יותר ממיליון חיסונים בשווי של כ-100 מיליון שקלים ייזרקו לפח? שעות אחרי שחתמה עם ישראל על הסכם להחלפת מנות החיסון של חברת פייזר נגד נגיף הקורונה, הרשות הפלסטינית הודיעה אמש (יום ו') על ביטול ההסכם - לטענתה בגלל שתוקף החיסונים יפוג כבר החודש. 100 אלף מנות שכבר הועברו אתמול לידי הרשות יוחזרו לישראל - אולם זו לא תסכים לקבל את אלו שנפתחו.
למרות טענות הפלסטינים, ל-ynet נודע כי תוקפם של שאר החיסונים שהיו אמורים להיות מועברים לרשות הפלסטינית ארוך יותר. החיסונים שהועברו אתמול יהיו בתוקף עד סוף חודש יוני או סוף יולי. הם הועברו ראשונים כדי שהרשות תחסן איתם תחילה, וכך תימנע זריקתם לפח. מדובר בפרקטיקה שנהוגה גם בתוך ישראל - החיסונים שניתנו תמיד היו החיסונים שהכי קרובים לתום התוקף. לפיכך שאר החיסונים שלפי ההסכם היו אמורים לעבור לרשות הפלסטינים הינם חיסונים עם תוקף של עוד כמה חודשים.
לפי ההסכם שכעת בוטל, בין מיליון ל-1.4 מיליון חיסוני פייזר שתוקפם עומד לפוג יועברו לפלסטינים - וישראל הייתה אמורה לקבל בתמורה כמות זהה של מנות חיסון חדשות מפייזר, בחודשים ספטמבר-אוקטובר, על חשבון המשלוח שמיועד לפלסטינים. אולם כעת טוענים הפלסטינים שתוקף החיסונים יפוג מהר מדי, כבר החודש. את ההחלטה לבטל את ההסכם קיבל ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, מוחמד אשתייה.
ייתכן שההחלטה התקבלה גם כדי למנוע ביקורת פנים-פלסטינית כלפי הרשות, שם הרגישו השפלה מסוימת מקבלת חיסונים שתוקפם עומד לפוג. טענה דומה השמיעו גורמים במשרד הבריאות הישראלי. לפי הגורמים, מדובר ב"אירוע פנים פלסטיני". גם אותם גורמים ציינו כי תוקפם של חלק מהחיסונים הוא עד סוף יוני ושל חלקם עד סוף יולי.
3 צפייה בגלריה
שרת הבריאות של הרשות הפלסטינית
שרת הבריאות של הרשות הפלסטינית
מיי קילה, שרת הבריאות של הרשות הפלסטינית. "לא נקבל את המנות"
שרת הבריאות ברמאללה, מיי קילה, התייצבה למסיבת עיתונאים מיוחדת שכונסה אמש ואמרה כי הצוותים המקצועיים בחנו את החיסונים שהתקבלו והחליטו כי הם אינם עומדים במפרט הרצוי - והרשות הפלסטינית לא מוכנה לקבל אותם. קילה הוסיפה כי הרשות תפעיל כעת לחץ על פייזר, כדי לקבל את מלוא החיסונים שהוסכם שיועברו לה ישירות מהחברה.
כאמור, הפלסטינים הודיעו שבכוונתם להחזיר את 100 אלף המנות שכבר קיבלו אתמול מישראל. במשרד הבריאות אומרים כי אם האריזות שלהם נפתחו - לא ניתן יהיה לקבלם. אולם אם יוחזרו לא ברור מה ייעשה עם המנות, ולשכת שר הבריאות ניצן הורוביץ לא השיבה לשאלת ynet אם בכוונת המשרד להשמיד את המנות במקרה שכזה. גם גורלם של כמיליון החיסונים האחרים שטרם הועברו לא ברור. ישראל, נזכיר, שילמה סביב 100 שקל לכל מנה. לכן אם המנות ייזרקו לפח - מדובר בבזבוז של כמאה מיליון שקלים.
עוד לפני ביטול ההסכם אמש התגלעו חילוקי דעות בנוגע אליו. מוקדם יותר טענה שרת הבריאות הפלסטינית כי במסגרת המשא ומתן המשולש שנוהל מול ישראל וחברת פייזר, הרשות סירבה לדרישה שהציבה ירושלים ולפיה ההסכם לא ייחתם בשם "מדינת פלסטין" - ושהרשות לא תעביר חלק ממנות החיסון הללו לרצועת עזה. היא הדגישה עוד כי ההסכם לא נחתם עם ישראל אלא עם חברת פייזר בלבד.
3 צפייה בגלריה
100 אלף מנות חיסוני קורונה הועברו מישראל לרשות הפלסטינית
100 אלף מנות חיסוני קורונה הועברו מישראל לרשות הפלסטינית
לחיצת ידיים בזמן העברת המשלוח הראשון. החיוכים התחלפו בהאשמות
(צילום: דוברות מתפ"ש)
בהודעה משותפת אתמול בבוקר של משרד ראש הממשלה, משרד הבריאות ומשרד הביטחון, שבה נחשף ההסכם, נמסר כי המתווה אושר לאור העובדה שמלאי החיסונים שבידי ישראל עונה על כלל הצרכים כיום. "בהתאם להמלצת הגופים הרלוונטיים", נמסר, "לאחר עבודת מטה וקבלת כלל האישורים הנדרשים, סוכם כי מדינת ישראל תעביר לרשות הפלסטינית 1 עד 1.4 מיליון מנות חיסון נגד נגיף הקורונה של חברת פייזר הנמצאות בישראל".
ביחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים מסרו כי אנשיה תיאמו את המשלוח הראשון במסגרת ההסכם, שמנה כאמור 100 אלף מנות. במתפ"ש ציינו שהמשלוח הועבר בתום עבודת מטה שנמשכה חודשים ארוכים, בשיתוף עם המשרד לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית ומשרד הבריאות הישראלי.
שר הבריאות החדש הורוביץ אמר לאחר ההכרזה על ההסכם אתמול בבוקר כי שוחח עם עמיתתו הפלסטינית, והביע תקווה להמשך שיתוף הפעולה: "הקורונה לא מכירה בגבולות ולא מבדילה בין עמים. המהלך החשוב של חילופי החיסונים הוא אינטרס של כל הצדדים. אני מקווה ומאמין שהצעד הזה יקדם שיתוף פעולה בין ישראל לשכניה הפלסטינים גם בתחומים נוספים".
פורסם לראשונה: 20:20, 18.06.21