כחלק מהניסיון לצמצם טיסת ישראלים לחוץ לארץ, במטרה למנוע כניסת מוטציות שונות לישראל, מתאפשרת כיום טיסה לנוסעים שרכשו כרטיסים לפני הסגר (8 בינואר) בלבד. הגעתם של נוסעים אלה לנתב"ג לא נחשבת כהפרה של מגבלת מרחק ה-1,000 מטרים מהבית.
מי שלא רכש כרטיס טיסה מראש, יוכל לטוס לחו"ל רק אם יקבל אישור מוועדת החריגים של משרד התחבורה שמחליטה על כל מקרה על פי שיקול דעתה.
בין הסיבות בגינן ניתן לקבל אישור מיוחד לטוס מישראל: נסיבות משפחתיות מיוחדות כגון חתונה, ברית, הלוויה, נסיעת עסקים, טיפול רפואי, ועוד. בימים אלה מנסה שרת התחבורה מירי רגב לקדם תגמול כספי מטעם המדינה לישראלים שרכשו כרטיסי טיסה לחוץ לארץ וכבר שילמו עבור מלונות וטיסות, במטרה לעודד אותם להישאר בארץ ובמקביל למנוע מהם לאבד את כספם.
3 צפייה בגלריה
להתראות. עד הטיסה הבאה
להתראות. עד הטיסה הבאה
לטוס בסגר
(צילום: גלעד ילון)

לאן אפשר לטוס?

ככל שמגבלות הסגר מחמירות כך מצטמצם לוח הטיסות מישראל. כיום מתקיימות בממוצע כ-20 טיסות בלבד מנתב"ג ליעדים מצומצמים יחסית, כגון איחוד האמירויות, ארה"ב, טורקיה, אוקראינה ועוד. ישראלים רבים שממריאים מישראל נאלצים לעשות טיסות המשך במידה שיעדם הסופי לא מופיע על לוח הטיסות.
מדינות רבות ברחבי העולם מתנות כניסה אליהן בביצוע בדיקת PCR (בדיקה מולקולרית) שלילית שנעשתה עד 72 שעות לפני ההמראה, חלק מהמדינות אף מחייבות ביצוע בדיקת קורונה נוספת לאחר הנחיתה ביעד.

ומה קורה עם מי שחוזר?

אחרי חודשים ארוכים של חדלון ממשלתי, החל מחצות בלילה שבין שישי לשבת יידרשו כל המגיעים ארצה להציג עוד בשער העלייה למטוס במדינת המוצא אישור ביצוע בדיקת קורונה שלילית PCR שנעשתה עד 72 שעות לפני ההמראה לישראל.
האחריות על ביצוע הבדיקה מוטלת על הטסים עצמם והמחירים משתנים בין מדינה למדינה ובין החברות המציעות את הבדיקות. ועדת הכלכלה בכנסת אישרה להטיל קנס של 2,500 שקלים על נוסע שעלה לטיסה לישראל אך איבד או זרק את טופס הבדיקה שנערכה לו בחו"ל.
לחלופין, במקום ביצוע בדיקת קורונה, ישראלים יוכלו להציג תעודת "מחלים" או "מתחסן" שהונפקה להם מטעם משרד הבריאות בישראל, תעודה זו מהווה פטור מבדיקה.
צוותי אוויר של חברות תעופה יידרשו להציג בדיקות קורונה שליליות, רק במידה שישהו בארץ מעל 72 שעות. יש לציין כי גם כיום אסורה כניסת זרים לישראל ואזרחים זרים שבכוונת להגיע ארצה צריכים אישור מיוחד מטעם רשות האוכלוסין וההגירה.
3 צפייה בגלריה
נתב"ג בימי קורונה
נתב"ג בימי קורונה
נתב"ג בימי קורונה
(צילום: יריב כץ)
בגלל קשיים משפטיים, הנוחתים בישראל אינם מחויבים עדיין לבצע בדיקות PCR לגילוי קורונה לאחר הנחיתה בארץ. המשמעות היא שייתכן שישראלים שיצאו שליליים בבדיקה שנעשתה להם בחו"ל עד 72 שעות לפני ההמראה, הפכו לחיוביים בזמן שחלף עד מועד הטיסה.
בימים אלה מנסים להעביר חקיקה שתחייב ביצוע בדיקות קורונה לאחר הנחיתה. עד שיתוקן החוק, לישראלים שמגיעים לנתב"ג ניתנות שתי חלופות לבחירה: האחת לבצע בדיקת קורונה בעמדות הדיגום בנתב"ג ומשם להישלח לבידוד ביתי של 14 יום, או להתפנות למלונית של פיקוד העורף שם ישהו בבידוד בפיקוח המדינה.
במהלך הבידוד ניתן לבצע בדיקת קורונה ביום ה-9 ובמידה שהבדיקה שלילית לצאת מהבידוד ביום ה-10. ישראלים שמחזיקים בתעודת "מתחסן" בתוקף, קרי חלף שבוע מהמועד שבו קיבלו את מנת החיסון השנייה, אינם מחויבים בבידוד לפחות בחצי השנה הראשונה. גם מחלימים, כאלו שחלו בקורונה וקיבלו אישור מכך מטעם משרד הבריאות, אינם נדרשים להיכנס לבידוד.
כחלק מהחשש מהמוטציה הדרום אפריקנית, השבים מדרום אפריקה, זמביה, איחוד האמירויות וברזיל, יידרשו להתפנות למלוניות בידוד בפיקוח המדינה בכל מקרה. גם כאן, במידה שיבצעו שתי בדיקות קורונה שליליות בפרק זמן של 10 ימים הם יוכלו לצאת מבידוד. החלטה זו תקפה עד 1 בפברואר.
3 צפייה בגלריה
ישראלים שנחתו מדובאי ונכנסים לבידוד במלונית
ישראלים שנחתו מדובאי ונכנסים לבידוד במלונית
ישראלים שנחתו מדובאי ונכנסים לבידוד במלונית
(צילום: מוטי קמחי)

ביקורת על הממשלה: "לא למדה ממה שקרה בעולם"

ובתוך כך, קובי קרני, יו"ר התאחדות משרדי הנסיעות והתיירות, התראיין הבוקר לאולפן ynet ומתח ביקורת על הממשלה שהתנהלה לדבריו באופן שערורייתי. "ההחלטה של הממשלה הייתה צריכה להתקבל כבר לפני שנה", אמר קרני. "שנה שלמה מאפשרים למגפה להיכנס לארץ בלי לקבוע נוהל מסודר ובלי ללמוד לקח ממה שקרה בעולם".
קרני הוסיף ואמר: "החליטו שמי שמגיע לארץ צריך לעבור בדיקת קורונה בחו"ל, אלא אם כן יש לו תעודת חיסון, אבל עדיין משרד הבריאות לא הנפיק תעודות חיסון. בשדה התעופה בלוד יש החל מחודש ספטמבר מעבדות שיכולות לבדוק את זה, אבל מפעילים אותן רק לגבי מי שרוצה לצאת. יש ענין שהמעבדות האלה יבדקו את מי שנכנס לארץ, זה מה שצריך לקבוע, ברגע שיעבירו את זה בכנסת, כמו שהם טוענים, אז יכול להיות שיהיה לנו סדר ואנשים יידעו בפני מה הם עומדים ואפשר יהיה להתקדם".

ובינתיים בדובאי: איסור על הופעות חיות

סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי בעקבות הזינוק בתחלואה בדובאי, החליטו באמירות האהובה על הישראלים, לדחות עד להודעה חדשה ביצוע ניתוחים לא חיוניים והופעות חיות בבתי מלון ובמסעדות.
אתמול נרשמו באיחוד האמירויות 3,506 מקרים חדשים של קורונה. באיחוד לא מפרטים כמה חולים נרשמו בכל אמירות, אולם מספר זה מעמיד את איחוד האמירויות בראש טבלת התחלואה של מדינות המפרץ.