"צריך להזכיר לילדים שמאחורי המסך יש פנים, רגשות וחיים שלמים"

הרשת, כמו העולם מחוצה לה, עלולה להציב לא מעט אתגרים לילדים שלנו. מנהלי קהילות הורים משתפים: כיצד לדבר עם הילדים על בטיחות ברשת ואיך להוות דוגמה?

בשיתוף פייסבוק ישראל

|

27.12.20 | 15:32

"אנחנו צריכים לדבר עם הילדים ולהסביר להם על הסכנות ברשת". לחצו לצפייה
צילום: אדיר אסרף, עריכה: דוד ברקן
מה עושים כשהילד נחשף לסרטון של דאעש?  חן הרשקוביץ וסער בן הרוש (צילומים: עומר הכהן, עצמי)
מה עושים כשהילד נחשף לסרטון של דאעש? חן הרשקוביץ וסער בן הרוש (צילומים: עומר הכהן, עצמי)

הורים, זה מתחיל בכם. כן, אתם, שחברים בקהילות בפייסבוק. תחשבו על זה. בשונה מהקהילה המסורתית בה מכירים החברים זה את זה באופן בלתי אמצעי, לא נפגשתם במציאות עם רובם המכריע של החברים בקהילה שלכם, "ויחד עם זאת, החברים בקהילות הווירטואליות מחויבים וערבים זה לזה לא פחות מאשר החברים בקהילות המסורתיות, מקפידים לשמור על נורמות התנהגות מקובלות ומבינים כי אם יפרו אותן, הם עלולים להיתקל בסנקציות כגון הסרה מהקהילה, נזיפה, ביקורת מצד החברים האחרים ועוד", אומרת ד"ר שגית זילברברג, מרצה וחוקרת מדיה דיגיטלית, מנכ"לית עמותת אשנ"ב.

 

לדבריה, המחויבות שיוצרות הקהילות הווירטואליות בין חבריהן אינה שונה בהרבה (ולפעמים אפילו חזקה יותר) מזו אשר מתקיימת בקהילות המסורתיות. מחויבות זו מאפשרת ואף גורמת לחברים בה לפעול על פי הנורמות החברתיות המקובלות, כגון: שמירה על שיח הולם, כבוד הדדי בין החברים, הימנעות מפגיעה מכוונת, מחויבות למידע אמין ועוד.

 

הקהילות הווירטואליות שהולכות שצוברות תאוצה ברשתות החברתיות הן מקור השראה להתנהלות נבונה ברשת, אומרת זילברברג. רוצים לתת לילדיכם דוגמה להתנהגות ברשת? שתפו אותם בקודים החברתיים הנהוגים בקהילה שלכם, ותנו להם דוגמה אישית.

 

פנינו למנהלי קהילות הורים מובילות בפייסבוק, וביקשנו מהם את עצותיהם על איך לשוחח עם הילדים על בטיחות ברשת ואיך לשמור על שיח מכבד ונעים בקהילות.

 

"אנחנו חייבים להיות טובים יותר"

חן אלפסי, מנהלת קהילת "הצודקת" (105K‎ חברים) היא אמא לשני ילדים. "כאחת שחיה את הרשת אני רואה עד כמה היד שלנו קלה על המקלדת. אנשים כותבים תגובות פוגעניות ומתעלמים מהעובדה שמישהו קורא אותן. לכן בקהילה שלנו אנחנו לא מאפשרות בשום אופן תגובות שיפוטיות וביקורתיות. כי אם אנחנו רוצות ליצור לילדים שלנו מקום טוב יותר, אנחנו חייבות להיות טובות יותר ולזכור שמאחורי המסך יש פנים, לב ורגשות ומשפחה וחיים שלמים".

 

חן אלפסי. "אם אנחנו רוצות ליצור לילדים שלנו מקום טוב יותר, אנחנו חייבות להיות טובות יותר" (צילום: רוית סהר)
    חן אלפסי. "אם אנחנו רוצות ליצור לילדים שלנו מקום טוב יותר, אנחנו חייבות להיות טובות יותר"(צילום: רוית סהר)

     

    גם יערה דרור, מנהלת קהילת "אמהות מבשלות ביחד" (650K‎‏ חברים), מספרת על האש שמתלהטת לא פעם בקבוצה. "לעתים מתפתח שיח לא הולם עם ביקורת לא עניינית. אנחנו משתדלות להסיר תגובות ולחסום פוסטים. אך כשיש אלפי תגובות זה מעין כדור שלג שקשה מאוד לעצור. הטיפ שלי - להתייחס בסלחנות והכלה. לחשוב שמאחורי המקלדת נמצאת אישה שהיא גם אמא, בת, חברה.."

     

    יערה דרור. "להתייחס בסלחנות והכלה" (צילום: עצמי)
      יערה דרור. "להתייחס בסלחנות והכלה"(צילום: עצמי)

        

      "דברו עם הילדים שלכם"

      סער בן הרוש, בן 35, נשוי פלוס שתי "נסיכות", הוא מייסד קהילת "אבא פגום" (‏‎275K).

       

      הורי הקבוצה מתמודדים עם בריונות וסכנות ברשת?

      "יש לא מעט סיפורים כאלה שעולים אצלנו בקהילה, בעיקר כאלו שמופנים כלפי הילדים שלנו. אחד מהסיפורים שאותי הכי זעזעו, היה אבא ששיתף בגילוי לב כי בתו הקטנה קיבלה הודעה מאדם זר באפליקציית משחקים, שביקש שהיא תשלח לו תמונות חושפניות שלה ובתמורה הוא ישלח לה כסף וירטואלי למשחק.

       

      "בתגובה, הילדה חסמה את המטריד וסיפרה להורים שלה – כלומר עשתה בדיוק את הדבר שצריך לעשות במקרה כזה, אבל לא יכולתי שלא לחשוב כמה מקרים לא נגמרים בצורה כזאת. ועם כל הקושי, ולא יכולתי שלא לחשוב על כך שרוב הסיכויים שבנותיי יאלצו להתמודד עם מקרים כאלו בעתיד".

       

      סהר בן הרוש. "לתת לילדים תמיכה והרגשה שהם יכולים וצריכים לפנות אלינו בכל מצב" (צילום: עצמי)
        סהר בן הרוש. "לתת לילדים תמיכה והרגשה שהם יכולים וצריכים לפנות אלינו בכל מצב"(צילום: עצמי)

         

        מה אתה ממליץ לאבות שקוראים את זה עכשיו?

        "אנחנו צריכים לדבר עם הילדים ולהסביר להם על הסכנות ברשת. לתת להם תמיכה והרגשה שהם יכולים וצריכים לפנות אלינו בכל מצב. לגרום להם להבין שזה יכול להיות מקום מסוכן, אבל עם תשומת לב ואחריות אישית, אפשר ליהנות ממה שיש לרשת להציע ולמנוע רבים מהמקרים האלה".

         

        אלינוי בן הרוש, אמא לשניים, היא המייסדת והמנהלת של קהילת "מאמשפוחה" (‏‎54K‎‏ חברים).

         

        האם אתן מתמודדות עם אלימות ברשת של ילדים כלפי ילדים?

        "לא מעט פעמים עלו אצלנו בקהילה פוסטים של אימהות מודאגות מחרם שעושים על הילדים שלהן, התנכלויות ואפילו אלימות פיזית. הדברים האלה קורים ברשת ומחוץ לרשת".

         

        מה את אומרת להן?

        "לבריונות ברשת אין מקום! עלינו לכבד ולקבל גם את מי ששונה מאיתנו. הטיפ שלי הוא להיות קשובים לילדים, להיות ערים לסביבה בה הם נמצאים, לחקור, לשאול ולא לפחד להתייעץ ולהציף את הקושי".

         

        אלינוי בן הרוש. ""לבריונות ברשת אין מקום!" (צילום: עצמי)
          אלינוי בן הרוש. ""לבריונות ברשת אין מקום!"(צילום: עצמי)

           

          כשהילד נחשף לסרטון של דאעש

          סיון מלניק יניב, אמא לשלושה, מנהלת קהילת ״אננס - גישה לעולם חדש״ (4,000 חברים), שמחברת בין הורים, מורים, ואנשי חינוך שמסתכלים בצורה אחרת על החינוך ונותנים כלים לילדים להתמודד עם העולם החדש.

           

          "יום אחד הבן שלי חזר מהצהרון מוטרד, וסיפר לי שאחד הילדים הגדולים שם הראה לו סרטון מפחיד ברשת. אחרי שתי שאלות וחצי הבנתי שמדובר בסרטון מזעזע של כריתת ראש בדאעש. כמובן שהזדעזעתי ורציתי להפוך את כל העולם באותו רגע, לצעוק על מנהלת הצהרון ולהתקשר בזעם להורים של אותו ילד. אבל מהר מאוד הבנתי שהאירוע היותר חשוב נמצא אצלי בתוך האוטו - הילד שלי מרגיש נורא. אמרתי לו: 'מה שאתה מרגיש זה בדיוק מה שהיית צריך להרגיש, וזה גועל ודחייה'. שאלתי אותו מה הוא עשה והוא ענה שהלך משם. אמרתי לו: 'כל הכבוד, ובכל פעם שתרגיש את ההרגשה הזו פשוט תתרחק, ככה צריך להתנהג'. זה היה רגע הזהב שלי עם הבן שלי".

           

          סיון מלניק יניב. "זה היה רגע הזהב שלי עם הבן שלי" (צילום: עומר הכהן)
            סיון מלניק יניב. "זה היה רגע הזהב שלי עם הבן שלי"(צילום: עומר הכהן)

             

            מיטל אשבל, מנהלת קהילת "ועד הורים" (4,000 חברים) המיועדת להורים מתנדבים בוועדים בכל רחבי הארץ, היא אמא לשניים, וגם היא חוותה את הסכנות שברשת. "הילדים שלי נחשפו לפרסומות לא הולמות במסגרת משחקים באפליקציות שונות, הצעות להוריד סרטונים לא ראויים שמדירים שינה מעיניהם".

             

            מיטל אשבל. "הילדים שלי נחשפו לפרסומות לא הולמות במסגרת משחקים באפליקציות שונות" (צילום: לינה מיארה)
              מיטל אשבל. "הילדים שלי נחשפו לפרסומות לא הולמות במסגרת משחקים באפליקציות שונות"(צילום: לינה מיארה)

               

              "מסבירים על הסכנות וכל הזמן מעודדים ומשתפים".

              חן הרשקוביץ-אוחיון, אמא לשתיים, מובילה ביחד עם בן זוגה אלמוג את קהילת "הורים מדברים מדע" (3,000 חברים), שקמה במטרה לגרום לדור העתיד לאהוב ולהתעניין במדע וטכנולוגיה. אחת לתקופה, מספרת חן, עולה פוסט בקבוצה העוסק בשימוש נכון במסכים לילדים, משחקים חיוביים, ואיך לוודא שהתכנים שילדינו נחשפים אליהם ברשת הם בטוחים ותואמים לגילם.

               

               

              "הפתרון הכי פשוט שלי לבעיה הזו הוא שהילדים יצפו במסכים לידכם, בטח בגיל הצעיר, להסביר להם מהו תוכן חיובי ומה הוא תוכן לא חיובי עבורם ולמה, במקום רק להגיד שאסור. כמובן שחשוב גם להקפיד להשתמש באפליקציות מובנות לילדים שבהן יש סינון תכנים".

               

              חן הרשקוביץ-אוחיון. "להסביר, במקום רק להגיד שאסור" (צילום: עומר הכהן)
                חן הרשקוביץ-אוחיון. "להסביר, במקום רק להגיד שאסור"(צילום: עומר הכהן)

                 

                השורה התחתונה: דברו עם הילדים על גלישה בטוחה, גלו מעורבות בתכנים אליהם הם נחשפים, והוו דוגמה לשיח מכבד ונעים בקהילות הווירטואליות.

                 

                 

                  בימוי: סיגל מגריסו

                  צלם: אדיר אסרף

                  מפיק ראשי: יניב שחף

                  הפקה: יפית הנדרי ורחלי גאוי

                  מנהלת פרויקט ולקוח: מורן לייבוביץ

                  איפור ושיער: ליאט בן שמשון

                  סטיילינג: תומר אלמוזנינו ל"סולו"

                  ע. סטיילינג: שיראל בן שלוש

                  ארט: גיא און

                  ע. ארט: טל בן יעקב

                  בגדים: H&M

                   

                   

                   
                  הצג:
                  אזהרה:
                  פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד