנות כחול לבן ותיירות כחול לבן אבל בפועל לשלוח אנשים לצימרים בחו"ל?". נמל התעופה בן גוריון, נזכיר, ייפתח הלילה בחצות - למרות שהסגר המלא יימשך בסוף השבוע.
9 צפייה בגלריה
אורית פרקש הכהן
אורית פרקש הכהן
זו גם סוגייה בריאותית. השרה פרקש הכהן דרשה לפתוח את הצימרים
(צילום: אבי מועלם )
9 צפייה בגלריה
מירי רגב בנתב"ג
מירי רגב בנתב"ג
השרה רגב: "לפתוח גם מספרות"
(צילום: דנה קופל)
היא אף טענה שלסוגייה יש חשיבות בריאותית והציגה נתונים המראים עלייה בפניות לבקשת סיוע נפשי וברכישת תרופות להתמודדות עם בעיות נפשיות, חרדה ולחץ. "אנחנו כולנו אחרי סגר בבית של כמעט חודש ואנשים צריכים אוויר. דחוף. למה למנוע ללכת לצימר מבית לבית? למה כשמעודדים כלכלה כחול לבן, לא תומכים בצימרים כחול לבן ופותחים את השדה לטוס כדי לצימרים בחו"ל?".
שר התרבות חילי טרופר דרש מצדו לפתוח מוסדות תרבות וספורט מסוימים, לפי "מתווים הגיוניים". הוא אמר ש"ערכית" אסור להשאיר את התחומים הללו לסוף תהליך היציאה המדורג מהסגר. "אני לא מדבר על הכול מיד, אבל יש דברים שאפשר לפתוח בצורה בטוחה", אמר. "ביום שמחליטים לפתוח קניון אין סיבה לא לפתוח מוזיאון. אם פותחים גנים לאומיים, יש גם אתרי מורשת כמו גבעת התחמושת - למה לא לפתוח במקביל? חברה ללא תרבות וספורט היא חברה חסרה".
9 צפייה בגלריה
חילי טרופר
חילי טרופר
שר התרבות חילי טרופר. לא להשאיר את התרבות והספורט לסוף
(צילום: מוטי קמחי)
לפי המתווה הראשוני שהוצג השבוע על-ידי בכירי משרד הבריאות, היציאה ההדרגתית מהסגר תלויה ביעדי תחלואה מדידים, ולא במועדים קבועים. היעד הנדרש ליציאה לשלב הראשון: מספר נדבקים יומי של עד כ-2,000 ומקדם הדבקה נמוך מ-0.8.
אלרעי פרייס אמרה בדיון שנכון להיום הממוצע השבועי עומד על 2,400 נדבקים ביום, אך שביום ראשון יש "סבירות גבוהה להניח שיעמוד על 2,000". פרויקטור הקורונה, פרופ' רוני גמזו, אמר מוקדם יותר היום כי גם מקדם ההדבקה עומד כעת על כ-0.8.

מומחה מזהיר: הנתונים עלולים לתעתע

ישנם מומחים המתנגדים למעבר לשלב הראשון כבר בתחילת השבוע הבא. פרופ' דב שוורץ מאוניברסיטת בן גוריון, שחבר בצוות המומחים שמייעץ לקבינט הקורונה, קרא בצהריים שלא לאפשר הקלות ביום ראשון - ולהמתין בדיון עליהן לפחות עד לסוף השבוע הבא. לדבריו, את האפקט של ההתקהלויות בסוכות ובשמחת תורה ניתן יהיה לראות רק ביום שלישי הקרוב.
"הסתמכות על אינפורמציה מוקדמת יותר טומנת בחובה סכנת התפשרות על מכנה משותף נמוך שפירושו יציאה מוקדמת 'כי ירדנו לסביבות ה-2000 נדבקים' - שעלולה להתברר ימים בודדים אחר כך כ'פאטה מורגנה' מתעתעת, שהביאה ליציאה מוקדמת מדי, ובכך לייצר אנדרלמוסיה גדולה בציבור ובמשק", נכתב בדו"ח שפרסם צוות חוקרים בראשות פרופ' שוורץ.

יצוין כי גם אם תאושר יציאה הדרגתית מהסגר, הגבלות חמורות צפויות להמשיך לחול על ערים עם תחלואה גבוהה המוגדרות "אדומות בוהקות". רגע לפני הדיון הוסרו מרשימת הערים הללו הערים אופקים, רמלה, נתיבות ואור יהודה. ערים אחרות, בעלות אוכלוסייה חרדית ברובן, נותרו ברשימה: מודיעין עילית, בני ברק, רכסים, ביתר עילית, אלעד, בית שמש, קריית מלאכי וכמה שכונות בירושלים.
שר הכלכלה עמיר פרץ קרא בדיון בקבינט הקורונה לפצות את בעלי העסקים ביישובים האדומים, שימשיכו להיפגע. "על מנת שנוכל לממש את תוכנית הרמזור ולקבל את שיתוף הפעולה מהתושבים מהאזורים האדומים, אנחנו חייבים לפצות אותם ביד נדיבה לתקופת הסגר. אם מגבילים מפצים! גם לבעלי העסקים וגם לתושבים".
במהלך הדיון קראה השרה לשוויון חברתי מירב כהן לציבור לבקר את בני הגיל השלישי כדי "להילחם במצוקת הבדידות", תוך הקפדה על הנחיות הבריאות והימנעות מהתקהלויות של יותר מ-10 אנשים בחלל סגור ו-20 במרחב פתוח. לדבריה, עדיף להיפגש בחוץ, לשמור על מרחק ולעטות מסכות. "זו הקלה מאד משמעותית וחשובה שהחל מהשבוע הבא נוכל לבקר בזהירות את הסבים והסבתות שלנו".
אדיר ינקו השתתף בהכנת הכתבה