בדיקת קורונה שלילית תהיה תנאי כניסה לישראל, תורחב חובת הבידוד במלוניות קורונה לחוזרים ממדינות נוספות, תוגבל היציאה מישראל. אלו ההחלטות העקרוניות שהתקבלו הלילה (יום ב') בדיון חירום שכינס ראש הממשלה בנימין נתניהו במטרה למנוע את כניסת המוטציות השונות של הקורונה לישראל. ברקע - שורת האשמות קשות מצד שרי הבריאות והתחבורה יולי אדלשטיין ומירי רגב נגד היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. לדבריהם הוא זה שמנע חיוב בבדיקת קורונה שלילית כתנאי כניסה לארץ. הוא דחה האשמה זאת על הסף.
2 צפייה בגלריה
מירי רגב יולי אדלשטיין אביחי מנדלבליט נתב"ג
מירי רגב יולי אדלשטיין אביחי מנדלבליט נתב"ג
(צילום: דוברות משרד התחבורה, דנה קופל, מוטי מילרוד, גבי זהר)
בדיון אצל ראש הממשלה השתתפו שר הבריאות, שרת התחבורה, ראש המל"ל, היועץ המשפטי לממשלה ומנכ"ל משרד הבריאות. התקנות החדשות נמצאות בעבודה, והממשלה צפויה להתכנס מחר כדי לאשר אותן. אלה ההחלטות העקרוניות שהועברו להכנת תקנות והצעות לאישור הממשלה או הקבינט:
  • הכניסה לארץ תתאפשר בהצגה של בדיקת קורונה שלילית עד 72 שעות לפני הטיסה.
  • יציאה מהארץ של ישראלים – היא תותר רק לצרכים חיוניים כמו דיפלומטים, מקרים הומניטריים, אנשי עסקים ומקרים מיוחדים שיאושרו בוועדת חריגים.
  • חיוב בידוד – הכוונה להרחיב את רשימת המדינות שמחייבות בידוד במלוניות – מדינות שנשקפת מהן סכנה לייבוא של מוטציות.
ועדת החוקה בראשות ח"כ יעקב התכנסה בצהריים ואישרה את הארכת חיוב הבידוד במלוניות לשבים מחו"ל עד תחילת פברואר. אנשים שלא חזרו מאיחוד האמירויות, ברזיל, דרום אפריקה או זמביה יוכלו לבטל את הבידוד במלונית אם יסכימו לעבור בדיקת קורונה עם נחיתתם בנתב"ג, ישהו בבידוד ביתי ויתחייבו לעבור בדיקה נוספת ביום התשיעי לתקופת הבידוד.
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ יעקב אשר, התייחס בפתח הדיון בוועדה לסאגה המשפטית סביב חיוב הבדיקות לבאים מחו"ל ואמר כי "אנחנו עדים לקרב גרסאות בין הדרג המדיני לבין הדרג המשפטי, ואיני מתכוון להיכנס לזה. אם נידרש לתיקון חקיקה, נתגייס ונעבוד. כולנו מבינים שאנחנו פועלים תחת אש".

בדיון בוועדת החוקה עלה גם כי ההנחה היא שרוב החוזרים מחו"ל שחייבים לשהות בבידוד ביתי מפרים את חובת הבידוד. לדברי סגן האגף לאפידמיולוגיה במשרד הבריאות, רועי זינגר, "הנתונים של מפרי הבידוד בעייתיים כעת בגלל הסגר, אבל אנחנו מניחים שרובם מפרים את הבידוד. הפתרון הוא בידוד בית עם אכיפה מוגברת".
טלי פוקס מהמחלקה המשפטית של משרד הבריאות הוסיפה כי "יש קושי לבדוק את הנתון של מפרי הבידוד באותה צורה בגלל הסגר. ראינו עלייה מינורית בקיום הבידוד, אבל עדיין פחות ממחצית מהחייבים מקיימים אותו".
הוועדה אישרה תיקונים לתקנות העוסקות בהגבלות על הפעלת שדות תעופה וטיסות, שנועדו לתת לרשות שדות התעופה סמכויות לסייע באכיפת הסגר ואיסור היציאה לטיסות. במסגרת התיקון ניתנו לעובדי רשות שדות התעופה סמכויות לדרוש מהמגיעים לכניסה לנתב"ג אישור על כך שרכשו כרטיס טיסה לפני 7 בינואר, או אישור מנכ"ל משרד התחבורה, או הצהרה שהטיסה היא למטרה חיונית, או דרכון זר או דיפלומטי. עם זאת עובדי הרשות יוכלו אך ורק להודיע לנוסעים ללא אישורים שאסור להם להיכנס לטרמינל אך לא לאסור כניסתם בפועל, שכן רק שוטר מוסמך לעשות זאת.

מנדלבליט נגד רגב ואדלשטיין

בתוך כך, מטעם מנדלבליט נמסר הבוקר כי אין כל אמת בטענתם של רגב ואדלשטיין, שלפיהם הוא מנע התניית כניסה לארץ מחו"ל בהצגת בדיקת קורונה שלילית. "הנושא עלה והתבקש לראשונה רק במהלך השבוע שעבר, ואנו מדגישים כי קיימת דרך משפטית מתאימה להסדיר את הסוגיה, וכך גם נמסר לגורמי המדיניות הנוגעים בדבר", נמסר. "גורמי הייעוץ המשפטי לממשלה ימשיכו במתן פתרונות משפטיים על מנת לסייע לממשלה לממש את מדיניותה בגבולות הדין".
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי הבהיר היום בריאיון לכאן רשת ב' כי ההצעה לחייב עולים לטיסות להציג בדיקה שלילית עלתה רק בשבוע האחרון. "הדבר הזה עלה לראשונה בשבוע האחרון למשרד הבריאות, בשיח איתנו. בסופו של דבר נמצאה הדרך המשפטית והדבר הזה מתואם. תקנות בנושא הזה יוגשו מחר לאישור הממשלה", אמר. "לא דובר איתנו קודם על הנושא של חיוב בדיקה בעלייה למטוס כתנאי להגעה ארצה. בסוף השבוע נמצא הפתרון לכך וזה יוגש מחר לממשלה".
כרגע, אזרחים זרים ותיירים לא רשאים להיכנס, אולם בכל הקשור לישראלים ששבים ארצה הטיסות נמשכות כסדרן. בעבר הצהירה ראש שירותי הבריאות לשעבר פרופ' סיגל סדצקי, כי "מחו"ל נפתחה הרעה", אולם גם כעת מדינת ישראל לא מפקחת מספיק על מצב בריאותם של הנכנסים בשעריה.
2 צפייה בגלריה
 ארכיון. נתב"ג
 ארכיון. נתב"ג
ארכיון. נתב"ג
(צילום: AFP)
מדינות רבות ברחבי העולם מתנות כיום כניסה לשטחן בביצוע בדיקת קורונה שלילית, שנעשתה עד 72 שעות לפני ההמראה, אולם בישראל לא קיבלו עד כה החלטה בנושא. גם מדינות שבהן שיעורי התחלואה גבוהים במיוחד, כדוגמת ארה"ב ובריטניה, החליטו כבר לחייב ביצוע בדיקת קורונה עוד במדינת המוצא לפני ההמראה.
ומה קורה בישראל? גורם במשרד הבריאות אמר ל-ynet כי "הנושא נבחן בהיבטים המשפטיים והתפעוליים שלו". כיום אמנם הנוסעים החוזרים מתבקשים לבצע בדיקת קורונה, לאחר נחיתתם בנתב"ג. מי שלא מוכן נדרש להיכנס לבידוד במלונית.
המנהלת הרפואית של מטה פרויקטור הקורונה במשרד הבריאות, ד"ר אורלי גרינפלד, אמרה הבוקר בריאיון לאולפן ynet כי הייתה ממליצה לסגור את נתב"ג לזמן קצר, לטובת מניעת כניסת הווריאנט הדרום אפריקני, ומחשש לכניסת וריאנטים נוספים. "בריאותית עדיף היה לסגור את נתב"ג", אמרה. "אבל יש לזה השלכות. זה משהו שאנחנו חייבים לעשות כמה שיותר מהר במיידי על מנת לעצור את זה.
"הווריאנט הבריטי כבר כאן, ככל הנראה 20% מהמאומתים הם עם הווריאנט הבריטי. עם הווריאנט הדרום אפריקני נמצאו כ-20 מאומתים שעברו את הריצוף. רק ביומיים האחרונים ראינו שיש גם כאלה שהגיעו מדובאי ואז ההחלטה הייתה חד משמעית אתמול בבוקר - להנחות שכל אלה שמגיעים מאיחוד האמירויות ומברזיל יילקחו למלונית. ההחלטה יושמה מאוד מהר".
השתתפו בהכנת הכתבה: איתמר אייכנר, טובה צימוקי, נינה פוקס, אדיר ינקו וגד ליאור