בג"ץ הכשיר היום (א') באופן סופי את הכנסת החמץ לבתי החולים בפסח, אחרי עשורים של סטטוס-קוו בעניין - ובמפלגות החרדיות מתקפה חריפה על בית המשפט העליון: יו"ר ש"ס, שר הפנים אריה דרעי, הבהיר כי הפסיקה תתוקן בחקיקה עוקפת בג"ץ, שתחייב את בתי החולים למנוע את הפגיעה בזכויות החולים שומרי הכשרות.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
"לא יעלה על הדעת כי במדינה יהודית, בתי חולים יחויבו להכניס לתחומם חמץ בפסח", אמר. "מיד לאחר הבחירות תדרוש סיעת ש"ס בכנסת את קידום הצעת חוק זכויות החולה (תיקון – קביעת הסדרים לקבלת מבקרים), כפי שהוריתי לח״כ משה ארבל להגיש בכנסת ה-23, המבקשת לשמור על הסטטוס-קוו ולהסמיך את מנהלי בתי החולים בנושא זה, שהרי בית חולים המשרת אוכלוסייה יהודית אינו דומה לבית חולים המשרת אוכלוסיות מיעוטים".
יו"ר סיעת "דגל התורה", ח"כ משה גפני, כינה את שופטי בג"ץ "חצופים", והבהיר כי כוחם יוגבל בחקיקה: "שופטי בג"ץ החצופים מנצלים את התקופה שבין כנסת אחת לשנייה, שאי אפשר להעלות את התיקון לחוק שלי בעניין הזה, ולא מתחשבים ביהודים שומרי כשרות הנזקקים להגיע לשירותי בתי החולים בפסח", אמר. "נדרוש בכל תוקף את פסקת ההתגברות, כדי לעצור ולעשות סדר בכוח הלא מוגבל שלהם".

ברבנות מבקשים: "תפעלו לתיקון ההחלטה"

ברבנות הראשית הביעו צער על החלטת בית המשפט העליון, והזהירו מפני השלכות קשות בשטח, בעיקר על בריאותם של ציבור החולים שומרי הכשרות. "לא ניתן משקל מספק למרבית אזרחי מדינת ישראל, אשר נמנעים מצריכת ומגע עם חמץ בפסח, ונזקקים להתאשפז בבתי החולים בחג הפסח", אמרו ברבנות. "בכך נוצרה פגיעה אנושה ברוב הציבור".
2 צפייה בגלריה
בבית החולים עין כרם מכניסים מבקרת עם חמץ
בבית החולים עין כרם מכניסים מבקרת עם חמץ
בבית החולים הדסה עין כרם הכניסו מבקרת עם חמץ
עוד אמרו כי "הרבנות הראשית מביעה את חששה כי מעבר לפגיעה בצביונה היהודי של מדינת ישראל, הכנסת חמץ לבתי החולים במהלך חג הפסח תגרום לשומרי כשרות להדיר את עצמם מבתי החולים, תוך הימנעות מקבלת טיפול רפואי, ובכך אף לסכן את בריאותם".
ברבנות הבהירו כי "למרבה הצער, כתוצאה מפסק הדין ומדחיית הבקשה לקיום דיון נוסף, הרבנות הראשית תתקשה להבטיח מזון כשר בבתי החולים. אנו תקווה כי יימצא פתרון לעניין באמצעות חקיקה או בכל דרך אחרת למנוע מכשול זה. עד לתיקון המצב, הרבנות הראשית קוראת לציבור הרחב הפוקד את בתי החולים להישמר מלהיכשל". הרבנים הראשיים לישראל גיבו את הפוליטיקאים החרדים: "אנו קוראים לכל נציגי הציבור אשר לבם חם אל תורת ומסורת ישראל לפעול לתיקון ההחלטה".

"בג"ץ פורם את החוטים האחרונים בזהות היהודית"

גם הרב יעקב אביטן (ש"ס), השר לשירותי דת, כינה את ההחלטה "שערורייתית", ואומר כי היא "פוגעת אנושות בציבור הישראלי, שרובו ככולו נזהר מחמץ בפסח, ודורסת ברגל גסה את הסטטוס-קוו הקיים".
2 צפייה בגלריה
(צילום: מתי אלמליח, עידו ארז)
הוא הוסיף כי "באופן שרירותי החליט בג"ץ לדחות את בקשת הרבנות הראשית לישראל לקיום דיון נוסף בסוגיה משמעותית זו, בקשה שאליה הצטרף אף היועץ המשפטי לממשלה. משמעות ההחלטה היא הכשלה חמורה של רבבות עמך בית ישראל, המקפידים הקפדה יתרה על אי אכילת חמץ בפסח, וכעת אין דרך להבטיח שמאושפזים אלה יאכלו כשר בפסח".
השר האשים כי "בג"ץ פורם את החוטים האחרונים בזהות היהודית ובאחדות העם". הוא קרא לשופטים "להתעשת ולכבד את רצון הרוב בישראל, ולקיים דיון נוסף בסוגיה. לא ייתכן שבמדינת היהודים לא יתאפשר לציבור לשמור על אי אכילת חמץ בפסח".

"עוד דוגמה לניתוק של השופטים"

סגן שרת התחבורה, אורי מקלב (יהדות התורה), אמר כי "פסיקת בית המשפט איננה מגיעה על רקע חוקתי, אלא מתוך השקפת עולם מנוכרת של השופטים שאינם מייצגים את הרוב בארץ ישראל, השומר כשרות בפסח", כדבריו.
הוא כינה את הפסיקה "אטומה ומנוכרת", ואמר כי היא "פוגעת באופן ממשי ברוב אזרחי ישראל השומרים מחמץ בפסח, ופוגעת באופן מעשי בחולים המאושפזים בבתי החולים, כשהיא מונעת מהם את היכולת לשמור כשרות בפסח. בית המשפט בפסיקתו זו מייצג את עצמו בלבד".
שרת התפוצות, עומר ינקלביץ' (כחול לבן) אמרה כי היא "אני מצרה על החלטת בג"ץ. ההחלטה פוגעת במרקם החיים העדין בין דתיים לחילונים בחברה הישראלית, ועלולה לייצר מתיחות מיותרת בבתי החולים. החלטה כזו הייתה צריכה להתקבל בהרכב מורחב, והיא בוודאי לא תוסיף לאמון של ציבור רחב מאוד בבג"ץ".
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ יעקב אשר, אמר כי "בג"ץ החמץ הוא עוד דוגמה לניתוק ולאטימות של השופטים, שבשם הליברליזם כופים את דעתם על הרוב המסורתי במדינת ישראל", כדבריו. "אני בטוח שמהבחירות האלו, שיתקיימו חמישה ימים לפני חג הפסח, נצא גדולים ומחוזקים, ונסגור בחקיקה את הפרצה שמאפשרת לבג"ץ להשליט את מרותו על העם".
יו"ר סיעת מרצ, ח"כ תמר זנדברג, מהעותרות, אמרה בתגובה להחלטת בג"ץ: "להכניס את היד לצלחת של האזרחים זה לא מתפקידה של המדינה, ולמשטרת החמץ אין מקום בישראל, ובטח שלא בבתי החולים. מי ששומר כשרות זכאי לכך, כמובן, אבל איננו רשאי לכפות זאת על השאר. בג"ץ עושה צדק נגד כפייה במדינה דמוקרטית".

"בשעה טובה נגמר הטקס הבזוי של חיטוט בתיקים"

בתנועה הדתית ליברלית, "נאמני תורה ועבודה", האשימו את הרבנות ש"עשתה הכול כדי לדחות פשרות אפשריות, ולא הגיעה להסכמה בנושא. העמדה הציונית-דתית לא צריכה להיות התייצבות אוטומטית לצד כל חומרה שהרבנות הראשית (החרדית) מבקשת להטיל על הציבור. יש פתרונות הלכתיים שמופעלים מזה שנים, בתיאום עם פוסקי הלכה, ואנו קוראים לבתי החולים לאמץ את המתווה שהצענו (מתחמים מחוץ לבתי החולים), שיש לו גב הלכתי רחב. מי שבכל זאת בוחר לצדד בעמדה המחמירה, מצופה ממנו שיתייחס באופן ענייני לעמדה ההלכתית שמנגד, ולא יבטל אותה בטענות קש של רדיפה דתית", הוסיפו.
מנכ"ל תנועת ישראל חופשית, אורי קידר, בירך על החלטת נשיאת ביהמ"ש העליון, ואמר כי "בשעה טובה נגמר המחזה הבזוי של הטקס המשפיל שבו מאבטחים נאלצים לחטט בתיקים של ישראלים בבואם לבתי החולים בפסח", כדבריו.
"במופע מרהיב של ניתוק הוכיחה הרבנות גם הפעם שאין לה קשר למציאות הישראלית, כשגררה את הדיון בבית המשפט במשך שנים מבלי להציע אף לא פתרון נורמלי אחד", הוסיף. "באי בתי החולים ימשיכו לנהוג אלה באלה בכבוד הדדי, וטוב תעשה הרבנות אם תעשה חשבון נפש ולא תנסה לכפות שוב החמרות קיצוניות על אנשים במצבי חיים מורכבים ממילא".

בג"ץ הופך את ישראל למדינת כל אזרחיה"

מנכ"ל חדו"ש, הרב עו"ד אורי רגב, בירך על החלטת בג"ץ ואמר כי "האמת ההלכתית, ולא רק המשפטית, היא שאין כל בעיה בהכנסת חמץ לבתי החולים, כל עוד נשמרת הכשרות בפסח במטבחים ובמזון המסופק על ידי בית החולים. מי שמאיים בכך ששומרי מצוות לא יוכלו להתאשפז, משקר בחוסר אחריות ומזלזל בחיי אדם". הוא דרש מהרבנות הראשית "להבהיר לשומרי מצוות שאין מניעה להתאשפז בבתי החולים בפסח, גם אם חולים אחרים, שאינם שומרי מצוות, מחזיקים בכליהם הפרטיים חמץ".
ח"כ הרב ישראל אייכלר (יהדות התורה) טען כי "מדינת ישראל, על פי בג"ץ, הופכת למדינת כל אזרחיה אוכלי החמץ בפסח בלבד". לדבריו, "בג"ץ הורס בשיטתיות את כל יסודות הזכות הקיומית למדינה יהודית בארץ ישראל. מדינת ישראל על פי 'עקרון השוויון' של בג"ץ, תהפוך למדינת כל אזרחיה בין הירדן והים".
"בביטול איסור חמץ בבית חולים, קובע בג"ץ כי לתורת ישראל אין שום מקום במערכת המשפטית. בכך שולל המשטר הבג"צי גם את זכות החקיקה היהודית הדמוקרטית בכנסת", אמר. "שלילת זכותם של היהודים החולים להישמר מפני חמץ בפסח בבתי החולים, משמיטה את הבסיס הקיומי למדינה יהודית", הוסיף, וקרא אף הוא לחקיקת פסיקת ההתגברות. "כל מי שמבטיח תיקון חקיקה בעניין, לועג לרש... שום חקיקה לא תעמוד מול בג"ץ ששולל את מדינת ישראל כמדינה יהודית".

"השתוללות בריונית וחסרת סמכות"

יו"ר מפלגת הציונות הדתית, ח"כ בצלאל סמוטריץ', אמר כי "שופטי בג"ץ מפילים אבן אחר אבן בחומת יהדותה של המדינה", מאחר והם מערערים על עקרון היהדות בפרהסיה הציבורית. "‏אחת המשימות המרכזיות של הממשלה הבאה, היא לתקן את ההשתוללות הבריונית וחסרת הסמכות של בג"ץ בקביעת סל הערכים של מדינת ישראל", הוסיף. "קבוצה סגורה של אנשי שמאל פרוגרסיבים השתלטה שלא ברשות ושלא בסמכות על מדינת ישראל, ומנסה לעצב אותה בצלמה ובדמותה, וזה חייב להיפסק".
שי גליק, מנכ"ל בצלמו, אמר כי "מדובר באותה נשיאה שסירבה לאפשר דיון נוסף בפרשת הרס בית המחבל שרצח את עמית בן יגאל. בג"ץ מעדיף לדאוג למחבלים, לתומכי טרור ואנשי חרם ושנאה, העיקר לפגוע באזרחי ישראל ברוב היהודי ובמסורת ישראל. הגיע הזמן שבג"ץ יידע את מקומו. אנו נמשיך לפעול לביטול העריצות המשפטית".
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, דחתה היום (א') את בקשת הרבנות הראשית לקיים דיון נוסף בעתירות בנושא הכנסת מזון חיצוני, ובכללו חמץ, לבתי החולים במהלך חג הפסח. הנשיאה גם אישרה את דעת הרוב, שקבע באפריל 2020 כי איסור הכנסת החמץ והדרישה כי מאבטחים יחפשו חמץ בכלי המבקרים, מהווים פגיעה בזכויות החולים לחופש מדת ולפרטיות.
בזאת נסתם הגולל על אפשרות הרבנות לערער על פסק הדין של בג"ץ, ואם תבקש להגביל את הכנסת החמץ לבתי החולים, יהיה עליה לעשות זאת באמצעות חקיקה. שתי עתירות בנושא הוגשו לפני קרוב לשנתיים על ידי הפורום החילוני עם שורה של חברי כנסת, וכן של מרכז עדאלה.