המכה הקשה שהנחית צה"ל ברצועת עזה במבצע "שומר החומות", וירי הרקטות של חמאס לעבר שטח מדינת ישראל, הובילו את הצדדים גם לעוד סבב של הידברות עקיפה. המפתח לשיחות נמסר למצרים, או יותר נכון לאדם אחד: גנרל עבאס כאמל, האיש למשימות מיוחדות - או במקרה הזה בלתי אפשריות - של הנשיא א־סיסי.
שר המודיעין המצרי כאמל התרוצץ כבר השבוע בין ירושלים, רמאללה ועזה ושמע את הצדדים. הנתונים עימם יצא לדרך הם כמעט בלתי ניתנים לגישור: הנהגת הרשות הפלסטינית מחרימה את הנהגת חמאס, וגם לא מדברת עם ממשלת ישראל. זו, מצידה, חושבת על ארגוני הטרור ששולטים בעזה בדיוק את מה שחושבים עליהם בקהיר.
כתבות נוספות למנויי +ynet:
לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לא לחינם נדרש כאמל (64), ראש שירותי המודיעין של מצרים, למשימה הקשה. מדובר באיש שזכה כבר לשלל כינויים בקהיר, ביניהם "האיש החזק במצרים" ו"הצל של הנשיא" - האדם הקרוב ביותר לא־סיסי, איש סודו. הנשיא מתייעץ עימו ומפקיד בידיו את הסוגיות הרגישות ביותר.
3 צפייה בגלריה
עבאס כאמל עם בנימין נתניהו
עבאס כאמל עם בנימין נתניהו
עבאס כאמל עם בנימין נתניהו
(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)
כאמל עומד בשלוש השנים האחרונות בראש שירותי המודיעין. יש לו מעמד של השר הבכיר ביותר בממשלה. הוא ביקר כבר בעבר בישראל וברמאללה, באופן גלוי או חשאי. השבוע הוא הגיע לראשונה לעזה. מדובר בביקור ראשון של בכיר מצרי ברצועה אחרי יותר מעשרים שנה. אחרי שלושת המפגשים שקיים - עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן וראש חמאס בעזה יחיא סינוואר - הוא העביר דיווחים ישירות לבוס א־סיסי.
כאמור, כאמל אמור להשיג את הבלתי אפשרי. נתוני הפתיחה בפלונטר הצבאי־מדיני קשים ביותר. ישראל כבר הבהירה לו שלא תסכים להיות שותפה בשום מו"מ על הסדרה של עזה או בתהליך מדיני לפני שחמאס ישיב את הנעדרים והשבויים הדר גולדין, אורון שאול, אברה מנגיסטו והישאם א־סייד. סינוואר, מצידו, הודיע אחרי הפגישה עם המתווך המצרי בעזה, שהעביר אליו את הדרישה הישראלית, שאין לו בעיה לנהל מו"מ על חילופי השבויים והאסירים - אבל במקביל לתחילת שיקום הרצועה. בנוסף, ישראל הבהירה שלא תשחרר מבתי הכלא מספר רב של מחבלי חמאס והג'יהאד האיסלאמי. סינוואר, בתגובה, הזכיר את המספר 1,111, מספר האסירים שהוא רוצה לשחרר במו"מ.
הגנרל כאמל מחזיק בתכונה הכרחית למגעים מסוג זה: סבלנות. במצרים מספרים שיש לו אפילו עודפים ממנה. הוא לא מדבר הרבה, מקשיב, אבל חותר כל העת לתוצאות והסכמות. בניגוד לקודמיו, אין לו בעיה להיות באור הזרקורים. הוא מצטלם בתקשורת, מפזר חיוכים, מנסה לתת הרגשה שהגה המו"מ נמצא בידיים בטוחות. מצרים הדיחה מהתמונה את קטאר וטורקיה - וכאמל הוא כרגע השחקן היחיד במגרש, בברכת הממשל האמריקני וישראל.
בניגוד לפומביות של משימות התיווך שלו, ידוע מעט מאוד על הגנרל כאמל. הוא נשוי לעיזת א־שייח', עקרת בית שגם עובדת ב"תפקיד מרתק", לפי הגדרתו. בתם, פטמה, הצליחה לייצר בשנה שעברה רעש תקשורתי סביב בחירתה כאשת השנה בתקשורת. היא עבדה כמגישת תוכניות ויומני חדשות בתחנת הרדיו "90-90" ועברה לערוץ טלוויזיה שנמצא, איך לא, בשליטת המודיעין המצרי. איפה מתגוררת המשפחה? אף אחד לא מסכים לספר. "תסתובבי באחת משכונות היוקרה בקהיר", מציע לי איש עסקים מצרי, "תפגשי הרבה מאוד אנשי ביטחון, ואז תדעי שהגעת אל היעד".
3 צפייה בגלריה
''הצל של הנשיא''. עבאס כאמל עם א-סיסי
''הצל של הנשיא''. עבאס כאמל עם א-סיסי
''הצל של הנשיא''. עבאס כאמל עם א-סיסי
(צילום: רויטרס)
כאמל עבד במשך שנים בצמוד לנשיא מצרים. לפני שלוש שנים מינה אותו הראיס לממונה הזמני על מנגנוני המודיעין הצבאי, וכעבור שישה חודשים הפך אותו לשר המודיעין המצרי הראשון. כאמל עזב רשמית את משרדו בארמון הנשיאות ודילג למטה המוחבראת. עם זאת, הוא עדיין מרבה להגיע למקום עבודתו הקודם ולהיפגש עם הנשיא בארבע עיניים. השניים מתייעצים, ממתיקים סודות, ממש בלתי ניתנים להפרדה, זאת למרות שהנשיא דתי המרבה להתפלל ושר המודיעין חילוני גמור.
אנשי צבא ישראלים, בהווה ובעבר, מכירים את כאמל וא־סיסי עוד מהתקופה שהשניים שירתו בסיני. א־סיסי היה מושל צפון סיני וכאמל ראש לשכתו. אחר כך הם נפגשו שוב, כשא־סיסי כיהן כשר ההגנה בתקופת הנשיא האיסלאמיסט מוחמד מורסי, לפני כעשר שנים. "הקשרים הביטחוניים נשמרו אז לא מעט בזכותם", מבהירים גורמים ישראלים. א־סיסי וכאמל לחצו אז על עמיתיהם הישראלים לא לפרסם את עצם קיום המפגשים הסודיים, "לטובת שני הצדדים".
כאמל מאובטח כמובן כל העת. השבוע בעזה אנשי ביטחון מיחידת עילית מצרית הופקדו על ביטחונו. אלה נצפו במפגש בינו ובין סינוואר לפני השיחה ביניהם ועם בכירי חמאס נוספים. אותם מאבטחים ליוו את כאמל גם בפגישותיו בירושלים וברמאללה.
3 צפייה בגלריה
עבאס כאמל עם יחיא סינוואר
עבאס כאמל עם יחיא סינוואר
עבאס כאמל עם יחיא סינוואר
(צילום: AFP)
כאמל "נחשף" לראשונה רק בשנת 2014, במהלך ביקור של א־סיסי אצל בכירים במנגנוני הביטחון של ירדן. באותה שנה נסעו השניים גם לכוויית, אבל הצלמים לא התמקדו בכאמל. רק כשא־סיסי התמנה לשר ההגנה התקשורת החלה להבין שמדובר באישיות חשובה. הכינוי הראשון שהודבק לו היה "הקופסה השחורה". הבינו שיש שם הרבה מאוד מידע.
לאט־לאט א־סיסי וכאמל השתלטו על התקשורת המצרית. כיום אין מאמרי ביקורת על השלטון, אין גופים שבועטים בממסד. לעומת זאת, בני הזוג לאמיס חדידי ועמרו אדיב, כל אחד בערוץ טלוויזיה נפרד, הפכו לדוברים הלא רשמיים של השלטון על המסך הקטן. רציתם לדעת מה חושבים בחדר הסגור בארמון הנשיאות? תקשיבו מה יש לשניים להגיד בכל ערב.
כאמל הוא גם האיש שאמור לתווך בין הנשיא שלו לבין נשיא ארה"ב ביידן. זאת אחרי שביידן הזהיר את א־סיסי "עוד נתחשבן" אחרי המעצרים הפוליטיים השרירותיים שבוצעו במצרים והפגיעה הקשה בזכויות אדם. טראמפ ידע על כך, ניסה להתערב, אבל החליט לשתוק אחרי ששיחרר שני פעילי זכויות אדם מהכלא והביא אותם במטוסו לארה"ב. ביידן כבר טילפן פעמיים ללשכת הנשיא, והוא לא מתכוון לוותר.
הפעילות של כאמל בשליחותו של א־סיסי מתבצעת כאשר מצרים כבר בונה תוכניות משלה לשיקום עזה. היא כבר התחייבה להעביר 500 מיליון דולר לשיקומה של הרצועה. רבים הרימו גבה כאשר שמעו על הסכום הגבוה, גם בישראל, הרי מהיכן למדינה הענייה יש את הכסף הזה לחלק לפלסטינים.
ככל הנראה ייחשף בקרוב הפטנט המצרי. מדובר בפעם הראשונה שהמדינה מצטרפת לתהליך השיקום של הרצועה. לבנות מחדש את עזה, להקים שכונות שנהרסו, לשחזר רבי קומות שנפלו. כל זה יתבצע בסיוע מהנדסי בניין ופועלים מצרים מובטלים. כך הם יזכו לתעסוקה לפחות בשנה הקרובה. מצד שני, מאות צעירים עזתים ייצאו להשתלמויות במצרים ויעבדו בה בבניין. לפי ההערכות, עלות הפרויקט – הבנייה מחדש והכשרת הפועלים - היא כ־500 מיליון דולר.
כאמל ינסה לבנות צינור של הידברות בין הצדדים בתנאים מאוד רגישים. כזכור, ישראל הבהירה במהלך מבצע "שומר החומות" שניסתה לחסל בכירים מחמאס. בכירים ישראלים לא הסתירו מא־סיסי וכאמל את התוכניות האלו. יהיה מעניין לראות כעת אם כאמל - ככל הנראה בעצה אחת עם נשיאו - ימליץ לישראל לא לחסל את סינוואר. הגנרל המצרי כבר רמז שאולי דווקא ראש חמאס ברצועה הוא האיש שאפשר יהיה להגיע איתו להסכמות כלשהן לקראת הסדרה ורגיעה.
המשימה של כאמל, כאמור, קשה במיוחד, אבל בתרחיש מסוים בעתיד הלא רחוק הוא עשוי להיות האיש שינווט מאחורי הקלעים את היחסים בין ישראל והפלסטינים למקום טוב יותר. מוחמד דחלאן היה חבר ילדותו של סינוואר במחנה הפליטים חאן יונס. אם יתגשם חלומו הגדול של דחלאן, הוא ישוב לרמאללה אחרי ירידתו מהבמה של אבו מאזן - וסינוואר יהפוך לאיש סודו ונציגו הבכיר ברצועה. מצרים תמשיך לשמור על מעמדה המיוחד ברצועה, ודחלאן יחל לנהל דיאלוג עם ירושלים.
א־סיסי וכאמל תומכים בדחלאן ומנהלים איתו מגעים שקטים. בינתיים מדובר בתוכניות בלבד, אבל אפשר לסמוך על הנשיא המצרי וה"צל" שלו שאם הן יהיו בנות מימוש - הם לא יפספסו את ההזדמנות. "הגיע הזמן להעיף את הזקנים", סיכם את המצב שאדי, סטודנט באוניברסיטת אל־אזהר ברצועה, "יש פה דור חדש שרוצה לחיות, לנשום אוויר ולהתפרנס כמו שצריך בלי מלחמות. נמאס, חייבים להפוך דף. המלחמות שייכות לדור הקודם".