קשה להפריז בחשיבות שייחסו הפוליטיקאים החרדים לקיום הילולת הרשב"י במירון, ובמאמצים שהקדישו ליחסי הציבור במגזר של פועלם בנושא בחודשים האחרונים: ביהדות התורה בזבזו ביקור נדיר של ראש הממשלה בישיבת הסיעה, כאשר במפגש אינטימי איתו, בשיאו של משבר פוליטי גורלי מבחינתם, בחרו לשדל אותו בעיקר בענייני ל"ג בעומר; בש"ס הפעיל היו"ר אריה דרעי לחץ כביר בפורומים המדיניים על מנת לאפשר אירוע ללא הגבלות - ורץ לספר לתקשורת. כעת, לאחר האסון הכבד שגבה את חייהם של 45 ממשתתפי ההילולה - רובם, מן הסתם, מקרב ציבור בוחריהם - נעלמו ונאלמו בכירי שתי המפלגות, ונראה כי הם מסתתרים מאחורי האבל והיגון מפני לקיחת האחריות וחשבון הנפש.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
ynet פנה במהלך היום (א') אל השרים אריה דרעי ויעקב ליצמן, שהם ומפלגותיהם היו הדוחפים העיקריים לקיום אירוע הענק במירון, וגם אל ח"כ משה גפני, המתון מהם, בבקשה לראיין אותם על האסון – וגילה כי הם ירדו למחתרת. האחד התחמק בטענה כי "קשה, בוכים", השני סירב ב"לא" מפורש - והשלישי פשוט נעלם ולא הגיב, גם לאחר שווידאנו כי קיבל את הפנייה.
חוסר המנהיגות המתבטא בבריחה של השלושה מעמידה מול הציבור בשעה הזו - אזרחי ישראל כולם ומצביעי ש"ס וג' בפרט - בולטת עוד יותר, כאמור, על רקע הבליץ התקשורתי מצדם בנושא בשבועות האחרונים, ונפח הסיקור של אירועי ל"ג בעומר על ידי שופרותיהם, הביטאונים הרשמיים של המפלגות החרדיות.

"תרבות הסמוך הישראלית והשטעטל החרדית נכשלה"

פעיל בולט ומוכר ביהדות התורה ביקר את התנהלות בכיריה, והעיר בסרקזם כי "הם בעצם הנעדרים האחרונים שנשארו מהאסון הנורא". לדבריו, זוהי תוצאה ישירה של איבוד הפרופורציה וחוסר האבחנה בין עיקר לטפל בכל הקשור להילולה במירון. "הבעיה בח"כים שלנו היא שהם לא מנהיגים", אמר. "נכון, הם מרגישים את הזעם והלחץ מלמטה, מהשטח, ואז אולי היינו צריכים להאשים את הציבור, אבל אני מצפה ממנהיג שייקח אחריות, יעמוד מול הבוחרים שלו וידע לומר גם לא. שיגיד להם: רבותיי, אנחנו לא הולכים להילחם על האירוע הזה - אם בגלל הקורונה ואם בגלל הבטיחות – אלא להפך, נדאג שמירון תהיה בטוחה יותר".
1 צפייה בגלריה
מימין: יו"ר ש"ס אריה דרעי ויו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן
מימין: יו"ר ש"ס אריה דרעי ויו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן
מי ראה? יו"ר ש"ס אריה דרעי ויו"ר יהדות התורה יעקב ליצמן
(צילום: עמית שעל, שאול גולן)
"הסיפור שם לא התחיל השנה", הוסיף הפעיל. "זה עניין של שנים אחורה. מי לא הכיר את הבעיה הזו? מי יכול לומר שהוא לא ידע? אבל אף אחד לא גילה מנהיגות ואחריות כדי לטפל בזה". הוא הדגיש כי אף ש"כולם אשמים, מלמעלה עד למטה" - התקשורת שלא הפעילה לחץ לתיקון הליקויים שנחשפו בדו"חות מבקר המדינה בנושא "כי זה לא עניין אף אחד ממטר", ובית המשפט העליון "שלא אישר את הפקעת הקרקעות בהר מידי העמותות וההקדשות והלאמתם לטובת היערכות להילולות הבאות" - הציפייה שלו היא כי דווקא הח"כים החרדים יתגלו כמבוגרים האחראים.
"בזירה הזו יש מנהיגים והם צריכים לצאת עכשיו ולדרוש את ההפקעה ולהוביל אותה ולהילחם מול ההקדשות", אמר. "נכון, זה לא קל, זה אנשים שמקושרים איתם הרבה שנים, אבל זה נדרש וזה חובה". לדבריו, "מותר להגיד 'רבותיי, טעינו, תרבות הסמוך הישראלית והשטעטל החרדית נכשלה, ועכשיו פנינו קדימה ואנחנו הולכים לעבוד קשה ולטפל בזה בצורה נחושה".