תוחלת החיים בארה"ב צנחה בממוצע בשנה שלמה במהלך המחצית הראשונה של 2020, אז פגע שם ובכל רחבי העולם הגל הראשון של מגפת הקורונה. הנתונים הראשוניים שאותם פרסמו היום (ה') המרכזים האמריקניים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) מעידים גם על המכה הקשה שספגו המיעוטים בארה"ב במהלך המגפה, כאשר תוחלת החיים של אפרו-אמריקנים צנחה בממוצע בכמעט שלוש שנים ובקרב היספנים היא צנחה בכמעט שנתיים.
3 צפייה בגלריה
קורונה ארה"ב קליפורניה לוס אנג'לס חיסון
קורונה ארה"ב קליפורניה לוס אנג'לס חיסון
מחסנים סלוס אנג'לס. האפקט לא צפוי להיות ארוך טווח
(צילום: AFP)
"זו צניחה ענקית", אמר רוברט אנדרסון, שהוביל את המחקר ב-CDC. "צריך לחזור למלחמת העולם השנייה, לשנות ה-40, כדי למצוא ירידה שכזו". כמה מומחים הביעו פליאה מעצם העובדה שהירידה הדרמטית הזו מתבטאת מנתונים של שישה חודשים בלבד, ומביעים חשש שכשייבחנו הנתונים מהמחצית השנייה של 2020, תחולת החיים תרד עוד יותר.
בממוצע, עבור כל האמריקנים, תוחלת החיים עמדה באמצע 2020 על 77.8 שנה, לעומת 78.8 ב-2019. עבור גברים תוחלת החיים היא 75.1 ועבור נשים 80.5. הנתון הזה בוחן כמה שנים תינוק שייוולד כיום יחיה בממוצע, ומהווה סמן בסיסי ביותר לבריאותה של האוכלוסייה. בשנתיים האחרונות נרשמה מגמת שיפור קלה בתוחלת החיים האמריקנית, לאחר כמה שנים שבהן היא ירדה, בעיקר בשל הזינוק במקרי מוות משימוש בסמים.
לא נראה שהמומחים הופתעו מאוד מהנתונים החדשים, לאור העובדה שמגפת הקורונה גבתה את חייהם של כ-490,000 בני אדם במדינה. 2020 כבר הוכרזה כשנה הקטלנית ביותר בהיסטוריה האמריקנית, ובה מתו לראשונה אי-פעם יותר משלושה מיליון בני אדם בסך הכול.
3 צפייה בגלריה
קורונה
קורונה
חולת קורונה מפונה לבית חולים בניו יורק. השנה הקטלנית בהיסטוריה האמריקנית
(צילום: רויטרס)
ההערכה היא שהצניחה בתוחלת החיים אינה חלק ממגמה ארוכת טווח, כמו זו שנגרמה בשל השימוש בסמים ומכת האופיואידים. כך היה גם במגפה הקודמת שהשתוללה בעולם לפני מאה שנה, השפעת הספרדית, שבארה"ב הביאה למותם של מאות אלפי אמריקנים. ב-1918 צנחה תוחלת החיים בארה"ב ב-11.8 שנים, אך הנתון קפץ בחזרה בשנה שלאחר מכן למספרים שהיו לפני המגפה.
על פי הנתונים החלקיים שפרסם היום ה-CDC, ההיספנים הם עדיין הקבוצה בעלת תוחלת החיים הגדולה ביותר בארה"ב, למרות ירידה של 1.9 שנים בחצי הראשון 2020, ל-79.9. עבור שחורים תוחלת החיים צנחה ב-2.7 שנה ל-72. אצל לבנים תוחלת החיים ירדה ב-0.8 ועומדת על 78. המחקר של ה-CDC לא בחן מהי תוחלת החיים של אסייתים או ילידים אמריקנים.
הנתונים הללו מאששים את מה שמומחים בארה"ב מתריעים מפניו כבר זמן רב, והוא הפגיעה הקשה והלא פרופורציונלית שספגו המיעוטים במהלך המגפה. "קהילות שחורות והיספניות ברחבי ארה"ב ספגו את עיקר הנזק במגפה הזו", אמרה ד"ר קריסטן ביבינס-דומינגו, חוקרת בתחום השוויון הבריאותי והדיקנית של אוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו.
3 צפייה בגלריה
חולה קורונה ב בית חולים ב קליפורניה ארה"ב
חולה קורונה ב בית חולים ב קליפורניה ארה"ב
מטפלים בחולה קורונה בקליפורניה. 4% מאוכלוסיית העולם, 20% ממקרי המוות במגפה
(צילום: gettyimages)
ביבינס-דומינגו מסבירה כי שחורים והיספנים נוטים יותר מקבוצות אחרות לעבוד בעבודות פשוטות ובעלות שכר נמוך, כאלו שמאלצות אותם לשהות במקומות צפופים יותר ולעתים גם ללא ציוד מגן, ולפיכך סביר להניח שיידבקו יותר בנגיף. לדבריה, לרבים מהם יש גם תנאים בריאותיים לקויים יותר ומחלות רקע, שמעלים עוד יותר את רמת הסיכון שלהם מפני הקורונה.
לדברי החוקרת, הנתונים הללו מראים כי קיים צורך בסיוע רב יותר לקהילות כאלו. היא קוראת לשים דגש מיוחד על קהילות של מיעוטים בכל הנוגע למבצע החיסונים נגד הנגיף – דבר שממשלו החדש של ג'ו ביידן כבר מקדם כעת.
ד"ר אוטיס בראולי, מומחה לסרטן ולבריאות הציבור מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, מסכים עמה: "המיקוד צריך להיות בפעילות רחבה שתביא לכל אמריקני טיפול ראוי. תוכניות הבריאות צריכות לכלול מניעה ולא רק טיפול". לדבריו, הטיפול במגפה עד כה היה כושל, והצניחה בתוחלת החיים היא הוכחה ברורה לכך. "הקורונה זרעה אצלנו הרס יותר מבכל מדינה אחרת. אנחנו 4% מאוכלוסיית העולם, ועם יותר מ-20% ממקרי המוות מהקורונה".