מהלך שנמשך שנים הסתיים הערב (חמישי) בהחלטת ועדת השרים להפרטה, בראשות השר דוד אמסלם, להנפיק את התעשייה האווירית. את המהלך החלה רשות החברות לקדם לפני לא פחות מ-25 שנים, בשנת 1995.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המדינה תוכל למכור 49% ממניות החברה בהנפקה בבורסה בתל אביב, כאשר התהליך צפוי להתרחש בחודש יוני 2021, אם מצב המשק והתחלואה יאפשרו את תחילת התהליך במועד זה. שווי החברה הוערך בעבר בכ-12 מיליארד שקל. לפיכך, מכירה שתניב כמחצית מסכום זה תסייע לקופת המדינה לממן חלק מההוצאות העצומות לטיפול במשבר הקורונה ולהקטנת הגירעון.
1 צפייה בגלריה
התעשייה האווירית
התעשייה האווירית
התעשייה האווירית
(צילום: אבי מועלם)
האישור להנפקה נדחה לאחרונה משום ששר הביטחון וראש הממשלה החליפי, בני גנץ, ביקש לבחון את ההצעה לעומק, שכן מדובר בהפרטה של חברה רגישה.
יצויין גם כי מזה שנים התעשייה האווירית היא החברה הממשלתית הגדולה ביותר בישראל. הכנסות החברה הסתכמו ב-2019 ב-14.1 מיליארד שקל.
מפעלי החברה, המייצרת מוצרי תעופה, חלל וכלים שדבר פרסומם נאסר לא אחת בעשרות השנים האחרונות, פרוסים על פני שבעה אתרים ברחבי המדינה. מרכז החברה שוכן על פני 2,000 דונם בצמוד לנמל התעופה בן גוריון. החברה הוקמה עלי ידי ממשלת ישראל בשנת 1953.
מנהל רשות החברות הממשלתיות, ינקי קווינט, אמר הערב כי מדובר במהלך אסטרטגי היסטורי שיתרום לביטחון הלאומי של מדינת ישראל, הן בפן הכלכלי והן בפן הבטחוני. לדברי חברי ועדת השרים, המהלך אף יתרום כעת לקידום שוק ההון הישראלי.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, בני גנץ, תמכו במהלך והוא הובל על ידי קווינט, יו"ר דירקטוריון החברה, הראל לוקר, שהיה מעורב בנושא גם בעת שכיהן כמנכ"ל משרד ראש הממשלה, ומנכ"ל משרד הבטחון, אמיר אשל.
שר המשפטים, אבי ניסנקורן, כתב הערב בחשבון הטוויטר שלו: "המהלך יחזק חברה שכה מהותית לביטחון המדינה. הצעד הזה נעשה תוך שמירה מוקפדת על האינטרס הביטחוני של ישראל, בשיתוף פעולה עם העובדים, ולא פחות חשוב בימים אלו - בשיתוף פעולה בין שרי הממשלה".