קרוב ל-120 אלף יהודים חיים בגרמניה, ועל קשיי מגפת הקורונה שהכתה קשה במדינה, נוספו גם צרות אנטישמיות. דו"ח מיוחד שמפרסם ה-AJC בגרמניה (שלוחה של הוועד היהודי אמריקני), מעלה נתונים מטרידים, ובראשם רמות שיא בתקיפות אנטישמיות בשנת 2020, שנת הקורונה, שלא נודעו כמותן מאז שנת 2001, כ-19 שנים.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
"מדובר בשנה החמורה ביותר מבחינת כמות ההתקפות האנטישמיות בגרמניה, כ-6 התקפות ביום", אומרת סא"ל (מיל') אביטל ליבוביץ', מנכ"לית הוועד היהודי אמריקני בישראל, בריאיון לאולפן ynet. לדבריה, "התקיפות לאו דווקא קשורות לנושא הקורונה, כי גם ב-2019, עוד לפניה, נרשמה שנת שיא מבחינת התקפות אנטישמיות".
הדו"ח מעלה כי מתוך 2,275 תקריות אנטישמיות בגרמניה, נעצרו רק חמישה חשודים, "כלומר, שליש אחוז מהחשודים. כך שגם האכיפה היא לא מספקת פה. והדברים הללו בהחלט מאירים בזרקור את החיים המאוד קשים של הקהילה היהודית בגרמניה".

טלאי צהוב נגד מגבלות הקורונה

דו"ח ה-AJC מתריע כי בשנת 2020 חלה עלייה של 11% במתקפות נגד יהודים, על פי נתוני המשטרה הגרמנית. קלאודיה ואנוני, האחראית על המחלקה האנטישמית במשרד המשפטים בברלין, אמרה כי "מגפת הקורונה הובילה להתפרצות של תיאוריות קונספירציה אנטישמיות, מה שמוכיח בבירור עד כמה האנטישמיות עדיין מושרשת בחברה שלנו".
1 צפייה בגלריה
 טלאי צהוב
 טלאי צהוב
גרמניה: מפגין עונד טלאי צהוב
(צילום: ZDF)
התמונות הרבות של מפגינים נגד הגבלות הקורונה, העוטים טלאי צהוב ואוחזים בשלטים המשווים את המגבלות במדינה למשטר הנאצי בתקופה השואה, הן רק חלק מהבעיה ההולכת וגוברת. בדו"ח אומרים כי 38% מכל הפשעים האנטישמיים ברלין אירעו ברשת, אך כמה בולטים בתוכם הדגימו את העלייה בטבען האלים של מתקפות אלו.
בתחילת השנה - ינואר 2020 - הותקף אדם שענד תליון של מגן דוד ברובע הקניות המרכזי של ברלין, ולקראת סיומה - בסוכות האחרון - הותקף סטודנט יהודי בבית הכנסת בהמבורג באמצעות את חפירה, ואושפז במצב קשה.
"ישנן כמה סיבות", אומרת ליבוביץ'. "סיבה אחת היא באמת אותה אנטישמיות ישנה שאנחנו מכירים, על הטענות עתיקות היומין, ובין היתר כאילו היהודים שולטים בעולם, בכלכלה ובתקשורת. הסיבה השנייה הן אירועים נקודתיים. למשל, כאשר יש אירוע בטחוני בישראל, נרשמת עלייה באנטישמיות.
"האירוע הנקודתי השנה היה הקורונה. בגרמניה היו הרבה מאוד תיאוריות קונספירציה סביב הקורונה ב-2020, שמרכזן בעלילה כאילו היהודים הפיצו את זה בעולם. יש אנשים שממש האמינו בזה, וכמובן שדירבנו גם אחרים.
"הסיבה השלישית היא באמת רקע אידיאולוגי קיצוני מימין נאו-נאצי או משמאל - בהשפעת של מהגרים שהביאו מטען אידיאולוגי. אין ספק שהקורונה מספקת שעות נוספות שהדמיון עובד במטרה למצוא סיבות חדשות להאשים את היהודים".

ספרד: מצעד נאו-נאצי במדריד

בספרד התקיים אתמול (יום ב') מצעד נאו-נאצי במרכז מדריד, בירת ספרד, כאשר 300 נאו-נאצים צעדו בלב העיר כשהם מצדיעים במועל יד ומאשימים את היהודים בכל. המצעד הסתיים בבית העלמין באלמונדה, שבו עומדת אנדרטה לזכר חללי "הדיוויזיה הכחולה" (דיוויזיית חי"ר שפרנקו שלח לעזרת היטלר, כדי להלחם נגד בריה"מ). הצועדים הניחו זרי פרחים עם צלבי קרס, הצדיעו במועל יד ושרו שירים של הפלנגות הפשיסטיות. אחת הנואמות הצעירות הכריזה שוב ושוב: "היהודי הוא האשם".
את הצעדה יזם ואירגן הארגון הנאו-נאצי "הנוער הפטריוטי", שנתמך על ידי קבוצות נאציות ופשיסטיות שונות ובהן מפלגת ספרד 2000 או לה פאלאנג', שמנהיגה, איש הימין הקיצוני, מנואל אנדרינו, השתתף בצעדה. מדי שנה מתאגדות קבוצות נאציות מכל רחבי ספרד במדריד ומקיימות מצעדים לציון יום השנה לקרב קרסני בור, שבו לקחה חלק הדיוויזיה הכחולה בשירות הנאצים.

בולגריה: ביטלו מצעד אנטישמי

בולגריה, לעומת זאת, מנעה בימים האחרונים את קיומו של מצעד לוקוב הידוע לשימצה, שבו צועדים מידי שנה אלפי נאו-נאצים ברחובות הבירה סופיה, כשהם אוחזים בלפידים. המצעד המתקיים מאז שנת 2003, נערך על ידי קבוצות נאו-נאציות במדינה וחוגג את חייו ופועלו של חריסטו לוקוב, מנהיג "הלגיונות הלאומיים הבולגריים", אשר תמך בחקיקת חוקים אנטישמיים במדינה ובגירושם של 11,343 יהודים למחנה ההשמדה טרבלינקה בזמן מלחמת העולם השנייה.
במשך שנים לחצו הקהילה היהודית בבולגריה וארגונים יהודיים בינלאומיים, לצד מדינת ישראל, לפעול לביטולו המוחלט של המצעד. המאמצים הצליחו - והשנה החליטה ממשלת בולגריה לסכל את קיומו. ראשת עיריית סופיה, יורדנקה פנדקובה, ראש ממשלת בולגריה, בויקו בוריסוב, משרד התובע הראשי, שר הפנים, שר החוץ ומתאם המאבק באנטישמיות בבולגריה, ג'ורג' גיאורגייב שלבו ידיים במאבק נגד המצעד, והמשטרה קיבלה הנחייה לאסור על קיומו בטענה כי מדובר בהפרעה לסדר הציבורי.
הקהילה היהודית בבולגריה הודתה לרשויות על סיכול מצעד השנאה האנטישמי. נשיא הקונגרס היהודי העולמי, רונלד לאודר, בירך את ראשת עיריית סופיה, את ראש הממשלה ואת רשויות אכיפת החוק. "יש לגנות ולמנוע התכנסויות כאלו עם כל הביטויים והרטוריקה המקדמים גזענות, אנטישמיות ושנאת זרים, ומפיצים ארס של שנאה וקנאות.
"אנו מצטרפים לארגון הקהילה היהודית בבולגריה, 'שלום', ומביעים את הוקרתנו הכנה לפעולות הנחרצות של הרשויות בבולגריה נגד חוסר סובלנות ונאומי שנאה, שקבעו תקדים חזק שלא לאפשר עוד לגופים כאלה להראות את פרצופם המכוער בבולגריה בעתיד".