הכינו צמחיכם לחורף: איך לטפל בגו'נגל האורבני בעונה הקרה

אם גיליתם את חדוות הגינון בתקופת הקורונה, כנראה שלא פגשתם את צמחי הבית שלכם בחורף. כמה כללי יסוד לתחזוקה נכונה, שתביא אחריה אביב ירוק במיוחד

רינת טל

|

13.12.20 | 07:44

לעולם בעקבות השמש: העבירו את העציצים למקומות המוארים ביותר בבית, בקרבת חלונות. אם הם דרומיים או מערביים - כן ייטב (צילום: ולדה טרוגמן - ולדיס)
לעולם בעקבות השמש: העבירו את העציצים למקומות המוארים ביותר בבית, בקרבת חלונות. אם הם דרומיים או מערביים - כן ייטב (צילום: ולדה טרוגמן - ולדיס)
חדרי רחצה הם הטרריום האולטימטיבי: לחות יש בשפע, ואם יש גם די אור וחלונות שמקפידים לפתוח כדי להזרים אוויר צח - תגיעו לתוצאה דומה לזו שבדירתם של אביטל ואיל (צילום: רינת טל)
חדרי רחצה הם הטרריום האולטימטיבי: לחות יש בשפע, ואם יש גם די אור וחלונות שמקפידים לפתוח כדי להזרים אוויר צח - תגיעו לתוצאה דומה לזו שבדירתם של אביטל ואיל (צילום: רינת טל)

אם גיליתם את עולם הגינון בתקופת הקורונה, כנראה שעוד לא פגשתם את צמחי הבית שלכם בחורף. נכון שהם נשארים ירוקים כל השנה – שלא כמו צמחים עונתיים – אך גם עליהם עוברים שינויים, שלעיתים לוקח זמן להבחין בהם. חשוב לטפל בהם בצורה אופטימלית. כך, כשיגיע האביב, השמחה תהיה רבה אף יותר.

 

אז למה כדאי לשים לב ומה כדאי (או לא כדאי) לעשות?

 

להזיז לכיוון השמש

 

בחורף מסלול השמש משתנה. היא רחוקה ונמוכה ומאירה עלינו מדרום בעוצמה פחותה. כפי שאיננו צריכים להגן על עורנו מפני השמש בחורף, כך גם אין חשש משמש חזקה מדי לצמחים, ובתוך הבית ייתכן שיהיה להם חשוך מדי, בייחוד בפינות הצפוניות. אם יש לכם אפשרות – קרבו את העציצים לחלונות, ואם החלון דרומי או מערבי, אז בכלל נהדר.

 

בדירתם של מור חלימי ואריק ליטוין (צילום: מור חלימי)
    בדירתם של מור חלימי ואריק ליטוין(צילום: מור חלימי)

     

    בחורף אין חשש משמש חזקה מדי לצמחים (צילום: ולדה טרוגמן - ולדיס)
      בחורף אין חשש משמש חזקה מדי לצמחים(צילום: ולדה טרוגמן - ולדיס)

       

      אופציה אחרת היא להוסיף תאורה מלאכותית המיועדת לצמחים. מנורות כאלה, שגם ישתלבו בעיצוב הבית, אינן נפוצות בארץ. לכן תצטרכו למצוא נורה חזקה מאוד, כמו לד בעוצמה של W30 ומעלה, ועדיף כזו שמפיצה אור לבן (6500k). את הנורה תצטרכו לכוון אל הצמחים, ומקרוב (לא קרוב מדי! גם צמח יכול לקבל כוויה). ההברגה סטנדרטית, אך כיוון שהנורה בדרך כלל תהיה גדולה מהרגיל, תצטרכו למצוא אהיל מתאים.

       

      תאורה מלאכותית מאפשרת לגדל בתוך הבית כמעט כל צמח. האהיל וינטג', והנורה גדולה וחזקה במיוחד. עיצוב פנים: אורנה בלום (צילום: רינת טל ודוד קריצון)
        תאורה מלאכותית מאפשרת לגדל בתוך הבית כמעט כל צמח. האהיל וינטג', והנורה גדולה וחזקה במיוחד. עיצוב פנים: אורנה בלום(צילום: רינת טל ודוד קריצון)
         

         

        להשקות פחות, לאגור מי גשמים

         

        כמו בעלי החיים, צמחי הבית נוטים בחורף ''להסתגר'' בתוך עצמם, במטרה לשמר כוחות. לכן, אל תדאגו אם הם לא גדלים כמעט. גם עוצמות האור הנמוכות מאטים את קצב הגדילה, ואיתה את קצב צריכת המים: עשויים לעבור שבועות עד שאדמת העציץ תתייבש. לא משנה כמה זמן עבר – אל תתפתו להשקות לפני שהמצע יבש.

         

        מים מזוקקים הם הטהורים ביותר, ומומלצים במיוחד לצמחים רגישים כמו הקלתיאות. אם בקיץ השקעתם ואגרתם מי מזגנים, החורף הוא הזמן לאגור מי גשם. מהדלי העבירו אותם לבקבוקים סגורים, כדי שלא ימשכו שורצי מים עומדים.

         

        אם דישנתם – הפסיקו לדשן עד לאביב. אם אתם מודאגים מצמח שלא נראה טוב ומתחיל לאבד עלים – דעו שיש צמחים המשירים עלים או נכנסים לתרדמת חורף, כמו הקלדיומים או צמח הפרפרים. שמרו על הפקעות שלהם יבשות וחזרו להשקות באביב.

         

        אם הבית שלכם קר במיוחד, ובלילה הצמחים נמצאים בחדר שהטמפטורה בו לא מווסתת עבור בני האדם – כדאי לבדוק מהי הטמפרטורה המינימלית לצמחים שיקרים ללבכם במיוחד, ולשקול להזיזם.

         

        הוסיפו לחות לאוויר

         

        כמו העור או השיער שלנו, גם צמחי הבית סובלים מהיובש, וייתכן שעליהם יצהיבו. מה עושים? ראשית, אל תניחו אותם מול המזגן. שנית, קבצו אותם יחד, הם ישמרו זה על הלחות של זה (כאן תמצאו רעיונות למקבץ מנצח). אפשר להניח את מקבץ העציצים על גבי משטח עם אבנים ומים, או להכניס כל עציץ למכל גדול יותר, שבו אבנים ומים. הקפידו שהעציץ יישב מעל קו המים, שיתאדו אט אט ויעלו את הלחות המקומית.

         

        מקבצים טובים ללחות המקומית  (צילום: מור חלימי)
          מקבצים טובים ללחות המקומית (צילום: מור חלימי)

           

           

           

          השרשות וטרריום על אדן החלון (צילום: רינת טל)
            השרשות וטרריום על אדן החלון(צילום: רינת טל)

             

            צמחים שהם צרכני לחות כבדים תוכלו לגדל בתוך טרריום (מכל זכוכית אטום כמעט). בטיול החורפי הבא שלכם למשתלה בקשו לאסוף טחב חי והשתעשעו בגידולו בדרך הזו, אבל הטרריום האולטימטיבי הוא חדר הרחצה. במידה והוא מואר מספיק, תוכלו לגדל בו צמחים, ולהרגיש בריזורט טרופי. תצטרכו להשקות אותם לעיתים נדירות ולזכור לפתוח לעיתים חלון, כדי להזרים אוויר טרי.

             

             

             

            טיפ נוסף מגיע מעולמם של מגדלי הסחלבים. "לטחב יש המון יתרונות עבור צמחים חובבי לחות, כשכבת בידוד שמגנה עליהם מפני שינויים בתנאי הסביבה", מסביר לנו אורן פייט (שדירתו המעוצבת עם צמחים כיכבה בכתבה הזו).

             

            הוא ממליץ להשתמש בטחב ניו-זילנדי יבש (Sphagnum Moss), כמו המוצר הזה. את הטחב יש לפזר בשכבה אחידה של 1.5-2 סנטימטרים מעל האדמה, מבלי שייגע בעלים התחתונים. שומרים עליו לח באמצעות ריסוס במים, במקום לרסס את העלים – שיטה שלגביה יש מחלוקות.

             

            ואם אין לכם עניין להשקיע מאמצים, פשוט הימנעו מצרכני הלחות הכבדים, ובראשם השרכים, הקלתיאות והמרנטות. גם הדקלים יאבדו עלים בעונה היבשה, וגם צמחים צעירים שנמצאים בתקופת השרשה. לכן, אם אתם משקיעים בצמח נחשק ויקר, חפשו קודם מידע (באנגלית) על הלחות שהוא דורש. רוצים להעמיק? כאן תמצאו עוד פרטים והמלצות.

             

            חורף נעים!

             

             
            הצג:
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד