מי שלא היה כאן בשנה האחרונה עלול להסתכל על נתוני מכירות הסמארטפונים ב-2020 ולשפשף את עיניו. חברת וואווי (Huawei) הסינית נמצאת שם רק במקום החמישי, אחרי אפל, סמסונג, OPPO שהיו מתחרותיה הקלאסיות, ושומו שמיים אפילו אחרי שיאומי שלא התיימרה עד לאחרונה להיות בליגה הזו. מי שהיה כאן יכול לצקצק לעצמו להגיד: "כן, זה קורה בסופו של דבר".
6 צפייה בגלריה
סמארטפון של וואווי
סמארטפון של וואווי
וואווי. מאיגרא רמא לבירא עמיקתא
(צילום: shutterstock)
וואווי אינה עוד חברה שצצה ונעלמת. לאורך השנים האחרונות ראינו אותה עולה, מציגה טכנולוגיה נוצצת, מתחרה ומנצחת את הגלאם הקליפורני של אפל או את המכונה המשומנת הקוריאנית של סמסונג. רק ביולי האחרון חגגה וואווי, כשהצליחה להגשים חלום ולהפוך לספקית הסמארטפונים הגדולה בעולם. אבל זו הייתה הצלחה רגעית. ברבעון השלישי בשנה שעברה היא כבר ירדה למקום השני ועכשיו התחילה צניחה חופשית.

עוד כתבות בנושא:

מה שקרה בדרך זו השנה הגרועה ביותר של וואווי, אולי השנה הגרועה ביותר לחברה כלשהי בכלל, שהביאו לכך שמול התוצאות המצוינות של כל החברות בצמרת, וואווי נאלצת להסתכל על צניחה מדהימה של יותר מ-40 אחוזים בכמות הטלפונים שסיפקה. בחישוב שנתי המצב קצת פחות גרוע, וואווי במקום השלישי בנתוני 2020 כולה, אבל היא הצטמקה ביותר מ-20 אחוזים ושלחה פחות טלפונים מסמסונג ואפל שמקדימות אותה בצמרת. נתח השוק שלה ירד לפחות מ-15 אחוזים. זו לא וואווי שהיכרנו.
סדרת המתקפות והסנקציות של ממשל טראמפ הפכו את וואווי לאישיות בלתי רצויה. לרגע אפשר לחוש שהשם וואווי עושה רע למכירות. בשבוע שעבר דיווחה סוכנות רויטרס שוואווי מנהלת שיחות על מכירת המותגים שלה, סדרות הפרימיום P ומייט לקבוצה של משקיעים בתמיכה סינית ממשלתית. שתי הסדרות האלה הכניסו לוואווי בשנה שעברה כ-40 מיליארד דולר. יכול להיות שתחת שרביט ניהול אחר הממשל האמריקאי יקל את העיצומים ויאפשר חזרה של הטכנולוגיה הסינית המשובחת לשוק.
6 צפייה בגלריה
וואווי מייט 40
וואווי מייט 40
וואווי מציגה את סדרת מייט 40
(צילום: וואווי)
הגישושים האלה באים בהמשך לעסקה מחודש נובמבר, אז מכרה וואווי את מותגר HONOR שלה לחברת Zhixin, בבעלות קבוצת חברות הפצה שלה. תחת המותר הונור שיווקה וואווי דגמי הביניים במספר שווקים מערביים. היו שאמרו כי מדובר בעסקת ניסוי, לראות אם הממשל האמריקאי ימשיך להתנכל למותג גם לאחר שוואווי תצא ממנו. זה לא קרה. בינתיים הונור השיקה את דגם ה-V40 עם מעבד של MediaTek, הסמארטפון הראשון מאז היציאה לעצמאות, והיא הודיעה על חידוש הקשרים עם אינטל, מיקרוסופט וקוואלקום והיא נמצאת במשא ומתן עם גוגל.
האם וואווי שהיכרנו הולכת ונעלמת? ג'ף פילדהאק, אנליסט בכיר בחברת ניתוחי השוק Counterpoint, אומר בשיחה עם ynet כי ההחלטה לחסום את וואווי ולא לאפשר לה קשר עם גוגל חיבלה בהחלט בעסקיה של החברה. "עם זה היא הגדילה משמעותית את המכירות שלה בתוך סין", אומר פילדהאק, "יש הרבה עניין של נאמנות למותג וואווי בסין". לדבריו החרם שהוטל על כלל עסקי הסמיקונדקטור וטכנולוגיות התקשורת של וואווי פגעו קשה עוד יותר בסך העסקים של וואווי בשנת 2020 ולהערכתו הירידה הזו תימשך גם בשנה הנוכחית.
האם אתה חושב שוואווי תמכור את מותגי העל שלה, P ומייט?
"אני חושב שמוקדם מדי להגיד. כרגע חברות אמריקאיות גדולות מפעילות מאמצי לובי כדי לשכנע את הממשל לרכך את עמדותיו, מחשש שוואווי וחברות סיניות נוספות עלולות לפנות לחברות אחרות כדי לקנות רכיבים וטכנולוגיה. נראה לי שזו תקופת המתנה לראות מה תהיה המדיניות של ממשל ביידן. וואווי בלי המותגים תהיה חברה בהחלט שונה. זה יפגע בה מאוד גם בשוק מכשירי הביניים וגם בתוך סין, שם יש הרבה סנטימנט לשני המותגים האלה. הציבור חש שנעשה להם עוול".
האם אפשר לצפות שממשל ביידן ישנה את המדיניות ויבטל חלק מהסנקציות על וואווי?
"יש סיכוי שממשל ביידן יבטל בשלב ראשון את החרם שהוטל על שיאומי ולא ירחיב את הסנקציות. זה עשוי להיות חלק מהסכם הסחר הבא בין סין וארה"ב. יש סיכוי טוב שממשל ביידן גם ישנה את הסנקציות כלפי וואווי, אבל זה כנראה ייקח זמן, שכן הנושא אינו בראש סדר העדיפויות של ביידן כעת. אני מעריך שזה יקרה במהלך 2021. עם זה הוא יבקש דברים בתמורה, אולי הגנה על הקניין הרוחני (IP) של חברות אמריקאיות, שכיום נדרשות להסכים להעניק 51% מהבעלות על מפעלים שהן מקימות בסין. אולי גם יותר שקיפות לגבי הבעלות על חברות סיניות כדי שאפשר יהיה לדעת מה האחזקות של הממשל בחברות".
6 צפייה בגלריה
ג'ו ביידן
ג'ו ביידן
האם ג'ו ביידן יהיה המושיע של וואווי?
(עיבוד תמונה. צילום: Shutterstock, AFP)
סדרת האירועים שפקדה את וואווי קשורה קשר הדוק לממשל טראמפ כידוע, ששם אותה עלה הכוונת, החרים אותה והביא לניתוקה מחבילת השירותים של גוגל - ג'ימייל, יוטיוב, חנות האפליקציות וכו'. במאי 2019 הוחרמה החברה בטענה שהיא משתמשת ככלי ריגול של סין כנגד ארה"ב. הסנקציה: איסור שיתופי פעולה עם חברות אמריקאיות, בהן יצרניות חומרה ותוכנה.
וואווי הוקמה ב-1987 על ידי רן גֶ'נְגפֵיי, קצין בחיל ההנדסה של צבא סין. הוא היה מאבות שיטת "ההנדסה ההפוכה", שלא לומר העתקה. המשמעות: במקום לרכוש טכנולוגיה מהמערב, הסינים היו מפרקים אותה במעבדה ולומדים איך לייצר חיקוי שלה. בשנים הראשונות היא ייצרה מרכזיות טלפונים, אחר כך רשתות תקשורת עבור הצבא, ועשר שנים לאחר הקמתה החלה לעבוד עם חברות בינלאומיות בהקמת רשתות סלולריות, עסקים שהביאו לזינוק הכלכלי שלה. ב-2019 וואווי דורגה במקום הראשון בעולם בתחום התשתיות הסלולריות ובמקום השני בתחום המכשירים הסלולריים עם הכנסות של 60 מיליארד דולר בשנה.
6 צפייה בגלריה
וואווי
וואווי
כבר לא צמודה לסמסונג ואפל
(צילום: Shutterstock)
החששות מיכולות הריגול בטכנולוגיה של וואווי החלו בבריטניה דווקא בשנת 2005, כשהתמודדה על רכישת חברת תקשורת מקומית. מאז הם חזרו וצצו גם בארה"ב, הודו ובמקומות נוספים. המסמך המשמעותי ביותר היה חוות הדעת של הקונגרס האמריקאי ב-2012 שהגדיר את וואווי כ"איום לאומי". ב-2018 נעצרה בתו של ג'נגפיי בקנדה ושוחררה בערבות. ההחרמה של תשתיות התקשורת של וואווי זלגה בשנים האחרונות גם לטכנולוגיית הסמארטפונים של החברה, מה שקיבל את ביטויו במדיניות של ממשל טראפ.
במאי 2020 ירה ממשל טארמפ טיל מכוון לבייג'ינג. ארה"ב הודיעה על איסור מכירת שבבי עיבוד וזיכרון לוואווי, אלא אם היצרנית האמריקנית תקבל רישיון מהממשל. ללא הרכיבים האלה עלולה וואווי לקרוס לחלוטין. זו אולי הייתה התשובה להתבטאות של ג'נגפיי לעובדי וואווי, שצוטטה בדיווח של בלומברג ב-2019: "אנחנו נקים צבא בלתי מנוצח מפלדה בתוך שלוש עד חמש שנים כדי להתגונן בפני תקיפה אמריקאית. אנחנו נשיג עצמאות טכנולוגית ונבנה אקו-סיסטם שלם שאינו קשור לחברות מארה"ב. הם ירו שני פגזים אל עסקי האלקטרוניקה הצרכנית שלנו, שלרוע המזל פגעו במיכל הדלק. כעת אנחנו צריכים להשלים את שיפוץ החברה בתנאים הקשים ביותר".
6 צפייה בגלריה
רן ג'נגפיי נשיא וואווי
רן ג'נגפיי נשיא וואווי
הרגיז את טראמפ? רן ג'נגפיי, נשיא וואווי
(צילום: Huawei)
לוואווי יש כיסים עמוקים ויכולת התאוששות וחישוב מסלול מחדש. ההצלחה למכור במהלך 2020 נבעה בין השאר מהסטת המכירות לשוק המקומי בסין, שם מכרה יותר מ-70% מהסמארטפונים שלה כשהיא מנצלת את ההתאוששות הכלכלית במדינה הקומוניסטית. באותו זמן נתח השוק שלה בארה"ב ובאירופה הלך והצטמצם במהירות, בין השאר בגלל שהיא לא יכולה להציע גישה לשירותי גוגל. ככל שעובר הזמן החברה מתקשה לרכוש את הרכיבים להמשך הייצור.
בדצמבר דווח בסין כי וואווי מקימה מפעל ייצור שבבים חדש, ודווקא בווהן המוכרת כערש הקורונה. מדובר במפעל השבבים הראשון של ענקית הטכנולוגיה, שעד כה הזמינה את ייצור השבבים שלה בחברות אחרות או שקנתה שבבים מוכנים. הקמתו של מפעל שבבים שני נמצאת בעיצומה. המפעלים יאפשרו לה לשמור על עצמאות מבלי שסין תצטרך להיכנע לסנקציות אמריקאיות מפעם לפעם.

המתקפל הבא בדרך

בינתיים התמונה לא ברורה. למרות האיומים והפגיעה הכלכלית, וואווי ממשיכה להתנהל כאילו העסקים כרגיל. באוקטובר האחרון היא הציגה שלושה טלפונים חדשים בסדרת מייט 40 עם זום אופטי x17, טעינה אלחוטית בהספק של 50 וואט וקישוריות 5G. מה שנעדר מהם אלה אפליקציות גוגל, שהמשתמש המערבי לא יכול לחיות בלעדיהן.
לפי ההערכות, וואווי עומדת להכריז על סדרת P50 החדשה ברבעון הנוכחי, כשהיא מבוססת על שבבי קירין, מצלמות לייקה עם זום 200X, הטענה סופר-מהירה ועוד. כמו כן, היא צפויה להציג החודש את הטלפון המתקפל Mate X2, שרבים ממתינים להופעתו בכיליון עיניים. מה שעלול לעכב את ההשקעה הוא הציפייה בוואווי שממשל ביידן יאפשר לחברה לחדש את השימוש באפליקציות גוגל, שאם לא כן ניאלץ להסתפק במערכת Harmony מבית היוצר הסיני.
שוק הסמארטפונים העולמי
ישראל היא סיכה קטנה על מפת העולם של וואווי. כל כך קטנה שוואווי מיהרה להתקפל מכאן כשהתחילו הצרות להצטבר. בשנים הטובות שלה בישראל, וואווי זכתה לנוכחות יפה באמצעות חברת וואווי ישראל. אמנם מנכ"ל החברה חוזה גאנג שמר על פרופיל נמוך וניהל אותה מחוץ לישראל, אבל רבים הכירו את אנה ליפניק לוי, מנהלת השיווק של וואווי בישראל, שגוייסה לתפקיד בינואר 2019 מלא אחרת מאשר המתחרה הגדולה סמסונג ישראל. אלה היו הימים שבהם וואווי ביקשה להכניס תנופה במכירות בישראל לאחר תקופה של קרטועים וסכסוכים עם היבואנים, וליפניק לוי הביאה את מה שציפו ממנה: חשיפה תקשורתית, קמפיינים שיווקיים ושימוש במערך מקצועי של יחסי הציבור שחיזקו את המותג וואווי בישראל.
6 צפייה בגלריה
אנה ליפניק לוי (שניה משמאל)
אנה ליפניק לוי (שניה משמאל)
אנה ליפניק לוי (שנייה משמאל) וחברים
(צילום: גיא לוי)
כמה חודשים אחר כך הכל כבר דעך במהירות. אחרי פחות משנתיים ליפניק לוי פרשה, כשהבינה שהעתיד כבר מאחור. על הגחלת שומר העובד היחיד בוואווי ישראל, מנהל השירות, שמבטיח שהשירות ימשיך להינתן ללא פגיעה. אולי הגחלת תחזור ותלובה לאש גדולה יום אחד.
הפסקת פעילות השיווק של וואווי בישראל אינה מייצגת את כל הפעילות כאן. לחברה יש גם מרכז מחקר ופיתוח בהוד השרון שמבוסס על חברת TOGA הישראלית. המרכז הזה ממשיך לפעול כרגיל. בחנויות בישראל כבר לא ניתן למצוא מכשירי וואווי חדשים. המעטים שמוצעים מגיעים באמצעות יבוא מקביל על כל המגבלות שלו.