"סביר שיהיו תופעות לוואי אחרי שמקבלים את המנה השנייה של החיסון נגד הקורונה. ההרגשה היא טיפה שונה": אומר ד"ר מיגל שטיין, מנהל היחידה לאלרגיה ולאימונולוגיה בבית החולים וולפסון בחולון. "המערכת החיסונית מתחילה לעבוד, מקבלים עוד פעם את הטריגר הזה, אז יש סיכוי שיהיו יותר תופעות לוואי".
קראו עוד:
לשאלה, מדוע התופעות מגיעות דווקא אחרי המנה השנייה, ולא הראשונה, השיב: "תופעות לוואי יש תמיד אחרי כל חיסון, לא רק של קורונה. יש תופעות לוואי קלות ומקומיות, כמו קצת כאבים בשרירים. מה שחשוב זה שלא יהיו תגובות סיסטמיות קשות. היו בעולם אנשים שפיתחו אנפילקסיס. אנשים אפילו התמוטטו מהחיסון. אנשים בלי שום רקע. מזה אנחנו צריכים להיות מוטרדים".

ד"ר שטיין התבקש להתייחס לצעיר בן ה-23 שלקה באי-ספיקת לב אחרי שחוסן, ואמר: "צריך לתחקר אותו, כי יש כל מיני תופעות. למשל, אנשים חושבים שיש להם אלרגיה, וזו בכלל לא אלרגיה. למשל, לוקחים למישהו דם, ויש תגובה של סטרס, מתחילים לנשום מהר, מזיעים, הבטן כואבת - אלה לא תגובות אלרגיות. צריך לבדוק כל מקרה לגופו. מה שמטריד זה אנשים שפיתחו אנפילקסיס בעקבות חיסון אחר שקיבלו בעבר. אותם צריך לתחקר".
כשנשאל ממה בדיוק צריך לדאוג, השיב: "אנשים שקיבלו תופעות לוואי ארבע שעות אחרי הזריקה השנייה, לא כל כך צריכים לפחד. יהיו אנשים שיהיו להם אולי יותר כאבים במפרקים, או שתהיה להם תפרחת בגוף, אבל כל עוד זה לא מסכן חיים - אין סיבה לפחד. מי שחווה תגובה מסכנת חיים אחרי החיסון הראשון, לא יקבל את המנה השנייה. צריך לפחד מגירוד בגרון, מקוצר נשימה, ממשהו שמתנפח - אבל לא אם הם מגיעים אחרי ארבע שעות, אלא מיד אחרי הזריקה. לכן, חשוב לחכות חצי שעה להשגחה אחרי החיסון. חשוב שיהיה שם גם טיפול. אבל לא צריך לפחד מהחיסון. צריך לפחד יותר מהקורונה. החיסון הוא הדבר היחיד שיכול להוציא אותנו מהמגפה. הוא הפתרון".