ימים ספורים לפני שהוא מסיים את כהונתו, החליט אמש (יום ה') נשיא ארה"ב דונלד טראמפ להוסיף את שיאומי לרשימה שחורה של חברות שאסור לאמריקנים להשקיע בהן בגלל קשרים לצבא הסיני. לצדה של שיאומי הוסיף הממשל היוצא עוד שמונה חברות סיניות לרשימת "חברות של הצבא הסיני הקומוניסטי", בהן יצרנית המטוסים Comac. ההחלטה תיכנס לתוקף בעוד קרוב לשנה, ב-11 בנובמבר 2021. אמריקנים שכבר השקיעו בחברה ייאלצו עד אז למשוך את כספם.
2 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ
(צילום: EPA)
שיאומי הסינית, שהוקמה בשנת 2010, ידועה בעיקר בזכות הסמארטפונים שלה, אך היא מייצרת גם טלוויזיות, שואבי אבק, אוזניות, סטרימרים ומוצרים נוספים. בשנה שעברה עקפה החברה את אפל והפכה ליצרנית הסמארטפונים מספר שלוש בעולם, אחרי סמסונג ו-וואווי. בשנים האחרונות מייבאת קבוצת המילטון את מוצרי שיאומי לישראל, ולפי דו"ח שנחשף ב-ynet בנובמבר האחרון, מדובר ביצרנית הסמארטפונים הפופולרית ביותר בישראל אחרי סמסונג.

המניה צונחת

המניה של שיאומי, שהכפילה את ערכה בשנה האחרונה, צנחה בכ-10% בעקבות החלטת טראמפ. החברה הודיעה בתגובה כי היא מייצרת מוצרים לשימושי אזרחי ומסחרי וכי אינה נמצאת בבעלות או בשליטה של הצבא הסיני ואין לה קשרים איתו. עוד נמסר כי בכוונת החברה לנקוט בצעדים הראויים על מנת להגן על עצמה ועל בעלי המניות שלה. הוספת שיאומי לרשימה השחורה היא צעד נוסף של ממשל טראמפ נגד חברות טכנולוגיה סיניות. בשנת 2019 הטיל טראמפ חרם על ענקית הטלקום ויצרנית הסמארטפונים וואווי. מאז נאסר עליה להתקין על מכשיריה את חבילת השירותים של גוגל (ג'ימייל, יוטיוב, חנות האפליקציות וכו') או לקנות רכיבים מחברות אמריקניות ללא אישור מיוחד. עוד קודם לכן, טראמפ ניהל קמפיין רחב היקף כדי למנוע ממדינות ברחבי העולם לחתום איתה על חוזים להקמת תשתיות 5G.
2 צפייה בגלריה
חנות של שיאומי
חנות של שיאומי
חנות של שיאומי
(צילום: shutterstock)
החרם על וואווי הוביל לירידה חדה במכירות הסמארטפונים של החברה ואילץ אותה לאחרונה למכור את הונור, חברה-בת שלה שמייצרת סמארטפונים מוזלים. וואווי גם הודתה כי הסנקציות לא מאפשרות לה להמשיך לייצר בעצמה שבבים עבור הסמארטפונים שלה. בקיץ האחרון הטיל טראמפ חרם על הרשת החברתית טיקטוק שנמצאת בבעלות חברת בייטדאנס הסינית ואילץ אותה להסכים לעסקה שבמסגרתה תמכור חלק מהפעילות שלה בארה"ב לחברות האמריקניות וולמארט ואורקל. אף על פי כן, העסקה לא יצאה לפועל מאז שהוכרזה בספטמבר האחרון. בנוסף לכך, בתחילת החודש חתם טרמאפ על צו נשיאותי האוסר לבצע עסקאות עם שמונה אפליקציות סיניות, בהן כאלה השייכות ל-WeChat, TenCent וקבוצת Alibaba.