ממדי הפרצה בנתב"ג נחשפים, וגם ממצאי תחקיר המחדל בסוף השבוע בשער הכניסה הראשי לישראל - שמראים על היעדר היערכות לעומס הטיסות. למרות האיסורים ולמרות האזהרות, לישראל נכנסות כמויות עצומות של נוסעים ממדינות שבהן משתוללת הקורונה - מה שעלול להעמיד את כולנו בסכנה, כשברקע החשש מכניסת וריאנטים חדשים של הנגיף.
במשרד הבריאות גיבשו רשימה של מדינות שנחשבות לבעלות סיכון להידבקות בקורונה, ובשל כך הטיסות אליהן ומהן אינן מומלצות או אסורות. המדינות הללו נחלקות לפי רמות סכנה שונות, החל מכאלו שזוכות ל"אזהרת מסע", דרך "אזהרה חמורה" (כלומר, שנמצאות על סף איסור טיסה), וכלה ב"יעד ברמת סיכון מרבית" - שהטיסות אל המדינות שמוגדרות כך עבור אזרחים ותושבי קבע מישראל הן אסורות, אלא אם כן ניתן אישור של ועדת חריגים.
4 צפייה בגלריה
נחיתות בנתב"ג
נחיתות בנתב"ג
עומס בנתב"ג בסוף השבוע. אלפים נחתו ממדינות אדומות
(צילום: עמית שעל )
בין המדינות שהוגדרו כ"יעד ברמת סיכון מרבית" נמנית גם רוסיה. אלא שכעת, מנתונים שהגיעו לידי ynet ו"ידיעות אחרונות", עולה שלא פחות מ-4,874 בני אדם נחתו בישראל מרוסיה בחודש האחרון בלבד - ו-31 מהם גם נמצאו חיוביים לקורונה. מדובר על שיעור מאומתים של 0.64%, הגבוה ביותר שנמדד עבור מדינה אחת בפרק זמן זה.
ואם זה לא מספיק, אז על פי לוח הטיסות של נתב"ג, בשבוע הקרוב צפויות לנחות בישראל לא פחות מ-16 טיסות ממוסקבה. במשרד הבריאות בחרו שלא להעביר את מספר הנוסעים שקיבלו אישור לנסוע למדינות ברמת סיכון מרבית, אבל ברור לחלוטין שאין כל הצדקה לתת אישור - אם בכלל ניתן - לקרוב ל-5,000 איש לנסוע ולחזור ממדינה שהסכנה להדבקה בה גבוהה כל כך. כמו כן, לא השיבו במשרד הבריאות על השאלה באשר לכמות הנוסעים שנחתה בחודש האחרון מהמדינה האסורה.
מדינות נוספות שמשרד הבריאות אוסר על הנסיעה אליהן, ללא אישור, הן ארגנטינה, ברזיל, דרום אפריקה, מקסיקו והודו - המדינה היחידה הנוספת פרט לרוסיה שעמה יש לישראל קו תעופה ישיר, ולפי לוח הטיסות של נתב"ג הקו לדלהי עדיין פעיל, והערב (יום ב') צפויה לנחות טיסה מהעיר.
4 צפייה בגלריה
עומסים בנתב"ג
עומסים בנתב"ג
העומס בנתב"ג ביום שישי. גם אתמול דיווחה נוסעת: "אף אחד לא בדק אותי"
בנוסף לכך, לפי הנתונים שהגיעו לידי ynet ו"ידיעות אחרונות", נחתו בחודש האחרון 681 נוסעים מאתיופיה, מדינה שעבורה יש "אזהרה חמורה", ושלושה מתוכם התגלו כחולים. גם מהמלדיביים, שעבורם פורסמה "אזהרה חמורה", נחתו 337 בני אדם, ואחד אומת כחולה. בסך הכל נחתו בחודש האחרון ממדינות בעלות "אזהרה חמורה" 10,653 בני אדם, ומתוכם 24 נמצאו מאומתים.
כמו כן, נחתו גם נוסעים ממדינות שאליהן מוצמדת "אזהרת מסע": גאורגיה (11,763 נוסעים, ארבעה מאומתים), אוקראינה (2,866 נוסעים, ללא מאומתים), בלארוס (1,678 נוסעים, שמונה מאומתים) ומצרים (1,305 נוסעים, מאומת אחד). אמנם כל הטסים ארצה מחויבים להציג בדיקת קורונה שלילית בטרם עלייתם למטוס ומחויבים לחזור עליה עם נחיתתם, אך במהלך החודש האחרון נמצאו 174 בני אדם חיוביים תוך עשרה ימים ממועד הנחיתה - כלומר, בדיקה שכזו איננה יכולה להספיק לבד כדי להגן על תושבי המדינה מהדבקה.

ממצאי התחקיר לעומס: אלף נוסעים שוחררו בלי בדיקה

מי שאמונים על הטיפול בנעשה בנמל התעופה בן גוריון במשרד הבריאות הם מנכ"ל המשרד פרופ' חזי לוי יחד עם ממונה הקורונה פרופ' נחמן אש, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד ד"ר שרון אלרעי פרייס וד"ר אשר שלמון, ראש המחלקה הבינלאומית.

במקביל, המחדל בנתב"ג בשישי האחרון - שהוביל לשחרורם של יותר מאלף נוסעים ללא בדיקה - הביא אתמול את משרד הבריאות לקיים תחקיר זריז על מנת למנוע הישנות של המצב. ממצאי התחקיר הראשוני העלו רצף של כשלים שהביאו לתוצאה העגומה: מחסור בדוגמים לעמדות בדיקת הקורונה, העברת משמרות לא מסודרת והיעדר היערכות על פי לוח הטיסות ובהתאם לעומס הנוסעים. גורמים שמכירים את פרטי התחקיר הראשוני, שיוצגו לשר הבריאות ניצן הורוביץ, סיפרו כי הכוונה היא להפיק לקחים מהמחדל.
4 צפייה בגלריה
ד"ר שרון אלרעי פרייס ופרופ' חזי לוי
ד"ר שרון אלרעי פרייס ופרופ' חזי לוי
אמונים על הטיפול בנתב"ג. ד"ר שרון אלרעי פרייס ופרופ' חזי לוי
(צילום: יריב כץ )
חרף התחקיר נראה היה שגם אמש היו מי שנחתו בנתב"ג והמשיכו בדרכם מבלי לעבור בדיקה. "אף אחד לא בדק אותי ואת החברות שלי כדי לראות שלא נדבקנו", סיפרה צעירה בת 23 שנחתה מחופשה בקורפו. "פשוט יצאנו והמשכנו הביתה. אני מחלימה, ככה שאני לא מודאגת - ולא בא לי ולחברות שלי לשלם 100 שקלים כל אחת על הבדיקה". הסיבה לכך היא ככל הנראה עומס היוצאים משדה התעופה, שהוביל לכך שהשומרים בשערי היציאה מאולם הנוחתים לא הצליחו לבדוק בקפדנות את כלל הנוסעים. כדי לוודא שהם אינם עוזבים את השדה ללא בדיקה. גורמים ברשות שדות התעופה ביקשו להדגיש כי מתחם הבדיקות אינו באחריותם.
על רקע העומס החריג בנתב"ג, והחשש מכניסתם של וריאנטים של נגיף הקורונה כמו וריאנט הדלתא ("הזן ההודי"), ראש הממשלה נפתלי בנט ושר הבריאות ניצן הורוביץ נפגשו אתמול וסיכמו על הגדלה משמעותית של מתחם בדיקות הקורונה בנתב"ג תוך זמן קצר - וזאת על מנת לעמוד בהיקפי השבים ארצה. כמו כן מתוכננת הסבה של פקחי רשות האוכלוסין להגברת אכיפה על מבודדים, ותיבחן מחדש הוראה על חובת עטיית מסכות לנוחתים בנתב"ג.
4 צפייה בגלריה
נפתלי בנט
נפתלי בנט
רה"מ בנט. סיכם עם שר הבריאות הורוביץ על "הגדלה משמעותית" של מתחם הבדיקות בנתב"ג
(צילום: AP)
בתום הערכת מצב שקיים אמש בנט נמסר מלשכתו כי "נקודות התורפה בשלב זה הן התפשטות וריאנט הדלתא (ההודי) ברחבי העולם, ביקורי ישראלים במדינות אלו והעובדה כי רבים מהשבים מחו"ל לא מקפידים על הנחיות הבידוד". בשל החשש מהתפשטות הווריאנט ההודי, הורה בנט על גיוס 250 שוטרים באופן ייעודי למשימת האכיפה על השבים מחו"ל לפרק זמן מוגבל. כמו כן, הטסים לחו"ל יידרשו למלא טופס נוסע יוצא ולחתום על תצהיר טרם העלייה למטוס על מנת לוודא שאינם טסים לאחת משש המדינות שברמת סיכון מרבית.