אורחות מלבבות מחו"ל: 3 לביבות שמגיעות מארה"ב, אקוודור ואירלנד

הלטקס המסורתיות החליטו להזמין השנה את בנות הדודות הרחוקות שלהן מרחבי העולם, כי אם אנחנו לא יכולים לטוס, לפחות שנהנה מהדלקת נרות ברמה בינלאומית

ענת צרפתי

|

09.12.20 | 08:58

אל תגידו שאוכל זה לא פיצוי - ממילא החופש בחנוכה הוא לילדים בלבד. אז לפחות שיהיה טעים: Dutch Baby (צילום: טל שחר)
אל תגידו שאוכל זה לא פיצוי - ממילא החופש בחנוכה הוא לילדים בלבד. אז לפחות שיהיה טעים: Dutch Baby (צילום: טל שחר)

לביבת בטטה ענקית מארצות הברית Dutch Baby

 

במפתיע, מקור הלביבה הזו הוא קינוח גרמני המהווה הכלאה בין סופלה לבין קרפ. השם המטעה "תינוק הולנדי" Dutch Baby, נטמע בעקבות שיבוש המילה "דויטש", גרמני, בפיה של בתו הקטנה של בעל בית הקפה Manca's Cafe, בסיאטל בשנות ה-50. הלביבה שהוגשה שם זכתה לפופולריות רבה והשם השגוי השתרש. שימו לב שהלביבות האלה אפויות בתנור, אך יש לאפות אותן במחבת עבה (המתאימה לתנור) ולא בתבנית לעוגה.

 

מרכיבים

8-6 מנות

 

  • 4 ביצים בגודל L
  • 3/4 כוס (180 מ"ל) חלב
  • 1/3 כוס מחית בטטה, צוננת
  • 25 גרם חמאה, מומסת
  • 2 כפיות תמצית וניל
  • 1/2 כוס + 2 כפות שטוחות (90 גרם) קמח
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/2 כפית קינמון, טחון
  • 1/4 כפית אגוז מוסקט, מגורר
  • 25 גרם חמאה (לאפייה)

 

קרם היוגורט

  • 1 מכל שמנת מתוקה
  • 1/2 כוס יוגורט יווני
  • 2 כפות סירופ מייפל או 1/2 2 כפות סוכר
  • 1/2 כפית תמצית וניל או תמצית תפוז
  • קורט מלח

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-230 מעלות ומניחים את הרשת במרכזו.
  2. שמים בקערת מעבד המזון או בבלנדר את הביצים, החלב, הבטטה, החמאה המומסת ואת תמצית הווניל וטוחנים במהירות גבוהה במשך דקה.
  3. מערבבים בקערה נפרדת את הקמח ואת התבלינים. מוסיפים לבלילת הביצים שבמעבד המזון ומעבדים לעיסה חלקה נטולת גושים. שומרים במקרר עד שהתנור חם.
  4. מניחים על רשת התנור מחבת עבה בקוטר 25 ס"מ ומחממים אותה שתי דקות. כאשר היא לוהטת, מניחים במרכזה 25 גרם חמאה וסוגרים שוב את התנור. כשהחמאה מתחילה לבעבע יוצקים את הבלילה למחבת ושוב סוגרים. אופים כ-20 דקות, עד שהלביבה נפוחה לגמרי ודפנותיה שחומות. מוציאים את הלביבה (היא תאבד מגובהה) ומגישים עם קרם היוגורט, מייפל ופירות טריים.
  5.  קרם היוגורט: שמים בקערת המערבל את השמנת והיוגורט ומקציפים כשתי דקות במהירות בינונית גבוהה, עד לקבלת קצפת רכה. מעלים את מהירות המערבל למקסימום ומוסיפים את המייפל, תמצית הווניל והמלח. מקציפים כ-3 דקות עד לקבלת קרם יציב.

 

 

לביבות תפוחי אדמה מאקוודור Llapingachos

 

משמעות שמה של הלביבה היא "אומלט גבינה", וזאת למרות שתפוחי האדמה הינם המרכיב העיקרי בה. זוהי מנה ידועה באקוודור, היא אחת הסמלים היצוגיים של יושבי ההרים הגבוהים. המנה האהובה התפשטה מהרמות של אקוודור אל לכל רחבי המדינה, ובהמשך הפכה לבת בית גם במטבחים של מקומות אחרים בעולם.

 

לביבות תפוחי אדמה מאקוודור (צילום: טל שחר)
    לביבות תפוחי אדמה מאקוודור(צילום: טל שחר)

     

    המרכיבים

    8 יחידות

     

    • 500 גרם (3 יחידות) תפוחי אדמה אדומים בינוניים בקליפתם, שטופים
    • 2 כפיות (10 מ"ל) שמן
    • 4 כפות (30 גרם) בצל ירוק קצוץ, החלק הלבן והירוק הבהיר
    • 1/2 כפית מלח
    • 1/2 כפית פפריקה מעושנת
    • 1/4 כפית פפריקה חריפה
    • 1/2 כוס (50 גרם) גבינה צפתית קשה ויבשה (נמכרת רק במשקל במעדניות של רשתות השיווק) או ג'יבן עיראקית, מגוררות גס
    • 1 כף עלי כובסרה או נענע, קצוצים דק (לא חייבים)

     

    לרוטב הבוטנים

    • 1 כוס חלב או חלב צמחי
    • 1/2 כוס (120 גרם) חמאת בוטנים לא ממותקת
    • 1/2 כוס שבבי בצל מטוגן
    • 1/2 כפית פפריקה מעושנת
    • 1/4 כפית פפריקה חריפה
    • 1/4 כפית מלח
    • 2 כפות שמן
    • 2 כפות דבש או סילאן

     

    אופן ההכנה

    1. שמים את תפוחי האדמה בסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה על אש גבוהה. מנמיכים את האש ומבשלים 40-30 דקות עד לריכוך. מסננים, קולפים ומייבשים את תפוחי האדמה.
    2. בינתיים מחממים במחבת את השמן על להבה גבוהה. מוסיפים את הבצל הירוק, מנמיכים את האש ומאדים אותו כ-5 דקות תוך כדי ערבוב, עד שהוא מתרכך אך שומר על צבעו הבהיר. מניחים בצד.
    3. את תפוחי האדמה הקלופים והיבשים, מגרדים בפומפייה דקה או מועכים לפירה. מניחים לצינון.
    4. מוסיפים לתפוחי האדמה את הבצל המטוגן ואת יתר המרכיבים, מערבבים היטב לעיסה אחידה ושומרים במקרר כחצי שעה.
    5. מחממים את התנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
    6. מעצבים מהעיסה כדורים ומשטחים אותם ללביבות בקוטר 7 ס"מ. מניחים בתבנית ואופים 15 דקות. מוציאים, הופכים את הלביבות ואופים 10 דקות נוספות, עד שהן משחימות מעט. מוציאים ומניחים לצינון קל, כדי שיתייצבו. מגישים עם הרוטב.
    7. רוטב הבוטנים: שמים בסיר את כל מרכיביו, למעט השמן והדבש, מערבבים ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב. מנמיכים את הלהבה ומבשלים דקה נוספת. מעבירים את תכולת הסיר למעבד מזון וטוחנים למרקם אחיד. מעבירים לצנצנת ומוסיפים את השמן ואת הדבש ומערבבים. שומרים עד 4 ימים במקרר.

     

     

    לביבות תפוחי אדמה איריות מטוגנות Boxty

     

    תפוחי אדמה ואירלנד הם סיפור אהבה שהתחיל במאה ה-16 והגיע לשלב שבו היו גברים שאכלו יותר מחמישה קילו תפוחי אדמה ביום. הלביבה הזאת היא מנה מסורתית אהובה, שמוגשת כחלק מארוחת בוקר מלאה או כקינוח וגם כמנה בחגים. במקור תרגום שמה הוא "לחם של עניים", ומקובל להניח שהיא פותחה בימי הרעב הגדול באירלנד, באמצע המאה ה-19. לא פלא שחרוז אירי נושן טוען שמי שלא יודעת להכין את הלביבה הזאת, לא תצליח להשיג בעל.

     

    לביבות תפוחי אדמה איריות (צילום: טל שחר)
      לביבות תפוחי אדמה איריות(צילום: טל שחר)

       

      מרכיבים

      15 לביבות

       

      • 500 גרם (3 יחידות) תפוחי אדמה אדומים בינוניים (עם הקליפה) ושטופים
      • 1 כפית אבקת סודה לשתייה
      • 1/4 כפית מלח
      • 1/3 1 כוסות (185 גרם) קמח
      • 1/3 1 כוסות (320 מ"ל) ריוויון
      • 2 כפות שמן או 25 גרם חמאה (לטיגון)

       

      להגשה

      • שמנת חמוצה ועירית קצוצה או ריבת תות

       

      אופן ההכנה

      1. מחלקים את הכמות של תפוחי האדמה לשני חלקים שווים (250 גרם). מחצית מעבירים לסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עוד כ-25 דקות, עד לריכוך. מסננים ומניחים במסננת לכמה דקות לנקוז המים. 
      2. מקלפים ומועכים את תפוחי האדמה המבושלים לפירה ומניחים לצינון מלא, רצוי במקרר. הפירה צריך לצאת יבש מאוד ולא נוזלי.
      3. את המחצית השניה של תפוחי האדמה, מקלפים ומגרדים בפומפיה גסה. מניחים אותם במרכז מגבת מטבח נקייה או בד חיתול, סוגרים ומסובבים לסחיטה מליאה של הנוזלים. סופגים בעזרת מגבת נייר את יתר הנוזלים. מעבירים את תפוחי האדמה המגוררים לקערה עם הפירה ומערבבים היטב.
      4. מערבבים בקערה נפרדת את אבקת הסודה לשתייה, המלח והקמח. מוסיפים מחצית מהתערובת לקערה עם תפוחי האדמה ומערבבים היטב. מוסיפים את היתרה ומערבבים שוב. מאווררים את התערובת בידיים (מקפיצים את תפוחי האדמה מקרקעית הקערה מספר פעמים, עד שלא נותרות שאריות קמח).
      5. מוסיפים כוס מהריוויון לקערה עם תפוחי האדמה ומערבבים. מוסיפים את השליש הנותר ומערבבים עד לקבלת עיסה רטובה שספגה את כל הקמח.
      6. מחממים שמן במחבת בקוטר 25 ס"מ על הלהבה הקטנה של הכיריים על אש גבוהה. יוצקים כף מהעיסה למחבת ומשטחים ללביבה בעובי של 1/2 ס"מ, יוצקים כך עוד שתי לביבות, מנמיכים את האש ומטגנים כ-7 דקות. הופכים ומטגנים עוד כ-5 דקות, עד להזהבה. מעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג וממשיכים להכין לביבות (מוסיפים שמן במידת הצורך). מגישים עם שמנת חמוצה ועירית או עם כף ריבת תות שדה.

       

       

      ענת צרפתי עוסקת בחקר מתכוני מאפים של תרבויות שונות ובהתאמתם לחומרי הגלם בישראל

       

        אתם יותר בכיוון אסיה? יש לנו גם לביבה קוריאנית בשבילכם

         

        לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: טל שחר)
        לחצו על התמונה כדי להגיע למתכון (צילום: טל שחר)

         

         

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד