שר האוצר ישראל כץ החליט למנות את עודד שמיר (65) למנכ"ל משרד האוצר, שלושה חודשים לאחר התפטרות המנכ"לית הקודמת קרן טרנר-אייל. שמיר יחליף את ערן יעקב, מנהל רשות המיסים, שיסיים את תקופת תפקידו כממלא מקום זמני למנכ"ל משרד האוצר בעוד מספר ימים.
שמיר כיהן בעבר במספר רב של תפקידים בכירים בממשלה ובמגזר העסקי. במסגרת תפקידיו בממשלה כיהן בין היתר כמנהל מרכז ההשקעות במשרד התמ"ת וכממלא מקום המזכיר הצבאי לשר הביטחון. במגזר העסקי כיהן במשך שש השנים האחרונות בתפקיד יו"ר חברת נתיבי ישראל, וכיום שמיר משמש כדירקטור בחברות ציבוריות שונות.
1 צפייה בגלריה
עודד שמיר, ישראל כץ
עודד שמיר, ישראל כץ
עודד שמיר, ישראל כץ
(צילום: אוראל כהן, אבי מועלם)
מינוי מנכ"ל אוצר חדש מצריך שלושה אישורים: הסכמה של מפלגת כחול לבן למינוי, אישור הוועדה למינויים בכירים שתוודא כי הוא נקי מכל רבב בעברו ואישור הממשלה למינוי הבכיר.
השר כץ: "בתקופה מאתגרת זו יש לעודד שמיר את הכישורים, הניסיון העסקי והניהולי הנדרשים בכדי למלא את התפקיד החשוב של מנכ"ל משרד האוצר על הצד הטוב ביותר. אני מודה לערן יעקב על ההירתמות למילוי מקום המנכ"ל בשלושת החודשים האחרונים, ומאחל לו הצלחה בהמשך פעילותו כמנהל רשות המיסים במשרד האוצר, בפרט בתקופה מאתגרת זו".

מי אתה עודד שמיר?

שמיר הוא אחד מבכירי המשק ב-30 השנים האחרונות ועמד בראש אחדות מהחברות המובילות בישראל. הוא יליד טבריה, ובוגר הפנימיה הצבאית לפיקוד שליד בית הספר הריאלי בחיפה.
הרבה מהצלחתו יש לזקוף לקשריו ההדוקים במשך עשרות שנים עם אריאל שרון המנוח. שמיר התחבב מאוד על שרון והיה במשך שנים אחד מהאישים הקרובים ביותר לראש הממשלה המנוח ואיש סודו. הוא היה השליש הצבאי שלו, וגם שימש כמזכיר הצבאי בפועל של שר הביטחון שרון במלחמת לבנון הראשונה.
שמיר היה צמוד לשרון בכל פגישותיו, כולל בפגישות הדרמטיות עם ראש הממשלה מנחם בגין בימי מלחמת לבנון הראשונה. שמיר היה ידוע כמי שיודע לשמור סוד ומעולם לא גילה מה אירע בחלק מהפגישות הסודיות האלה בין שר הביטחון לראש הממשלה בימים הסוערים של מלחמת לבנון הראשונה.
שמיר, שהיה סגן אלוף בצה"ל במלחמת לבנון הראשונה, היה צמוד לשרון גם בעת פינוי סיני ולאורך כל מבצע "שלום הגליל". כמו כן היה שליחו של שרון לפגישות אישיות וחשאיות, בחלקן עם ראשי השלטון במצרים, שרי החוץ של ארה"ב ומדינות אירופה ומנהיגים ביבשת אפריקה.
בתחום הכלכלי השתלב שמיר כאחד מבכירי משרד התעשייה והמסחר. הוא מונה למנהל מרכז ההשקעות ב-1987, תפקיד רב השפעה במשק הישראלי. שמיר שימש גם בתפקיד הזה בעת שאריאל שרון היה שר התעשייה והמסחר ואף היה, בין השאר, בתוארו "יועצו הבכיר של שר התעשייה". השפעתו במשרד הייתה עצומה והיה ידוע לכל כי כל עניין חשוב עובר למעשה דרך שמיר, בטרם שהוא נדון אצל השר שרון.
בעברו במשק הישראלי היה שמיר מנכ"ל חברת מבני תעשייה, דירקטור בחברת נכסי אזורים (שמוזגה אחר כך עם מליסרון), ראש קבוצת אספן, מנכ"ל החברה הכלכלית ירושלים ועוד.
לפני שש שנים מונה שמיר ליו"ר מועצת המנהלים של החברה הלאומית לתשתיות תחבורה, נתיבי ישראל, כאמור. שמיר חילץ את החברה מהמשבר הקשה שלתוכו נקלעה בשל חשד למעשי שחיתות בחברה, שהגיעה עד לכדי סכנת סגירה. עוד שימש שמיר כיו"ר מועצת המנהלים של חברת "אנגל מחשבים".
שמיר נשוי לסמדר ואב לשניים. לפני 50 שנה שכל את אחיו, שגן אריק שמיר, שהיה קצין צנחנים, וטבע בעת אימון צליחה בנהר הירדן. "גשר אריק", המחבר בין גדות הירדן, נקרא על שמו, במקום נפילתו.

כץ סבור שכחול לבן יאשרו את המינוי

השר כץ נפגש עם עודד שמיר בימים האחרונים והציע לו את כהונת מנכ"ל משרד האוצר ושמיר נענה מיד. יצוין שלאחר התפטרותה המפתיעה של טרנר-אייל, ארבעה חודשים בלבד לאחר שמונתה לתפקיד, חיפש כץ מועמד מתאים לכהונת המנכ"ל ובין השאר בחן את מועמדותה לתפקיד של מיכל עבאדי-בויאנג'ו, לשעבר החשבת הכללית במשרד האוצר. מאחר שעבאדי הייתה באבל, המינוי לא יצא אל הפועל.
לאחר מכן החליט השר כץ למנות זמנית את מנהל רשות המיסים, כאמור, לממלא מקום מנכ"ל משרד האוצר, כאשר התברר שממילא במפלגת כחול לבן יסרבו לאשר מינויים בכירים במשרד האוצר, כל עוד הליכוד לא מאשר למנות מנכ"ל משרד משפטים ופרקליט מדינה.
כעת סבור השר כץ כי כחול לבן יאשרו את המינוי והוא יובא לאישור הממשלה, לאחר שוועדת המינויים הבכירים תאשר את שמיר לתפקיד הבכיר.

ערן יעקב: "ביני לבין השר כץ יחסי עבודה מצויינים"

ערן יעקב התייחס להודעה על סיום תפקידו ואמר כי "לאור פרסומים שונים בתקשורת, בהקשר לסיום תקופת המינוי הזמני שלי כמ"מ מנכ"ל האוצר, מצאתי לנכון להתייחס לדברים ולהציגם כהווייתם.
"כשהביא שר האוצר ישראל כץ בפני את ההצעה למלא את התפקיד, במקביל לתפקידי כמנהל רשות המסים, סיכמנו, לבקשתי, שהמינוי יהיה לתקופה קצרה עד כמה שניתן וזאת לנוכח המרכזיות של שני התפקידים בכלל ובמיוחד בתקופה זו. מאוחר יותר, אף ביקש שר האוצר למנות אותי כמנכ"ל האוצר במינוי קבוע, אך אני העדפתי להמשיך בתפקידי כמנהל רשות המיסים.
"לאורך כל תקופת עבודתנו המשותפת, יש ביני לבין השר כץ יחסי עבודה מצויינים וככל כשישנן אי הסכמות הן מתבררות באופן ענייני, מקצועי וראוי. כך, בהחלטה משותפת, סוכם ביננו, שכממלא מקום זמני וכמנהל רשות המיסים, אין מקום שאבצע מינויים במשרד האוצר.
"אני שמח כי השר הצליח למצוא מינוי נכון וראוי לתפקיד מנכ"ל המשרד, מינוי המאפשר לי לחזור באופן מלא לתפקידי כמנהל רשות המיסים, ומודה לו על האמון שנתן בי וההזדמנות לעשות אף יותר למען המשק בתקופה קשה זו".