צילום: שי יחזקאל

6 סימנים שאתם סובלים מעייפות פנדמית ואיך אפשר להתגבר עליה

היא עלולה להוביל לשאננות, לאובדן תקווה ולחוסר מוטיבציה להתנהל על פי ההנחיות. ארגון הבריאות העולמי מזהיר מתופעה חדשה: עייפות פנדמית. כך תזהו ותפעלו

על פי הגדרת ארגון הבריאות העולמי, התופעה מבטאת תגובה טבעית ונורמלית של הציבור למשבר המתמשך, (צילום: Shutterstock)
על פי הגדרת ארגון הבריאות העולמי, התופעה מבטאת תגובה טבעית ונורמלית של הציבור למשבר המתמשך, (צילום: Shutterstock)

לאחר חודשים ארוכים של התמודדות עם אי ודאות, ריחוק חברתי, סגר, לימודים ופגישות בזום, ואולי גם פרידה מאדם יקר שנמנה עם קורבנות הקורונה, ארגון הבריאות העולמי מזהיר מתופעה חדשה: עייפות פנדמית. על פי הגדרת הארגון, התופעה מבטאת תגובה טבעית ונורמלית של הציבור למשבר המתמשך, מה שעלול להוביל לשאננות, לאובדן תקווה ולחוסר מוטיבציה להתנהל על פי ההנחיות. עייפות פנדמית אינה תופעה רשמית הניתנת לאבחון, אך מומחים מצביעים על סימנים מוקדמים המבשרים את בואה. איך תדעו אם גם אתם סובלים ממנה, ומה אתם יכולים לעשות כדי לצאת מזה?

 

1. אתם נוטים לעצבנות ולכעס יותר מהרגיל

במשבר מתמשך המוח מחפש דרכים לצאת מ"השבי" שנכפה עליו, והגוף, שמזהה מצב חירום ("הילחם וברח"), מנצל את מאגר הוויטמינים והמינרליים שברשותו ליצירת אנרגיה מוגברת. לכן עם הזמן עלולים להיווצר חסר בוויטמינים ובמינרלים חשובים וירידה בתפקוד של המערכות האחראיות על תגובות הגוף למצבי לחץ.

      

    2. אתם קמים בבוקר עייפים למרות שישנתם כל הלילה

    המגפה יצרה מצבים חדשים שעלינו להתמודד איתם כמו ההתרחקות הפיזית מאהובינו, החשש לאבד את מקום העבודה או היעדר אפשרויות בילוי. ההתמודדות עם הסיטואציות האלה עלולה לגרום אף היא לתחושת התשישות והעייפות שלנו.

     

    מה אתם יכולים לעשות: אולי ישנתם 7-8 שעות, אבל ספק אם השינה שלכם הייתה רציפה ואיכותית מספיק. חשוב לייצר את כל התנאים שיתרמו לשינה איכותית (עמעום אורות, הרחקת הסמארטפון מהחדר, הימנעות מצפייה בתכנים שיש בהם אימה והימנעות מקפאין ומאכילה מרובה). להרגעת מערכת העצבים ולשינה מתוקה במיוחד רצוי לעשות תרגילי הרפיה או מדיטציית מיינדפולנס לפני השינה.

     

    3. אתם לא נהנים מדברים שנהניתם מהם בעבר

    למשל, נהגתם לקרוא ספר טוב, להשתתף בפורומים וירטואליים או אולי לשחק עם הילדים במשחקי קופסה. עכשיו כבר אין לכם אנרגיה ומוטיבציה לעשות זאת.

     

    מה אתם יכולים לעשות: נסו להיזכר בשלוש סיבות שבגינן אהבתם לבצע את אותה הפעילות. יכול להיות שהתזכורת הזאת תאפשר לכם לגלות אותה מחדש. חזרה לעיסוק בה תפחית סטרס ותגרום לכם להחזיר את העולם שלכם למצב "נורמלי".

     

    חזרה לעיסוק בפעילות שאהבתם תפחית סטרס ותגרום לכם להחזיר את העולם שלכם למצב "נורמלי" (צילום: Shutterstock)
      חזרה לעיסוק בפעילות שאהבתם תפחית סטרס ותגרום לכם להחזיר את העולם שלכם למצב "נורמלי"(צילום: Shutterstock)

       

      4. אתם אוכלים יותר וצורכים יותר אלכוהול

      אכילה רגשית ופנייה לאלכוהול נחשבות לאחת מתופעות הלוואי הנפוצות של תקופת הקורונה. אחד ההסברים לכך מקורו בצורך לפרוק עול, לשבור את הכללים ולמצוא קצת נחמה. גם אכילת פחמימות וגם אלכוהול מספקים נחמה זמנית, שיפור בהרגשה לזמן קצר ועמעום תחושת השליליות.

       

      נהלו יומן ולאחר כמה ימים, כשתקבלו תמונה שמבהירה מתי אתם מועדים ל"נפילה", נסו לתכנן לעצמכם בזמן הזה פעילות מסיחת דעת מרגיעה

      מה אתם יכולים לעשות: התחילו לנהל יומן, וציינו בו את נקודות הזמן שבהן אתם פונים לאכילה ולאלכוהול. בנוסף, ציינו מה אפיין את נקודת הזמן הזאת (מה הרגשתם, עם מי הייתם). לאחר כמה ימים, כשתקבלו תמונה שמבהירה מתי אתם מועדים ל"נפילה", נסו לתכנן לעצמכם בזמן הזה פעילות מסיחת דעת מרגיעה. לדוגמה, אם מצאתם שבשעה 11:00, כשעדיין לא קיבלתם שום הצעת עבודה, אתם פונים למקרר או לבקבוק היין, החליטו שמחר בשעה הזאת תצאו להליכה בחוץ כדי להירגע.

       

      5. נמאס לכם "להתחבק מרחוק"

      חלה התרופפות במשמעת הריחוק החברתי שלכם. כך למשל, כשאתם פוגשים אדם אהוב שמזמן לא פגשתם, אתם מחבקים אותו מכל הלב.

       

      מה אתם יכולים לעשות: אפשר להבין את התסכול בחיבוק מרחוק, אבל חשוב להגן הן על עצמכם והן על המקורבים לכם. שתפו את אותו אדם אהוב ברגשותיכם: ספרו לו כמה אתם רוצים לחבק ולנשק אותו, אבל הדגישו בפניו עד כמה אתם חוששים לו ולכן מחבקים אותו מרחוק. האמירה הזאת עוטפת ומחממת את הלב, וכמובן מגינה גם עליכם וגם עליו.

       

      6. אתם חשים התרופפות במשמעת המסכות

      בהתחלה הקפדתם מאוד על ההנחיות, אבל עם חלוף הזמן המשמעת התרופפה. כך למשל, יש לכם כרגע מסכה אחת שאותה אתם ממחזרים ללא הרף ועוטים רק כשיש פיקוח בסביבה.

       

      מה אתם יכולים לעשות: לזכור שהקורונה עדיין כאן! הקפדה על ההנחיות תקנה לכם יותר לכם שליטה במצב ותקטין את הסיכון הן להידבקות בקורונה והן להדבקת אחרים.

       

      ייעוץ מקצועי: טרי וינברג (MA), פסיכולוגית אישית, זוגית ומשפחתית המתמחה בטיפול בחרדות, בדיכאון ובטראומות במגוון גישות (CBT, PE) ומיינדפולנס בגישת MBSR

       

        איך להתמודד עם משברים? הספר שיכול לשנות לכם את החיים

         

        ספר הדרכה להתמודדות עם שינוי המבוסס על משברי חיים של אלפי אנשים. לחצו לכתבה (איור: שירה לימון, אינסטגרם shirali_art)
        ספר הדרכה להתמודדות עם שינוי המבוסס על משברי חיים של אלפי אנשים. לחצו לכתבה (איור: שירה לימון, אינסטגרם shirali_art)

         

         

         

        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
        הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד