4 צפייה בגלריה
מחסומי משטרה במחלף נחשונים
מחסומי משטרה במחלף נחשונים
מחסום משטרה שאוכף את הסגר השלישי של הקורונה
(צילום: יריב כץ)
ישראל בראש המדינות שאוכפות הגבלות במסגרת המאבק בנגיף הקורונה. כך עולה מנתונים שאספה משטרת ישראל משותפותיה ברחבי העולם. לשם השוואה, בבריטניה חולקו עד כה 30 אלף דו"חות לעומת 522 אלף דו"חות שחולקו בישראל. כך עולה מנתונים שהציגה משטרת ישראל.
בחודשים האחרונים עורכים במשטרת ישראל מפגשים מקוונים עם משטרות ברחבי העולם במטרה ללמוד על האתגרים שלהן שם, ולנסות למצוא פתרונות לאתגרים המקומיים. בין היתר, אספו במשטרה נתונים על כמות הדו"חות שניתנו בכל מדינה על ידי המשטרה הארצית ועל ההבדלים בגישות בין המדינות השונות.
לפי הנתונים שריכז ניצב אמנון אלקלעי, ראש אגף מבצעים ושיטור במשטרת ישראל ומי שמנהל את הקשר עם המשטרות המקבילות, עולה כי ישראל מובילה במספר הדו"חות שניתנו עד כה במסגרת אכיפת הגבלות הקורונה – 522 אלף דו"חות. זאת בקרב המשטרות שבקשר עם משטרת ישראל.

אחריה נמצאת איטליה עם 385 אלף דו"חות, שעשתה כמה שינויים בשיטת המלחמה בקורונה. בהתחלה הייתה אכיפה פלילית בארץ המגף, לאחר מכן הוחלט על אכיפה מנהלית של קנסות ולבסוף עברו להסברה והפחיתו משמעותית את מידת האכיפה של ההנחיות.
בספרד ניתנו עד כה 350 אלף דו"חות על ידי משטרת "גווארדיה סביל" שאחראית על רוב שטחה הפתוח של ספרד. עם זאת, בספרד יש יותר ממשטרה אחת במדינה ומחודש יוני האכיפה נעשתה בעיקר על ידי המשטרה המקומית ולא על ידי "גווארדיה סביל", ולכן ייתכן שמספר הדו"חות גבוה יותר.
ביוון ניתנו עד כה 150 אלף דו"חות, ובאוסטריה, מדינה עם אוכלוסייה בסדר גודל דומה לישראל, ניתנו מתחילת המגפה ועד היום 42 אלף דו"חות במסגרת אכיפת ההגבלות. בהולנד ניתנו 40 אלף דו"חות מכיוון שהגישה של המדינה היא לתת דגש על הסברה ולא על אכיפה מוקפדת.
4 צפייה בגלריה
קורונה וינה אוסטריה
קורונה וינה אוסטריה
עם מסכות בווינה. אוכלוסייה בסדר גודל דומה לישראל, פחות מעשירית דו"חות
(צילום: רויטרס)
בבריטניה, שעלתה כמה פעמים לכותרות במגפה הנוכחית, ניתנו רק 30 אלף דו"חות מתחילת הקורונה. מקבילו של אלקלעי במשטרה הבריטית, סיפר שהופעל עליהם לחץ כבד להפעיל אכיפה בשטח. עם זאת, יש כמה שלבים שמקדימים את כתיבת הדו"ח – בהתחלה השוטר צריך להסביר, אחר כך לעודד לקיים את ההנחיות ורק אחר כך ניתן להגיש דו"ח. לטענת הבריטי, העלאת הקנס על הפרת ההנחיות סייעה בהפחתת מקרי ההפרה.
בבולגריה ניתנו רק 26 אלף דו"חות מאז פרוץ המגפה, ואילו בשבדיה אין כלל אכיפה של ההנחיות. לפי אלקלעי, השבדים מטילים את האחריות על הציבור ורק ממליצים כיצד לנהוג, לא מחייבים ואוכפים את ההנחיות.
4 צפייה בגלריה
נגיף קורונה שטוקהולם שבדיה
נגיף קורונה שטוקהולם שבדיה
שבדיה. לא מחייבים או אוכפים הגבלות בגלל הקורונה
(צילום: רויטרס)
לפי המשטרה, יש הבדל משמעותי בצורת האכיפה ובהפרות שדורשות הגשת דו"ח או התערבות משטרתית. כך למשל, רק ארבע מדינות מלבד ישראל מפקחות על מי שנמצא בבידוד ביתי. בעוד שבישראל נעשו 840 אלף ביקורי בית ושיחות אל מבודדים, באוסטריה נעשו 259 אלף ביקורים ואילו באיטליה אין כלל פיקוח על מבודדי הבית.
בנוסף, בחלק לא קטן של המדינות יש ביזור סמכויות רחב יותר בין הפיקוח העירוני, הפיקוח של רשויות הבריאות לבין המשטרה הארצית. כך למשל, המעקב אחר חולים או מבודדים ברחבי העולם נמצא באחריות רשויות הבריאות המקומיות ולא באחריות המשטרה. מנגד, בישראל המשטרה מקבלת בכל ארבע שעות אינפורמציה על המבודדים ממשרד הבריאות ומפקחת עליהם.
4 צפייה בגלריה
 ניצב אמנון אלקלעי, ראש אגף המבצעים והשיטור של משטרת ישראל
 ניצב אמנון אלקלעי, ראש אגף המבצעים והשיטור של משטרת ישראל
ניצב אלקלעי. "אנחנו נדרשים לפקח על כל חתונה ואירוע, בשיח עם המדינות זה נשמע די חריג"
(צילום: דוברות המשטרה)
גם בנוגע להתקהלויות יש הבדלים בין ההנחיות שניתנות למשטרות במדינות שונות. "אצלנו אנחנו נדרשים לפקח על כל חתונה ועל כל אירוע", סיפר ניצב אלקלעי. "בשיח עם המדינות זה נשמע די חריג. היו שדיברו על כך שהם נכנסים אם יש תלונה על רעש או לכנסיות, אבל תיאורים כמו בישראל אני לא מכיר".

בישראל פחות מדווחים, בכל העולם מתקשים מול מיעוטים

במשטרת ישראל מציינים כי רמת הדיווח של האזרחים במדינה על הפרות של תקנות הקורונה נמוכה בהשוואה לשאר העולם, וגם בהשוואה לרמת הדיווח בגל הראשון של הקורונה. "בסוף המשטרה נשענת על הדיווח של האזרח", אמר אלקלעי והתייחס לצורך לשמור על אמון הציבור. "אם ייווצר חוסר אמון זה עלול להוביל לקשיים משמעותיים".
בשיח עם המשטרות מרחבי העולם עלה כי גם הן מתמודדות עם קשיים לאכוף את הנחיות הקורונה באוכלוסיות מיוחדות. המשטרה באיטליה זיהתה שיש שוני באופי הציות של מיעוטים בהשוואה לכלל האוכלוסייה. המשטרה בברלין סיפרה על קושי מול קהילות שונות בעיר בנוגע לחתונות ולוויות.
המשטרה בהולנד דיווחה על קשיים בהתמודדות מול אוכלוסיות אורתודוקסיות ומול משפחות מרובות ילדים, שהתחלואה בקרבן עולה. גם בבריטניה סיפרו על מיעוטים ואוכלוסיות ייחודיות שפחות מצייתים להנחיות, ואילו בארצות הברית סיפרו על קשיים עם ההומלסים.
"הסוגיה הזאת היא אתגר עולמי שכולם מנסים להבין איך להתמודד איתו", אמר אלקלעי. "מערכת היחסים בין משטרה למיעוטים היא מורכבת בכל העולם, זה לא משהו שמאפיין את ישראל. כולם מנסים ללמוד איך להתמודד עם זה".