נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן שוחח הלילה שוב עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ולראשונה מתחילת המבצע הבהיר בפניו כי הוא תומך בקידום הפסקת אש - אבל עוד לפני השיחה הזו כבר היה ברור כי במערכה הנוכחית ישראל מתנהלת בעידן דיפלומטי שונה לחלוטין מזה שהכירה עד 2020. ממשל ביידן העניק לישראל וממשיך להעניק לה מטרייה דיפלומטית במועצת הביטחון, תוך שהוא בולם הצהרה מוטה לרעה נגדה - אולם המטרייה הזו שונה במידה רבה מזו שישראל הורגלה אליה תחת ממשל טראמפ.
הצרפתים נוהגים לומר כי "הטון הוא זה שיוצר את המוסיקה", והטון של ממשל ביידן בדיון במועצת הביטחון ביום שישי ביטא סגנון מוזיקלי אחר מזה של ממשל טראמפ - מאוזן, מתון ומינורי. זהו טון שונה לחלוטין מזה שבו נקטה השגרירה האמריקנית הקודמת באו"ם ניקי היילי, ברטוריקה מלאת הלהט והשכנוע העמוק שבו היא הגנה על ישראל בסיטואציות דומות.
3 צפייה בגלריה
תמונת ניקי היילי
תמונת ניקי היילי
ניקי היילי. הזמנים השתנו
(צילום: EPA)

מוקדם להסיק מזה שהגנה זו אפקטיבית פחות, אבל מי שחשב לצאת מהדיון בידיעה שכל מה שישראל תעשה יזכה להגנה צמודה של ארצות הברית נידון להתאכזב. המסר שהממשל החדש שידר בנאום השגרירה הנוכחית לינדה תומס גרינפילד - השגרירה האמריקנית האפרו-אמריקנית הראשונה באו"ם - מבטא את רצונו לחזור לשמש מתווך הוגן בין ישראל לפלסטינים, תפקיד שממשל טראמפ מעולם לא חיפש לעצמו.
"מאות נהרגו מירי רקטות והתקפות אוויריות כולל ילדים, המספר עולה כולל בזמן שאנו מקיימים את הדיון", אמרה תומס גרינפילד. "רואים שכנים פוגעים בשכניהם, שומעים על התקפות נגד עיתונאים ואנשי צוותים רפואיים. ארצות הברית קוראת לכל הצדדים להגן על אזרחים ולכבד את החוק ההומניטרי הבינלאומי. אנחנו מפצירים בצדדים להגן על מתקנים הומניטריים. ארצות הברית עובדת ללא לאות בערוצים דיפלומטיים להביא לסיום העימות הזה. ביידן שוחח עם נתניהו ואבו מאזן, בלינקן דיבר עם בכירים באזור. כולם עובדים למסד תנאים לרגיעה יציבה".
גם המשך הנאום היה מאוזן, ולא באופן שנעם לאוזניים ישראליות. תומס גרינפילד קראה לחמאס להפסיק מיד את ירי הרקטות, אבל לצד זאת אמרה: "אנו קוראים לכל הצדדים להימנע מצעדים שיסכנו פתרון של שלום וזה כולל הסתה, פינוי בתים במזרח ירושלים, בנייה מעבר לקווי 67. בסוף מעגל האלימות הזה נעמוד בפני שאלות קשות - איך נשקם קהילות שנהרסו כתוצאה מאלימות, איך נפסיק את הסבל של תושבים בעזה ונבטיח שילדים יכולים לגדול עם תקווה במקום טראומה. כל אלה אתגרים קשים, אבל מעגל האלימות רק יקשה לפתור אותם, והוא חייב להיפסק".
3 צפייה בגלריה
ינדה תומס גרינפילד
ינדה תומס גרינפילד
לינדה תומס גרינפילד. נאום בעייתי לאוזניים ישראליות
(צילום: AP)
המסר שהעבירו האמריקנים יכול להיות כמובן אסטרטגיה אפקטיבית יותר לעמעום וצמצום המשבר, ולרכישה מחודשת של אמון הפלסטינים ומדינות ערב, אולם אי אפשר להתעלם מכך שאסטרטגיה זו נובעת גם מהקולות הגוברים במפלגה הדמוקרטית לשינוי היחס לישראל. בין השאר, ברני סנדרס פרסם מאמר דעה ב"ניו יורק טיימס" שאותו סיים במילים Palestinian lives matter, המשוות את מצבם של הפלסטינים לאפרו-אמריקנים ולאלימות המהולה בגזענות.
בנוסף 28 חברי סנאט דמוקרטים (מתוך 51 דמוקרטים בסנאט) פרסמו הודעה שקוראת לצה"ל ולחמאס להגיע להפסקת אש. את ההצהרה הוביל הסנאטור ג'ון אוסוף ממדינת ג'ורג'יה, והיא נחתמה גם על-ידי הדמוקרט מספר 2 בסנאט דיק דרבין מאילינוי. עם זאת, מנהיג הדמוקרטים בסנאט צ'אק שומר, שיחד עם הנשיא ביידן ויו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי עומד איתן על הזכות של ישראל להגן על עצמה, לא חתם על ההצהרה.
בהצהרה של חברי הסנאט הדמוקרטים נכתב: "כדי למנוע אובדן נוסף של חיי אזרחים, וכדי למנוע הסלמה נוספת של הסכסוך בישראל ובשטחים הפלסטיניים, אנו קוראים להפסקת אש מיידית". זו המציאות החדשה שאיתה ישראל תצטרך להתמודד בשנים הקרובות על כל המשמעויות הנובעות מכך, מבחינת חופש הפעולה הצבאי והמדיני.
3 צפייה בגלריה
גלעד ארדן
גלעד ארדן
ארדן במועצת הביטחון. עצם הדיון - הישג לחמאס
עצם הדיון במועצת הביטחון הוביל להישג משמעותי של חמאס. בשנים האחרונות ניסו הפלסטינים ללא הצלחה להעלות את עניינם בחשיבות סדר היום הבינלאומי, אך הדיון במועצת הביטחון התקיים בדרגים גבוהים מאוד כשעיני מנהיגי העולם כולו עוקבות אחריו. בכך חמאס הצליח להעלות את העניין הפלסטיני לראש סדר העדיפויות הבינלאומי, מקום שבו לא היה כבר הרבה שנים.

גינוי על שייח ג'ראח, לא על הרקטות: הטיוטה שארה"ב מתנגדת לה

אמש הפיצו סין, תוניסיה ונורבגיה טיוטה בין חברות מועצת הביטחון שלא מגנה את החמאס על ירי הרקטות לעבר ישראל, ומבקרת את ישראל על המתח והאלימות במזרח ירושלים - במיוחד במסגד אל אקצא ובשכונת שייח ג'ראח.
הטיוטה הייתה אמורה לעבור כהצהרה משותפת של 15 חברות מועצת הביטחון, אולם ארצות הברית ממשיכה להתנגד לנוסח החד צדדי הזה ולכן סביר שההצהרה כפי שהיא לא תתפרסם. המשמעות היא שייתכן וייעשה ניסיון להעביר החלטה ברוב קולות, ואז הציפייה בישראל היא לווטו אמריקני או להעלאת היוזמה בעצרת הכללית של האו"ם, שם יש לפלסטינים רוב אנטי-ישראלי אוטומטי.
בטיוטה שהופצה בין החברות נכתב: "חברות מועצת הביטחון של האו"ם מביעות דאגה עמוקה מהמשבר שנוגע לעזה ולאובדן חיים ונפגעים וקוראים למניעת הסלמת המצב, הפסקת האלימות וכיבוד החוק ההומניטרי הבינלאומי, כולל הגנה על אזרחים ובמיוחד ילדים. חברות המועצה מדגישות שיש לכבד ולהגן על מתקנים אזרחיים הומניטריים, כולל אלה של האו"ם, והדגישו את הצורך במתן סיוע הומניטרי מיידי לאוכלוסיה האזרחית הפלסטינית בעזה".
בנוסף נכתב בטיוטה כי "חברות המועצה בירכו על כל המאמצים למניעת הסלמה והגעה להסכם הפסקת אש. חברות המועצה הביעו דאגה מהמתחים והאלימות במזרח ירושלים וקראו להפעלת איפוק מרבי, לכיבוד הסטטוס קוו ההיסטורי באתרים הקדושים ולזכותם של מאמינים מוסלמים להתפלל במסגד אל אקצר. החברות מציינות בדאגה רבה את אפשרות הפינוי של משפחות פלסטיניות מבתיהן, היכן שהתגוררו במשך דורות בשכונות שייח ג'ראח וסילוואן במזרח ירושלים, ומתנגדים לצעדים חד צדדיים שרק יסלימו את המצב המתוח ממילא".