שתף קטע נבחר

ישראל היא גן עדן לחייבים / דעה

התפיסה שהושרשה ולפיה אפשר למחוק חובות בקלות צריכה להשתנות. אם לא נבין זאת, דווקא אלה שחייבים להם כסף ימצאו עצמם בהליכי חדלות פירעון

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

בשנים האחרונות הפכה ישראל לגן עדן לחייבים. גם החוק, גם המוסדות המשפטיים וגם עורכי הדין מעודדים נקיטת הליכים שמאפשרים לחייבים למחוק את חובותיהם בקלות, על חשבון אזרחים ובעלי עסקים שלא מצליחים לקבל את המגיע להם.

 

כך, חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שנכנס לתוקף לפני כשנה וחצי שם בראש סדרי העדיפויות את שיקום החייב במקום את גביית החובות עבור הנושים שאיבדו את כספם, ובמקביל עורכי דין שעוסקים בתחום מרבים להתרברב על הקלות, הבלתי נסבלת יש לומר, שבה אפשר למחוק חובות.

 

נראה שהיוצרות התהפכו ומחיקת חובות הפכה לדרך המלך ואילו תשלום חובות לנושה – האדם או העסק שחייבים לו כסף או רכוש – היא האפשרות האחרונה. אף אחד ככל הנראה לא מעלה בדעתו כי הצד החלש הזקוק לסיוע משפטי הוא דווקא הנושה, אותו אדם או עסק שנתן את הכסף או הסחורה בגינם לא קיבל את התמורה לה הוא זכאי, כך שבפועל החייב הוא זה שהתעשר על חשבונו.

 

ההתנהלות הזו נובעת מאוזלת ידה של המדינה שיצרה מדיניות אשראי כושלת המעודדת את כולנו לקחת הלוואות לכל מטרה, גם אם ידוע מראש שלא נוכל לעמוד בהחזרים.

 

בחסות התפיסה השגויה הזו ניתנו בשנים האחרונות עשרות אלפי צווי הפטר אשר מחקו חובות בסך מאות מיליוני שקלים והותירו עשרות אלפי נושים חסרי כל. למעשה, הפרקטיקה היא כי כ-70% מהחובות נמחקים במטרה לאפשר לחייב להשתקם כלכלית כמצוות חוק חדלות פירעון.

 

העניין הוא שמאחורי כל מחיקת חוב נמחקים גם עשרות עסקים ואנשים שלא קיבלו את כספם חזרה, ואין ספק שלפחות חלק מהם הפכו בעקבות זאת לחייבים בעצמם. נראה כי מידת הרחמים והחמלה מצד המחוקק ורשויות האכיפה והגבייה כלפי החייבים הם הגורם המניע את מעגל הקסמים – "היום נושה ומחר חייב".

 

כדי לעצור את מעגל הקסמים מלחוג על צירו, הגישה הזו חייבת לעבור היפוך כך שהנחת הבסיס תהיה שחובות צריך לשלם והפתרון של מחיקת חובות יהיה מוצא אחרון בלבד.

 

אבסורד: סיוע משפטי חינם – רק לחייבים

דוגמא נוספת למצב האבסורדי הנהוג במדינה הוא מתן סיוע משפטי רק לחייבים אשר ידם אינה משגת. אם הגענו למסקנה שהנושה הוא הצד החלש, לא ברור מדוע המדינה לא רק מעודדת מחיקת חובות אלא אף נותנת סיוע משפטי ללא עלות דווקא לחייבים.

 

אמנם, סביר להניח שלא תפגשו ברחוב חייב או רשות מטעם המדינה שיכירו בעובדה כי דווקא הנושה הוא הצד החלש. עם זאת, סביר גם להניח שתמצאו אלפי חייבים שיעידו כי היו נושים בעבר אך בעקבות הליך מחיקת חובות שהיו מגיעים להם, כיום הם קרסו כלכלית והפכו לחייבים בעצמם.

 

הפתרון למצב הבעייתי הזה הוא בשינוי המדיניות באופן שיאזן בין זכויותיהם של הנושה והחייב ויבטיח כי מעגל הקסמים ייעצר ולא יגרור אחריו נושים שכשלו בהליכי הגבייה לקריסה כלכלית ולחדלות פירעון. כמו כן, טוב הייתה עושה המדינה אילו במקום להציע לחייבים סיוע משפטי, הייתה פועלת להסדרת מדיניות האשראי ומונעת מלכתחילה צריכת אשראי ללא כל קשר למצב הכלכלי של העסק או האזרח שמבקשים אותו.

 

ובינתיים, עד שהמדיניות ודעת הקהל ישתנו וכולם יבינו כי חובות צריך לשלם ומחיקת חובות צריכה להיות מוצא אחרון, החלטתי למצוא פתרון עבור אותם נושים שלא יכולים להרשות לעצמם ייצוג משפטי לצורך גביית החובות המגיעים להם. בימים אלה ממש אני פועל להקמת "המרכז הישראלי לגביית חובות" שמטרתו לפתוח דלת לכל אלפי הנושים שהמדינה הפנתה להם גב, לפני שיהפכו חייבים בעצמם.

 

  • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • עו"ד אורן שיטרית הוא מנכ"ל איגוד נותני השירותים הפיננסיים (צ'יינג'ים) ועוסק בגביית חובות מסרבנים, תביעות כספיות וגביית שיקים חוזרים
  • ynet הוא שותף באתר פסקדין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
עו"ד אורן שיטרית
מומלצים