זה לא היה מחויב המציאות, אולם החידלון הממשלתי, שכובש לו מדי שבוע שיאים חדשים, יגרום להארכת הסגר השלישי ולנזק עצום למשק, נזק במיליארדים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
6 צפייה בגלריה
עסקים סגורים בירושלים
עסקים סגורים בירושלים
עסקים סגורים בירושלים
(צילום: עמית שאבי)
אלמלא נותר שדה התעופה בן גוריון פתוח לכל נושא נגיף קורונה ומופקר - לא היה כנראה כלל סגר שלישי ולפחות לא היה צורך להאריך אותו.
אילו נכנסו שוטרים ופקחים לכפרים הערביים ולישובים החרדיים ומונעים מסיבות פרועות במרתפים ומועדונים חשאיים ברחבי הארץ - לא היה צריך כלל סגר שלישי, ובטח לא להאריכו.
אילו שוטרים היו - בנוסף על הטלת קנסות כבדים - גם מקבלים הוראה לעצור בחשד להפצת מגיפה את האחרים להפרות החוק, את בעלי האולמות והמועדונים, מנהלי מוסדות הלימוד ומארגני החתונות - לא היה כאן עוד שבוע סגר שלישי מיותר מלכתחילה.
אין עוד מדינה בעולם, שבה באופן מודע מגזרים שלמים מפרים את החוק. לא רק שבישראל זה קורה חדשות לבקרים כבר חודשים, מחוללי הפרת החוק מקבלים רק בחלק מהמקרים דו"ח של כמה מאות או אלפי שקלים. את חלקם ממילא המדינה תשלם, בהקצבות הנדיבות לאותם מוסדות שמפרים את החוק בריש גלי. בשל הוראות מלמעלה זה פשוט צחוק מהעבודה של המשטרה והפקחים.

החיסונים יעשו למגיפה הבריאותית, אך מה עם הכלכלית?

מישהו בכלל חושב שם למעלה איך לחלץ את המשק? להחזיר לעבודה את 760 אלף המובטלים, למנוע סגירת עוד עסקים מעבר ל-80 אלף שכבר נסגרו, להציל ענפים שלמים שמושבתים חודשים - התיירות, הבידור, ההסעדה?
אז הנה הנתונים המדאיגים: שבוע נוסף של סגר יפגע במשק הישראלי בעוד כ-4.4 מיליארד שקל. הנזק לתוצר יהיה גבוה אף יותר, שכן הפגיעה במשק אינה מוגבלת לתקופת הסגר בלבד, ובתקופת השחרור ההדרגתית של המגבלות, שתימשך כחודש לפחות, ייגרם נזק של 14.1 מיליארד שקל נוספים. כך קובע מרכז מאקרו לכלכלה מדינית, בראשות ד"ר רובי נתנזון.
6 צפייה בגלריה
אנשים מטיילים בטיילת בת"א בזמן הסגר
אנשים מטיילים בטיילת בת"א בזמן הסגר
משטרה בטיילת בתל אביב
(צילום: מוטי קמחי)

6 צפייה בגלריה
מירי רגב יולי אדלשטיין אביחי מנדלבליט נתב"ג
מירי רגב יולי אדלשטיין אביחי מנדלבליט נתב"ג
המחדל של נתב"ג. בממשלה האשימו את היועמ"ש. איפה הייתם במשך חודשים?
(צילום: דוברות משרד התחבורה, דנה קופל, מוטי מילרוד, שאול גולן)
לאחר כחודש משהוחמרו המגבלות ולקראת תום תקופת הסגר המלא שתוכנן להיערך שבועיים, ושהוארך כבר בעוד שבועיים הדוקים יותר, רמת התחלואה בישראל נותרת גבוהה. אחוז הבדיקות החיוביות הגיע אתמול לראשונה מזה חודשים ליותר מ-10% ובמגזרים מסוימים בישראל אף היה גבוה מ-20%. לאור נתוני התחלואה, עלולה הממשלה להורות על הארכת הסגר בשבוע ואולי אף ביותר מכך, תלוי בנתוני התחלואה. בעצם מה אכפת לשרים? להם יש עבודה. העסק שלהם יישאר פתוח.
וכל המצב העגום הזה נגרם בגלל עניין אחד בלבד: אי אכיפה של החוק, הן מסיבות פוליטיות והן בשל חשש של האוכפים מהתגובות.

שבוע נוסף לסגר יוביל לעוד עשרות אלפי מובטלים

מסקירת מרכז מאקרו לכלכלה מדינית, המעריכה את מספר העובדים החיוניים במשק כעת בכ-1.56 מיליון עובדים, הרי שמעל לשני שליש מהעובדים יפסיקו להגיע למקום עבודתם שבוע נוסף. הוצאת מאות אלפי עובדים לחל"ת ואף פיטוריהם, תהפוך שוב את מגמת הצמצום באבטלה, שהגיעה כמעט לעצירה, לגידול מדאיג באבטלה.


6 צפייה בגלריה
אינפו
אינפו
(מרכז מאקרו לכלכלה מדינית)


במקום לצאת מהסגר ולהחזיר מיידית כ-200 אלף עובדים למקומות עבודתם - יתווספו בשבוע הסגר הנוסף עוד עשרות אלפי מחוסרי עבודה. חלקם אף יפוטרו סופית.
"סגר שלישי מוארך צפוי להעלות את שיעור העסקים בסיכון ומחוסרי העבודה עוד, כאשר נזקי הסגר כמובן לא מוגבלים לתקופתו בלבד אלא זולגים גם שבועות וחודשים לאחריו", אמר ל-ynet ד"ר נתנזון, שהוא גם היועץ הכלכלי של ארגוני העצמאים.
לדבריו, ענפים מסוימים, בעיקר במלונאות, מסעדנות ומסחר נשארים סגורים או תחת מגבלות זמן רב לאחר תום הסגר. כך, אובדן התמ"ג בתקופת המגבלות המוגברות שלאחר הסגר משתנה לפי אורכה ובין הענפים, אך בחלקם עלולה להיות חמורה יותר מאשר בזמן הסגר.
בנוסף, עסקים רבים חוו בתקופה זו פגיעה חמורה בפדיון, אף של יותר מ-51%. כמעט רבע מן העסקים בהיקף של 5-10 מועסקים, סופגים פגיעה קשה מזאת. אומנם שיעורי הפגיעה מתונים בהיקפם לעומת הפגיעה בסגר הראשון, אך אלו עדיין מצויים בהיקפים בסדרי גודל משמעותיים.
עו"ד רועי כהן נשיא להב הוסיף: "המשך הסגר זו אטימות כלפיי מגזר העצמאים שקורס ונשאר ללא חמצן. עלות של שבוע סגר נוסף היא 4.4 מיליארד שקל וזה לפני ההשלכות של פתיחה הדרגתית שמגיעה לנזק של 14.1 מיליארד שקל נוספים. לאן נעלמה תוכנית הרמזור? איפה האכיפה השיוויונית? הייאוש עולה מכל עבר, מה נותר לנו לעשות חוץ מלזעוק הצילו? אך אין קול ואין עונה".

המסחר, האירוח והאוכל ימשיכו לספוג את המכה

במחקר של מרכז מאקרו נאמר, כי חלק מענפי התעסוקה נתונים במצב של חוסר יכולת התמודדות וטווח אפשרויות פעולה מצומצם בשל המגבלות, ובהתאמה ניתן לראות שאלו הענפים שסופגים פגיעה קשה במיוחד בפדיון, ומתוך אלו בפרט העסקים הקטנים לעומת הגדולים.
6 צפייה בגלריה
מרכזי קניות ריקים
מרכזי קניות ריקים
מסעדה סגורה בשל הקורונה
(צילום: AP)
לאור היקפי הפגיעה בתמ"ג מהסגר הראשון והשני ובהנחה שהפגיעה בפדיון תהיה פחותה במעט בסגר השלישי, מרכז מאקרו מעריך את הפגיעה בתמ"ג כתוצאה מהארכת הסגר השלישי ב-4.4 מיליארד שקל. למרות אחוזי פגיעה נמוכים מעט מאשר בסגר השני, סך הפגיעה בתמ"ג גבוה יותר לאור היקף הפעילות הנמוך בתקופת החגים, בה התרחש הסגר האחרון.
עם זאת, יש להדגיש שהפגיעה אינה מוגבלת לתקופת הסגר בלבד, שכן ענפים רבים לא משתחררים מהסגר מיד, אלא נותרים סגורים או מוגבלים מאוד בפעילותם גם חודשים לאחר סופו.

6 צפייה בגלריה
ד"ר רובי נתנזון
ד"ר רובי נתנזון
ד"ר רובי נתנזון
(צילום: יח"צ)

בענפי המסחר, האירוח והאוכל הפגיעה הראשונית הצפויה בתמ"ג עקב הארכת הסגר בשבוע תנוע בין 50% ל-55% ועלולה להגיע לכ-1.1 מיליארד שקל. הסגר מביא עימו תקופה של שחרור שעלולה להימשך מספר רב של חודשים, בהם הענפים האלו עדיין סגורים, כמו אולמות אירועים וחדרי כושר, ופועלים תחת מגבלות קשות, כמו המסעדות והמסחר, או עובדים רק באזורים עם תחלואה נמוכה, כמו בתי המלון.
הפגיעה בתמ"ג בענפי המסחר, האירוח והאוכל לבדם צפויה להגיע לכ-4.6 מיליארד שקל בתקופת ההגבלות שלאחר הסגר.
חבל שהארכת הסגר הזה נגרמת מסיבה אחת בלבד: כישלון מוחלט של הממשלה בניהול משבר הקורונה והימנעות מנקיטת אמצעים משמעותיים כנגד מפירי הסגר, הגורמים לעלייה המתמשכת בתחלואה. למרות שזאת ממשלת מעבר, אולי עדיין תוכל להציל את כבודה מעט בחודשיים שנותרו עד הבחירות, אם תהפוך דף ותאכוף את חוקי המדינה על כל אזרחיה. כדאי לפחות לנסות.