בשיתוף בורינגר אינגלהיים
שבץ מוחי הוא אחת המחלות השכיחות והקטלניות בעולם המערבי, וגם גורם המוות השלישי בישראל מיד אחרי סרטן ומחלות לב. מהם גורמי הסיכון ואיך ניתן לצמצם אותם. פרופ' נתן בורנשטיין, מנהל מערך המוח במרכז הרפואי שערי צדק, מסביר. צפו בדבריו:

פרופ' בורנשטיין: "יש גורמים ידועים שהם גורמי סיכון, כמו למשל, יתר לחץ דם, סוכרת, כולסטרול גבוה, השמנת יתר, עישון וגם הלב. 25% משבצי המוח עם תסחיפים קרישיים שעולים מהלב למוח.
"ניתן למנוע את התופעה באמצעות פעילות גופנית מסודרת, תזונה נכונה, והיום כולנו יודעים שהמומלצת ביותר לבריאות המוח זו דיאטה ים תיכונית".
הוא מסביר איך ניתן לזהות שבץ מוחי: "שבץ מוח זה אירוע פתאומי. יש שינוי שיכול להיות או בהפרעה בדיבור פתאומית, כאב ראש פתאומי, חולשה ביד, חולשה ברגל, סחרחורת".
בחו"ל יש ראשי תיבות באנגלית לזיהוי כל התסמינים, וכאן בארץ אימצנו ראשי תיבות גם בעברית. "בחוץ לארץ אנחנו קוראים לזה FAST, בארץ גיירנו את ה-FAST ועשינו ממנו "דחוף". ד' זה דיבור, הפרעה בדיבור. ח' זה חולשה בגפיים. פתאום יד אחת צונחת, ואז צריך לבקש להושיט את הידיים ולראות אם יש צניחה. ו' ו-פ' זה-"ופה עקום". כל זה ביחד, או כל אחד לחוד, מהווה סימנים מזהירים לשבץ מוחי.
"המילה "דחוף" אומרת, כשמה כן היא, חייבים באופן מיידי להתפנות לבית חולים. הדרך המהירה ביותר להתפנות לבית חולים – אמבולנס. ואז צוות שבץ מוחי באותו בית חולים מחכה לאותו בן אדם בשער בית החולים ומתחיל את הטיפול בזריזות. על ידי זה מצילים תאים. כל דקה שמשתהים אנחנו מפסידים 2 מיליון תאי עצב".
מה המשמעות של איבוד תאי עצב, מה ההבדל בין הגעה בדקה זו לדקה אחרת? "תאי עצב לא מתחדשים. אם לא נחזיר את זרימת הדם לעורק שנסתם על ידי קריש, התאים האלה ימתו וייווצר נזק שהוא בלתי הפיך. לצערנו בתקופת הקורונה הייתה ירידה של 30% בפניות בגין שבץ מוחי ובאשפוזים, וגם ירידה ב-50 אחוז במה שאנחנו קוראים לו "אותות אזהרה", "אירוע מוחי חולף".
"אני ממליץ להגיע לבית חולים, בתי החולים ערוכים לטיפול בצורה בטוחה במסלולים בטוחים. יותר טוב להגיע לבית החולים, לקבל טיפול, כדי למנוע את הנכות ולפעמים חס וחלילה את התמותה משבץ מוחי, מאשר לשבת בבית ולחכות".
בשיתוף בורינגר אינגלהיים