ישראכרט הודיעה היום (ד') לבורסה כי חתמה על הסכם להטמעת פלטפורמת התשלומים אפל פיי בקרב לקוחות הקבוצה. ישראכרט הודיעה כי לקוחות הקבוצה שהם בעלי מכשיר אייפון, אפל ווטש ואייפד המחזיקים בכרטיסי חיוב התומכים בכך, יוכלו בקרוב לשלם באמצעות המכשיר שלהם.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
למרות שמדובר במיעוט, שכן רוב לקוחות הסלולרי בישראל מחזיקים במכשירי אנדרואיד, השירות עדיין רלוונטי למאות אלפים, שגם מחזיקים בכרטיסי אשראי כמו ישראכרט, מאסטרקארד ואמריקן אקספרס.
1 צפייה בגלריה
אפל פיי
אפל פיי
בקרוב אצל חברות האשראי. אפל פיי
(צילום: shutterstock)
ישראכרט היא החברה הציבורית היחידה מבין חברות האשראי הפועלות בישראל, על כן היא הייתה מחויבת בדיווח לבורסה. שתי חברות האשראי המתחרות, מקס וכאל, נמצאות גם הן במגעים מול אפל, חלקן בשלב מתקדם יותר.

חברת מקס כבר מוכנה, ישראכרט תהיה מוכנה בקרוב

כך למשל, ל-ynet נודע שחברת מקס חתמה עם אפל על הסכם כבר לפני מספר חודשים ואף השלימה את כל הבדיקות הטכנולוגיות הנדרשות כולל פיילוט שנערך בארץ בשבועות האחרונים. החברה ערוכה ומוכנה להשקה של אפל. גם כאל חתמה עם אפל ומוכנה להשקה. זאת בניגוד לישראכרט שמדווחת לבורסה שהיא עוד לא לגמרי מוכנה.
ישראכרט לא מסרה תאריך מדויק למועד ההשקה אלא רק ציינה שצפוי שהדבר יקרה ברבעון האחרון של 2020, כלומר, תוך מספר שבועות. בישראכרט טוענים שהחברה במוכנות מלאה, אך בהודעה לבורסה מסרו כי "טרם הושלמו כל הבדיקות הטכנולוגיות הנדרשות להשקת פלטפורמת התשלומים ולפיכך אין לחברה ודאות בדבר השקת פלטפורמת התשלומים ובדבר מועד ההשקה. בנוסף טרם התמלאו תנאים נוספים הקבועים בהסכם להשקת הפלטפורמה (לרבות השלמת פעולות מול צדדים שלישיים".
מדובר בהסכם לארבע שנים ממועד ההשקה עם אפשרות להארכה לשנה נוספת, כן הוסכם כי הקבוצה תשלם לאפל עמלות וסכומים נוספים.

אפל תשיק כש-40% מהשוק יעבור לתשלום ללא מגע

אפל מחכה להשלמת הבדיקות הטכנולוגיות של כל השחקנים, ואז ככל הנראה תשיק את אפל פיי במלוא העוצמה, בסוף 2020 או בתחילת השנה הבאה, תלוי בקצב הטמעת טכנולוגיית ה-emv (תשלום ללא מגע באמצעות שבב בכרטיס האשראי או באמצעות הטלפון) בבתי העסק בישראל. כלומר, בית עסק מוכן לתשלום בנייד, כשהמסוף מופנה כלפי הצרכן ומוכן לתשלום ללא מגע באמצעות כרטיס או סמארטפון.
עד 30 בנובמבר כל העסקים הגדולים בישראל מחויבים לעבור לתקן emv. משמעות הדבר שברוב בתי העסק, המסופון יפנה לכיוון הצרכן שיוכל לשלם עד 300 שקל ללא מגע וללא הקלדת קוד סודי, ומעל 300 שקל עם הקלדת קוד סודי. במקביל, המדינה האריכה את מתן ההטבה לעסקים קטנים שיעברו לטכנולוגיית emv עד ינואר 2021. צפוי שאפל ישיקו בישראל כש-40% מהשוק יעבור לטכנולוגית emv.

מה זה אפל פיי?

מדוע מדובר בבשורה? משום שבניגוד לטלפונים שמופעלים על-ידי אנדרואיד ופתוחים לכל אפליקציית תשלומים, הטלפונים של אפל סגורים לארנקים דיגיטליים שהם לא אפל פיי. כך למשל, מכשירי אנדרואיד עובדים עם ארנקים דיגיטליים כמו גוגל פיי, עלי פיי ו-anypay של ישראכרט.
גם לשעוני גארמין יש שירות תשלום ללא מגע (Garmin pay) המיועד ללקוחות מאסטרקארד שמחזיקים בשעון גארמין, שפועל בישראל מינואר 2020).
כל הארנקים הדיגיטליים עובדים עם הסמארטפון בטכנולוגיית NFC. להבדיל מכרטיס אשראי שם האפשרות לשלם ללא מגע היא עד 300 שקל, בטלפון, אפשר לשלם בכל סכום ללא מגע עם מסופון התשלום.
אפל פיי הוא רק התשתית שמאפשרת תשלום, כשהתשלום עצמו הוא למעשה בכרטיס באשראי שמוזן לאפליקציה פעם אחת באופן מאובטח. כלומר, אפל פיי הוא אמצעי טכנולוגי שמאפשר לשלם בכרטיס אשראי. אפל פועלת באותו מודל בכל העולם, כשיש לה שותפות בהכנסות עם המחזיקים.
במקביל לארנקים הדיגיטליים האלה, בישראל פועלים גם ארנקים מבוססי איש קשר כמו ביט, פיי ופייבוקס ויש גם ארנקים קמעונאיים (כמו של yellow) שמשמים רק בבית העסק שיצר אותו (למעט שיתופי פעולה). הם פועלים בטכנולוגיה שונה.