פחות מעשר דקות אל תוך השוטטות הראשונה בפרלר, הרשת החברתית הפורחת כאלטרנטיבת שוליים לפייסבוק וטוויטר, הרגשתי מוצפת: "מצביעים בפנסילבניה מדווחים על אי-סדרים בטופסי הצבעה בדואר"; "כיצד יכולים מחוקקים רפובליקנים לבחור מחדש בטראמפ"; "מה בתי ספר אמריקאים צריכים ללמד על גזע, גזענות ועבדות" (ספוילר - שהעבדות בקרב מוסלמים הייתה נפוצה יותר, ושהאמריקאים התנהגו "הרבה יותר יפה", נשבעת, לעבדים השחורים שלהם); ו"הממשלה נגד האזרחים האמריקאים" - מאמר המפרט כיצד תוכניות רווחה ובריאות ציבוריות מכרסמות ביסודות האמריקניזציה ובחופש הפרט.
4 צפייה בגלריה
טראמפ ואפליקציית פרלר
טראמפ ואפליקציית פרלר
טראמפ ואפליקציית פרלר
(עיבוד תמונה. צילום: פרלר, EPA)
פרלר, מהמילה Parley שפירושה "דיון", מגדירה עצמה כרשת חברתית שממוקדת בחופש הביטוי. בניגוד לרשתות החברתיות הוותיקות, כאן מותר להגיד ולכתוב הכל. ברישום ראשוני, משתמשים מקבלים שורת הצעות של עמודים לעקוב אחריהם בפרלר. הרשימה הזו כוללת עמודים של "Just the News", "American Greatness" ועוד - אאוטלטים של חדשות שמוטים באופן מובהק בעד קולות שמרניים.
באופן די תדיר אפשר למצוא בפרלר תכנים של הימין הקיצוני, עליונות הגזע ואנטישמיות, לצד הרבה מאוד תומכי טראמפ. הקלדת Biden בשורת החיפוש, הובילה לתוצאות משני סוגים בלבד: הפצת ידיעה כוזבת בידי מספר משתמשים שלפיה ג'ו ביידן הוא עבריין מבוקש באוקראינה, ופוסטים שמוכרים שירותי מין ותמונות עירום, ומבקשים לקבל תפוצה רחבה יותר באמצעות תיוגים פוליטיים.
4 צפייה בגלריה
פרלר
פרלר
השמרנים נוהרים. פרלר
(עיבוד תמונה. צילום: shutterstock)
פרלר הוקמה רק לפני שנתיים. בשבועות האחרונים, בעיקר מאז יום הבוחר, הכפילה הרשת החברתית את מספר ההורדות שלה, ולפי הערכות היא כוללת כ-10 מיליון משתמשים רשומים, מתוכם 4 מיליון משתמשים פעילים על בסיס יומי. המספרים האלה מחווירים לעומת רשתות חברתיות מסורתיות: פייסבוק עם יותר מ-2.7 מיליארד משתמשים, אינסטגרם עם יותר ממיליארד משתמשים, וטוויטר עם יותר מ-340 מיליון משתמשים, כשארה"ב היא השוק הגדול ביותר שלה.
הקמפיין למינוף פרלר בידי המפלגה הרפובליקנית והנשיא טראמפ, החל כבר בחודש יוני, אז החלטה טוויטר - הרשת החברתית המועדפת על הנשיא היוצא, לתייג ולהצמיד אזהרות לציוצים שלו. גם ישראלים מגיעים לפלטפורמה: יאיר נתניהו (16 אלף עוקבים), אמיר צרפתי (26 אלף עוקבים), גיא בכור (573 עוקבים) ואפילו רונית הביביסטית (156 עוקבים), שפרסמה רק דיון אחד בספטמבר וכתבה: "אמרו לי לבוא לפה, אז באתי". העובדה שהממשק של פרלר לא זמין בשפה העברית, ושדיונים שמתפרסמים בעברית לא מקבלים תפוצה רחבה - כנראה עדיין לא מאפשרת לרשת החברתית לשגשג בגבולות ישראל.

מניפסטים של מסעות הרג

פרלר לא לבד. ב-2016 הוקמה רשת חברתית בשם "גאב" (Gab) גם היא כאלטרנטיבה לפייסבוק וטוויטר. גאב נוסדה על ידי אנדרו טורבה, המרבה לטעון כי אין מרחב חופשי לשיח נוצרי ברשתות החברתיות - וכי גאב היא הפתרון. לפי הדו"ח השנתי שפרסמה בחודש מאי האחרון, לגאב יש בסך הכל יותר ממיליון וחצי משתמשים רשומים מאז הוקמה, ו-3.7 מיליון מבקרים בחודש באתר (לא מוכרחים ליצור חשבון משתמש בגאב כדי לצפות בתכנים).
4 צפייה בגלריה
מתוך עמוד הטוויטר של גאב
מתוך עמוד הטוויטר של גאב
חברות הטכנולוגיה החרימו. מתוך עמוד הטוויטר של גאב
(צילום מסך)
טראמפ מצייץ בגאב בעקביות אל קצת יותר מ-300 אלף עוקבים, לעומת 88.9 מיליון עוקביו בטוויטר. אלא שבגאב אין תגיות, אין אזהרות ואין חסימות. באוקטובר 2018 התייצבה גאב במוקד פרשת הטבח בפיטסבורג - מסע הירי הקשה ביותר כלפי יהודים בהיסטוריה האמריקאית, בו נרצחו 11 בני אדם. הרוצח, רוברט באוורס, נהג לפרסם את דעותיו האנטישמיות בגאב. הטבח הוביל לחסימת גאב משירותי אירוח ברשת, כשחברות טכנולוגיה החליטו להחרים את הרשת החברתית בטענה כי היא מפרה את כללי השימוש של החברות בהיותה מפיצה דברי שטנה, הסתה ומעודדת אלימות וגזענות.
גם אתר הפורומים 8kun, לשעבר 8Chan, נחשב למרחב שיח אינטרנטי משוחרר המושך אליו אנשי ימין קיצוני. זו לא בדיוק רשת חברתית, אבל גם כאן יכולים המשתמשים ליצור בעצמם דיונים ולנטר את השיח כראות עיניהם. האתר הוקם כבר בשנת 2013, ובשנה שעברה נולד מחדש תחת השם 8kun לאחר שהוסר מהרשת ונחסם על ידי שירותי אירוח. כמו עם גאב, גם 8chan שימש כפלטפורמה תוססת עבור דעות אנטישמיות, עליונות לבנה וימין קיצוני. בשנה שעברה נקשר שמו בשלושה אירועים של ירי המוני - בניו זילנד, קליפורניה וטקסס. בשלושת המקרים, היורים פרסמו מניפסטים מלאים באתר לפני שיצאו למסעות ההרג.

יש מקום גם ל-QAnon

ויש גם את ראמבל - אלטרנטיבה חדשה יחסית ליוטיוב, המשמשת להפצה ושיתוף של סרטונים. ראמבל מציעה ליוצרים אחוזים גבוהים יותר של רווח על סרטוני וידאו, והיא מושכת אליה הרבה מאוד קולות שמרנים וקונספירטיביים, שבפלטפורמות וידאו פופולריות יותר נאלצים להתמודד עם אלגוריתמים שדוחקים את הסרטונים שלהם לתחתית הרשימה.
4 צפייה בגלריה
שלט של Q תנועת QAnon או Qanon ב עצרת של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ פנסילבניה 2018
שלט של Q תנועת QAnon או Qanon ב עצרת של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ פנסילבניה 2018
תומכי QAnon בעצרת של טראמפ, פנסילבניה 2018
(צילום: AP)
סרטונים מצליחים במיוחר בראמבל מצליחים לצבור מאות אלפי צפיות - כך שעדיין לא מדובר במספרים שמתקרבים ליוטיוב. בעמוד בחירת העורך, תמצאו בעיקר סרטונים חמודים על דובי קוטב, כלבלבים משתוללים, תינוקות חמודים ושקיעות - מסוג החומרים הוויראליים שכולם יכולים ליהנות מהם. אבל הנהירה הרפובליקנית בהחלט מורגשת כשמנסים להקליד Biden בשורת החיפוש, או כשגוללים את עמודת ה"טרנדינג" - שכוללת בעיקר מידע כוזב בנוגע לגניבת הבחירות ולמהפך אפשרי בתוצאות. גם סרטונים מטעם קבוצת הקונספירציה QAnon (שמאמינה שטראמפ מנהל מלחמה בכת של פקידי ממשל פדופילים שסוגדים לשטן) עדיין מופצים בפלטפורמה באין מפריע.
גם אם מחברים את כל מספרי המשתמשים של הרשתות והאתרים האלה, עדיין מדובר בשוליים של הרשת. פרלר מובילה בשבועות האחרונים מבין הרשתות ה"חופשיות", אבל כדי להצליח לשרוד - גם היא תצטרך להגביל דיונים מסוימים ודעות קיצוניות במיוחד. השוליים של הרשת היו קיימים הרבה לפני טראמפ, ויישארו כנראה גם אחריו. למרות הנהירה השמרנית המורגשת בארה"ב, אלטרנטיבות מהסוג הזה עדיין רחוקות שנות אור מנפח המשתמשים של רשתות ותיקות כמו פייסבוק וטוויטר, וגם מהמיינסטרים של האינטרנט.