קבלו מיד, בלי שום הקדמה:
חמש פשטידות תפוחי אדמה

מה יעשה האיש שאינו אוהב את ההתעסקות הקטנונית שמחייבות הלביבות? כמו אסנת לסטר כמובן: יכין פשטידת תפוחי אדמה לתפארת החג במחבת, בתנור ואפילו במיקרוגל

אסנת לסטרפורסם: 10.12.20 08:26
טוץ' - פשטידת תפוחי אדמה רומנית (צילום: אסנת לסטר)
טוץ' - פשטידת תפוחי אדמה רומנית (צילום: אסנת לסטר)

טוץ' - פשטידת תפוחי אדמה רומנית

 

>> מתכון של יֵטִי גליק משדה אילן

 

מרכיבים

 

  • 6 תפוחי אדמה אדומים, קלופים וחתוכים לרבעים
  • 1 בצל, חתוך לרבעים
  • 5 ביצים, טרופות
  • 1 כף אבקת מרק עוף או מלח
  • 1 כפית פלפל שחור
  • כ-1/3 כוס שמן (תלוי בגודל המחבת - השמן צריך להגיע לשליש מגובה הפשטידה)

 

אופן ההכנה

  1. שמים את תפוחי האדמה ואת הבצל במעבד מזון. מעבדים עד שמתקבלת תערובת קצוצה גס.
  2. מוסיפים את יתר המרכיבים, למעט השמן לטיגון ומערבבים היטב.
  3. יוצקים את השמן לסיר רחב ונמוך, ומחממים אותו היטב.
  4. יוצקים את תערובת תפוחי האדמה לסיר ומיישרים. מטגנים כ-5 דקות על אש גבוהה.
  5. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לטגן על אש קטנה כ-50 דקות. מפרידים את הפשטידה מדפנות הסיר בעזרת סכין.
  6. הופכים את הפשטידה על גבי צלחת, ואז הופכים שוב על צלחת נוספת. מניחים את הסיר במהופך על הצלחת והופכים, כך שהפשטידה חוזרת לסיר כשצדה שפנה קודם כלפי מטה פונה כעת כלפי מעלה.
  7. מטגנים על אש קטנה עוד כ-30-20 דקות (לאחר שהופכים את הפשטידה אפשר להוסיף לסיר 2-1 כפות שמן דרך הרווח שבין דופן הסיר לפשטידה).

 

 

מחמר - פשטידת תפוחי אדמה מרוקאית

 

פשטידת תפוחי אדמה מרוקאית (צילום: אסנת לסטר)
    פשטידת תפוחי אדמה מרוקאית(צילום: אסנת לסטר)

     

    >> מתכון של אילנה מדו מטבריה

     

    מרכיבים

    סיר בקוטר כ-26 ס"מ המתאים לתנור

     

    • 1 ק"ג גרם תפוחי אדמה, קלופים (כ-750 גרם אחרי הקילוף)
    • 7 ביצים
    • 1 כוס פטרוזיליה קצוצה
    • 1/3 כוס (80 מ"ל) מיץ לימון סחוט
    • 1 כפית מלח
    • 1 כפית פלפל שחור טחון
    • 1 כפית גדושה כורכום
    • 1 כף אבקת מרק עוף
    • 1 שקית אבקת אפייה
    • 1/2 כוס שמן לטיגון

     

    אופן ההכנה

    1. מבשלים את תפוחי האדמה במים רותחים עד שהם מתרככים. מסננים ומועכים למחית. מצננים מעט.
    2. מחממים את התנור ל-180 מעלות. גוזרים מנייר אפייה עיגול בקוטר הסיר ומרפדים בו את התחתית שלו.
    3. מוסיפים למחית את הביצים ומערבבים היטב מיד (כדי שהביצים לא יתבשלו מהחום של תפוחי האדמה). מוסיפים את הפטרוזיליה, מיץ הלימון, התבלינים ואבקת האפייה ומערבבים (התערובת תתחיל לתסוס מעט בגלל התגובה בין אבקת האפייה למיץ הלימון).
    4. מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את המחית ומטגנים תוך ניעור הסיר (כדי שהמחית לא תידבק לתחתית), עד שמופיעות בועות שמן סביב דפנות הסיר.
    5. מכניסים את הסיר לתנור ואופים כ-30 דקות, עד שהפשטידה מזהיבה.

     

     

    פשטידת תפוחי אדמה ספרדית

     

    פשטידת תפוחי אדמה ספרדית (צילום: אסנת לסטר)
      פשטידת תפוחי אדמה ספרדית(צילום: אסנת לסטר)

       

      >> מתכון של קמילה בקר מאשדוד

       

      מרכיבים

       

      • שמן לטיגון תפוחי אדמה ובצל + 1/2 כוס שמן לטיגון הפשטידה
      • 4 תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
      • 2 בצלים גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות קטנות
      • 1/2 כוס שמן לטיגון ראשוני של תפוחי האדמה והבצלים
      • 4 ביצים
      • 1 כפית מלח
      • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס

       

      אופן ההכנה

      1. מחממים במחבת שמן, ומוסיפים את תפוחי האדמה והבצלים. מטגנים, מדי פעם הופכים בזהירות את המרכיבים שבמחבת, עד שאפשר לנעוץ מזלג בקוביות תפוחי האדמה. מקפידים שתפוחי האדמה והבצל לא יזהיבו. מורידים מהאש.
      2. מקציפים את הביצים במשך כמה דקות, עד שמתקבל קצף בהיר ותפוח.
      3. מעבירים את תפוחי האדמה והבצל לקערה, ומוסיפים להם את קצף הביצים, המלח והפלפל. מערבבים בעדינות.
      4. מחממים במחבת 1/2 כוס שמן. יוצקים את תערובת הפשטידה למחבת ומנמיכים את הלהבה. מטגנים עד שתחתית הפשטידה ודפנותיה מזהיבות היטב.
      5. הופכים את הפשטידה על גבי צלחת, ואז הופכים שוב על צלחת נוספת. מניחים את המחבת במהופך על הצלחת והופכים, כך שהפשטידה חוזרת למחבת כשצדה שפנה קודם כלפי מטה פונה כעת כלפי מעלה.
      6. מטגנים עד שגם צדה התחתון של הפשטידה מזהיב היטב.

       

       

      מנדבורצ'ניק - פשטידת תפוחי אדמה פולנית עם שמרים

       

      פשטידת תפוחי אדמה פולנית עם שמרים (צילום: אסנת לסטר)
        פשטידת תפוחי אדמה פולנית עם שמרים(צילום: אסנת לסטר)
         

         

        >> נורית אוחיון מחיפה למדה להכין את המאפה הזה לפני הרבה שנים מאישה מבוגרת שנולדה בפולין אבל גדלה בגרמניה.

         

        מרכיבים

         

        • 1/2 קובייה (25 גרם) שמרים טריים או 1 כף שמרים יבשים
        • 1 כפית סוכר
        • 1/4 2 כוסות (540 מ"ל) מים פושרים
        • 3/4 1 כוסות (250 גרם) קמח
        • 750 גרם תפוחי אדמה (כ-5 בינוניים), קלופים וחתוכים לקוביות
        • 1 כף מלח
        • 1 כפית פלפל שחור טחון
        • 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) שמן

         

        אופן ההכנה

        1. ממיסים את השמרים והסוכר ב-1/4 כוס מהמים.
        2. שמים את הקמח בקערה. יוצרים בקמח גומה ויוצקים לתוכה את תערובת השמרים והמים. מניחים ל-10 דקות, עד שהשמרים מתחילים לתסוס.
        3. בינתיים טוחנים את קוביות תפוחי האדמה במטחנת בשר. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.
        4. מוסיפים לקערת הקמח את יתרת המים ואת תפוחי האדמה הטחונים ומערבבים היטב.
        5. מכסים את הקערה במגבת ונותנים לבצק לתפוח עד שהנפח שלו גדל בכ-50%.
        6. מחממים את השמן בסיר פלא או בסיר רגיל. מוסיפים לסיר את הבצק, מכסים ומחממים על אש בינונית כ-30 דקות, עד שהפשטידה משחימה (חשוב להניח מתחת לסיר דיסקית מתכת עגולה לפיזור אחיד של החום). לחלופין, אפשר לאפות את הפשטידה בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, עד שקיסם הננעץ במרכזה יוצא יבש.

         

        • טיפ: למרות כמות השמן הגדולה, לפשטידה יש נטייה להידבק לסיר גם בחימום על האש וגם באפייה. אבל יש לכך פתרון קל: מניחים את הסיר על נייר אפייה, משרטטים את הצורה שלו, גוזרים ומניחים בתחתית הסיר. אם מדובר בסיר פלא גוזרים גם את העיגול הפנימי ומשחילים את נייר האפייה פנימה. נוסף על כך, כדאי לשמן היטב את דפנות הסיר.

         

         

        פשטידת תפוחי אדמה במיקרוגל

         

        פשטידת תפוחי אדמה במיקרוגל (צילום: אסנת לסטר)
          פשטידת תפוחי אדמה במיקרוגל(צילום: אסנת לסטר)

           

          >> מתכון של דבורה יפרח ממגדל העמק

           

          מרכיבים

          תבנית בקוטר 26 ס"מ המתאימה לחימום במיקרוגל

           

          • 4 תפוחי אדמה
          • 2 בצלים ירוקים קצוצים
          • 1/2 כוס שמיר קצוץ
          • 250 גרם (1 מכל) גבינה לבנה 9% או 5%
          • 1 ביצה
          • 1 פלפל אדום חתוך לקוביות קטנות
          • 100 גרם גבינה צהובה מגוררת
          • כ-150 גרם גרגירי תירס מקופסת שימורים, מסוננים מהנוזלים
          • 1/2 1 כפות אבקת מרק בטעם עוף 
          • 1 כפית פלפל שחור גרוס
          • שומשום לקישוט
          • שמן לשימון התבנית

           

          אופן ההכנה

          1. מחוררים את תפוחי האדמה במזלג ומבשלים אותם במיקרוגל (עם הקליפה) כ-12 דקות, עד שהם מתרככים. מקלפים את תפוחי האדמה ומועכים אותם לפירה.
          2. מוסיפים לפירה את שאר המרכיבים, למעט השומשום והשמן, ומערבבים היטב.
          3. משמנים את התבנית, ויוצקים לתוכה את תערובת הפשטידה. מפזרים את השומשום על הפשטידה.
          4. אופים כ-10 דקות במיקרוגל בעוצמה הגבוהה ביותר (משך החימום עשוי להיות קצר או ארוך יותר, בהתאם לעוצמת התנור).

           

           

          >> לכל הסרטונים של אסנת לסטר, הכנסו לערוץ ה-YouTube שלה

           

          >> לכל הפרקים של הבלוג "ללמוד משהו חדש במטבח עם אסנת לסטר"

           

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
          "לומדים משהו חדש במטבח" היא הסידרה החדשה שלי, בה אני מספרת על הדברים הקולינריים המעניינים שגיליתי: החל מן האופן שבו אפשר לשמר מוצרי מזון יבשים, דרך המתכון לקרקר שיחזיק גם 100 שנה והשיטה הבדוקה להוצאת העצמות מן העוף עד למתכונים נגישים שתמיד יעבדו לכם.

          וחוץ מזה, אני משדרת את התוכנית "סיר לשבת" ב"רדיו קול" בכל יום שישי ובערבי חג מאז שנת 1997.

          בכל תוכנית מוזמנים המאזינים לשאול על מתכונים, לבקש עצה ולשתף מאזינים אחרים במתכונים והתלבטויות אישיות שקשורות באוכל ובאירוח. התוכנית דינמית והנושאים משתנים בהתאם לעונות השנה ולפי שאלותיהם ובקשותיהם האישיות של המאזינים. ההיענות המדהימה של המאזינים לכל בקשת מתכון מעשירה את כל המאזינים האחרים וגם אותי - ואת התוצאות אני מציגה כאן בבלוג.

          כל המתכונים בבלוג "סיר לשבת" הם תוצאה ישירה של מה שנאמר ונחווה בתוכנית. ואיך נולדה התוכנית? מאז שגיליתי את הבישול חיפשתי תמיד את המתכונים המקוריים והטעימים שבושלו ונאפו בכל בית בתפוצות השונות של עם ישראל. התוכנית "סיר לשבת" אפשרה לי למצוא את כל המתכונים האלה דרך המאזינים.

          עבורי כל מתכון מקורי מבית סבתא הוא יהלום שהתמזל מזלי לזכות בו, ואני מלקטת אותם באהבה גדולה. אני נשואה ואם לשלושה. את האהבה שלי לאוכל קיבלתי בתורשה מסבתי פרידל שטראוס, שאהבה בישול והוציאה לאור כבר לפני שנים ספרי בישול רבים בבאזל שבשוויץ.

          (צילום: אסף אמברם)