שְטוֹלֶן: עוגת שמרים חורפית עם ליקר, תבלינים ופירות מסוכרים

אם לא נטוס השנה לשווקי הכריסמס באירופה, לפחות נוכל להתנחם עם המלכה הבלתי מעורערת שלהם: עוגת שמרים עשירה בטעמים וניחוחות משכרים

שטולן. משתבחת עם הזמן, וטעימה אפילו אחרי שבוע  (צילום: דני לרנר, סגנון: נעה קנריק)
שטולן. משתבחת עם הזמן, וטעימה אפילו אחרי שבוע (צילום: דני לרנר, סגנון: נעה קנריק)
את העוגה הזו מומלץ להכין 48 שעות לפני ההגשה. היא סופגת טעמים, משתבחת עם הזמן, וטעימה אפילו אחרי שבוע .   

 

המרכיבים

(כיכר אחת גדולה)

 

לפירות

  • 1/2 כוס (120 מ"ל) רום או ליקר אחר שאוהבים (ואפשר גם יין)
  • 1/4 1 כוסות (150 גרם) צימוקים
  • 1/2 כוס (50 גרם) שקדים טחונים
  • 1/2 כוס (80 גרם) קליפות תפוז מסוכרות
  • קליפה מגוררת מ־1/2 לימון

 

לעוגה

  • 1/2 כוס (120 מ"ל) חלב
  • 1/2 כוס (100 גרם) סוכר
  • 3 כפות (30 גרם) שמרים טריים או 1 כף (10 גרם) שמרים יבשים
  • 3 כוסות (420 גרם) קמח
  • 2 ביצים בגודל L או 3 בגודל M
  • 200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר, חתוכה לקוביות
  • 2 שקיקים (20 גרם) סוכר וניל
  • קורט מלח
  • 1 כפית קינמון טחון
  • 1/2 כפית הל טחון
  • 1/2 כפית מוסקט טחון

 

לציפוי

  • 50 גרם חמאה, מומסת
  • 2/3 כוס (80 גרם) אבקת סוכר

 

ההכנה

1. הפירות: שמים בקערה את כל המרכיבים, מערבבים ומשהים בטמפרטורת החדר 10 דקות (עד שעה), לספיגת טעמים.

2. העוגה: יוצקים את החלב לקערה קטנה, מוסיפים את הסוכר והשמרים, מערבבים ומניחים בצד לכ־5 דקות, עד שמתחילות להופיע בועות.

3. מעבירים את תמיסת החלב לקערת המערבל עם וו הלישה, מוסיפים את כל שאר מרכיבי העוגה ולשים 2 דקות במהירות בינונית. מוסיפים את הפירות והליקר ולשים כ־8 דקות, עד שמתקבל בצק אחיד וגמיש. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומניחים להתפחה עד שהבצק מכפיל את נפחו, 90-45 דקות.

4. מרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה. מקמחים קלות את משטח העבודה ומעבירים אליו את הבצק. משטחים את הבצק לעלה באורך כ־25X20 ס"מ ובעובי כ־1/2 2 ס"מ, ומגלגלים לרולדה. מהדקים מעט את הקצה כך שתיווצר כיכר מוארכת באורך כ־20 ס"מ וברוחב 7-6 ס"מ. מניחים את הכיכר בתבנית, עם התפר כלפי מעלה (התפר נפתח מעט באפייה ויוצר בקע צר שהוא סימן ההיכר של השטולן). מכסים ומניחים להתפחה עד שהבצק מכפיל את נפחו, 45-30 דקות.

5. מחממים את התנור ל־200 מעלות בתוכנית טורבו.

6. אופים 40 דקות, עד שהעוגה מזהיבה מכל צדדיה (אם במהלך האפייה הכיכר משחימה מדי, מכסים אותה ברדיד אלומיניום). מוציאים ומצננים כ־10 דקות.

7. הציפוי: מברישים את העוגה בחמאה המומסת וזורים עליה שכבה עבה של אבקת סוכר.

8. עוטפים את העוגה ברדיד אלומיניום ובניילון נצמד ומאחסנים במקום קריר, בטמפרטורת החדר, עד ההגשה.

 

אפשר לקנות קליפות תפוזים מסוכרות ואפשר אפשר גם להכין לבד: קולפים את הקליפה של תפוז גדול וחותכים למקלות. מרתיחים בסיר קטן 1/2 כוס מים ו־1/2 כוס סוכר, מוסיפים את הקליפות ומבשלים על אש בינונית כ־5 דקות. מסירים מהאש ומניחים לצינון. מעבירים, עם הנוזלים, לכלי אטום. שומרים עד שבוע בטמפרטורת החדר. מסננים לפני השימוש.

 

  • זמן הכנה: 25 דקות, לא כולל התפחה ואפייה
  • דרגת קושי: קל־בינוני
  • איך שומרים? עטוף היטב, עד שבוע בטמפרטורת החדר או עד חודש במקפיא

 

הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
הגליון החדש של לאשה - עכשיו בדוכנים (צילום: שי ארבל, סגנון: ראובן כהן)
 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד