עסקת המכירה שנחשפה ב"ידיעות אחרונות" והובילה לסערה יוצאת לדרך, כחודש וחצי לאחר חתימת הסכם השלום עם איחוד האמירויות: הבית הלבן עדכן היום (חמישי) את הקונגרס האמריקני כי בכוונתו למכור 50 מטוסי F-35 לאיחוד האמירויות.
4 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ ו-F-35
דונלד טראמפ ו-F-35
עשרות מטוסים בדרך לאמירויות. F-35 ונשיא ארצות הברית
(צילום: MCT, shutterstock)
4 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו
בנימין נתניהו
הכחיש את הפרסום בידיעות, אחר כך הסכים למכירה. נתניהו
(צילום: לע"מ)
4 צפייה בגלריה
שר הביטחון בני גנץ עם שר ההגנה האמריקני מארק אספר ב פנטגון ארה"ב
שר הביטחון בני גנץ עם שר ההגנה האמריקני מארק אספר ב פנטגון ארה"ב
מערכת הביטחון ניהלה מו"מ קדחתני ורגיש מול ארה"ב. גנץ ושר ההגנה אספר
(צילום: AFP)
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס היום לעסקה בין ארה"ב לאמירויות בתגובה לשאלת ynet, ואמר כי "אנחנו כבר אחרי דיונים אינטנסיביים עם משרד הביטחון והפנטגון, וקיבלנו יותר מביטחון - ההתחייבות האמריקנית לשמור על היתרון האיכותי הצבאי של ישראל. אני חושב שזה הישג חשוב למדינת ישראל. אנחנו גם יודעים שכולנו עומדים מול איום משותף, ומבינים את זה היטב. חשוב שמערכת הביטחון קיבלה התחייבות מארה"ב לשמירת יתרונו באזור ובכלל".
סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה בעבר כי השאיפה היא להציג את ההסכם עד ל-2 בדצמבר, יום החג הלאומי של איחוד האמירויות. עם זאת, לוועדת קשרי החוץ של הסנאט ולוועדת בית הנבחרים לענייני חוץ, שחבריהן ביקרו את מעורבותה של איחוד האמירויות במותם של אזרחים בתימן, יש את הזכות לבדוק ואף לחסום מכירות נשק בתהליך ביקורת לא רשמי.

בשבוע שעבר, נזכיר, בערב חשיפת תחילת התהליך לנורמליזציה עם סודן, פרסמו שר הביטחון בני גנץ וראש הממשלה בנימין נתניהו הודעה משותפת שלפיה ישראל "לא תתנגד למכירת מערכות אמריקניות מסוימות לאיחוד האמירויות". לפי הודעתם המשותפת, הסכמת ישראל ניתנה בעקבות ההסכם שחתם גנץ עם שר ההגנה האמריקני, שיבטיח את יתרונה הצבאי האיכותי של ישראל במזרח התיכון.
באותה הודעה של גנץ ונתניהו נאמר כי "גורמי הממשל האמריקניים עדכנו את שר הביטחון שהממשל מתכנן להודיע בזמן הקרוב לקונגרס על כוונתו לספק מערכות נשק מסוימות לאיחוד האמירויות. ראש הממשלה ושר הביטחון הסכימו שלאור העבודה שארה"ב משדרגת את יכולותיה הצבאיות של ישראל ומשמרת את יתרונה האיכותי, ישראל לא תתנגד למכירת המערכות הללו לאיחוד האמירויות".
לאחר ההודעה המשותפת פרסמה לשכת ראש הממשלה הודעה שהכעיסה את גנץ, שלפיה "ההבנות החדשות לא היו חלק מהסכם השלום עם איחוד האמירויות, והדיון בהן החל רק לפני חודש עם ביקורו של שר הביטחון בוושינגטון, לאחר החתימה על הסכם השלום". גנץ הגיב לטענה זו בתקיפות: "לאחר חתימת הסכם השלום עם האמירויות, התגלה לשר הביטחון כי במקביל מתקיים משא ומתן למכירת נשק מתקדם, דבר שהיה ידוע לגורמים הישראלים שהיו מעורבים במשא ומתן - אך הוסתר ממערכת הביטחון שלא הייתה שותפה לו".
4 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו ו בני גנץ
בנימין נתניהו ו בני גנץ
עימות על רקע ההודעה המשותפת. גנץ ונתניהו
(צילום: אלעד מלכה)
לפי לשכת גנץ, "שר הביטחון רואה בהשגת שלום ויציבות אזורית ערך אסטרטגי עליון, ולכן מרגע חתימת ההסכם הוביל פעולה נחושה ועצמאית מול הממשל האמריקני, בכדי להבטיח את קיום ההסכם תוך הבטחת ביטחונה של מדינת ישראל, שמירה על היתרון האיכותי שלה והעצמת כוחו של צה"ל לעשרות השנים הבאות".
בלשכת ראש הממשלה הגיבו לכך באומרם: "אין חדש בכך שהאמירויות מבקשים כבר שנים את ה-F-35, אבל לא הייתה שום התניה שישראל תסכים לכך כתנאי לחתימת הסכם השלום וגם לא הייתה לכך שום הסכמה עד היום. הדיונים עם ישראל התקיימו רק בחודש האחרון בין משלחת משרד הביטחון והפנטגון, ורק לאחר חתימת הסכם השלום".
צוותי משרד הביטחון, בראשות המנכ"ל אלוף במיל' אמיר אשל, הופתעו לפני כחודשיים להתעדכן מעמיתיהם האמריקנים בפנטגון על רשימת רכש אמצעי הלחימה המתקדמים שאיחוד האמירויות תקבל מארה"ב. הם נכנסו לתמונה מיד, בהנחיית גנץ, וצוותים מיוחדים של משרד הביטחון מיהרו לפנטגון למרתון קדחתני של דיונים שתכליתם שימור היתרון האיכותי מול השדרוג הדרמטי שיקבל צבא איחוד האמירויות מארה"ב.
המשא ומתן עם האמריקנים היה כה רגיש ומסווג, עד ששר הביטחון גנץ נדרש לשני ביקורי בזק בוושינגטון, לשיחות פנים מול פנים עם עמיתיו האמריקנים, לצד גיחות דומות של המנכ"ל אשל. ההסכם שהושג בסופו של דבר בין גנץ לעמיתו מארק אספר עשוי להוות בסיס להסכמים דומים מול ארה"ב אם ייחתמו הסכמי שלום גם עם מדינות ערביות נוספות, אך אם הדברים יתנהלו שוב במסגרת זמן דחוקה שכזו, הדבר עלול להוות מקור לסיכון ארוך טווח.

נתניהו, נזכיר, הכחיש את אותה חשיפה של "ידיעות אחרונות" על מכירה עתידית של מטוסי החמקן האמריקניים לאיחוד האמירויות, וצייץ בטוויטר: "ידיעות אחרונות פרסמו היום פייק ניוז מוחלט". הוא טען גם כי "הסכם השלום ההיסטורי בין ישראל לאיחוד האמירויות לא כלל שום הסכמה של ישראל לעסקת נשק כלשהי בין ארה"ב לאיחוד האמירויות". גורמים המעורים במגעים בין ישראל לאמירויות אמרו כמה ימים לאחר מכן ל"ניו יורק טיימס" כי "נתניהו שיקר. הוא היה בסוד העניינים של המכירה".
שר האנרגיה, יובל שטייניץ, אמר ביום ראשון באולפן ynet כי "איראן צריכה לדאוג הרבה יותר מישראל" ממכירת מטוסי ה-F-35, והעריך כי "במוקדם או במאוחר גם סעודיה וקטאר יבקשו ויקבלו את המטוס". לדבריו, "ישראל תמיד אמרה 'רגע, זה מטריד אותנו', ולפעמים קיבלה איזה פיצוי קטן. כך היה וכך יהיה, כי בסוף יש אינטרסים אמריקניים והם דואגים להם".
בעקבות הריאיון של שטייניץ הזהירו בכירים במערכת הביטחון: "סעודיה, בניגוד לאמירויות, נמצאת 200 קילומטרים מאילת. אין לדעת מה יקרה בעתיד הרחוק מבחינת תפניות אסטרטגיות". לדברי הגורמים הביטחוניים, "ידענו שלא סביר שבהסכם עם האמירויות לא יהיו רכיבים ביטחוניים. מיד הרמנו את האנטנות אצלנו".