"בחלק מבתי הסוהר יש בקרת אקלים - רק לא עבור האסירים. זה מצב קטלני, וזה רק ילך ויחמיר, בייחוד מפני שימי הקיץ הולכים ונעשים חמים יותר ויותר. זה פשוט מאוד: אנחנו לא אמורים לבשל את האסירים שלנו למוות. לכלוא בני אדם בחדרים כשהחום מגיע ל-67 מעלות - מעלה את השאלה: איך לכל הרוחות מישהו יכול לחשוב שזה בסדר לעשות זאת"? 
(ג'ון אוליבר על החום בבתי הסוהר בארה"ב)

את הדברים האלה אמר מגיש תוכנית הלילה, ג'ון אוליבר. כן, זה שהתבטא בנחרצות נגד ישראל בעקבות מבצע "שומר חומות". אבל, כשהוא מדבר על ההשלכות של משבר האקלים - אוליבר בהחלט צודק. הוא אמנם דיבר על בתי הסוהר בארצות הברית, במיוחד על אלה שבמדינות כמו טקסס, לואיזיאנה, אלבמה, ווירג'יניה, פלורידה ועוד, אבל המצב הזה קורה גם אצלנו - בישראל. חשוב להבהיר: העונש של האסירים הוא שלילת החירות. לא שלילת זכויות אדם מוחלטת, ופגיעה בגופם ובריאותם. חלק מהאסירים בישראל הם אנשים עם בעיות בריאותיות ונפשיות, שנידונו לעונשי מאסר גם על עבירות קלות יחסית. חלקם אנשים שמבקשים לשקם את חייהם ובתי הסוהר אמורים לתת להם את ההזדמנות הזו.
אבל התנאים בבתי הכלא בישראל הם רחוקים מלהיות סבירים, ובחודשי הקיץ הדבר ניכר במיוחד. ועם העלייה בטמפרטורות, בעקבות ההתחממות הגלובלית, המצב רק ילך ויעשה קשה יותר. לאחרונה פרסמנו ב-ynet כי העבריין אבנר הררי (66) פנה לשר לביטחון פנים, עומר בר לב, וביקש לטפל בתנאי הכליאה הבלתי נסבלים. "אין מזגן בתא. זה לא אנושי", הוא טען. והוא צודק. הטמפרטורות בבתי הסוהר הישנים יכולים להגיע למעל 40 מעלות בקלות.
3 צפייה בגלריה
עמר בר לב, אבנר הררי
עמר בר לב, אבנר הררי
השר לבטחון הפנים עמר בר לב, אבנר הררי
(צילום" אלכס קולומויסקי, יובל חן)
בדו"ח של הסניגוריה הציבורית על אודות תנאי הכליאה בישראל, מפורטים התנאים הקשים שמהם סובלים האסירים. ב-16 מתקני כליאה שבהם ביקרו אנשי הסניגוריה הציבורית, נמצא כי שוררים תנאי מזג אוויר קשים, ונתגלו ליקויים בנוגע לאוורור ולתאורה נאותה. במיוחד חוזרות ונשנות תלונות בדבר חום כבד ששורר באגפים, שרובם ככולם אינם ממוזגים. "בתאים עצמם אין מיזוג אוויר, אלא לכל היותר מאווררים, שאין בהם כדי להפיג את תחושת החום אשר הופכת לבלתי נסבלת בחודשי הקיץ. המדובר בפגיעה משמעותית בזכותם של הכלואים לתנאי מחיה הולמים, שהועלתה בעבר בדוחות קודמים", נכתב.
ולמרות שבשירות בתי הסוהר מכירים בתנאים אלו שבהם מוחזקים האסירים והעצורים, נדמה כי לאיש לא ממש אכפת, שמדינת ישראל "מבשלת" את האנשים המוחזקים בבתי הכלא שלה. בטקסס, מדינה שאליה התייחס ג'ון אוליבר, ב-75% מבתי הכלא אין מיזוג. החום בתאים יכול להגיע ל-67 מעלות. אוליבר אמר באותה תוכנית: "בחלק מבתי הכלא יש מיזוג. רק לא עבור האסירים. בגלל שלחלק יש מיזוג באגפים של הצוות. והבעיה היא שכאשר בתי הסוהר משתמשים באמצעים כגון מאווררים גדולים או קירור באמצעות ערפל, הם עוזרים רק עד לסף חום מסוים. מעבר לכך, הם עשויים להרע את המצב. מיזוג באמצעות ערפל כולל לחום. וה-CDC אמר באופן מפורש שהדבר אינו מומלץ, שכן הם מעצימים את החום. אסירים במדינה הזו לפעמים מתים כתוצאה מחום. ונראה שלאף אחד לא אכפת כדי לעשות משהו בנידון... זה מצב קטלני וזה רק ילך ויעשה חמור יותר. יש פתרון קל לבעיה - אסירים זקוקים למיזוג אוויר- אז שימו מיזוג"!
מחקרים מייחסים עומסי חום לתמותה עודפת, פגיעה בבריאות ואפילו עלייה באלימות. מצב שניתן לחשוב שבשירות בתי הסוהר היו רוצים למנוע. שימו מיזוג? אז זהו - שלא. אסירים עמם שוחחנו מתארים מצב בלתי נסבל. ״הגענו למצב שאתה יוצא מהמקלחת - ואתה מזיע", מספר ח' אסיר המרצה את עונשו בכלא צלמון. "יש פה 100 מעלות חום ואני לא יודע איך אף אחד מהסנגוריה לא בא לפה בכדי להבין את הקושי. המאווררים מוציאים חום, אנחנו קונים יותר מים בקנטינה והם טוענים שאין כסף למזגנים". 
3 צפייה בגלריה
כלא צלמון
כלא צלמון
כלא צלמון
(צילום: אפי שריר)
ל', שמרצה עונש בכלא מעשיהו, סיפר על המחסור במאווררים. לכל שני אסירים יש מאוורר. אבל הבעיה היא שאחד ישן למטה והשני ישן למעלה. התוצאה: מריבות על לאן לכוון את המאוורר. "את הסוהרים זה בכלל לא מעניין, להם יש מזגנים", הוא אומר. אסיר שנמצא באגף א' בכלא במרכז הארץ הלין כי הוא חלה בשל המצב. ״זה השילוב הקטלני של החום והחיות שנמצאות פה, התחילה לי פריחה".
אסיר אחר סיפר שבשבועות האחרונים, עם העלייה בטמפרטורות, החלו קרבות בשל המאווררים בבתי הכלא. "זה גורם למריבות. אנחנו התכסחנו עם אגף אחר מצלמון על זה. למפקדי אגף יש מאווררים, אבל הם אומרים שהתקן הוא מאוורר לשני אסירים. יש להם טונות של מאווררים בארון והם לא משחררים״. אסירים מספרים כי המצב נורא כל כך שהם נאלצים לשהות רק בבית הכנסת, שם יש מיזוג אוויר. "איך אפשר עם החום זה?" הם תוהים. "זה על הפנים ובושה וחרפה למדינה. אני ישן על הרצפה בגלל ששם קר יותר. מוותר על המיטה שלי. אבל אי אפשר באמת לישון שם עם כל הג'וקים. זה חדר שמסריח מזיעה כל היום וקטטות על מאווררים. כי אסיר אחד רוצה לכוון אליו והשני רוצה ההיפך".
פרופ' נדב דוידוביץ', מראשי איגוד רופאי בריאות הציבור, אמרר כי בעיית החום הקיצוני רק תלך ותחמיר עם המשך מגמת התחממות כדור הארץ. "גם מבחינה פיזיולוגית גופנית, מבחינה נפשית וחברתית. זה מעלה את הסיכוי להחמרת מחלות כרוניות, שלא פעם אסירים סובלים מהם. מבחינה נפשית הדבר מייצר המון לחץ. ומבחינה חברתית זה יכול להעלות את רף האלימות", הוא אומר. "אם מדברים על מדדי איכות חיים, חיים בתנאי חום קיצוניים הם תנאי חיים מאוד לא טובים, מבחינת השפעה על הבריאות הפיזית והנפשית. זה חלק מהזכויות, שצריך לתת לאנשים שחיים בבתי כלא. הרושם שלי הוא כי השב"ס פתוח לשיפור תנאי המחייה בכלא, גם בגלל ביקורת שהייתה, יותר על תנאי צפיפות. אם אתה רוצה לשקם את האסירים ולא ליצור דלת מסתובבת - תנאי המחיה מאוד חשובים".
המצב הלא אנושי שבו שוהים האסירים הוא דבר ידוע. ועדיין, למרות דוחות על גבי דוחות של הסניגוריה הציבורית בנוגע לחום הכבד והמחנק בבתי הסוהר בישראל - בשירות בתי הסוהר כמעט שלא נוקטים בצעדים כדי להקל את תנאי הכליאה. בבית הסוהר גלבוע הציבו מכונות קרח בין האגפים השונים. בכלא רמון מתקיים פיילוט של הצבת מאוורר תעשייתי בחצר האגף. אבל מדובר בצעדים שאינם מספיקים.
3 צפייה בגלריה
בית כלא "גלבוע"
בית כלא "גלבוע"
כלא "גלבוע"
(צילום: גיל נחושתן)
לפי דוח הסניגוריה במעבר איילון סובלים הכלואים מתנאי מזג אוויר קיצוניים. בחלונות בתאים אין שמשות והם נאטמים ביריעות ניילון. מה שלא ממש עוזר בחודשי החורף. בבית מעצר ניצן שוררת תחושת מחנק קשה וברוב התאים החלונות חסומים באופן יזום לכניסת אור ואוויר. בבית הסוהר מעשיהו תנאי החום קיצוניים ובלתי סבירים. לפני כשבועיים ביקרה נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, בכלא אשל של שירות בתי הסוהר במחוז דרום. באורח לא מפתיע כלא אשל נעדר מדוחות הסניגוריה הציבורית. אולי כי שם תנאי הכליאה הם סבירים. קשה להאמין שהנשיאה חיות הייתה מאפשרת לשופטים לשהות באולם לא ממוזג, מצחין ומלא במקקים, כשהם חשופים לפגיעה קשה בבריאותם. זה מצב שאף אזרח במדינת ישראל לא צריך לחיות בו.
בתשובה לדוחות הסניגוריה בשירות בתי הסוהר מספקים בעיקר תירוצים. בשב"ס מתקינים בפרוזדורים מזגנים, נותנים מאוורר בכל תא (יש לזכור שבכל תא יש יותר מאסיר אחד), טוענים שהם מתכננים לשדרג את התאים והאגפים או צובעים את האגפים "לרענון". עו"ד גיל שפירא, מנהל המחלקה לייצוג אסירים בסניגוריה הארצית, משרטט תמונת מצב עגומה: "אנחנו שבים ומתריעים מזה שנים על תנאי המחיה הקשים של אסירים בישראל, בפרט בכל הנוגע לחשיפה לתנאי מזג אוויר קיצוניים בחורף ובקיץ. מדובר בסוגיה שדורשת טיפול מיידי, בוודאי בתנאי האקלים הנוכחיים. אנחנו תקווה שכל הגורמים הרלוונטיים יגייסו את המשאבים הנדרשים כדי לקיים את חובתה של המדינה לשמור על כבודם ובריאותם של האסירים במתקני הכליאה. למה זה לא קרה? כסף, כסף, כסף. מדובר במבנים מתקופת המנדט הבריטי, בעיות קשות של תשתית חשמל. בחלק מהמקומות במצב הנוכחי זה בלתי אפשרי לשים מיזוג. זה לא בראש סדר העדיפויות. בג"ץ קבע שהמדינה צריכה להעמיד לכל אסיר שטח מחיה של 4.5 מ"ר בממוצע. זה עדיין לא קרה".
עו״ד חן מאירי, שהגישה עתירה בנושא, אמרה ל-ynet: "המקרים המתוארים בכתבה הובאו לפתחו של בית המשפט ואנו ממתינים להכרעה בעתירות".
משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: "בשב"ס ישנם כ-300 אגפי כליאה, מרביתם במתקנים מיושנים שגילם הממוצע גבוה מ-70 שנה. לפיכך, התשתית שאמורה לתמוך בהתקנת מזגנים רעועה ומוגבלת בלשון המעטה. יחד עם זאת, שב"ס פועל למימוש תוכנית רב שנתית למיזוג אגפים וחצרות טיולים על פי מדרגי עומס חום. בימים האחרונים אושר תקציב של למעלה ממיליון שקלים לקירור אגפים וזאת חרף העובדה כי מזה למעלה משנתיים אין תקציב מדינה מאושר. בנוסף שב"ס פועל למימושה של תוכנית אסטרטגית לסגירת מתקנים ישנים והקמת אשכול כליאה מגידו אשר יהיה חדיש וממוזג בהיקף של כ-2,600 מקומות כליאה".