פרסום ראשון: לאור התפרצות התחלואה בכמה בתי ספר בארץ, ובניסיון להתמודד עם "הפרצה בנתב"ג" ולמנוע את כניסתם של זני הנגיף לישראל, משרד הבריאות מעגן משפטית את הגדרות הבידוד למחוסנים ומחלימים מנגיף הקורונה, ומהם עולה כי גם מחוסנים ומחלימים יידרשו לבידוד במקרים שבהם יעלה חשש לחשיפה לזן ההודי.

כך לפי הצו החדש שעליו חתם אתמול (ג') מנכ"ל המשרד פרופ' חזי לוי שהגיע לידי "ידיעות אחרונות" ו-ynet, וצפוי להתפרסם בקרוב. לקריאת הצו המלא לחצו כאן.
4 צפייה בגלריה
נמל התעופה בן גוריון
נמל התעופה בן גוריון
חזרה למסכות - ולבידוד. נתב"ג, ארכיון
(צילום: שאול גולן)
כבר בימים אלה מנכ"ל משרד הבריאות, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד והרופא המחוזי יכולים להורות על כניסה לבידוד של מחוסנים ומחלימים. עם זאת, הבידוד חל עליהם רק אם חזרו ממדינות אסורות, או במקרים חריגים שבהם קיים חשש לחשיפה לזן ההודי.
כעת קובע משרד הבריאות מה הם אותם מקרים, לפי שלושה תנאים.
התנאי הראשון: אם המחלים או המחוסן "היה במגע הדוק עם חולה שנדבק בזן מסוכן של הנגיף (כמו ההודי, א.י), או שקיים חשש ממשי שנדבק בזן".
התנאי השני: אם הוא "היה במגע הדוק עם חולה, ונמצא דרך קבע במוסד שבו נמצאת אוכלוסייה בסיכון לתחלואה קשה, אוכלוסייה לא מחוסנת, או אוכלוסייה שידוע שהחיסון פחות יעיל בקרבה".
התנאי השלישי: כאשר המחלים או המחוסן "הוא חוזר שבטיסה היה במגע הדוק עם חולה".
בכך, למעשה, מניח משרד הבריאות את התשתית להחזרת המחלימים והמחוסנים לבידוד. חשוב לציין כי התוצאה סופית להימצאות הזן ההודי בגופו של אדם ניתנת רק כעבור עשרה ימים של תהליך ריצוף גנטי, והמחוסנים שייכנסו לבידוד יעשו זאת בעקבות שתי בדיקות שבהן יימצא חשד לזן.
עוד נקבע בצו, על רקע הפרת הבידוד של ילדה במודיעין לאחרונה, כי הורים שילדיהם יפרו בידוד - ייקנסו.
4 צפייה בגלריה
מחסנים בני נוער בחולון
מחסנים בני נוער בחולון
מחסנים בני נוער בחולון
(צילום: AFP)
4 צפייה בגלריה
מחסנים בני נוער בחולון
מחסנים בני נוער בחולון
משרד הבריאות: לכו לחסן ילדים מעל גיל 12
(צילום: AFP)
בדברי ההסבר של הצו נכתב כי "תמונת התחלואה של השבוע האחרון מאיימת בהתפשטות קהילתית נרחבת, ומחייבת נקיטת אמצעים נוספים למניעת התפשטות נגיף הקורונה בישראל". עוד צוין כי "לנוכח אירועים אלו ואירועים נוספים שהתרחשו בתקופה האחרונה במוסדות בהם מתגוררים בני הגיל השלישי, קיים חשש מהדבקה ותחלואה קשה בקרב אוכלוסייה זו".
4 צפייה בגלריה
הצהרת ראש הממשלה נפתלי בנט בנתב"ג
הצהרת ראש הממשלה נפתלי בנט בנתב"ג
בנט, מיכאלי והורביץ. אתמול בנתב"ג
(צילום: חיים צח, לע"מ)

הערכת מצב בנתב"ג: "התפרצות חדשה"

ראש הממשלה נפתלי בנט קיים אתמול בנתב"ג הערכת מצב יחד עם שר הבריאות ניצן הורביץ, שרת התחבורה מרב מיכאלי, השר לביטחון הפנים עמר בר-לב, שרת הפנים איילת שקד ובכירים נוספים.
"קיבלנו החלטה ראשונית להתייחס למצב כאל התפרצות חדשה - והמטרה שלנו היא לקטוע אותה - לקחת דלי מים ולשפוך על האש כשהיא עוד קטנה", אמר בנט. הוא ביקש "ממי שלא צריך לצאת לחו"ל - שלא ייצא", וקרא רשמית לילדים ונוער מעל גיל 12 להתחסן נגד הנגיף בהקדם האפשרי.
בנט הוסיף כי תוקף מלאי החיסונים שבידי ישראל יפוג ביולי: "יש לנו מלאי לכולם, אבל מי שלא יתחסן עד 9 ביולי - אין לנו חיסונים להמשך". רה"מ המליץ לשוב ולעטות מסכות במקומות סגורים, ואמר כי "ייתכנו שינויים משמעותיים" במדיניות הכניסה לארץ והיציאה ממנה.

תחלואה במערכת החינוך

לפי נתוני משרד החינוך, נכון לאתמול יש 183 תלמידים חיוביים לנגיף, ו-20 אנשי הוראה מאומתים. 5,042 תלמידים ו-12 אנשי הוראה נמצאים בבידוד.
בינתיים, כמה מראשי הערים לא מחכים להנחיות מחייבות מהממשלה, ולוקחים מקדמי בטיחות. באור יהודה הנחתה ראש העיר ליאת שוחט כי החל מהיום תלמידי בתי הספר ואנשי ההוראה נדרשים לעטות מסכות במרחבים הסגורים במוסדות החינוכיים - אף שבעיר יש נשא קורונה אחד.
גם במועצה המקומית כוכב יאיר-צור יגאל, שבה התגלו עשרה תלמידים חיוביים לקורונה, ניתנה הוראה לעטות מסכות במבנים סגורים בכל פעילות בית ספרית וכן בתנועות הנוער. זאת לצד תחילתו של מבצע חיסונים לבני נוער.
בבנימינה, שם כ-80 תלמידים נמצאו מאומתים, הלמידה בבתי הספר היסודיים נמשכת - והטיולים השנתיים לא בוטלו.