4 צפייה בגלריה
 בני גנץ בנימין נתניהו
 בני גנץ בנימין נתניהו
גנץ ונתניהו. הדרישה המרכזית של כחול לבן נשארה מחוץ לעסקה
(צילום : מוטי קימחי , AFP)
פשרה בין הליכוד לכחול לבן, לאחר דרישת היועץ המשפטי לממשלה למנות באופן מיידי חשב כללי: הממשלה תאשר ביום ראשון כמה מינויים, ובהם מינוי חשב כללי במשרד האוצר וכן מינוי מנכ"ל למשרד ראש הממשלה החליפי.
יהלי רוטנברג ישמש כחשב הכללי ואילו הוד בצר יתפקד כמנכ"ל משרד ראש הממשלה החליפי בני גנץ. עם זאת, לפחות בינתיים עדיין לא ימונה מנכ"ל למשרד המשפטים, כדרישת כחול לבן והשר אבי ניסנקורן.
4 צפייה בגלריה
יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר
יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר
יהלי רוטנברג. יכהן כחשב הכללי
(צילום: מיקי נועם אלון)
4 צפייה בגלריה
הוד בצר
הוד בצר
הוד בצר. ישמש כמנכ"ל משרד ראש הממשלה החליפי
רוטנברג, בן 46, כיהן בתפקיד סגן בכיר לחשב הכללי באוצר והיה ראש חטיבת המימון והאשראי וכן האחראי על המימון וביצוע תקציב המדינה ויחידת החוב במשרד האוצר. בשלוש השנים האחרונות כיהן בתור סמנכ״ל הכספים ומנהל הכספים הראשי של קבוצת בזק.
אמש הורה היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט במכתב חריף ששלח לשר האוצר ישראל כץ למנות בדחיפות חשב כללי. "לא ניתן להותיר את תפקיד החשב הכללי לא מאויש", הבהיר מנדלבליט, "על כן אבקשך לפעול להטלת תפקיד החשב הכללי באופן דחוף על עובד מעובדי משרדך, וזאת עד למינוי הקבוע, שאף אותו יש לאייש בדחיפות". מנדלבליט כתב כי דברים ברוח זו השמיע גם בשיחה עם כץ.
"הימנעות ממינויים של נושאי משרות בכירות באופן קבע פוגעת ביציבותו ובתפקודו התקין של שירות המדינה כולו, וככזו מעוררת קושי משפטי משמעותי", כתב לו מנדלבליט.
4 צפייה בגלריה
אביחי מנדלבליט ישראל כץ
אביחי מנדלבליט ישראל כץ
אביחי מנדלבליט וישראל כץ
(צילום: מוטי קמחי, אבי מועלם)
שר האוצר כץ מסר כי "היועץ המשפטי לממשלה צודק. יש למנות באופן מיידי חשב כללי למשרד האוצר בשל רגישות וחשיבות התפקיד בתקופה מיוחדת זו, אני פועל ללא לאות כדי לוודא שזה יקרה כבר בישיבת הממשלה ביום ראשון הקרוב. יש מועמד שאושר פה אחד על-ידי ועדת המינויים ואני מצפה מכל הגורמים לגלות אחריות ולאפשר את ביצוע המינוי".
היועמ"ש הוסיף כי "בסוף חודש אוקטובר 2020 סיים את תפקידו החשב הכללי במשרד האוצר. למותר לציין, כי לתפקידיו וסמכויותיו השונים של החשב הכללי יש חשיבות גדולה בכלל, ובתקופה בה אנו מצויים כיום בפרט. תפקידיו העיקריים של החשב הכללי כוללים, בין היתר, אחריות על אופן ביצוע התקציב וניהול נכסי המדינה והתחייבויותיה.
"תפקידים אלה, כוללים בחובם שמירת סף מהותיים. כך בשנת תקציב רגילה, וכך גם בשנה בה מנוהל תקציב המשכי. כידוע, בהתאם לסעיף 3ב ל'חוק-יסוד: משק המדינה', ובהיעדר חוק תקציב, פועלת הממשלה בשנת 2020 על בסיס תקציב המשכי, ובמסגרת תוכנית מפורטת, כפי שאושרה על-ידי הממשלה וועדת הכספים של הכנסת".
"החשב הכללי", נכתב עוד, "הוא שמוביל במשרד האוצר את כל הפעולות הדרושות מול משרדי הממשלה השונים, לצורך ביצועו של התקציב ההמשכי. יתרה מכך, לחשב הכללי מוקנים כעניין שבשגרה, תפקידים וסמכויות נוספים, בין היתר, בכל הקשור למימון הגירעון וניהול החוב הממשלתי, ואישור פשרות בהליכים משפטיים.
"מצב שבו אין חשב כללי מכהן, ומשכך לא מופעלות כלל הסמכויות המסורות לו, פוגע באופן משמעותי בהתנהלות התקציבית של הממשלה"
"בנוסף, החשב הכללי הוא האפוטרופוס לנכסי אויב והממונה על תשלום הגמלאות בכל הקשור לתביעות לפנסיה תקציבית של נושאי משרה מסוימים".
"נמסר לי, כי בהיעדרו של חשב כללי מכהן, ומאחר שישנם שירותים שלא ניתן להפסיקם, משרדי הממשלה מקיימים התקשרויות כאמור על סמך אישור ועדת הפטור בלבד, ובלא קבלת אישור החשב הכללי, כפי שנדרש כאמור לעשות על פי דין. אבהיר, כי כל פעולות אלו שבמסגרתן מתבצעות התקשרויות של המדינה בסכומים משמעותיים של מאות מיליוני ש"ח, מבלי שניתנו לגביהן כל האישורים הנדרשים על פי דין, אינן תקינות ומנוגדות לדין.
"מצב שבו אין חשב כללי מכהן, ומשכך לא מופעלות כלל הסמכויות המסורות לו, כפי שפורטו לעיל, פוגע באופן משמעותי בהתנהלות התקציבית של הממשלה".
פורסם לראשונה: 22:05, 19.11.20