"נס שמספר הנפטרים הוא רק 4,000, יותר מבכל מלחמת יום הכיפורים". בבוקר שבו הגיעה ישראל לשיא עגום של יותר מ-10,000 נדבקים ליממה, האשים שר הבריאות יולי אדלשטיין בריאיון לאולפן ynet פוליטיקאים שאותם כינה "פופוליסטים" בטרפוד ההגבלות. הוא אמר ששקל את המשך דרכו, אך הגיע למסקנה ש"אין במערכת הפוליטית מישהו שהיה יכול לתמרן את זה ולהוביל את זה יותר טוב ממני".
5 צפייה בגלריה
יולי אדלשטיין
יולי אדלשטיין
"מספר הנפטרים כואב כי הוא מיותר". אדלשטיין
(צילום: קובי קואנקס )
5 צפייה בגלריה
הגעת החיסון לבית החולים שיבא
הגעת החיסון לבית החולים שיבא
"בקרוב כולם יוכלו להתחסן". חיסוני פייזר בבית החולים שיבא
(צילום: טל שחר )
לדברי אדלשטיין, "אמרתי כבר לפני שבועות ארוכים שאנחנו בשיא הגל הזה, ושנגיע למספר דו-ספרתי של נדבקים חדשים. לצערי הרב צדקתי. לא במובן של 'אמרתי לכם', אלא במובן של אם לא מקבלים את המלצות משרד הבריאות ומנסים למצוא פטנטים, אז התוצאה היא בלתי נמנעת. הפופוליזם תקע את המדינה".
אם ההחלטות היו מתקבלות בזמן, לא היינו רואים עומסים בבתי החולים? "חד משמעית. כשאתה ב-1,500 נדבקים אתה צריך להתחיל לסגור, לאו דווקא סגר אבל להטיל הגבלות מסוימות עד שהרוח הזו תעבור. בזבזנו שבועיים יקרים, ולא רק שבזבזנו - אלא שבכנסת ביטלו את ההחלטות לגבי החינוך כי כולם אוהבים את הילדים, ועכשיו הילדים, המורים וההורים סובלים. התוצאה בלתי נמנעת".

"לחשוף פרוטוקולים"

לטענת אדלשטיין, חלק מההחלטות נתקעות ולא עוברות בגלל פופוליזם. "הלוואי שהיה רק מישהו אחד שיכלתי להילחם בו, אבל זו רוח הדברים בהרבה מקרים", אמר. "אומרים אל תפגעו בזה ואל תפגעו בזה. זה קורה בממשלה, לאחר מכן בכנסת ואז בתקשורת ובציבור. אנשים לא מבינים עד הסוף שאין פטנטים להילחם בנגיף הזה. אנחנו בנס ב-4,000 נפטרים. זה כואב כי המספר הזה מיותר. מי שאשם הם כל אלה שאמרו אל תסגרו, כל אלה שפתחו דברים".
"אנחנו עושים את המקסימום", טען אדלשטיין. "אני לא איש קסמים. בכנסת ובתקשורת כל הזמן שואלים אם אני בעד לחשוף את הפרוטוקולים של ישיבות הקבינט - ואני אומר שאני סופר בעד. אני רוצה שיהיה כתוב בכל מקום מה נאמר שם. משרד הבריאות אמר שם בדיוק מה הולך לקרות ומה צריך לעשות".
5 צפייה בגלריה
חתונת ענק בבני ברק בניגוד להנחיות
חתונת ענק בבני ברק בניגוד להנחיות
"יש מה לשפר באכיפה". חתונת ענק בבני ברק בניגוד להנחיות
על מחדל האכיפה אמר אדלשטיין: "זה חמור ביותר, מה אני אעשה? אני רוצה לראות שמפזרים התקהלויות". לדבריו, "יש הרבה מה לשפר באכיפה ובמגזר החרדי".
אדלשטיין גם התייחס לכתבה שעלתה ב-ynet על שיעור המחוסנים לפי ערים, שבה נראו פערים בין ערים חילוניות לחרדיות וערביות, וייחס זאת לכך שבערים החרדיות והערביות האוכלוסייה צעירה יותר. עם זאת, בכתבה ב-ynet צוין מפורשות כי חלק מהפער מוסבר בעובדה שבערים החרדיות והערביות האוכלוסייה צעירה בהרבה – אך גם בבדיקה של שיעור המתחסנים בני ה-60 ומעלה קיים פער גדול. בזמן ש-66% משכבת גיל זו באוכלוסייה הכללית כבר התחסנה, אצל החרדים מדובר רק ב-50% ואצל הערבים – 45% בלבד.
"אין ספק שאם היינו עוצרים בזמן, לא היינו חוצים את רף אלף החולים הקשים ולא חוצים את 4,000 המתים", הוסיף אדלשטיין. לאחר מכן אמר כי "יותר מ-30% מהתחלואה החדשה נובעת כנראה מהמוטציה הבריטית, ויש גם מקרים של מוטציה דרום-אפריקאית אצל אנשים שלא יודעים איפה דרום אפריקה במפה בכלל. הביאו את זה ממדינות אחרות".
אדלשטיין נשאל אם המוטציות גורמות לתמותה עודפת והשיב: "אף אחד לא יודע להגיד, אבל היא מתפשטת מהר יותר ותוקפת גילאים צעירים יותר. זה הקונצנזוס בקרב המומחים".

5 צפייה בגלריה
הרב חיים קניבסקי קנייבסקי
הרב חיים קניבסקי קנייבסקי
"השפיע לטובה על החיסונים". הרב קנייבסקי
(צילום: שלומי כהן)
אדלשטיין התייחס לחתונה ההמונית שהתקיימה אתמול בבני ברק וטען כי אין לה קשר לרב קנייבסקי, לפי הלבוש של הנוכחים. "זה שקנייבסקי קרא לאנשים להתחסן, ושיו"ר ישיבת ניר אומר שזה מתנה מהקדוש ברוך הוא, אלה דברים שמשפיעים לטובה על החיסונים", אמר אדלשטיין.

"שאלנו על אזיק אלקטרוני"

שר הבריאות גם אמר כי בקרוב ייפתחו החיסונים לכלל הציבור. "זה לא כל כך רחוק", אמר. "אנחנו בודקים כמה דברים עכשיו, כמו למשל לגבי תלמידי י"א-י"ב כי צריך להחזיר אותם ללימודים. יש היענות גבוהה גם בקרב צוותים חינוכיים, ורוב הצוותים הרפואיים כבר מחוסנים. בישיבת הממשלה אמרתי שאני רוצה לבנות חומה בין הדרג הפוליטי לבין תעדוף החיסונים, אז יש ועדה מקצועית עם רופא מאוד מנוסה שקובעת. היא מקבלת החלטות לפי שיקול רפואי של מי הכי בסכנה".
לאחר מכן נשאל אדלשטיין שוב על מספר המתים הגבוה, והשיב: "המספר האסטרונומי, יותר ממלחמת יום הכיפורים, הוא תוצאה של כמה דברים. קודם כל, הוא יכל להיות יותר גבוה, אבל בתי החולים הצליחו להשאיר אחוז תמותה נמוך. דבר שני, גורמים בפוליטיקה, בתקשורת, בציבור וגם כמה רופאים זלזלו בנגיף ואמרו שזו שפעת ואין סכנה אמיתית. התוצאה בלתי נמנעת. אני מקווה שלפחות הפעם יאריכו את הסגר ושיש הבנה".
כולם אשמים חוץ ממשרד הבריאות? "הדברים האללה ייחקרו הרבה, ויש החלטות שבדיעבד אולי לא היינו מקבלים אותן. אני לא רק אגלגל על אחרים, אחרי הגל הראשון והסגר הראשון חשבתי גם שאפשר ללכת לקראת הכלכלה והחברה, אבל הנגיף הוכיח לי שאני לא גיבור".
"אני אומר בשיא הכנות - חשבתי אם אני לא חוטא לאמת שלי כשאני מביא המלצה בשם מומחי משרד הבריאות והיא לא מתקבלת", אמר אדלשטיין בהתייחס לשאלה אם חשב לעזוב. "אבל, בשיא הכנות, אני מסתכל על המערכת הפוליטית ולא יודע מי היה יכול לעשות את זה יותר טוב ממני. אני לא רואה במערכת הפוליטית מישהו שיכל לתמרן את זה טוב ממני. אנחנו מנהלים את המשבר בצורה הכי טובה שאנחנו יכולים".
5 צפייה בגלריה
אימון מחאה על הסגר מול משרד הבריאות בתל אביב
אימון מחאה על הסגר מול משרד הבריאות בתל אביב
"מקווה שהשרים ינהגו באחריות והסגר יוארך". הפגנה בת"א לפתיחת חדרי הכושר
(צילום: מוטי קמחי)
מתי היו הרגעים שאמרת שאתה כבר לא יכול יותר? "בישיבות הקבינט והממשלה, כשהייתי מביא החלטות אחרי דיונים רבים ואחרי שכבר ניקינו דברים לא ריאליים, והיו 'מסבירים' לי שזה לא הנתונים וזה לא נכון. מערכת הבחירות באוויר, פוליטיקאים באים עם סיסמאות שאנחנו לא במצב שצריך סגר והגבלות וכולם יכולים להתפרע".
על היעדר הבידוק בנתב"ג אמר אדלשטיין: "חלק גדול מהאנשים שחזרו מחו"ל לא חשבו שיש חובה שישהו בבידוד ושחררו את עצמם. אנחנו יותר קיצוניים ממדיניות אחרות, לא נותנים לאזרחים זרים להיכנס. כל בתי המלון סגורים ואין תיירות נכנסת. נכון שהייתה סוגיה שדרשנו חיוב בדיקות לנכנסים, אבל היו התנגדויות. הרושם היה שלא יתנו לנו. אני שמח מאוד שעכשיו הגורמים המשפטיים אומרים שאפשר לעשות את זה".
לאחר מכן תקף אדלשטיין: "הסכמתי שיש לי אחריות אישית ושצריך לבדוק את פעולות הממשלה. אבל, אזרח שחוזר מחו"ל והעמדנו לרשותו שורה ארוכה של תחנות בדיקה בשדה התעופה עצמו - גם אין חוק, איך הוא לא טורח לגשת לבדוק את עצמו וללכת?".
על הפרות הבידוד אמר אדלשטיין: "אין לי שוטר או פקח לכל עבריין שיהיה בנושא הזה. אין. לא ריאלי. גם על איכוני השב"כ יש כל פעם דיונים עם טיעון דמגוגי שכביכול עוקבים אחרי אזרחים. אז השב"כ מזהה ושולח אנשים לבידוד, אבל אם האזרח בורח מבידוד? שאלתי כבר כמה פעמים אולי אפשר איזה מעקב, אזיק אלקטרוני, משהו, שנדע שהאדם לא מפר את הבידוד? בכל זאת, יש חוק נגד הפצת מחלה. אמרו לי 'מה פתאום, השתגעת? מה זה דיקטטורה פה?'. אז מה האופציה השנייה? לשים שוטר ליד כל דלת עם רובה?".
לאור כל הדברים האלה, אמר אדלשטיין, הוא יבקש בישיבת הממשלה להאריך את הסגר בשבועיים. "אני מקווה מאוד שכולם ינהגו באחריות", אמר. "שמעתי שמישהו הציע להאריך את הסגר ב-72 שעות. אם למישהו מתאים לשבת בממשלה כל 72 שעות אז בבקשה, נבזבז את הזמן. אולי יש כמה שרים שאין להם מה לעשות".

לקראת ישיבה גורלית בממשלה

לפי הנתונים של אוקספורד, ישראל מקדימה את פורטוגל שבמקום השני ולאחר מכן נמצאות אנדורה, צ'כיה, אירלנד, לבנון, מונטנגרו, בריטניה, סלובניה, ארצות הברית, ספרד ושבדיה. עם זאת, ישראל בודקת יותר וייתכן שלדבר השפעה על נתוני התחלואה. על פי אוקספורד, ישראל מדורגת במקום הרביעי בעולם בבדיקות קורונה למיליון תושבים בשבעת הימים האחרונים. במקום הראשון נמצאת אוסטריה ואחריה איחוד האמירויות ולוקסמבורג. אחרי ישראל נמצאות קפריסין, דנמרק, בריטניה, בחריין, מלטה ואנדורה. למעשה, ביחס לאוכלוסייה, בישראל התבצעו בשבעת הימים האחרונים כמעט פי 3 בדיקות מארה"ב – המדורגת במקום ה-19 בעולם במדד זה.

לצד הנתונים הקשים, מבדיקת ynet התברר כי דווקא בחלק מהערים שבהן מתקיימות חתונות המוניות וחלק ממוסדות החינוך עדיין פתוחים - המשטרה מחלקת פחות דו"חות. כך למשל, בעוד שבבני ברק ניתנו 4,743 דו"חות - שיעור של 2.35% מכלל התושבים - בתל אביב חולקו 25,971 דו"חות, שהם 5.63% מכלל התושבים. במודיעין עילית שיעור הדו"חות הוא 1.57%, באלעד שיעור הדו"חות הוא 2.85% ובביתר עילית 2.99%.
בבתי החולים ממשיכים לדווח בינתיים על עומסים חמורים. בהדסה עין כרם, למשל, עדכנו הבוקר כי במחלקת הקורונה שם מאושפזים כעת 127 חולים, מתוכם 70 במצב קשה וקריטי - 24 מהם מונשמים. בבית החולים ציינו כי אתמול פנו למשרד הבריאות בבקשה להעביר חולי קורונה חדשים שמצבם בינוני למרכז הארץ.
במשרד הבריאות נערכים להתנגדות חריפה מצד שרים בממשלה להארכת הסגר בשבועיים, ולכן מעריכים שתושג פשרה והוא יוארך ככל הנראה בעשרה ימים, כלומר עד הלילה שבין שבת לראשון, 31 בינואר. המתנגדים העזים להארכת ההגבלות בשבועיים צפויים להיות שרי כחול לבן - שכבר הודיעו שלא יסכימו לכך אלא אם תתבצע "אכיפה אמיתית במגזר החרדי", שם נצפו לאחרונה הפרות חמורות ולמעשה 15% ממוסדות החינוך החרדיים פתוחים.
לצד הארכת הסגר, בממשלה מקדמים הגבלות חדשות שיכללו את סגירתו של שדה התעופה בן גוריון, למעט טיסות חיוניות, ודרישה מכל נוסע שיגיע בטיסה להציג תוצאה שלילית של בדיקת קורונה. עם זאת, התקנה לא תיכנס לתוקף מיד אלא בין שישי לשבת בחצות, כלומר ב-23 בינואר. בנוסף, תורחב רשימת המדינות שהמגיעים מהן יידרשו לבידוד במלוניות, לאור החשש מפני מוטציות הנגיף החדשות.