7 צפייה בגלריה
מצעד הדגלים בירושלים
מצעד הדגלים בירושלים
מצעד הדגלים בירושלים. האחרון נקטע במטח הרקטות
(צילום: EPA)
אחרי הפסקתו באמצע בעקבות הירי לירושלים שפתח את מבצע "שומר החומות" ובתום מסע מפרך שכלל ביטולים, מתווים שונים, שינויי מסלולים והאשמות שהובילו גם לכינוס הקבינט, מצעד הדגלים יתקיים הערב (יום ג') ברחובות ירושלים ובעיר העתיקה. לקראת האירוע, וכשאת לשכת ראש הממשלה ואת לשכת השר לביטחון פנים מאיישות פנים חדשות, ynet עושה סדר בכל השאלות החשובות.
מהו בכלל מצעד הדגלים? מצעד הדגלים הוא מצעד שמתקיים מדי שנה ביום ירושלים בתאריך כ"ח באייר בעיר הבירה. בכל ראש חודש מתקיים מצעד דומה שמוכר בשם "סיבוב שערים", שמתחיל בשעות אחר הצהריים עד שעות הערב. מטרת המצעד, שייצא לדרך ב-17:30, לחגוג את איחוד העיר ואת חידוש הריבונות היהודית והישראלית על המקומות הקדושים ליהודים אחרי מלחמת ששת הימים. המצעד מלווה בריקודים, בשירה ובהנפת דגלי ישראל.
מי עומד מאחורי המצעד? את מצעד הדגלים קיימו לראשונה ב-1968 הרב צבי יהודה קוק ותלמידי ישיבת מרכז הרב. הרב ותלמידי הישיבה צעדו לכותל דרך רחוב יפה בשירה ובריקודים בשעות הלילה לאחר סיום עצרת יום ירושלים בהיכל הישיבה. בשנת 1974 יזם יהודה חזני, תלמיד הישיבה, הבאת תזמורת וצירוף של בני ישיבות תיכוניות לאירוע.

כמה שנים לאחר מכן הוחלט לשנות את שעות האירוע לשעות היום, כדי לאפשר למשתתפים נוספים ליטול חלק בצעדה. כיום, מארגנת את הצעדה עמותת "עם כלביא", ובראש התהלוכה עומד בכיר רבני הציונות הדתית הרב חיים דרוקמן. מאחורי מימון האירוע עומדת העמותה יחד עם עיריית ירושלים, משרד החינוך והחברה לשיקום ולפיתוח הרובע היהודי.
מה מסלול המצעד שיתקיים היום? המצעד ייצא לדרך מרחוב הנביאים, ויעבור דרך רחוב סולטאן סולימאן עד שער שכם. ברחבת השער תתקיים הרקדה המונית עם דגלי ישראל. משם ימשיכו הצועדים לכיכר צה"ל, והם ייכנסו דרך שער יפו אל הכותל המערבי. חלק מהצועדים ייכנסו דרך הרובע המוסלמי וחלק אחר דרך הרובע היהודי. הפיצול נובע, לטענת המארגנים, לאור נסיבות בטיחותיות ובמטרה למנוע צפיפות יתר.
מה קרה במצעד הדגלים ביום ירושלים? יום ירושלים האחרון אירע במקביל לחג המוסלמי עיד אל-פיטר, ולאחר פרוץ המהומות במסגד אל-אקצא. המצעד האחרון אמור היה לעבור דרך רחובות העיר העתיקה, כולל ברובע המוסלמי, אולם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו החליט ברגע האחרון לאסור את מעבר המצעד בשער שכם באימוץ עמדת גורמי הביטחון. העמותה המארגנת הסירה את אחריותה מהמצעד, שהתקיים באופן מצומצם.
7 צפייה בגלריה
מצעד הדגלים בירושלים
מצעד הדגלים בירושלים
המסורת החלה ב-1968
(צילום: EPA)
7 צפייה בגלריה
מצעד הדגלים בירושלים
מצעד הדגלים בירושלים
(צילום: רויטרס)

את המצעד המצומצם קטעו אזעקות שנשמעו בירושלים ובסביבתה – והוא פוזר מחשש לביטחון המשתתפים. לצד זאת, העמותה המארגנת קיימה אירוע ברחבת הכותל המערבי.
מדוע המארגנים התעקשו לצעוד שוב? מארגני המצעד תכננו כמה ימים לאחר סיום מבצע "שומר החומות" להשלים את המצעד, שלא התקיים בשלמותו. הם תיאמו עם המשטרה מועד חדש לקיומו, וזה היה 10 ביוני. ימים ספורים לפני המועד, קיימה המשטרה הערכת מצב וביטלה את המצעד על-רקע איומים בירי רקטות מצד חמאס ובצל אזהרות שונות שהועברו לידי המשטרה.
האם מאחורי אישור המצעד עומדים שיקולים פוליטיים? לאחר ביטול המצעד שתוכנן ל-10 ביוני, כינס נתניהו את הקבינט המדיני-ביטחוני כדי לדון בקיום המצעד. בתום הישיבה הוחלט, גם בהסכמתו של שר הביטחון בני גנץ, לקיים את המצעד היום.
7 צפייה בגלריה
ראובן ריבלין מארח את התמונה המסורתית בבית הנשיא של ממשלת ישראל ה-36
ראובן ריבלין מארח את התמונה המסורתית בבית הנשיא של ממשלת ישראל ה-36
השר הטרי עמר בר-לב. אישר את המצעד
(צילום: אלכס קולומויסקי)
האם הבלטת המצעד קשורה לעניינים פוליטיים? לדברי אחד מהמארגנים, התאריך למצעד נקבע בתיאום עם המשטרה עוד לפני ההתפתחויות במערכת הפוליטית. לטענתו, גורמים פוליטיים חששו שהממשלה לא תקום אם יהיה מבצע צבאי – והם אלו שהמציאו את הקונספירציה, כלשונו. לעת עתה הוקמה ממשלה אחרת, ובראשה עומד נפתלי בנט. "העובדה שהממשלה לא מבטלת את המצעד מחזקת את העובדה שלא היו שיקולים פוליטיים", אמר.
מה היה מסלול המצעד עד היום? לאורך השנים, החל המצעד ממרכז ירושלים – גן העצמאות גן סאקר, והמשיך מזרחה לרחוב יפו דרך כיכר ספרא ועד כיכר צה"ל. בשלב זה, המשתתפים נהגו להתפצל ולצעוד דרך שערי העיר העתיקה, עד שכולם הגיעו לכותל המערבי, שם לאורך השנים התקיימה הרקדה המונית בשיתוף זמרים ואנשי ציבור.
7 צפייה בגלריה
הרמטכ"ל אביב כוכבי
הרמטכ"ל אביב כוכבי
הרמטכ"ל כוכבי. המצב נפיץ ויש אפשרות לחידוש הלחימה
(צילום: מוטי קמחי)
בשנים האחרונות מתקיימת הפרדה בין גברים לנשים. לצד זאת, לאורך השנים נרשמו כמה חיכוכים בין משתתפים בצעדה לבין ערבים תושבי מזרח ירושלים, שכללו אלימות פיזית ומילולית בין הצדדים. בשנים 2015 ו-2016 דחה בג"ץ עתירות שדרשו למנוע את מעבר המצעד ברובע המוסלמי.
מה עומד מאחורי החששות מקיום המצעד? חמאס ופתח, שקראו ליום זעם היום, הזהירו את ישראל מפני הסלמה על רקע קיום המצעד. חמאס העביר מסר לישראל דרך המתווכים המצרים ודרך האו"ם, ולפיו על ישראל לבטל את המצעד או לשנות את תוואי מסלולו. ארגון הטרור אף הזהיר מפני תגובה צבאית לקיום המצעד. ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד אשתייה אמר אמש כי המצעד הוא פרובוקציה. "אנו מזהירים מפני ההשלכות המסוכנות של הכוונה הישראלית לאפשר את קיומו של מצעד דגלים בחלקה הכבוש של ירושלים", הוא אמר.
בשגרירות ארה"ב בישראל פרסמו אזהרה לאזרחים האמריקנים בישראל, ומסרו כי על עובדי הממשל ובני משפחותיהם נאסר לבקר בעיר העתיקה היום. לאזרחים הומלץ להישאר ערניים.
מה דעתו של השר החדש לביטחון פנים על המצעד? השר עמר בר-לב הודיע אמש בתום הערכת מצב כי הוא מאשר את קיום המצעד. "ירושלים היא בירת ישראל הנצחית. בדמוקרטיה חשוב להפגין ולעשות צעדות כאלה ואחרות כל עוד זה על פי חוק. במקרה שלנו זה יהיה בהתאם לכללי המשטרה ולפיהם נפעל", אמר בר-לב מוקדם יותר.
7 צפייה בגלריה
מיירט כיפת ברזל משוגר לעבר רקטות
מיירט כיפת ברזל משוגר לעבר רקטות
יירוט של כיפת ברזל במבצע "שומר החומות". צה"ל תגבר בסוללה אחת את הדרום
(צילום: רויטרס)
אמש הוא ציין: "התרשמתי כי המשטרה ערוכה היטב וכי נעשה מאמץ גדול לשמירה על מרקם החיים העדין וביטחון הציבור".
מה חלקו של צה"ל במצעד? צה"ל לא לוקח חלק באבטחת המצעד, אולם הוא נערך לאפשרות של הסלמה. הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי אמר אמש כי "המצב בזירה הפלסטינית נפיץ ואנחנו נערכים לאפשרות של חידוש הלחימה. ככל שזה נוגע לצה"ל, מה שהיה הוא לא מה שיהיה". בצה"ל תגברו את גזרת הדרום בסוללת כיפת ברזל אחת.
אליאור לוי, יואב זיתון, גלעד כהן ואיתמר אייכנר השתתפו בהכנת הכתבה
פורסם לראשונה: 23:15, 14.06.21