סוכנות התרופות האירופית (EMA) מצביעה על "קשר אפשרי" בין החיסון לקורונה של "אסטרה-זניקה", לבין התופעה הנדירה של קרישי דם מוחיים שהתגלתה בקרב מיעוט זעום של המתחסנים. לפי הסוכנות קרישי הדם הם תופעת לוואי "נדירה מאוד" של החיסון.
הסוכנות בחנה את המקרים ומסרה פעם נוספת שהתועלת מהחיסון של "אסטרה-זניקה" עולה על הסכנות שאולי נשקפות ממנו. "סכנת מוות מקורונה גבוהה בהרבה מסכנת מוות מתופעות הלוואי הנדירות האלה", ציינה אמר קוק, שעומדת בראש סוכנות התרופות. ה-EMA לא פרסמה הנחיות חדשות לגבי השימוש בחיסון השבדי לבני 18 ומעלה.
2 צפייה בגלריה
אסטרזניקה
אסטרזניקה
(צילום: shutterstock)
שורת מדינות באירופה השעו בחודש שעבר את השימוש בחיסוני "אסטרה-זניקה", בעקבות הדיווחים על עשרות מקרים (מתוך מיליוני מתחסנים) שבהם מקבלי החיסון סבלו מקרישי דם מוחיים ודימומים, ובכמה מהמקרים אף מתו כתוצאה מכך. ארגון הבריאות העולמי, סוכנות התרופות האירופית ו"אסטרה-זניקה" עצמה בחנו את הדיווחים, וטענו כי החיסון בטוח לשימוש. רוב המדינות שהשעו את השימוש בחיסון, אם כי לא כולן, שבו להשתמש בו.

בריטניה נוטה לא לחסן צעירים ב"אסטרה-זניקה"

בימים האחרונים החלו מדינות, ובראשן גרמניה, לנסות לחסן בחיסון השבדי רק בני 60 ומעלה, אחרי שהסתמן שרוב המקרים של קרישי הדם התגלו בקרב נשים בנות פחות מ-60. יו"ר ועדת החיסונים של בריטניה אמר היום שהוועדה ממליצה שלא לחלק את החיסונים של "אסטרה-זניקה" לבני 30 ומטה, בעקבות אותם דיווחים על תופעות לוואי מסוכנות.
2 צפייה בגלריה
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון מתחסן נגד קורונה חיסון אסטרהזניקה
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון מתחסן נגד קורונה חיסון אסטרהזניקה
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון מקבל את החיסון של אסטרה-זניקה
(צילום: AFP)
יו"ר ועדת החיסונים בבריטניה, וויי שן לים, אמר שהוועדה ממליצה להעניק לצעירים הבריטים חיסון אחר במקום החיסון השבדי – אם הדבר אפשרי. הוא ציין שמי שקיבלו מנה ראשונה של החיסון של "אסטרה-זניקה" יכולים לקבל גם את המנה השנייה. הוועדה מסרה שלחיסון השבדי יש יתרונות רבים, אך ליתר ביטחון עדיף לחסן את הצעירים בחיסון אחר.
השעיית השימוש בחיסון של "אסטרה-זניקה" הייתה בעקבות דיווחים על עשרות רבות של מתחסנים שסבלו מתופעות הלוואי המסוכנות. סבינה שטראוס, יו"ר ועדת הבטיחות של ה-EMA, אמרה היום שנכון ל-4 באפריל מספר המתחסנים שסבלו מקרישי דם מוחיים נדירים מסוג CVST עומד על 169 - ושבאירופה ניתנו עד כה 34 מיליון מנות של החיסון השבדי.

החשד לקשר בין החיסון של "אסטרה-זניקה" לתופעה הנדירה והמסוכנת הוא בשורה רעה למבצע החיסונים של האיחוד האירופי, שממילא מתנהל באטיות יחסית ומעורר תסכול רב ביבשת. האיחוד טרם קיבל מחברות התרופות את כל מנות החיסון שהבטיחו לו, ואם מדינות יגזרו על עצמן שלא להשתמש בכל מלאי החיסונים של "אסטרה-זניקה" – עלול המבצע להתעכב עוד יותר, ובהתאם לו עלולה להתעכב החזרה לשגרה. יש חשש גם מפגיעה באמון של הציבור בחיסונים. יצוין כי ישראל אינה משתמשת בחיסונים של "אסטרה-זניקה".
מדענים בודקים שורה של הסברים אפשריים להתפתחות של קרישי הדם בקרב המתחסנים בימים ובשבועות שאחרי קבלת החיסון של "אסטרה-זניקה". סוכנות התרופות האירופית אמרה היום שאחד ההסברים האפשריים לתופעה הנדירה הוא שהחיסון מעורר תגובה אוטו-אימונית חריגה בחלק מהמקרים. חוקרים בוחנים את התיאוריה הזאת, ובנוסף מנסים להבין אם המקרים קשורים לנטילה של גלולות למניעת היריון.