כישלון תוכנית המשך תשלום דמי האבטלה הולך ומתברר. בימים שבהם דנים אם להמשיך את התשלום לחלק מהשוהים בחל"ת, חלקם כבר למעלה משנה, מגלה היום (ראשון) שירות התעסוקה כי למרות פתיחת המשק כמעט באופן מלא, כמחצית מהצעירים נותרו מחוסרי עבודה. קצב החזרה של צעירים הנהנים מקבלת דמי אבטלה נמוך באופן משמעותי מהתחזיות המוקדמות שהם יחזרו לעבודה מיד לאחר הסגר השלישי ההדוק.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מהנתונים שפרסם היום שירות התעסוקה עולה כי החלוקה הגילאית של דורשי העבודה בחודש מרץ זהה לזו שנרשמה בפברואר. המשמעות המדאיגה היא שצעירים אינם חוזרים לעבודה בקצב המצופה.
2 צפייה בגלריה
לשכת התעסוקה בראשון לציון
לשכת התעסוקה בראשון לציון
מספר דורשי העבודה במרץ ירד ב-15% בהשוואה לפברואר
(צילום: אורי דוידוביץ')
דווקא לאחר שבמהלך מרץ הוסרו מגבלות הקורונה בענפי התעסוקה בהם ייצוג יתר לצעירים, כענפי ההסעדה, האירוח, הפנאי והמסחר, שיעור הצעירים מחוסרי העבודה לא השתנה כלל בהשוואה לפברואר - 47.4% במרץ לעומת אותו אחוז בדיוק בפברואר. המשמעות היא שכמחצית מהצעירים לא ממהרים לחפש עבודה, זאת בעת שיש יותר ממאה אלף משרות פנויות במשק, שלפחות 30% מהן מתאימות לעובדים צעירים, שהם חסרי מקצוע עדיין.
באגף המחקר והתכנון בשירות התעסוקה מציינים כי התופעה מוכיחה שדמי האבטלה הפכו לחסם בפני חזרה לעבודה. "זה נכון לגבי צעירים ולגבי מרוויחי שכר נמוך אחרים, לאו דווקא צעירים", אומרים בשירות. לדעת כלכלני שירות התעסוקה, "ביולי מוכרחים לקצוב את האבטלה לפי גיל ומצב ומשפחתי, בשיעור חודשי פוחת, ולהמשיך לבצע את מבחן התעסוקה הדורש מדורשי עבודה לגלות מאמצים לשוב לעבודה".
בשירות התעסוקה הדגישו כי אחת מהתופעות המרכזיות שמאפיינת את משבר התעסוקה, שפקד את ישראל בשנה האחרונה נוכח התפשטות נגיף הקורונה, הייתה עלייתו החדה של שיעור הצעירים בקרב דורשי העבודה בישראל.
2 צפייה בגלריה
בשל החל"ת, הצעירים אינם ממהרים לחזור לעבודה
בשל החל"ת, הצעירים אינם ממהרים לחזור לעבודה
בשל החל"ת, הצעירים אינם ממהרים לחזור לעבודה
(צילום: Shutterstock)
לאורך כל שנת המשבר, אוכלוסיית הצעירים (עד גיל 34) מהווה כמחצית מכלל דורשי העבודה, וזאת עקב העובדה שהענפים שנפגעו באופן היותר משמעותי ממדיניות הסגרים היו כאלה בהם מועסקים לרוב צעירים כענפי המסחר, הפנאי, הבילוי, התרבות והתיירות.
בנוסף, מדגישים בשירות התעסוקה, השילוב של ההארכה הגורפת של הזכאות לדמי אבטלה עד לסוף יוני עם העובדה שמדובר במשרות המזכות בדמי אבטלה הקרובים לגובה השכר, מוביל לכך שגם כאשר ענפים אלו חוזרים לפעילות, המועסקים בהם, שחלק ניכר מהם הם צעירים, אינם ממהרים לשוב לעבודה.
מנתונים שפרסם הבוקר שירות התעסוקה על נתוני התעסוקה לחודש מרץ, בהתפלגות לפי גיל, עולה כי במהלך מרץ ירד מספר דורשי העבודה ב-15% ביחס לפברואר. ההתפלגות לפי גיל הייתה כמעט זהה לזו שנרשמה בפברואר: הצעירים היוו 47.4% מכלל דורשי העבודה במרץ (47.42% בפברואר), בני 35-50 היוו 30.94% (לעומת 30.91% בפברואר) ובני 51 ומעלה היוו 21.66% (לעומת 21.67% בפברואר).
מנכ"ל שירות התעסוקה, רמי גראור: "הנתונים מאששים את אשר טענו לאורך כל הדרך. הארכתם הגורפת של דמי האבטלה הצילה מאות אלפי דורשי עבודה ומעסיקים מפני קריסה. אולם עם פתיחת המשק, הפכו דמי האבטלה מרשת ביטחון לחסם תעסוקתי בפני לא מעט דורשי עבודה, ובכללם הצעירים. ביולי מוכרחים לעבור למודל דמי אבטלה אפקטיבי שיעודד חזרה לעבודה. מודל הקצוב בזמן, דיפרנציאלי לפי גיל ומצב ומשפחתי, ובהמשך קיום מבחן התעסוקה שיבטיח את תכליתם המקורית של דמי האבטלה כרשת ביטחון לזקוקים לה".