אילת עדיין צועדת בראש רשימת הערים בישראל בהן יש את שיעורי האבטלה הגבוהים ביותר, נכון לחודש ינואר בו הופעל הסגר השלישי. לפי נתוני שירות התעסוקה שפורסמו היום (ב') בחודש זה האבטלה באילת עמדה על 40.4%. אולם צפוי שכבר בקרוב העיר המושתתת ברובה על תיירות תרד בבת אחת מצמרת הטבלה, עם פתיחת בתי המלון, גם אם באופן הדרגתי, ולקראת חופשת הפסח והקיץ הקרוב.

טבריה, עיר תיירות נוספת, שבניגוד לאילת התיירות בה לא פעלה בה במסגרת "האיים הירוקים" ערב הסגר השלישי, ממוקמת במקום החמישי עם אבטלה בשיעור 27.8%. "עם פתיחת המסחר, המלונאות ומערכת החינוך שיעור דורשי העבודה בהן יירד באופן משמעותי כבר בשבועות הקרובים", מעריך מנכ"ל שירות התעסוקה, רמי גראור.
2 צפייה בגלריה
אילת
אילת
עדיין במקום הראשון בנתוני האבטלה. אילת
(צילום: shutterstock)
ביתר עילית מדורגת שנייה עם 30.9% אבטלה, אך עם עלייה מדאיגה ערב היציאה מהסגר השלישי של 5.8% בהשוואה לחודש דצמבר, שרק בסופו החל הסגר. בארבע ערים בלבד נרשמה עלייה של יותר מ-4% בשיעור דורשי העבודה בהשוואה לחודש דצמבר, ארבעתן ערים חרדיות: ביתר עילית, אלעד, מודיעין עילית ובני ברק.

מהנתונים מתברר כי החרדים והערבים ממשיכים להיות במוקד הפגיעה: 12 מתוך 15 הערים בעלות שיעור דורשי העבודה הגבוה ביותר במהלך חודש ינואר הן או חרדיות, או ערביות או בעלות ריכוז אוכלוסייה חרדי וערבי גבוה.
2 צפייה בגלריה
המונים "בורחים" מביתר עילית לפני תחילתו של הסגר
המונים "בורחים" מביתר עילית לפני תחילתו של הסגר
ביתר עילית. שנייה בדירוג האבטלה בישראל
(צילום: עמית שאבי)
ברשימת דורשי העבודה ניצבת במקום השלישי העיר הערבית אום אל פחם, לפני נצרת, טבריה ועכו עם שיעורים של 29.8%, 29.6%, 27.8% ו-27.8% בהתאמה.
ארבע מבין 15 הערים המובילות ברשימה הן כאמור ערים חרדיות ובעוד שתיים שיעור החרדים גבוה במיוחד (ירושלים ובית שמש). חמש מהערים הן ערביות - אום אל פחם, נצרת, שפרעם, טייבה ורהט), אחת עם שיעור ערבים גבוה (עכו) ושתיים מהן ערי התיירות המובילות בישראל (אילת וטבריה).
העלייה בשיעורי האבטלה בינואר לעומת החודש שקדם לו, כפי שדיווח שירות התעסוקה לכל אורכו של הסגר השלישי, באה כתוצאה מהטלת מגבלות על המשק הישראלי בצלו של הסגר. כלל ערי ישראל נפגעו כתוצאה מהטלת המגבלות, אולם ארבע ערים נפגעו יותר מכולן – ביתר עילית (עלייה של 5.8%), אלעד (5.1%), מודיעין עילית (4.8%) ובני ברק (4.5%) – ארבעתן חרדיות. אחריהן ברשימה ניצבות קריית גת (3.6%), בית שמש (בעלת ריכוז אוכלוסייה חרדי גבוה, 3.6%), אילת (3.4%), ראש העין (3.1%) ועפולה (3%).
לדברי ד"ר גל זהר, מנהל מחלקת המחקר והמדיניות בשירות התעסוקה, העובדה שענפי התיירות, המסחר והשירותים היו סגורים עוד בחודש דצמבר היא אשר מסבירה את שיעור דורשי העבודה הגבוה שהופיע בערים הערביות, באילת ובטבריה עוד בחודש דצמבר. לעומת זאת, בערים החרדיות הייתה עלייה גבוהה בשיעור דורשי העבודה מחודש דצמבר לחודש ינואר, זאת נוכח העובדה שבינואר הוטלו מגבלות נוספות על המשק הישראלי שעיקרן סגירת מערכת החינוך שרבים מתושבי הערים החרדיות מושפעים ממנה, בין בהיותם עובדי חינוך והוראה ובין אם נאלצו לצאת לחל"ת נוכח סגירת מוסדות החינוך שהצריכה השגחה הורית.

770 אלף מובטלים בינואר

בתוך כך, מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שפורסמו היום עולה כי שיעור האבטלה המורחב בישראל הגיע בחודש ינואר - שהיה כאמור כולו בתוך הסגר השלישי – ל-18.4%, שהם 769.2 אלף בלתי מועסקים. השיעור הקובע לגבי המשך קבלת דמי האבטלה היה בינואר 18% - רחוק מאוד מהשיעור שיגרום להפסקת תשלומי דמי האבטלה - 7.5%.
השיעור הגבוה ביותר של המועסקים שנעדרו מעבודתם בינואר היה של עובדי מכירות ושירותים - 36.8%, פקידים כלליים ועובדי משרד - 26.1%, הנדסאים, טכנאים, סוכנים ובעלי משלח יד דומה - 20.7%.
בראש טבלת הנעדרים מעבודתם עמדו שליש מבני 15-17 - 33.4%. מבין בני 65 ומעלה נעדרו 24%, בקרב בני 30-34 - 23.6% ובקרב בני 25-29 - 23%.

פורסם לראשונה: 10:21, 22.02.21