מצפון עד דרום: 10 פינות נוף וטבע שקטות שאפשר להתבודד בהן בכיף

תצפית בגובה 15 מטר המשקיפה על רצועת עזה, מעיין מוצל עם שולחן פיקניק, פארקים רחבי ידיים ועוד פנינות טבע ששווה לבקר בהן מבלי להתחכך בהרבה אנשים

תפאורה מושלמת לפיקניק. עין פוריה  (צילום: יעקב שקולניק)
תפאורה מושלמת לפיקניק. עין פוריה (צילום: יעקב שקולניק)
על אף על פי שישראל קטנה וצפופה, יש בה מקומות מבודדים, יחסית, שבהם אפשר לשבת תחת עץ, ליהנות מנוף ושקט, להכין קפה ולהירגע. בעזרת אנשי הקרן הקיימת לישראל הרכבנו רשימת אתרים שכאלה. תוכלו לחפש מקומות נוספים גם באתר קק"ל: kkl.org.il

 

לפני שיוצאים לדרך

תחזית מזג האוויר. סתיו כעת, מזג האוויר הפכפך, וייתכנו גשמים ושיטפונות. זכרו, כשיורד גשם לא מתקרבים לנחלים ולוואדיות.

 

היזהרו עם אש. פה ושם, בחלק מהאתרים, וכפוף לשילוט בשטח, ניתן להדליק אש ומנגל. היזהרו עם זה, דלֵקות מתלקחות בקלות.

 

שמרו על הניקיון. הגיעו עם שקיות לאיסוף אשפה, קחו עמכם הכל, והשליכו בפח שבבית. אל תשאירו דבר בשטח.

 

לא לקטוף, לא להזיז, לא לגעת. בסופו של דבר, אתם אורחים של הטבע, הגעתם כדי להביט וליהנות. תשאירו את הטבע שלם ולא פגוע.

 

עזרו לעסקים המקומיים. כולנו עמוק בתוך המשבר הכלכלי שיצרה הקורונה, והעסקים בפריפריה משוועים לעזרה שלכם. אל תהססו לקנות, החל מארוחה או פירות וירקות לקחת הביתה, ועד כלים ויצירות של יוצרים ואמנים מקומיים.

 

נוף לכנרת

עין פוריה, יער שווייץ

עין פוריה נמצא מעל המושבה כנרת, מעט מדרום ליער שווייץ. נוף נהדר, אתר קסום מעל הכנרת, ומי מעיין קטן הזורמים לבריכה מעוצבת, מוקפת דקלים ועצי אשל. בצל פרגולה הסמוכה למעיין ניצבים שולחנות הצופים לנוף עמק הירדן, הגולן והחרמון. בהחלט תפאורה מושלמת לפיקניק של קפה ונשנוש אחרי הליכה קצרה, או לפיקניק מושקע יותר.

 

טיפ: כחצי ק"מ מצפון למעיין נמצא תל קדש, המזוהה עם קדש נפתלי המקראית, מערי המקלט של ישראל ועירו של השופט ברק בן אבינעם, שלפי המתואר בספר שופטים, יצא מכאן עם 10,000 איש למלחמה ביבין מלך חצור.

המקום מכונה גם ח'ירבת קדיש, ונמצא למרגלות רכס פוריה, במדרון הפונה מזרחה. לא לבלבל עם "קדש" מקראית אחרת, הממוקמת סמוך לצומת ישע שברכס רמות נפתלי, ועם "קדש" מקראית שלישית, הסמוכה לצומת מגידו.

כדאי לדעת: סמוך למעיין נערך בראשית שנות ה־20 של המאה שעברה ניסיון התיישבות של קבוצת חלוצים, שקראו למקום "הר כנרת". החלוצים, צעירי ציון מאוקראינה, עסקו בעבודות תשתית לחקלאות תמורת שכר מהקרן הקיימת, אבל נטשו את האתר בגלל תנאי החיים הקשים.

איך מגיעים? הכניסה לדרך המובילה למעיין היא מכביש מס' 7767, כ־900 מטר ממערב לכניסה הדרומית ליער שווייץ. הדרך סלולה ברובה ומשולטת, ועבירה גם לרכב פרטי. המרחק למעיין - כ־1.6 ק"מ, בנוף יפה.

 

עין פוריה. נוף נהדר (צילום: סוכנות ג'יני)
    עין פוריה. נוף נהדר(צילום: סוכנות ג'יני)

     

    הפתעה ירוקה

    פארק עמק התכלת, צפת

    הפארק משתרע על כ־580 דונם במבואות הצפוניים של צפת, למרגלות הר כנען, ובשטחו מעיינות ובוסתנים. הר מירון מתנשא ממערב, צפת העתיקה מדרום וממזרח. ביום שקט ועם קצת מזל ניתן לצפות כאן באיילים, בצבאים ובעופות מים שרוחצים בבריכות. קק"ל, בשיתוף עיריית צפת, הכשירה בפארק שבילי הליכה, שיקמה את המעיינות, בנתה בריכות מים וטיפחה את הבוסתנים. בין הנקודות השוות ביקור בפארק: פינת החי, ערוץ נחל ביריה, עין חסיל, מעיין התכלת, עיין אל עפיא ועין סיס. בשטח הפארק שני מסלולים. הקצר (כ־800 מטר), ליד הבריכות, הוא מעגלי, מתאים למשפחות, וחלקו מונגש לנכים ולמתקשים בהליכה. המסלול הארוך (כקילומטר אחד) מגיע לבריכות שבתחתית העמק ולמפל מוקף צמחייה. זהו קטע הליכה תלול הכולל 160 מדרגות, ואינו מתאים לעגלות ילדים או לכיסאות גלגלים.

    איך מגיעים? בכניסה הראשית לצפת (מכביש מס' 89) ממשיכים לכיוון העיר והתחנה המרכזית, אבל לפני שמגיעים לשם, כ־500 מטר מצומת הכניסה הראשית, פונים ימינה לרחבת החנייה של הפארק.

     

    יש גם מסלול מונגש. פארק עמק התכלת   (צילום: יעקב שקולניק)
      יש גם מסלול מונגש. פארק עמק התכלת (צילום: יעקב שקולניק)

       

      תמיד פנוי

      עין עקוב (עין תאופיק), רמת הגולן

      עין עקוב הוא מעיין קטן הנובע בשטח יער מבוא חמה, בדרום רמת הגולן. הקרן הקיימת שיפצה את סביבת המעיין, שמימיו זורמים כעת בתעלות אבן. סביבו טופחו חניון נופש וחניון לילה, כולל שולחנות פיקניק (שלרוב פנויים), והם משרתים גם את ההולכים בשביל הגולן. השם עין עקוב נגזר מפונדק דרכים קדום, ששרידיו נמצאים כקילומטר מערבה ממרכז היער, למרגלות הכפר הסורי הנטוש תאופיק ולמוצב סורי בשם זה, שהיה מפורסם עד מלחמת ששת הימים. שמו הערבי של הפונדק, ה"ח'אן", היה אל־עקבה, כלומר, ח'אן המעלה. הוא נבנה במאה ה־13 על יסודות מבנה רומי קדום ושירת שיירות סוחרים שחלפו באזור.

      איך מגיעים? מצומת צמח ממשיכים מזרחה בכביש מס' 92 לכיוון חמת גדר, ומטפסים לרמת הגולן בכביש מס' 98 לכיוון מבוא חמה. דרך עפר ליער מבוא חמה נמצאת בין סימני הק"מ 13-12.

       

      על שרידי פונדק דרכים. עין עקוב  (צילום: אבי הירשפילד)
        על שרידי פונדק דרכים. עין עקוב (צילום: אבי הירשפילד)

         

        היער הקסום

        עין כובשים, יער חניתה

        עין כובשים הוא מעיין צנוע המתייבש בסוף הקיץ. שמו הערבי, עין אל־ביד'א (המעיין הלבן), מעיד על סלעי הקִרטון הבהירים שמתוכם הוא נובע. סמוך למעיין, מצדו הצפוני, נמצאים שרידיה של בריכה בנויה מאבן, כנראה מהתקופה העותמאנית. גרם המדרגות שירד לבריכה נותר כמעט שלם. הקרן הקיימת הפכה את המקום לפנינת טבע. יש בריכת שכשוך קטנה, סביבת המעיין מוצלת בעצי חורש ואורן, ובסמוך ניצב שולחן פיקניק.

        איך מגיעים? מהעיירה שלומי נוסעים צפונה בכביש העולה לחניתה (כביש מס' 8990). יער חניתה משתרע מימין. כ־200 מטר אחרי הפנייה לאתר חומה ומגדל פונים ימינה בדרך מסומנת בצבע ירוק, המגיעה לאחר כ־700 מטר לחניון ג'ולי הראל שלמרגלות עין כובשים.

         

        צמחיית גדות

        נחל קיני, מגידו

        נחל קיני זורם במורדות רמות מנשה. סמוך למגידו נובעים בערוץ הנחל כמה מעיינות, שיוצרים פלג איתן הזורם בצל חורשות עצים. מי המעיינות הפעילו בעבר כמה טחנות קמח ששרידיהן נמצאות באפיק.

        מה לראות? לא הרחק מהחורשה שבכניסה למסלול אפשר למצוא פינת חמד, שבה יוצר הנחל בריכה רדודה שגדותיה מוצלות. גדות הנחל עשירות בצמחייה, כולל עצי ערבה, תאנה ותות, שיחי פטל קדוש וקנה, וגם ברושים ואקליפטוסים.

        איך מגיעים? מאזור תחנת "דלק" ומתחם המסעדות שסביבה, הסמוכים לצומת מגידו ומול בית הכלא הממוקם שם.

         

        אקליפטוסים, ברושים ותות. נחל קיני  (צילום: יעקב שקולניק)
          אקליפטוסים, ברושים ותות. נחל קיני (צילום: יעקב שקולניק)

           

          דרך הפסלים

          יער צרעה, שפלת יהודה

          היער משתרע על פני כ־11 אלף דונם, בגבעות שפלת יהודה שמצפון לבית־שמש. הפסגות בשטח היער מתנשאות לגובה של כ־400 מטר מעל פני הים וצונחות בתלילות דרומה, אל העמק הרחב של נחל שורק. בצלע הדרומית של הרכס שוכן קיבוץ צרעה.

          מה לראות? בשטחו הגדול של היער כלולות שתי אטרקציות מושכות מבקרים:

          • דרך הפסלים, שהיא דרך נוף באורך כשמונה קילומטרים, מחברת את כביש מס' 44, בין מושב אשתאול, מושב תעוז וקיבוץ צרעה. הדרך סלולה כמעט בכל אורכה באספלט ומאפשרת נסיעה של כל כלי הרכב עד מרכז היער (תל צרעה). לאורך הדרך פזורים חניוני פיקניק לצד עשרות פסלים שעוצבו על ידי אמנים, רבים מהם עולים ממדינות חבר העמים.
          • מצפה צרעה, תצפית שהקימה הקרן הקיימת, סמוך למרחב החנייה ביער צרעה, במרפסת עץ דמוית חרטום סירה. מבנה האבן שעליו נשען המצפה שימש בעברו כמפקדה של חטיבת "פלמ"ח הראל" ואחר כך כמבנה ארעי של מתיישבי קיבוץ צרעה. מהמצפה נשקפים נופי עמק נחל שורק, בית־שמש והרי ירושלים.

          איך מגיעים? מכביש מס' 44, כשני ק"מ מערבה מצומת שמשון, לקצה הצפוני של דרך הפסלים (דרך בסימון ירוק); מהכביש המוליך לקיבוץ צרעה ולמנזר דיר ראפאת (כביש מס' 3835), לקצה הדרומי של דרך הפסלים (סימון ירוק); מדרך החוצה את מושב תרום ומגיעה לדרך הפסלים ליד מצפה צרעה (לא בימי שבת ובחג).

           

          11,000 דונם של חורש. יער צרעה  (צילום: בוני שיינמן)
            11,000 דונם של חורש. יער צרעה (צילום: בוני שיינמן)
             

            נוף וזיכרון

            מצפור אסף סיבוני, יער שדרות

            אסף סיבוני, לוחם בחטיבת הנח"ל, נהרג באסון המסוקים, ב־4 בפברואר 1997. המצפור, הממוקם ביער שדרות של הקרן הקיימת, ממערב למאגר ניר־עם, הוקם לזכרו של אסף, בן הקיבוץ.

            מה לראות? במרכז המצפור תלויים 20 חלילי רוח המשמיעים צלילים כשהרוח נושבת. כל חליל מייצג שנה אחת מחייו של אסף סיבוני; מהמצפור תצפית מצוינת על רצועת עזה, ובמיוחד על העיירה ג'באליה, הנמצאת ממש ממול, וכן על העיר עזה שממערב לה.

            איך מגיעים? בעזרת אפליקציית ווייז: "מצפור אסף סיבוני".

             

            20 חלילי רוח. מצפור אסף סיבוני  (צילום: נטלי כהן קדוש)
              20 חלילי רוח. מצפור אסף סיבוני (צילום: נטלי כהן קדוש)

               

              הנצחה לינצ'יק

              מצפור דבשת גמל, קיבוץ ניר־עם

              נקודת תצפית על גבעה מבודדת, ובראשה צמד עצי אורן. ליד העצים - דמות עשויה ברזל עבה המתארת רוכב על סוס ולפניו כלב. הפסל מנציח את יעקב (ינצ'יק) גברי, איש הקיבוץ הסמוך ניר־עם, שבשנות ה־40 של המאה שעברה היה מוכתר האזור. גברי נהג לרכוב באזור על סוסו, בלוויית כלביו הנאמנים.

              מה לראות? תצפית על מרחב אשדוד ואשקלון, נתיב העשרה, הדיונות של צפון רצועת עזה, והעיירות בית לאהיה ובית חנון. ממזרח אפשר להבחין בשכונות הצפוניות של שדרות, ולמרגלות גבעת הכורכר מדרום - בתי קיבוץ ניר־עם.

              איך מגיעים? נוסעים מצומת יד מרדכי בכביש מס' 34 לכיוון דרום, גבעת הדבשת תיראה היטב מעט לפני ניר עם.

               

              תצפית לאשדוד, אשקלון ורצועת עזה. מצפור דבשת גמל  (צילום: אדי ישראל)
                תצפית לאשדוד, אשקלון ורצועת עזה. מצפור דבשת גמל (צילום: אדי ישראל)

                 

                בקצה המדבר

                בית חווה מירשם, יער מורן

                האתר ממוקם על הגבעה מדרום לתל בית מירסים (בית מירשם), באזור המכוסה ברובו ביער נטוע. על המדרונות תמצאו אורנים וברושים, ולמרגלות הגבעה עצי שיזף מצוי ושיטה.

                מה לראות? הגבעה הנטועה היא חלק מיער מורן, המשתרע על פני 2,736 דונם. היער, שהקרן הקיימת החלה בנטיעתו בשנת 1983, משתרע על גבעות באזור צפון־מזרח הנגב, בין היישובים להב לנטע, קרוב לגדר ההפרדה עם הגדה המערבית.

                בית מירשם היה ככל הנראה מבנה חקלאי בתקופת ממלכות יהודה וישראל. בחפירות שנערכו במקום התגלו חפצים וכלים חקלאיים שמעידים על אורח חיי המתיישבים. בקרבת האתר העתיק - שולחנות פיקניק מוצלים, שקט ושלווה.

                איך מגיעים? מכביש 358 המקביל לגדר ההפרדה, בין היישובים נטע ללהב. בווייז: "תל בית מירשם".

                 

                מול גוש קטיף

                תצפית נוף, יער כיסופים

                הקרן הקיימת החלה בנטיעת יער כיסופים בשנת 1944, והוא משתרע כיום על פני 9,982 דונם. ביער עצי אקליפטוס, אורן ואחרים.

                מגדל התצפית שבמקום מתנשא לגובה של 15 מטרים ובראשו מרפסת המשקיפה אל רצועת עזה ואזור גוש קטיף לשעבר. בשטח היער חלקה שנטעו מפוני הגוש, "חורשת גוש קטיף".

                איך מגיעים? בעזרת ווייז, לקיבוץ כיסופים, ולשאול במקום.

                 

                בגובה 15 מטר. מצפור יער כיסופים  (צילום: איציק לוגסי, קק"ל)
                  בגובה 15 מטר. מצפור יער כיסופים (צילום: איציק לוגסי, קק"ל)

                   

                   

                  הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                  הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
                   
                  הצג:
                  אזהרה:
                  פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד