צילום: שי יחזקאל

11 דרכים טבעיות להרגעת צרבות, ולא רק בגלל הסופגנייה של חנוכה

אילו משקאות ומאכלים יעזרו לכם להתמודד עם צרבת (וממה כדאי להימנע), למה כדאי ללעוס מסטיק אחרי האוכל ואיך טיפול בדיקור יכול לסייע עם תחושת ה"שריפה"

הקיבה נאלצת לעבוד קשה יותר כדי לפרק מזונות מטוגנים, שמנים וחריפים ולשם כך מפרישה יותר מיצי קיבה חומציים. אם אתם ממש לא יכולים לוותר על סופגנייה השנה, לכו על אפויה (צילום: Shutterstock)
הקיבה נאלצת לעבוד קשה יותר כדי לפרק מזונות מטוגנים, שמנים וחריפים ולשם כך מפרישה יותר מיצי קיבה חומציים. אם אתם ממש לא יכולים לוותר על סופגנייה השנה, לכו על אפויה (צילום: Shutterstock)

1. שלבו משקה אלוורה  בתפריט היומי שלכם

צמח האלוורה נמצא כיעיל מאוד בטיפול במצבים של חומציות יתר, צרבת, אולקוס ובקע סרעפתי, ויכול להפחית את תכיפות ההתקפים של הצרבת. זאת מאחר שהוא מרפא ומרפד את הקרומים הריריים של הקיבה והוושט, ובו בזמן מרגיע, מקרר ומפחית חומציות יתר. 

 

2. שתו חליטת צמחים

יש מגוון צמחים שיכולים להועיל מאוד במצבי צרבת, וגם לבעיות אחרות במערכת העיכול. למשל: גרניום לימוני, קמומיל, בזיליקום, שומר ושיבא (לענה רפואית). משרים מעט מהעלים בכוס מים רותחים, מצננים מעט ושותים. ניתן להוסיף פרוסות לימון טרי.

 

יעילים למצבי צרבת: גרניום לימוני, קמומיל, בזיליקום, שומר ושיבא  (צילום: Shutterstock)
    יעילים למצבי צרבת: גרניום לימוני, קמומיל, בזיליקום, שומר ושיבא (צילום: Shutterstock)


    3. שתו מים

    נשמע הכי פשוט שבעולם, אבל מתברר ששתיית מים היא אמצעי יעיל שיכול לעזור להקל על צרבות. איך בדיוק? הם מדללים את חומצות הקיבה ועוזרים לנטרל את החומציות.

     

     4. נסו להוסיף למים סודה לשתייה

    אמצעי ביתי פשוט וזמין זה פועל כסותר חומצה ויכול לעזור במצבים אקוטיים. מערבבים חצי כפית סודה לשתייה ומעט לימון ברבע כוס מים ושותים.

     

    פועל כסותר חומצה ויכול לעזור במצבים אקוטיים (צילום: Shutterstock)
      פועל כסותר חומצה ויכול לעזור במצבים אקוטיים(צילום: Shutterstock)

       

       5. עברו לתפריט אלקלי

      כמה ראיות מחקריות ראשוניות מצביעות על כך שמעבר לתפריט המבוסס על מזונות עם pH גבוה יחסית (מזונות אלקליים) יכול לעזור להקל על ריפלוקס וצרבות. כך לדוגמה, מחקר שפורסם ב־2011 בכתב העת Annals of Otology, Rhinology and Laryngology הראה שאנשים הממשיכים לסבול מריפלוקס למרות נטילת תרופות נוגדות חומצה חוו שיפור בתסמינים לאחר צריכת מזון ומשקאות בעלי pH של 5 ומעלה במשך שבועיים או יותר. בין המזונות האלקליים נכללים:

       

       (צילום: Shutterstock)

         

        6. הכינו שייק תפוחים

        האמרה האמריקאית המפורסמת שלפיה "תפוח ביום ירחיק את הרופא" נכונה מסיבות רבות, אבל מתברר שתפוחי עץ יכולים גם להביא להקלה מהירה במצבי צרבת, ככל הנראה בזכות המינרלים הבסיסיים שהם מכילים, בהם סידן, אשלגן ומגנזיום, שמשמשים גם בתרופות לטיפול בריפלוקס.

         

        בזכות המינרלים הבסיסיים שהם מכילים, בהם סידן, אשלגן ומגנזיום (צילום: Shutterstock)
          בזכות המינרלים הבסיסיים שהם מכילים, בהם סידן, אשלגן ומגנזיום(צילום: Shutterstock)

           

          7. שלבו בו שקדים

          ככל הנראה השקדים מאזנים את חומציות הקיבה, ולכן חופן שקדים (כ־5־6 שקדים) לא קלויים או חלב שקדים ביתי יעזרו להקל על הצרבת, כולל צרבות בהיריון. מומלץ להשרות את השקדים בקערית מים רותחים למשך כמה דקות כדי לקלוף אותם בקלות.

           

          מאזנים את חומציות הקיבה (צילום: Shutterstock)
            מאזנים את חומציות הקיבה(צילום: Shutterstock)

             

            טיפ

            סיימתם לאכול? חכו שלוש שעות לפחות עד שתגיעו למיטה. כשעומדים או יושבים, כוח המשיכה עוזר להשאיר את המזון ואת חומצות הקיבה בתוך הקיבה. בשכיבה נוזלים חומציים מהקיבה עלולים לטפס מעלה לעבר הוושט ולגרום לצרבת.

             

            8. הוסיפו סלרי לשייק

            הסלרי, שגם הוא עשיר במגנזיום, עוזר אף הוא לנטרל את החומציות, וגם הוא בעל pH גבוה. כמו כן, במחקר שפורסם ב־2010 בכתב העת Journal of Pharmaceutical Biology נמצא שהסלרי עוזר להפחית התפתחות כיבים במערכת העיכול. זאת בזכות סוג מסוים של תמצית אתנול שהוא מכיל, שעוזרת לחדש את הרירית המצפה את הקיבה ולווסת את כמות חומצות הקיבה המשתחררות במהלך הארוחות.

             

            עוזר אף הוא לנטרל את החומציות (צילום: Shutterstock)
              עוזר אף הוא לנטרל את החומציות(צילום: Shutterstock)

               

              9. נסו ללעוס מסטיק אחרי האוכל

              כמה מחקרים הראו שלעיסת מסטיק לאחר הארוחות יכולה להאיץ את קצב פינוי חומצות הקיבה מהוושט ובכך להפחית ריפלוקס ולהקל על צרבות. כך לדוגמה, במחקר שפורסם ב־2005 בכתב העת Journal of Dental Research נמצא שלעיסת מסטיק ללא סוכר במשך חצי שעה לאחר הארוחה יכולה להפחית ריפלוקס קיבתי־ושטי.

               

              לעיסת מסטיק ללא סוכר לאחר הארוחות יכולה להקל על צרבות (צילום: Shutterstock)
                לעיסת מסטיק ללא סוכר לאחר הארוחות יכולה להקל על צרבות(צילום: Shutterstock)

                 

                10. היעזרו באנזימי עיכול

                נטילת אנזימים יכולה לסייע בספיגת רכיבי המזון ובהפחתת ריפלוקס, צרבת והפרעות עיכול. היוועצו עם הרופא המטפל או עם הרוקח על נטילתם.

                 

                11. עדיין סובלים? לכו על טיפול בדיקור

                אם אתם סובלים מצרבות ומבעיות עיכול באופן קבוע, נסו דיקור סיני. במחקר שפורסם במאי האחרון בכתב העת Annals of Internal Medicine דיווחו חוקרים כי דיקור הוא טיפול אמצעי בטוח ויעיל להקלה על תסמינים בחולים עם תסמונת מצוקה לאחר ארוחה - בעיה נפוצה שמתבטאת בצרבת, תחושת "שריפה", כאבים ו/או אי נוחות במערכת העיכול העליונה לאחר האוכל. ממצאי המחקר הראו שהטיפול בדיקור הוביל להפחתה בתסמיני ההפרעה בקבוצת המחקר לעומת קבוצת הביקורת (דיקור דמה), וכי היעילות של הטיפול נותרה לאורך 12 שבועות. בקרב 27.8% מהמשתתפים בקבוצת הדיקור ההפרעה נעלמה כליל, לעומת 17.3% בקבוצת הביקורת.

                 

                מתכון לאסון

                חמישה מזונות שכדאי להוציא מהתפריט

                 

                1. מזונות מטוגנים, שמנים וחריפים

                הקיבה נאלצת לעבוד קשה יותר כדי לפרק ולעכל אותם, ולשם כך מפרישה יותר מיצי קיבה חומציים. אם אתם ממש לא יכולים לוותר על סופגנייה השנה, לכו על אפויה.

                 

                2. מוצרי חלב

                לעתים שתיית חלב יכולה להעניק תחושה של הקלה בטווח המיידי, אך חלב ומוצריו גורמים להגברת החומציות בקיבה ולכן לטווח ארוך מחמירים את המצב.

                 

                3. עגבניות ומוצרי עגבניות

                הן פרי חומצי ולכן מגבירות את חומציות הקיבה.

                 

                4. שום (בעיקר טרי)

                החומצה הגופריתית שבו גורמת לצריבה במגע ישיר בדרכי העיכול הפגועות (אצל חולי אולקוס), והוא גם מזרז את הפרשת מיצי העיכול ומגביר את פעילות הקיבה.

                 

                5. יין

                הוא עלול להחריף מצבי צרבת בשל החומציות שלו. אם בכל זאת שותים, כדאי להמעיט ככל האפשר ולא לשתות על בטן ריקה. מומלץ להימנע גם ממשקאות אלכוהוליים אחרים, שכן למרות שהאלכוהול כשלעצמו אינו גורם לצרבת, החום שהוא יוצר יכול להרפות את סוגר הוושט ולגרום לעליית חומציות מהקיבה לוושט.

                 

                 

                הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                הגיליון החדש של מגזין מנטה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי יחזקאל)
                 
                הצג:
                אזהרה:
                פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד