אם אתם מתכוונים לבקר בבירת הנגב כדאי שתכירו את הפעילויות, מקומות הבילוי והקולינריה שיש לבאר שבע המחודשת להציע. עכשיו, עם פתיחת האטרקציות באוויר הפתוח, המוזיאונים והמלונות מחדש, זה הזמן להדרים לחופשה באזור.
העיר העתיקה בבאר שבע עברה מתיחת פנים מסיבית בארבע השנים האחרונות: הרחובות הישנים שופצו והפכו את פני השכונות העתיקות למזמינות ונעימות לצד מוזיאונים ואטרקציות לכל המשפחה, מוקדי תיירות, בידור ולינה, ובקרוב גם בתי הקפה והמסעדות - שכרגע בגרסת T.A, יחזרו להיפתח כסדרם.
ואם אתם שואלים למה בכלל באר שבע? הנה כמה תשובות מצד מקומיים שאולי יענו לכם על כך: "דווקא עכשיו, כשכמעט כולנו נשארים ונופשים בארץ, אולי הגיע הזמן לחדש קצת. אנשים מחפשים להפתיע את עצמם, אחרי שהם היו בירושלים, בתל אביב או בעכו, באר שבע היא סוג של הזדמנות היסטוריה ומורשת מאוד מעניינת. יש כאן מרכזי מבקרים חדשים שהרוב הגדול של האנשים לא מכירים אותם, חוץ מזה האווירה פה נהדרת, אנשים פה כיפיים, בואו לבאר שבע", אמר אחד מהמנהלים של שני מרכזי תיירות בעיר.
"באר שבע היא עיר בנסיקה, אתה יוצא פה לכמה פאבים, אתה יוצא למסעדות (כשאלו יחזרו לפעילות רגילה), לגלריות, הכל ברגל, וזה כיף. וזה מתאים להרבה סוגים של קהל. גם למשפחות, וגם לזוגות", אמר אחר.

תחנת רכבת מ-1915: מתחם הקטר 70414

לא הרבה יודעים זאת, אבל לבאר שבע יש חלק לא מבוטל בהיסטוריה של מלחמת העולם הראשונה. "זאת העיר היחידה שהקימו העות'מניים בכל 400 שנות שלטונם בארץ ישראל", כך מספר מנהל מתחם הקטר, ניצן דיין, שהסביר את הרקע להקמת תחנת הרכבת שבנו ב-1915. הקטר הובא לכאן בשנת 2012 וכעת, המתחם הפך למוקד תרבות, בילוי ופנאי לכל המשפחה.
17 צפייה בגלריה
מתחם הקטר
מתחם הקטר
מתחם הקטר
(צילום: גלעד ילון)
נציין כי המתחם שימש עד לא מזמן כשוק שלוש פעמים בשבוע, וגם כמעין "חאן בעיר" - אוהל אירוח שהציע בשבתות את מטעמי העיר, אך כל אלו נעצרו מאז הסגר האחרון וטרם חזרו לשגרה.
17 צפייה בגלריה
חאן אירוח במתחם הקטר
חאן אירוח במתחם הקטר
יחזור בעתיד הקרוב: חאן אירוח במתחם הקטר
(צילום: גלעד ילון)
מה שכן יתחדש אלו הסיורים שיוצאים מהמקום. בקרוב ייצאו מכאן סיורי שישי בבוקר, שמארגנת מנהלת העיר העתיקה. סיורים אלו עוברים בנקודות ציון בעיר.
איפה? דוד טוביהו 65, פינת, עלי דיוויס, באר שבע
לפרטים נוספים: 08-6234613 ובאתר.

גאווה ישראלית-אוסטרלית: המרכז להנצחת חיילי אנז"ק

עוד מקום שממחיש את החלק ההיסטורי שהעיר הדרומית לקחה בו חלק במאה הקודמת הוא מרכז אנז"ק. הוא ממוקם בסמוך לבית הקברות לחללי מלחמת העולם הראשונה בבאר שבע, ונחנך במסגרת חגיגות 100 שנים לכיבוש באר שבע על ידי כוחות אנז"ק ב-31.10.17, במעמד ראש ממשלת ישראל, מושלת ניו זילנד וראש ממשלת אוסטרליה.
מדובר במקום ייחודי בארץ המספר באופן חווייתי - עם הרבה אמצעים טכנולוגיים - את סיפורם של אותם חיילים זרים שכבשו את באר שבע. לא נהרוס לכם את החוויה ונגלה יותר מדי, אבל צפויה לכם הפתעה כאן.
17 צפייה בגלריה
קברי חיילי אנז"ק
קברי חיילי אנז"ק
קברי חיילי אנז"ק
(צילום: גלעד ילון)
17 צפייה בגלריה
המרכז להנצחת חיילי אנז"ק
המרכז להנצחת חיילי אנז"ק
המרכז להנצחת חיילי אנז"ק
(צילום: גלעד ילון)
"כמו אברהם אבינו, כמו הפועל באר שבע, גם פה היו קרבות מפוארים", אומר דיין, מנהל מתחם הקטר שמשמש גם כמנהל המרכז להנצחת חיילי אנז"ק. "המטרה שלנו זה שהישראלי יכיר את הסיפורים האלה של מלחמת העולם הראשונה, יכיר את הסיפור של כיבוש באר שבע. המלחמה הזאת קרתה פה על אדמת ארץ ישראל, החללים קבורים עדיין פה. ראוי שלא נופתע כשנגיע לאוסטרליה ונשמע מאוסטרלים על המורשת שלנו, אלא נדע את זה בעצמנו ונדע גם לספר את זה, ונהיה גאים", סיכם דיין.
המקום פתוח בהתאם להנחיות התו הסגול, הכניסה בכפוף להזמנה מראש ומותרת עד לעשרה אנשים במקביל, הצהרת בריאות, מסכות וריחוק חברתי.
איפה? אוסטרובסקי 4, העיר העתיקה באר שבע
שעות פתיחה: ימים ' עד ה' - סיור ראשון יוצא ב-9:00, סיור אחרון ב-16:00. בסופ"ש רק לקבוצות ובתיאום מראש.
לפרטים נוספים: 08-6205004 או באתר.

טריפ תנ"כי: מרכז מבקרים "באר אברהם"

משם מומלץ להמשיך לעוד מרכז מבקרים בינלאומי חדש שנפתח בשנים האחרונות - "באר אברהם", שמעניק הזדמנות להתחבר חזרה לשורשים ולהכיר את אברהם מבראשית. המרכז מכניס למסע מרתק המספק הצצה מיוחדת להיסטוריה ונותן הזדמנות להיות חלק מהסיפור. בסיור שאינו בוחל באמצעים טכנולוגיים, בהם מיצג אורקולי שיכניס אתכם לטריפ תנ"כי וסרט בתלת מימד, יוצאים למסע בנקודות משמעותיות בחיי אברהם אבינו ומשפחתו. בסופו מגיעים לבאר העתיקה והמפורסמת במרכז החצר.
17 צפייה בגלריה
באר אברהם
באר אברהם
באר אברהם
(צילום: גלעד ילון)
17 צפייה בגלריה
באר אברהם
באר אברהם
מבט מפנים
(צילום: גלעד ילון)
17 צפייה בגלריה
באר אברהם מבפנים
באר אברהם מבפנים
סיור שאינו בוחל באמצעים טכנולוגיים
(צילום: גלעד ילון)
המקום פתוח בהתאם להנחיות התו הסגול, הכניסה בכפוף להזמנה מראש ומוגבלת לעשרה אנשים בלבד.
איפה? העיר העתיקה, דרך חברון 2, באר שבע
שעות פתיחה: ימים א' עד ה' מ-9:00 עד 15:00.
לפרטים והזמנות: 08-6234613 (שלוחה 1).

אגם באמצע המדבר: פארק נחל באר שבע

בחזרה לאוויר הפתוח. הידעתם שבבאר שבע נמצא האגם השני בגודלו במדינה לאחר הכינרת? ברוכים הבאים לפארק נחל באר שבע של קק"ל ועיריית באר שבע, המשתרע על פני 5,300 דונם. מה עושים כאן? אפשר לרכוב על אופניים, לצאת לסיור רגלי, או פשוט לנוח וליהנות מהטבע ומ-11 הבוסתנים הירוקים המקשטים את הדרך.
17 צפייה בגלריה
פארק נחל
פארק נחל
האגם השני בגודלו - בבאר שבע
(צילום: גלעד ילון)
17 צפייה בגלריה
פארק נחל
פארק נחל
פארק נחל
(צילום: גלעד ילון)
הפארק הענק מציע שלל טיילות, גשרים ומתחמים, כשבראשם ניצב האגם המלאכותי הגדול ביותר בארץ כאמור, המשתרע על 450 דונם ובמתחמו קיים אזור צפרות, שיט, מסעדות, מדשאות ענק לפיקניקים, מסלולי אופניים והליכה ובריכות אקולוגיות.

הנשמה של העיר: גלריה 44

חוץ מהפארק, יש עוד מקום פתוח ממש בלב העיר העתיקה שלא כדאי לכם לפספס. גלריה 44 נפתחה ללא מטרת רווח. זו גם הגלריה החדשה ביותר בעיר העתיקה, שנמצאת בבית עות'מני ששימש בשנים האחרונות כמחסן גרוטאות ובית מגורים קטן. "העיר כל כך גדולה, היא מחפשת את הנשמה שלה. והיא תמצא אותה בעיר העתיקה כי רק במבנים כאלה יש באמת נשמה, לא באלומיניום ובזכוכית", אומר דניאל טולדנו, האמן והיוצר של הגלריה.
17 צפייה בגלריה
גלריה 44
גלריה 44
גלריה 44
(צילום: גלעד ילון)
17 צפייה בגלריה
גלריה 44
גלריה 44
(צילום: גלעד ילון)
17 צפייה בגלריה
גלריה 44
גלריה 44
(צילום: גלעד ילון)
טולדנו ראה את הפוטנציאל החבוי במקום והפך אותו לפנינה אומנותית. כיום, הגלריה מלאה ביצירות אומנות ממגוון חומרים הממלאים את קירותיה וחלליה בדמויות, בחפצים ובאביזרים שממש לא בטוח שתוכלו לראות במקום אחר.
"אני חושב שזו עבודה אחת גדולה, זה פסל אחד גדול, כל המבנה. היו פה אנשים שיצאו פעם ראשונה בתקופת הקורונה באמת לבילוי והרגישו נהדר מכיוון שהגלריה היא פתוחה, והייתי שמח שהסצנה של אומנות ותרבות ובילוי, יש פה המון אומנים שגרים פה, יש פה עוד גלריות. צריך להמשיך הלאה והקורונה לא תעצור אותנו." מספר לי טולדנו באופטימיות זהירה והסביר כי בעיר העתיקה כל אחד יכול למצוא את עצמו; " העיר העתיקה תספק חוויה תרבותית ולילית, ובילויים, יש הכל לכולם."
המקום פתוח תחת הנחיות משרד הבריאות והתו הסגול.
איפה? רחוב חטיבת הנגב 44, העיר העתיקה באר שבע
לפרטים נוספים: ניתן לתאם ביקורים בטלפון 08-6270807.

בירה שבאה עם אהבה: "בית הבירה" - Brow Shop

אחרי שיטוט של יום שלם אולי תתחילו להרגיש קצת צמאים. בירה, מישהו? באר שבע החלה במסורת חדשה יחסית של הכנת בירות מקומיות - ממש בין מבני העיר העתיקה. מדובר בפרויקט בשם "בית הבירה", המנוהל על ידי הבעלים, גלעד נאמן שלמעשה הביא את תרבות הבירה המתחדשת לדרום לצד חנות הבירה הגדולה והמקצועית בדרום. יש כאן סדנאות, קורסים, חומרי גלם וציוד להכנת בירה בבית ומעל מאה סוגי בירות מיוחדות שניתן לשתות במקום או לקחת הביתה.
17 צפייה בגלריה
בית הבירה
בית הבירה
בית הבירה
(צילום: גלעד ילון)
17 צפייה בגלריה
בית הבירה
בית הבירה
הרבה יותר מרק מותג בירה אחד או שניים
(צילום: גלעד ילון)
"באר שבע מאוד השתנתה עם השנים. בעבר לא היית מוצא כאן שום בירה חוץ מגולדסטאר וקלסברג. לשמחתי בשנים האחרונות אפשר למצוא הרבה בירות ישראליות, ובפרספקטיבה של השנים האחרונות מבחינת האזור - זה הבדל של שמיים וארץ." הסביר נאמן וסיכם: "אנשים שבמו ידם עושים את הדברים, ולא רשתות גדולות, רואים שזה בא עם הרבה אהבה, ודבר שבא עם אהבה גם יש לו עתיד".
בבית מלאכה לבירה – Brow Shop עובדים לפי התו הסגול, פועלים עם שעות קבלת קהל בהתאם להנחיות, ניתן להתעדכן בעמוד הפייסבוק שלהם ובגוגל. יש בירות לקחת הביתה וניתן לעשות משלוחים לכל הארץ.
איפה? החלוץ 29,העיר העתיקה באר שבע
שעות וימי פתיחה: שני עד חמישי, בשעות 13:30 עד 23:00.

לישון בעיר העתיקה בבאר שבע

נתחיל במלון הכי חדש-ישן בעיר, "מלון הנגב", ששוכן בעיר העתיקה. זהו המלון הראשון שפעל בבאר שבע, עוד מ-1948. "זה היה פעם ה-מלון של באר שבע, ישנו כאן סלבריטאים, כוכבי נבחרת ישראל, האומנים שירדו להופיע בפני חיילים בסיני, ועוד עד שכוכבו דעך", מספר מייקל האוורד, בעלים ומנכ"ל רשת מלונות דומוס שהמשיך ואמר כי הרשת החליטה לקחת את המלון הנטוש והמוזנח ולהחזיר עטרה ליושנה. "שיפצנו אותו, השקענו מיליוני שקלים, ולדעתי זה הולך להיות אחד הדברים היפים שנפתחו לאחרונה בבאר שבע, ממש במרכז העיר העתיקה, פנינה אדריכלית".
17 צפייה בגלריה
מלון הנגב
מלון הנגב
מחזירים עטרה ליושנה: מלון הנגב
(צילום: גלעד ילון)
במלון 27 חדרים והוא מורכב משני אגפים: האחד בית תורכי מהתקופה העות'מאנית, באגף זה נמצאים הלובי, חדר הכנסים, חדר הסעדה ושבע סוויטות גדולות. באגף השני, החדש והמודרני ישנם 20 חדרים זוגיים, מעלית ומרפסת גג. המלון מציע חוויה אורבנית אינטימית בלב העיר העתיקה.
המחירים ללילה נעים בין החל מ-570 שקלים לזוג כולל ארוחת בוקר (באמצע שבוע) לבין החל מ-650 לזוג בסוף שבוע, כולל ארוחת בוקר המוגשת לחדר.
איפה? העצמאות 26 העיר העתיקה בבאר שבע.

הבית העות'מאני

אותה רשת מלונות מציעה מקום לינה נוסף בעיר העתיקה - הבית העות'מאני. מתחם דירות נופש ואירוח בלב העיר העתיקה המורכב מ-20 דירות הכוללות שני חדרי שינה, סלון ומטבח מאובזר, טלוויזיה ומרפסת.
מחיר חדר משפחתי המכיל עד חמש נפשות באמצע שבוע החל מ-590 שקלים ללילה. חדר משפחתי בסוף השבוע יעלה החל מ-690 שקלים ללילה.
איפה? האבות 9, העיר העתיקה באר שבע.

אחוזת אנילביץ

ועוד מקום לינה שכדי שתיקחו שתכירו הוא אחוזת אנילביץ, מלון בוטיק בלב העיר העתיקה השוכן במבנה ערבי עתיק משנת 1930. המלון הקטן קרוב לכל ההתרחשות ומקביל עורפי ושקט. המבנה עבר עליך של שימור ושחזור, הורחב והותאם לשמש כמלון בוטיק יוקרתי ומעוצב שכבר משמש לא מעט כלות כעצירה אחרונה לפני החופה ואידיאלי לזוגות שרוצים לתפוס קצת שיזוף על צדי הבריכה הקטנה ליד הכניסה למלון.
17 צפייה בגלריה
מלון אנילביץ'
מלון אנילביץ'
ויש גם בוטיק בעיר: מלון אנילביץ'
(צילום: גלעד ילון)
מחיר לזוג באמצע שבוע עבור לילה וארוחת בוקר קונטיננטלית לחדר הוא החל מ-500 שקלים והחל מ-600 שקלים בסוף שבוע.
סוויטה לארבע נפשות תעלה החל מ-1,500 שקלים לסוף שבוע והחל מאלף שקלים ללילה באמצע שבוע, כולל ארות בוקר קונטיננטלית.
איפה? אנילביץ' 9, העיר העתיקה באר שבע.
17 צפייה בגלריה
מסעדת בוצ'רי
מסעדת בוצ'רי
אם חשקה נפשכם בקצת בשר איכותי: מסעדת בוצ'רי מספקת משלוחים של כריכי בשר
(צילום: גלעד ילון)