מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד תקפה את המתווה שגיבשו הרשויות המקומיות לפתיחת כיתות א'-ד' למשך חמישה ימים בשבוע, לאחר שהממשלה הודיעה שאין ביכולתה לממן את הלימודים בכיתות א'-ב' במשך שבוע מלא בקפסולות. "עם כל הכבוד לרשויות המקומיות, המעסיק שלנו הוא המדינה ואנחנו מקבלים הוראות ממשרד החינוך בלבד", בן דויד אמרה הבוקר (רביעי) ל-ynet.
דבריה של בן דויד מגיעים ברקע הדיון שנערך קודם בוועדת החינוך של הכנסת - שהחליטה שלא לאשר את מתווה משרדי הבריאות והחינוך המגביל 15 תלמידים בקפסולה ושמירה על מרחק של 100 מטרים בלמידה במרחבים פתוחים. הוועדה קראה לקבינט הקורונה להעלות את מספר התלמידים בקפסולה בלמידה במרחבים ל-20, ולצמצם את הריחוק בין קבוצה לקבוצה ל-50 מטרים. ynet העביר את הדיון בשידור חי.
4 צפייה בגלריה
יפה בן דויד ,רם שפע
יפה בן דויד ,רם שפע
המאבק על החינוך. רם שפע ויפה בן דויד
(צילום: מוטי קימחי)
"לא ניתן לאנרכיה הזאת להתקיים", הוסיפה בן דויד, "לא נתנו בעבר, לא ניתן בהווה ולא ניתן בעתיד להפריט את מערכת החינוך על ידי העברת האחריות לרשויות המקומיות. החינוך ממלכתי וחייב להישאר בידי המדינה. הרשויות המקומיות הן לא המעסיק שלנו, ראשי הרשויות לא יכולים לשנות בצורה פראית את תנאי ההעסקה של המורים. אנחנו לא נמצאים תחת שלטון עותומני או המנדט הבריטי".
מזכ"לית הסתדרות המורים המשיכה לתקוף: "מטרללים את המורים והמנהלים, אנחנו רוצים לחנך ולא להיות בייביסיטר. אין שום מצב שנסכים להעברת סמכויות לרשויות המקומיות. המדינה היא האחראית על החינוך ולא נאפשר למדינה להתנער מהאחריות שלה. לא נסכים שיהיו לנו עשרות מעסיקים".


4 צפייה בגלריה
תל אביב
תל אביב
המאבק על הלימודים. כיתה בתל אביב
(צילום: AFP)
יו"ר ועדת החינוך, ח״כ רם שפע, אמר כי "ועדת החינוך תבטל את התקנות חסרות ההיגיון של קבינט הקורונה. אני קורא לקבינט הקורונה לתקן אותן בהקדם. במהלך הדיון שנערך אתמול, בנושא הלמידה בשטח פתוח, אף גורם מקצועי לא הצליח להסביר את הגבלת הקפסולות ל-15 תלמידים במרחק של 100 מטר בצורה שמניחה את הדעת, ולכן ועדת החינוך לא תאשר את התקנות האלו".
שפע הוסיף: "כל גורמי המקצוע מסכימים איתי שיש לבטל את התקנות חסרות ההיגיון הללו. הנתונים שעליהם מסתמכים במשרד הבריאות נוגדים את חוזר מנכ"ל משרד החינוך בנוגע לגודל הכיתות. שינוי התקנות ל-19 תלמידים + מורה ולמרחק 50 מטר יאפשר להרבה יותר תלמידים ומורים מפגשים בטוחים בשטח פתוח, ויתאים לתקנות הכלליות שלפיהן מותר להתקהל בקבוצות של עד 20 אנשים.
"קביעת משרד הבריאות שבקפסולה יהיו 15 תלמידים מתבססת על הנחה מוטעית, שלפיה יש כיתות שבהן לומדים 45 תלמידים ולכן יש לשנות זאת. יו"ר ועדת החינוך קרא לקבינט הקורונה "להציג תקנות מעודכנות שאותן נוכל לאשר בוועדה".
4 צפייה בגלריה
מאיר כהן
מאיר כהן
ח"כ כהן. "כשמדובר על ענייני דת מטילים עליכם אימה"
(צילום: אבי מועלם)
בדיון שהתנהל אמר ח"כ מאיר כהן לנציגת משרד הבריאות, ד"ר אפרת אפללו, כי "כשמדובר על ענייני דת מטילים עליכם אימה". זאת לאחר שד"ר אפללו הודיעה כי משרד הבריאות מסרב לתקן את התקנות, ולאפשר למידה בקבוצות של 19 תלמידים ומורה בשטח פתוח ובמרחק של 50 מטר בין קבוצה לקבוצה. "אם לא תאשרו את התקנות, נוריד את מספר התלמידים לתשעה", היא אמרה.
ח"כ כהן הגיב: "למה כשמדובר על תלמידים את עומדת מול ועדת הכנסת ומודיעה שלא תשנו את התקנות? חבל על ההתעקשות שלכם, היא מיותרת".
צופית גולן, חברת הנהלת הנהגת ההורים הארצית, אמרה בדיון: "אנחנו סומכים על הצוותים שייצאו עם הילדים שלנו שהם ישמרו על הכללים. הנוער כבר נפגש בחוץ וכעת ישמרו על הכללים. בואו לא נשלה את עצמנו - הנוער נפגש אז בואו ניתן מתווה הגיוני".
יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, פרופ' חגי לוין, אמר: "לא יעלה על הדעת שהשנה הזו תהיה אבודה ויגדל כאן דור אבוד. אין תוכנית לכיתות ה' עד י"ב, אתם צריכים לתבוע מהממשלה לבוא עם תוכנית תוך ימים ספורים ולעודד למידה בחוץ. כל אמירה אחרת - מזיקה".
4 צפייה בגלריה
חזרה ל לימודים רשויות מקומיות
חזרה ל לימודים רשויות מקומיות
51 מתןך 54 רשויות: נקיים חמישה ימי לימוד בשבוע
(צילום: דוברות עיריית בית שאן, דוברות עיריית עכו , מועצת בנימין,דוברות מועצה מקומית סביון )
בתוך כך, נכון לבוקר זה 51 מבין 54 מועצות אזוריות הודיעו על חידוש הלימודים בכיתות א'-ד' למשך חמישה ימים בשבוע, בהן גליל תחתון, גליל עליון, ערבה תיכונה, חבל יבנה, אלונה, מרום הגליל, עמק חפר, נחל שורק, בנימין, גדרות, שפיר, מגידו, אשכול, מטה אשר, עמק יזרעאל, חוף אשקלון, גזר, מרחבים, רמת נגב, חוף הכרמל, דרום השרון, תמר, זבולון, שער הנגב, שדות נגב, בני שמעון, הר חברון, באר טוביה, שדות דן ועמק המעיינות.
מוקדם יותר, בריאיון לאולפן ynet, ראש העיר רהט פאיז אבו סהיבאן וראש העיר צפת שוקי אוחנה התייחסו למתווה החזרה הלימודים, ולהעברת הסמכויות לרשויות. "תנו לנו לנהל את העיר שלנו, תדאגו גם להרים מקומות חלשים בפריפריה ולתת את התקציבים הנדרשים כמו שניהלנו עד עכשיו", אמר אוחנה, "צפת היא עיר ירוקה כי לקחנו אלינו את הסמכויות, אין יותר טוב מראשי הערים לנהל את הערים".
אבו סהיבאן הוסיף: "אני לא חושב שמה שמתאים בצפת מתאים ברהט. לכל עיר יש את הייחודיות שלה, הצרכים שלה, ולכן כמו שאמר עמיתי מצפת - תנו לנו את הסמכות והאחריות לנהל את מערכת החינוך". הוא הוסיף כי "ברהט לא מכירים למידה מרחוק, לא יודעים מה זה. אולי 15% עושים זאת, מה עם השאר".
עוד אמר ראש העיר רהט: "אין אפשרות אחרת, ביום ראשון אני שולח 25 אלף תלמידים לבתי הספר. שלחתי כבר 5,000 ילדים לגנים. אין לנו הרבה כיתות פנויות, המורים שלנו - שליבי איתם - חייבים להסתדר ולבנות לכל אחד מתווה מסוים. אנחנו לא רוצים שהקורונה תתפשט, אלא אנחנו רוצים לשמור על החוק וגם על הבריאות של הילדים והמורים שלנו".
אלכסנדרה לוקש השתתפה בהכנת הכתבה