ביום שלישי בצהריים יצא חיל האוויר למתקפה משולבת. 80 כלי טיס, ובהם גם מטוסי אף־35 חדישים, עטו על צפון הרצועה ושיגרו את הפצצות המדויקות שלהם אל המטרות. בהודעת דובר צה"ל מאוחר יותר באותו יום נמסר ש־150 בורות שיגור של חמאס הושמדו.
כתבות נוספות למנויי +ynet:
אלא ששעות בודדות אחר כך, הוכיח חמאס שנותרו לו לא מעט בורות שיגור בשרוול. לקראת השעה תשע בערב נורו בבת אחת כ־130 רקטות לכל חלקי הארץ. כתוצאה מאותו מטח נהרגה בביתה לאה יום טוב ז"ל מראשון־לציון. המתקפה נמשכה גם לאורך הלילה ולמחרת, תוך שהיא מוסיפה לגבות חיי אזרחים, ביניהם הילד עידו אביגל בן החמש משדרות. באותן שעות היה נדמה שארגון הטרור העזתי הצליח להערים לחלוטין, על מי שנחשב לאחד מחילות האוויר הטובים בעולם.
"אני מכיר את חמאס לאורך השנים, עוד ממבצע עמוד ענן ב־2012, והוא בהחלט התקדם", מודה סא"ל ש', איש חיל האוויר ומי שלוקח חלק מרכזי במערכה מול עזה. "חמאס התעצם מאוד ובנה ארסנל ענק של נשק שמוסתר ומוטמן במקומות רוויים באוכלוסייה, ממש בתוך הבתים. אבל אנחנו יודעים להגיע למקומות האלה ולהגן על העורף. נכון, יש זליגות של ירי, ולא ניתן לאטום הכל הרמטית. מיום ליום אנחנו לוקחים להם את ארסנל הנשק, פוגעים להם במפקדים, ואני מעריך שבתוך מספר ימים הם יישארו ללא כלום".
5 צפייה בגלריה
''העורף נותן לנו אוויר לנשימה וזמן לבצע את המשימות שלנו''. סא''ל ש'
''העורף נותן לנו אוויר לנשימה וזמן לבצע את המשימות שלנו''. סא''ל ש'
''העורף נותן לנו אוויר לנשימה וזמן לבצע את המשימות שלנו''. סא''ל ש'
(צילום: דובר צה"ל)
זליגות? התחושה בינתיים היא שחמאס מפתיע אותנו פעם אחר פעם.
"אני מבין שהעורף חוטף הרבה אש, ואני מאוד גאה בו. העורף נותן לנו אוויר לנשימה וזמן לבצע את המשימות שלנו. ההרוגים זה דבר נורא ואיום, ואנחנו רוצים ונדרשים למזער את הפגיעות האלה בנפש. אבל כל יום שעובר חמאס והג'יהאד נחלשים. נהרגים להם פעילים, מפקדים, נעלמות להם תשתיות. הם כבר מצטערים שהם נכנסו להרפתקה הזו".
איך אתה יודע את זה?
"כי אני מכיר את האויב שלי היטב. איפה הוא גר, איפה הוא ישן, איפה המתחם שלו בשגרה ובחירום, מה הוא רוצה לעשות לנו, איפה הוא חלש ואיפה הוא חזק. ואני יודע שחמאס טיפס על עץ כל כך גבוה, שהוא מתקשה לרדת ממנו. אנחנו נעזור לו לכרות את העץ".
  • לא רוצים לפספס אף כתבה?
ש', בהכשרתו נווט קרב, הוא קצין ותיק ומשופשף שיודע לדקלם היטב את דף המסרים של צה"ל. ובכל זאת, יש סיבה טובה להקשיב לו. בשנתיים האחרונות הוא משמש כראש ענף התקפה של מרכז האש של פיקוד הדרום. במילים אחרות – כל פצצה שנופלת על רצועת עזה עוברת תחת הידיים והעיניים שלו. בסך הכל הותקפו מתחילת המבצע יותר מ־600 יעדי טרור.
"אני בעצם מוביל את ההיערכות שלנו אל מול המערכה בעזה", הוא מסביר, בשיחה שנערכת איתו השבוע בבסיס פיקוד דרום בבאר־שבע, רגע לפני עוד לילה מתוח. "מרכז האש שנמצא כאן מתכלל את כל מטרות חיל האוויר, חיל הים, האוגדות והיחידות המיוחדות שפועלות בעזה. כראש ענף התקפה אני מרכז צוותי משימה, שתפקידם לקחת את האויב, לפרק אותו לגורמים, להכיר אותו היטב בכל הצורות שלו, ולנתח איך אנחנו מנצחים אותו. בעזרת מודיעין שמגיע מיחידות צה"ל, שב"כ ומוסד, אנחנו מייצרים את המטרות, מאשרים אותן, תוקפים אותן ואז גם עושים BDA (הערכת נזק) כדי להבין מה קרה אחרי הפגיעה".
מתוקף תפקידו, היה ש' נגן מרכזי בתזמורת שהסתערה על עזה מהאוויר השבוע. במובנים רבים הוא המנצח שלה. "חמאס הוא ארגון טרור פשוטו כמשמעו", הוא אומר. "זאת אומרת שהוא בונה את עצמו בתוך אוכלוסייה אזרחית. המחבלים מסתתרים מאחורי נשותיהם וילדיהם, מחביאים את מחסני האמל"ח שלהם בבתי ספר ובמרפאות, בתוך משרדי ממשלה ובגורדי שחקים, במחשבה שלא נצליח להגיע אליהם".
השימוש באוכלוסייה אזרחית מקשה מאוד על יכולת הפעולה של חיל האוויר. "חלק גדול מהנשק של חמאס נמצא במקומות שכדי לפגוע בהם, בהגדרה ימותו אזרחים", מסביר ש'. "יש מטרות שאנחנו תוקפים רק לאחר שאנחנו מפנים את האזור כדי לא לפגוע באזרחים. זה לוקח יותר זמן ומשאבים, והם מנצלים את זה כדי לשגר בינתיים את הרקטות שלהם. אנחנו מרחמים על האזרחים והילדים, והם משתמשים בזה".
אחת הדוגמאות לתהליך התקיפה הארוך והמסורבל התקבלה שעות ספורות לפני הפגישה עם ש': ביום רביעי בצהריים השמיד חיל האוויר מבנה בן 14 קומות בדרום רצועת עזה, שבו שכנו משרדי המודיעין הצבאי של חמאס. "רובו המוחלט של הבניין הזה היה קומות שלמות שהופללו כמשרדי חמאס, הג'יהאד האיסלאמי, מחסני אמל"ח וכו'", אומר ש'. "אבל חלק מהקומות לא היו מופללות. מעבר לזה, סביב הבניין יש בתים נוספים שבהם מתגוררים אזרחים".
5 צפייה בגלריה
''אנחנו כל הזמן מוודאים ששיטת התקיפה מידתית ושלא ייפגעו חפים מפשע''
''אנחנו כל הזמן מוודאים ששיטת התקיפה מידתית ושלא ייפגעו חפים מפשע''
''אנחנו כל הזמן מוודאים ששיטת התקיפה מידתית ושלא ייפגעו חפים מפשע''
(צילום: רויטרס)
במקרים כאלה מפעיל צה"ל את נוהל "הקש בגג". "בשלב ראשון אנחנו מתריעים לתושבי האזור של התקיפה שאנחנו הולכים לתקוף", מסביר ש'. "אנחנו עושים את זה באמצעות שיחות טלפון וסמסים, ממש מתקשרים לאנשים ואומרים להם להתפנות מהמרחב". בשלב הבא מוטלת פצצה קטנה יחסית על גג המבנה שמיועד להשמדה, מעין מסר אחרון של רצינות, שניתן בדרך כלל שלוש דקות לפני התקיפה עצמה. רק אחרי כל התהליך הזה, מותקפת המטרה בכל האמצעים הנדרשים.
"והתהליך הזה לוקח זמן, אפילו שלוש שעות", אומר ש'. "לפעמים בזמן הזה חמאס או הג'יהאד האיסלאמי, שמסתירים את הרקטות שלהם ליד הבתים האלה, מנצלים את הזמן הזה כדי לירות את החימוש שלהם. זאת אומרת שאנחנו עושים הכל כדי לא לפגוע באזרחים, לפעמים עד כדי לאפשר פגיעה בעורף שלנו".
עד כמה השאיפה להימנע מפגיעה באזרחים מנחה אותך?
"אנחנו מקפידים על זה בדחילו ורחימו. אינסוף ידיים ועיניים מוודאות את הדבר הזה. מהמודיעין, דרך מרכז האש שמאשר את המטרות, ועד חיל האוויר שמתכנן את התקיפה. אנחנו כל הזמן מוודאים ששיטת התקיפה מידתית ושלא ייפגעו חפים מפשע".
אבל יש נפגעים. בעזה דיווחו שבאחת התקיפות נהרגו תשעה ילדים.
"נכון. לפעמים יש בכיר שלוקח איתו את ילדיו למקום צבאי, ואז ייתכן וילדיו ייפגעו. אבל לעולם זה לא יהיה משהו מכוון, אלא בגלל שיטת העבודה של אותם טרוריסטים. לפני שבועיים הייתי בתרגיל משותף ביוון, יחד עם טייסים יוונים, גרמנים, אמריקאים וצרפתים. הם שאלו אותי על הנוהל הזה שאנחנו מפנים מטרות לפני התקיפות, והיו בהלם מההומניות החריגה של מדינת ישראל. הם לא האמינו שדבר כזה יכול להתקיים".
5 צפייה בגלריה
''מאוד מתסכל שמוציאים את צה"ל כצבא שלא אכפת לו לפגוע בנשים ובילדים''. סא"ל ש'
''מאוד מתסכל שמוציאים את צה"ל כצבא שלא אכפת לו לפגוע בנשים ובילדים''. סא"ל ש'
''מאוד מתסכל שמוציאים את צה"ל כצבא שלא אכפת לו לפגוע בנשים ובילדים''. סא"ל ש'
(צילום: דובר צה"ל)
בעולם לא ממתגים אותנו כהומנים.
"ובדיוק בגלל זה היה נחמד להיפגש עם טייסים אחרים ולייחצן את מדינת ישראל בצורה נכונה. הם היו מאוד מופתעים לגלות את המציאות. מאוד מתסכל אותי שלוקחים מטרה אחת מתוך 300, שבה יש נפגעים אזרחיים, ומוציאים את צה"ל כצבא שלא אכפת לו לפגוע בנשים ובילדים".
ובכל זאת, כשקורה משהו כזה ומישהו חף מפשע נפגע, מה התחושה?
"אני יודע איך צה"ל עובד, גאה בו, ומאמין בכל האנשים לאורך הדרך שעושים הכל כדי שחפים מפשע לא ייפגעו. את התחושה הזו לא ייקחו ממני. גם לנו לא נעים לראות אנשים שנפגעים כתוצאה מהמדיניות של אותם טרוריסטים שאנחנו נלחמים בהם".
הוא בן 36, נשוי ואב לארבעה שמתגורר עם משפחתו ביישוב בדרום. אשתו, שאותה הוא ללא ספק מעריץ, היא רופאה ומתמחה בביולוגיה מולקולרית. "בשנה וחצי האחרונות היא הייתה בחזית, כשלקחה פיקוד על המעבדות לבדיקות קורונה בסורוקה", הוא אומר. "איך שהיא סיימה את המלחמה שלה, אני התחלתי את שלי".
על ראשו כיפה סרוגה והוא חייכן ונמרץ, בעיקר יחסית למישהו שלא ממש ישן כבר כמה ימים. "זה בזכות הקפה", הוא אומר ולוגם מהאספרסו. יליד באר־שבע, הוא גדל במיתר ומעולם לא חלם להיות טייס. "גדלתי על להיות מטכ"ליסט ושייט, זה מה שרציתי", הוא צוחק. "התגייסתי לקורס טיס רק כי זה מה שהצבא מציב כעדיפות ראשונה. כל הקורס חיכיתי שיעיפו אותי כדי ללכת לסיירת מטכ"ל, אבל לא העיפו אותי בסוף".
במקביל לתפקידו העיקרי כרע"ן התקפה הוא ממשיך לטוס באופן קבוע בטייסת "אבירי הזנב הכתום" בחצרים, של מטוסי "סופה" (אף־16 איי). שעות בודדות אחרי השיחה שלנו נסע לטייסת, כדי להשתתף בעצמו בגיחה. "תמיד יש רצון עז ללכת ולתקוף בטייסת, כי זה בסוף להביא את החימוש למטרה", הוא אומר. "אבל ככל שאני מתבגר יותר אני מבין שהמקום שאני נמצא בו היום, של לנהל את המערכה ולשלוט בכל הסד"כ האווירי והאש שיורדת על הרצועה, הוא יותר משמעותי מלשבת בקוקפיט. ובכל זאת מדי פעם, במקום לשים את הראש לארבע שעות שינה או לקפוץ הביתה, אני מספיק לנסוע מהר לחצרים, לתקוף ולחזור לכאן. זה נותן עוד סוג של סיפוק וסגירת מעגל".
כראש ענף תקיפה הוא אחראי על שורה של תאי תקיפה, שנראים פחות או יותר כמו חדרי ישיבות במשרד של חברת היי־טק. אל התאים האלה, מוקפי המסכים ואמצעי התקשורת, זורם כל המידע הנחוץ לאיתור והשמדת מטרות. "התא בנוי מאנשי חיל האוויר, אנשי מרכז האש ואנשי מודיעין מכלל הסוגים – 8200, סייבר, מודיעין פיקוד ומודיעין חיל אוויר", הוא מסביר. "יש לנו גם גורמים שמסנכרנים את כל הפעילות בקרקע ובאוויר, ותפקידם לשלוט בסד"כ, בתעדוף ובסדר התקיפות. זה אירוע מורכב, אבל יש כאן אנשים מצוינים".
5 צפייה בגלריה
''תמיד יש רצון עז ללכת ולתקוף בטייסת''
''תמיד יש רצון עז ללכת ולתקוף בטייסת''
''תמיד יש רצון עז ללכת ולתקוף בטייסת''
(צילום: רויטרס)
אחת התקיפות הזכורות לו במיוחד, שבה לקח חלק מרכזי, התרחשה לפני שנתיים. מדובר במבצע לחיסולו של בהאא אבו אל־עטא, מפקד מרחב צפון בג'יהאד האיסלאמי. "אבו אל־עטא הצליח במשך חצי שנה לשבש את שגרת החיים במדינת ישראל בצורה קיצונית, עם ירי פעמיים־שלוש בשבוע, לרוב בימי שישי אחר הצהריים", אומר ש'. "אני אישית במשך חצי שנה הייתי פה בפיקוד בכל יום שישי בגללו, במקום בבית".
ב־12 בנובמבר 2019 היה ש' באחד מתאי התקיפה שלו, יחד עם אלוף פיקוד הדרום הרצי הלוי, כשהתקבלה ההחלטה הסופית להתנקש בחייו של אבו אל־עטא. "אחזנו אותו (עקבנו אחריו – א"א) במשך שבועיים, ושוב, באותו נוהל של הומניות, כדי לא לפגוע באשתו וילדיו, המתנו", מספר ש'. "לבסוף נערכנו בצורה מאוד מדויקת, מקצועית, עם כלל החימושים שיש לצה"ל, כדי להוציא אותו מהעולם בנזק הסביבתי המזערי. רק אשתו נהרגה, כי הייתה איתו באותו חדר".
הטלפון הראשון שעשה ש' אחרי השלמת החיסול, היה דווקא למורה של הבן שלו. "הכיתה שלו הייתה בטיול שנתי בפארק אשכול", מסביר ש'. "אני ידעתי שחמש דקות אחרי החיסול יהיו רקטות על כל העוטף, כפי שאכן היה. אז כשנגמר המבצע, בארבע לפנות בוקר, אחרי שהבנו שהצלחנו והיה פרץ של שמחה, יצאתי מהחמ"ל והרמתי טלפון למורה של הבן שלי. אמרתי לו לקפל את הטיול הביתה כי הם עומדים לקבל רקטות על הראש".
נצליח לחסל גם את ראש הזרוע הצבאית של חמאס, מוחמד דף, שניצל כבר מחמש ניסיונות חיסול ישראליים?
"גם תורו יגיע".
בעוד ש' מסנכרן את תקיפות צה"ל מהאוויר, מהים ומהיבשה, נערכות חטיבות החי"ר והשריון מסביב לרצועה, לקראת כניסה קרקעית. ואולם לדברי ש', ניתן לנצח את המערכה הקרקעית גם רק באמצעות ירי ממרחק, ללא צורך בתמרון קרקעי.
"כן. אנחנו יכולים לשתק או לנטרל את חמאס גם מרחוק", הוא אומר. "האש שלנו היום הרבה יותר מדויקת, חכמה, מתוחכמת, ויודעת גם לפגוע בפינצטה. לצבא יש סל כלים מאוד גדול, ומי שמחליט באילו כלים להשתמש זה הרמטכ"ל ואלוף הפיקוד. ניתן לעשות המון באש מרחוק, ניתן לעשות גם המון בתמרון קרקעי, וזה נתון בידי הפיקוד העליון".
איך עזה נראית מלמעלה כרגע?
"שיהיה ברור, עזה לא נראית כמו עיי חורבות. אנחנו בקלות יכולים תוך 12 שעות לשטח את עזה לחלוטין, אבל אנחנו לא עושים את זה. אנחנו בוחרים את המטרות היטב, עם חימוש מדויק, עם חומר נפץ מוקטן, כדי לפגוע רק באויב ולא לרטש את הרצועה".
5 צפייה בגלריה
''המטרה של המבצע היא להחזיר את השקט והביטחון לתושבי מדינת ישראל''. סא''ל ש'
''המטרה של המבצע היא להחזיר את השקט והביטחון לתושבי מדינת ישראל''. סא''ל ש'
''המטרה של המבצע היא להחזיר את השקט והביטחון לתושבי מדינת ישראל''. סא''ל ש'
(צילום: דובר צה"ל)
לא מתסכל שעוצרים אותך? צה"ל אוהב את הקצינים שלו סוסים דוהרים, לא תמיד קל לרסן אותם.
"מתסכל אותי לא להצליח לפגוע באויב כי הוא מסתתר בקרב אוכלוסייה אזרחית, מתסכל אותי לא לפגוע באויב ובעקבות זה להיפגע בעורף הישראלי. אבל נדע לפגוע ולא משנה איפה יסתתרו. המסר שלי לראשי חמאס הוא שזה לא משנה לאן הם יברחו, אנחנו נגיע אליהם, והוכחנו את זה. הבכירים שחיסלנו, כמו מח"ט העיר עזה או ראש מערך הנ"ט של חמאס, מנסים בכל השיטות לברוח, ואנחנו מצליחים לבדל אותם מהאזרחים ולפגוע בהם".
אז מה היעדים בעצם שהוצבו לצה"ל כרגע? "המטרה של המבצע היא להחזיר את השקט והביטחון לתושבי מדינת ישראל בכלל ולתושבי הדרום בפרט. אם זה הרקטות ואם זה בלוני התבערה. השיטה היא לפגוע קשה בחמאס, בהתעצמות שלו, בפיקוד שלו, לקחת לו את היכולות ולגרום לו להבין שלא כדאי לו ולא נכון לו להתעסק עם מדינת ישראל".